politika

Tuomas Malinen: Damoklův meč

Ekonomicky nejhorší scénář izraelsko-palestinské války

V úterý jsem na X (Twitteru) zveřejnil příspěvek, který shrnul nejhorší ekonomický scénář izraelsko-palestinské války. Obsahuje 10 bodů: 

1. Konflikt eskaluje v regionální válku, do které se přímo zapojují USA.

2. OPEC reaguje ropným embargem.

3. Írán uzavírá Hormuzský průliv.

4. Cena ropy dosahuje $300/barel.

5. Evropa se propadá do plné energetické krize kvůli nedostatku LNG.

6. Masivní nárůst cen energií znovu oživuje inflaci a centrální banky odpovídajícím způsobem reagují.

7. Kolaps finančních trhů a globálního bankovního sektoru.

8. Dluhová krize zachvátila USA a nutí Federální rezervní systém uzákonit další finanční pomoc.

9. Obchod s petrodolarem se hroutí.

10. Začíná hyperinflace.

V tomto příspěvku popisuji každý krok.

Opakuje se historie?

V říjnu 1973 Izrael bojoval v Jomkipurské válce proti koalici arabských států vedených Egyptem a Sýrií. V důsledku toho Organizace arabských zemí vyvážejících ropu vyhlásila ropné embargo proti západním zemím, které podporovaly Izrael. Za šest měsíců vzrostla cena ropy celosvětově téměř o 300 % a ještě více v USA, které se v té době staly závislými na ropě z Blízkého východu.

V současné době, v nejhorším případě, zahajuje Izrael velkou protiofenzívu proti Palestině, která povede k vyhlášení války Izraeli ze strany Íránu a Sýrie (mohou se připojit i další země). 

V této situaci budou USA téměř jistě nuceny reagovat a podílet se na obraně Izraele. Úderná skupina nosičů Ford (která zahrnuje největší válečnou loď na světě, USS Gerald R. Ford) byla vyslána do východního Středomoří a Bidenova administrativa údajně zvažuje vyslání další úderné skupiny nosičů do východního Středomoří. Objevují se také zvěsti o amerických vojenských nákladních letadlech, které podnikají pravidelné lety do Izraele.

Jakékoli přímé zapojení USA do války by si téměř jistě vynutilo reakci Organizace zemí vyvážejících ropu nebo OPEC nebo alespoň některých jejích členů. To by s největší pravděpodobností mělo podobu ropného embarga vůči USA a možná i Evropě.

Hormuzský průliv je klíčový úzký průliv pro globální trhy s ropou. Prochází jím jedna šestina veškeré ropy a jedna třetina veškerého zkapalněného zemního plynu neboli LNG spotřebovaného na světě. 

Průliv zahrnuje osm ostrovů, z nichž sedm je pod kontrolou Íránu, ale na všech osmi má vojenskou přítomnost.  Írán má tedy vojenskou kapacitu uzavřít úžinu.

Prostředků k uzavření průlivu je spousta. V zásadě se pohybují od uzavření na základě hrozeb, kdy Írán hrozí potopením jakéhokoli tankeru, který jím propluje, až po skutečné potopení supertankeru, který průliv uzavírá na neznámo dlouhou dobu a také znečišťuje Perský záliv. Vzhledem k tomu, že téměř 85 % íránského dovozu prochází úžinou, lze druhou možnost považovat za nepravděpodobnou.

Pokud by došlo k uzavření, nebo dokonce k přerušení dopravy přes Hormuzský průliv, zatímco bude pokračovat protiruské ropné a plynové embargo, s největší pravděpodobností bychom byli svědky toho, že světové ceny ropy a LNG vyletí raketově do nevídaných výšin. To by sice oživilo rychlou inflaci, ale také by to mělo vážnější důsledky.

Achillova pata Evropy

Po uzavření většiny plynovodů dodávajících ruský plyn do Evropy se kontinent spoléhá na globální trh LNG, aby zaplnil mezeru. A co je nejdůležitější, Evropa se při dodávkách plynu spoléhá na zdroje z USA i ze Středního východu.

