politika

Ukrajina je připravena jednat o neutralitě, říká Zelenskij

25.2.2022.

Ukrajinský prezident říká, že Kyjev byl ponechán sám sobě, protože NATO se “bojí” poskytnout mu jakékoli záruky.
Ukrajina je připravena jednat o neutralitě, říká Zelenskyj
Prezident Volodymyr Zelenskyj, který obvinil Západ, že nechává Ukrajinu čelit Moskvě samotnou, v pátek prohlásil, že se nebojí jednat o ukončení ruské “invaze”, ale potřeboval by k tomu bezpečnostní záruky.

V ranním projevu z Kyjeva Zelenskyj uvedl, že oslovil “partnery” na Západě, aby jim sdělil, že osud Ukrajiny je v sázce.

“Zeptal jsem se jich – jste s námi?” řekl. Zelenskij řekl. “Odpověděli, že jsou s námi, ale nechtějí nás vzít do aliance. Ptal jsem se 27 evropských lídrů, zda bude Ukrajina v NATO, ptal jsem se jich přímo – všichni se bojí a neodpověděli.”

“Zůstali jsme sami. Kdo je připraven jít za nás do války? Upřímně řečeno, nikoho nevidím. Kdo je připraven dát Ukrajině záruky členství v NATO? Upřímně řečeno, všichni se bojí,” dodal prezident.

Rusko ve čtvrtek vyslalo na Ukrajinu vojáky a prezident Vladimir Putin vyhlásil zvláštní vojenskou operaci s cílem “demilitarizovat a denacifikovat” zemi. Moskva mezitím Kyjevu sdělila, že zváží jednání se Zelenského vládou, pokud bude mimo jiné souhlasit s diskusí o neutrálním statusu země.

V pátečním projevu Zelenskyj uvedl, že je otevřen jednání o možnosti neutrálního statusu pro Ukrajinu, ale trval na tom, že jeho země potřebuje záruky třetí strany.

“Nebojíme se Ruska, nebojíme se s ním mluvit, mluvit o všem: o bezpečnostních zárukách pro naši zemi a o neutrálním statusu. Ale nyní nejsme v NATO – jaké budeme mít bezpečnostní záruky? Které země je poskytnou?” řekl a poté dodal, že by se mělo jednat o ukončení ruské vojenské ofenzívy.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek uvedl, že “neutrální status a odmítnutí hostování [útočných] zbraňových systémů” jsou Putinovy “červené linie” pro Ukrajinu a že míč je nyní na straně Kyjeva.

sdílet na

7 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pav-el
25. 2. 2022 12:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Že jsou dvě SLOVANSKÉ země ve válce, za to mohou “spojenci” na západě v čele s USA. Představitelé Ukrajiny nepochopili “záruky” od západu. Celá léta měli čas k dialogu s Ruskem! Minské dohody nedodržovali a teď vyžadují po Rusku dialog? Má vám Rusko věřit po tom všem lhaní a okecávání? Těžko.

Albi
25. 2. 2022 12:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Tvrdá lekce, ale nutná a užitečná.
Užitečná, pokud na ni nezapomenou a budou si přátele a partnery vybírat jinak, než podle písničky, kterou jim zpívají, když je chytají.

BB Rad
25. 2. 2022 12:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Ten * SLOUHA *(AMÍKŮ) NE Ukrajinců asi celou dobu četl jen povolenou pravdu WORLD GOEBBELS NEWS.corp a tak to dopadá , když blba utáhnout na vařené nudli.
RUSOVÉ NEUHLI a ani se to nepředpokládá

Asi těžk
25. 2. 2022 14:08
Ohodnotit příspěvek :
     

Budou jednat s takovýma nulama…

Michal47
25. 2. 2022 14:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Ten velegauner a velezločinec zelenskij patři pouze před vojenský tribunál a jediným trestem doufám že bude trest smrti! Vězení pro tohoto lotra by byl výsměch všem obětem, které má tato zrůda na svědomí!

Frank
25. 2. 2022 16:13
Ohodnotit příspěvek :
     

To mu ale Volodomyrovi došlo velice brzy, že nikdo za ukroše do války nepůjde. Najednou bude škemrat a somrovat u Putina. Chtějí záruky, ale jaké záruky jsou, že se opět nebudou chovat jako děvky? Doufejme ale, že se nějak domluví, Rusko si to tam řádně ošetří a tím bude také konec amerického vměšování. Jsou to Slovanské země a válku mezi Slovany chtěly samozřejmě USA. Akorát jim Putin vytřel zrak a investované dolary jsou takříkajíc v prdeli. Akorát by mně zajímalo, jestli toto všechno už došlo dementovi Bidetovi?

zdena
25. 2. 2022 16:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Hurrrááá! Tleskám ! Ideální řešení !!! 🙂 🙂 🙂