Například Německo právě podepsalo smlouvu s Ománem na LNG dodávky plynu, které procházejí Hormuzským průlivem. Německo také podepsalo dohodu s americkou společností Venture Global o dodávkách LNG, díky čemuž se Venture Global stal největším poskytovatelem LNG do Německa. Avšak zařízení, odkud se plánuje plyn do Německa dodávat, VG ještě ani nezačala stavět

USA představovaly během minulého roku něco málo přes polovinu evropské poptávky po LNG, přičemž Rusko a Blízký východ poskytly přibližně 30 %. Pokud by byly oba tyto posledně jmenované zdroje přerušeny nebo jejich dodávky vážně omezeny, je nepravděpodobné, že by USA nebo jiné zdroje mohly zaplnit mezeru, protože globální trh LNG je nedostatečně zásobován. 

Navíc, kombinace přerušení dodávek plynu z Blízkého východu (a možná i Ruska) při normální nebo chladné zimě by mohla vytvořit naprosto zničující podmínky pro již tak „jemně vyvážený“ evropský trh s plynem. 

To znamená, že izraelsko-palestinský konflikt má schopnost vykolejit všechny plány na energetickou bezpečnost v Evropě, protože ruský plyn byl odpojen či omezen (a vyhozen do povětří). Je těžké podceňovat závažnost této hrozby, protože německé a evropské ekonomiky se již propadají do recese. 

Návrat energetické krize (s pomstou!) by s největší pravděpodobností zasadil evropské ekonomice smrtelnou ránu a svrhl by její bankovní sektor se známými globálními důsledky.

Od finančního chaosu k hyperinflaci

Znovuoživené inflační tlaky by přirozeně donutily centrální banky uzákonit další kolo zvyšování úrokových sazeb. To by způsobilo zmatek mezi spotřebiteli a korporacemi, ale také na kapitálových trzích. Výnosy státního dluhu by pravděpodobně explodovaly. Poté bude následovat úplný kolaps trhu aktiv a úvěrových trhů, jako na jaře 2020.

V tuto chvíli bychom s největší pravděpodobností viděli, jak centrální banky posunou své „měnové zvrácenosti“ na jinou úroveň. To znamená, že by sice zvyšovaly úrokové sazby, aby potlačily inflaci, ale zároveň by uzákonily programy nákupu aktiv na podporu trhů se státními dluhopisy, úvěry a aktivy. 

Záchrana finančních trhů si vyžádá několik bilionů dolarů, jako na jaře 2020. To by do globální ekonomiky vytlačilo obrovské množství peněz a zejména amerických dolarů. To by přirozeně výrazně zvýšilo inflační tlaky, ale existuje riziko ještě něčeho daleko horšího.

Jako „jadernou možnost“ by OPEC mohl zcela přestat používat dolary v obchodu s ropou. 

To by znamenalo, že poptávka po dolarech by se náhle zhroutila a „přebytečné dolary“, dříve používané k nákupu ropy, by nakonec zamířily domů. To by vytvořilo bezprecedentní nárůst peněžní zásoby v USA a vytvořilo dokonalé podmínky pro hyperinflaci s kolabující výrobou v důsledku hluboké recese poháněné rychlou inflací, vysokými úrokovými sazbami a bankovní krizí. Zmatek v americké ekonomice, a tím i ve světě, by nebyl ničím menším než apokalypsou. 

Závěry

Když to dokončuji (11. října), první zprávy o raketových útocích na Izrael ze strany Hizballáhu se objevily v X (Twitter). V tuto chvíli je nemožné tato tvrzení potvrdit nebo vyvrátit. Pokud k tomu došlo, právě jsme podnikli kroky k dosažení prvního bodu nejhoršího scénáře.

V každém případě výše nastíněný scénář podtrhuje vážnost situace, ve které se aktuálně nacházíme. Izraelsko-palestinský konflikt má kapacitu:

1) dát Evropě energetický mat a

2) iniciovat zničující kolaps americké ekonomiky.

Je však třeba poznamenat, že i když je v současné době nepravděpodobné, že bychom se dočkali splnění všech 10 bodů, ale pokud bychom dosáhli byť jen prvních bodů, zasadily by zdrcující ránu křehké globální ekonomice.  Proto je potřeba situaci velmi bedlivě sledovat.

Bez ohledu na to nemusí být špatný nápad koupit zlato, benzín, plyn a dřevo (pokud máte kamna). 

I nadále budeme poskytovat informace v bulletinu GnS Economics GnS Economics Newsletter.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://mtmalinen.substack.com/p/the-sword-of-damocles
https://aftershock.news/?q=node/1300069

sdílet na

34 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
ModrýKlokan
16. 10. 2023 01:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Já si kupuju popkorn, usedám do křesla a v klidu to budu sledovat… Pravýho Čecha a Moraváka nic nemůže rozhodit. Ovce ať si bečí.

jmm
16. 10. 2023 06:07
Odpovědět  ModrýKlokan

Taky “popkáč” kupuji, ale nesedám si do křesla, ale makám na zahradě a také mi nic nerozhodí.
Jsem rád, že jsem žil 60 let v relativně klidné době a rád na ni vzpomínám.Byl jsem 2,5 r. u “ušounů” mnozí jsou militantní patrioti.Systém založeny na otroctví,rasismu a obchodu.Tržně spotřební kapitalismus se “šroťáky” v kuch. dřezech se mi nelíbí…

Albi
16. 10. 2023 08:59
Odpovědět  ModrýKlokan

Správně Klokane.
Včera bylo včera a dnes je dnes. Nejnovější analýza MAP přináší moc zajímavou informnaci. Palestinci první bitvu vyhráli. Sice za cenu velkých obětí, ale i velké podpory arabského a obecně “barevmného” světa.
Ten bílý a hlavně americký svět dostal výchovnou facku. Pozdě ale přece. Snad ještě má šanci se poučit. A my, věrní vazalové, s ním.
https://www.michalapetr.com/map-1808-izraelska-blokada-pasmy-gazy-prolomena-washington-vcera-v-kahire-kapituloval-a-prijal-arabske-podminky-washingtonem-zacal-obchazet-strach-ze-ho-izrael-zatahne-do-krvave-valky/
“Izrael si svým týdenním brutálním bombardováním 2 milionů nevinných civilistů v pásmu Gazy v odvetě za brutální nájezd několika tisíců palestinských řezníků proti jeho občanům zadělal na nečekaně velký problém. A o tomto víkendu se rychle ukázalo, že ani Washington nemá náladu se nechat Tel Avivem zatáhnout do nějaké dlouhé, krvavé a vyčerpávající války na Blízkém východě, která se z ničeho nic začala rýsovat na obzoru! Co se tedy o víkendu tak zásadního odehrálo, že Izrael najednou na poslední chvíli zrušil ohlášenou pozemní ofenzívu proti pásmu Gazy údajně “pro špatnému počasí!”?
Podrobně v článku.

Boomer
16. 10. 2023 12:58
Odpovědět  Albi

.. v oblasti Gazy právě prší. IDF asi mají kvalitní meteoslužbu, oni se totiž leta letoucí připravují na boj pouze ve své oblasti, což má svoje nepopiratelné výhody.

https://1url.cz/huliT

krtek
16. 10. 2023 11:05
Odpovědět  ModrýKlokan

ČTV +ČRO jsou velmi inspirující a vzdělavající. Když je někdo pustí, odcházím do druhé místnosti si číst.

katango
16. 10. 2023 14:51
Odpovědět  krtek

Já si beru sluchátka a pustím si do nich nějakou ryčnou muziku. A když si sundám brejle, tak na TV obrazovku nedohlédnu.

ModrýKlokan
16. 10. 2023 14:55
Odpovědět  krtek

@ Krtek

To jsi mě asi nepochopil. Masméééédyja s jejich presstitutkama včetně ČTV a ČRo fakt nesleduju. Hledám si svoje zdroje na netu, i z ciziny. V TV sleduju jen mé oblíbené kriminálky Oktopus, Zločiny Velké Prahy a Zákony vlka. A kultovní fimy na ČT Art, ČT2, taky tam bývají skvělý dokumenty o muzice nebo záznamy koncertů.

josef
16. 10. 2023 07:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Však lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu, nežli budoucnost odhaliti, strašlivou poznati jistotu.

Přemek
16. 10. 2023 08:28
Odpovědět  josef

A přesto vidím jasně, že se píší básně. Změna už nás volá, zdola, páni, zdola! A tak kujem pikle, třes se, tržní cykle! Jedna daň, ta stačí, ako sa vám páčí. Důstojnosti zadost, netřeba psát žádost. Elity to spláchne, nikdo neupláchne! Tak se těšme spolu na plnou stodolu!

katango
16. 10. 2023 10:37
Odpovědět  Přemek

Karel Jaromír Erben, Kytice. Teda váš předřečník, ne vy.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jaris
16. 10. 2023 08:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Velmi informativni clanek. Alespon vime, co muzeme v blizke budoucnosti ocekavat. 🙁 Jsem zvedava, jak z toho zapad vybrusli. Zda se, ze USA si z neskutecne vysokych dluhu vrasky nedela. Proste ma kafemlejnek na dolary a namele si kolik potrebuje. Jak se zda, tak dluhy musi splacet akorat normalni obycejni lide nad kterymi dluh visi jak Damokluv mec.

Pijack
16. 10. 2023 08:33
Odpovědět  Jaris

Mám oprávněné obavy z chování těch nejbohatších Amerických židů s velkým Ž a majitelů FED, kteří financují CIA a mocenskou infrastrukturu. Když dolar padne a USA spadnou do bídy, tak těmto hyenám to bude šumák. Oni si ty “krize” už umí naplánovat a hledají způsob, jak na nich ještě víc vydělat. To že spadne svět do recese a bídy je vůbec nezajímá. Jednoduše řeknou, že máme demokracii a že se může každý o sebe svobodně postarat jak umí…. stejně jako oni. Krize světa je jejich způsob jak bohatnout.

Helena
16. 10. 2023 10:39
Odpovědět  Pijack

Základem všeho je PÁD DOLARU ! Nejbohatší amižidi, aby si udrželi svou moc, nikdy nebudou nastavovat svou vlastní kůži – vždy budou mít na tu špinavou práci slouhy, a ti slouhové zase své slouhy – a těm slouhům je nutno moc dobře zaplatit za tu špinavou práci. Jenže čím zaplatit, když toaletní papír má větší hodnotu než doláč? Řezat na kousky své zlaté cihly určitě nebudou a své haciendy parcelovat na kousky také nebudou. A za doláč nikdo místo nich už nastrkovat svůj rypák nebude. Je jen otázkou času, než se to uvede do praxe.

Pavel z Moravy
16. 10. 2023 10:05
Odpovědět  Jaris

Jejich potištěné papírky jim za chvíli nebudou k ničemu, ani na ten hajzlík už nebudou potřebné. Ta měna není žádnou hodnotou podložena, stejně to dopadne i s eurem. Kdo bude chtít časem vycestovat ze západu jinam, tyto papírky už nikdo nebude brát. Věřím tomu, že boháči již mají plné kufry zlata, neb ví jak to dopadne zde na tom liberálně zdegenerovaném západě.

janle57
16. 10. 2023 19:19
Odpovědět  Pavel z Moravy

Velmi dobře jste to shrnul Pavle,jen by mě tak skromně zajímalo jak dlouho
budou ještě všichni věřitelé mega dluhu Popcornlandu přijímat s úsměvem ty natištěné
toaletní papírky s názvem dollar a kdy konečně začnou chtít splácet dluhy zlatem
a co se poté bude dít až to hotdogové odmítnou,pravda ještě můžou prodat Floridu,
Kalifornii nebo rovnou Washington DC i s Bílým domem.Za to by určitě něco
káplo,dobrý příklad by si měli vzít z Ukrajiny.

Standa
17. 10. 2023 07:06
Odpovědět  janle57

Můžou vrátit Aljašku, kterou nikdy nezaplatili!
A zkusili jste si někdy dolarem vytřít prd…?

ModrýKlokan
17. 10. 2023 13:51
Odpovědět  janle57

@ Janle, Standa

V rámci pokání za historickou vinu bílého muže, by teoreticky mohli američani prodávat své bílé političky do otroctví… Nějaký drobný by to taky hodilo

Slovan
17. 10. 2023 06:37
Odpovědět  Pavel z Moravy

Pavle a jak jinak? A ti bohatí? No samozřejmě že jsou pět kroků před chudinou. To bylo a bude, vrána vráně oči nevyklove. Nebo ju? Ten zelený papírek nebude potřebný ani na to jak píšeš, bo nebude CO,? no nebude co ssráát, když nebude co žrát. Když nedáš, není produkt!! 🤣🙋‍♂️

Gales
16. 10. 2023 09:13
Ohodnotit příspěvek :
     

Výsledkem západní demokracie u nás bude bída,svrab a neštovice.

Standa
17. 10. 2023 07:13
Odpovědět  Gales

Už je a spousta žebráků z UkrFaš!
Svrab je několikanásobný, zarděnky, příušnice ,černý kašel, TBC…kdo to asi přitáhl.?? Ale orchestr na palubě hraje pod Válkem a máme se…Fiala cit: ,,nejlépe za 33 let”. Chicht…. ti lidé žijí zřejmě někde jinde! O , oni se mají…..
SMRT UKRAJINĚ!

Frank1
16. 10. 2023 11:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Kedmi o blizicim se kolapsu $:
https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/

Miro 2
16. 10. 2023 11:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Všichni evropští machři a stratégové, kteří se postarali o to, aby se přestal potrubním ze Sibiře odebírat ruský plyn a ropa a přitom si mysleli, že Putinova vláda padne, Rusko se stane Klondikem pro cizí investory, tak si nyní můžou gratulovat a teleskat své “genialitě”.

ModrýKlokan
16. 10. 2023 15:03
Ohodnotit příspěvek :
     

@ Albi, Katango

Máš pravdu, uplynulo pár hodin a správnost mého postoje k věci se zatím potvrzuje. Blinkera zjebali v Egyptě, Blinker zjebal chazary a situace zdá se zatím, vstupuje do deeskalační fáze. Tušil jsem to, ovšem zajíce spočítáme až po honu.

Není proč rozvíjet flameware, ovšem trochu mě překvapily ty mínusy. Řadě lidí se můj postoj k té krizi evidentně nelíbí. Fakt nevím proč. Mám tam jet bojovat? Nebo oni tam chtějí jet bojovat? Nebo se máme stavět na hlavu a mávat nějakou vlajkou? Opravdu nerozumím co si vlastně myslí.

Pavel z Moravy
16. 10. 2023 15:51
Odpovědět  ModrýKlokan

Oni jsou to většinou klokane ti, kteří člověka na poště, v obchodě, u lékaře a jinde upozorní, že při jakékoliv kritice současných zemských škůdců se musí mluvit velice potichu, nebo se od člověka štítivě odtáhnou. Jsou to prostě hrdinové od telky, nedej bože aby se ušpinili mluvou s nějakým tím odporným buřičem. Nic nového pod sluncem. Není se ani proč divit, proč za to tady nikdo nechce vzít. Vy se obětujete a oni vás podrazí. Tady to tak funguje věky věků. Proto jsme již také nyní dojeli na konečnou. Teď už se vláček šine do propasti, ještě sice občas zahouká na znamení, že ještě funguje, ale to je již poslední fáze, před zazvoněním umíráčku. Vláda tvá se k tobě lide nenavrátila a také nemohla, protože s falešnými skřety to nejde. Prostě se zapělo falešně. Teď jsme již prodaní nadnárodnímu bankovnímu sektoru. A je vymalováno. Mějte se.

ModrýKlokan
16. 10. 2023 17:09
Odpovědět  Pavel z Moravy

@ Pavel

Přesně jak říkáš… Kooperuju jen osobně s lidma v okolí. Veřejnoprávnost jen pozoruju a připravuju se. A vrchnosti do všeho hážu vidle…

katango
16. 10. 2023 18:03
Odpovědět  ModrýKlokan

V pátek jsme měli třídní schůzku, 49 let od maturity. K politické debatě jsem se radši nepřidala, nechtěla jsem se hádat. Naštěstí netrvala dlouho. Ale divila jsem se, jak se rozhodně ne hloupí lidi vyjadřujou a co si myslej. Ani stín pochyb.

ModrýKlokan
17. 10. 2023 02:18
Odpovědět  katango

@ Katango

Kapitalismus budujeme radostně! Do průvodu se řadíme ukázněně! Poctivá angažovanost se projeví ve vašich kádrových posudcích soudruzi.

Gales
16. 10. 2023 19:32
Odpovědět  Pavel z Moravy

Nepřátel se nelekej a na množství nehleď.

Standa
17. 10. 2023 07:20
Odpovědět  Gales

Před,,panáky” neustoupím!Nelekám se!Na množství nehleďím.Ale spíše k večeru…Becherovku mi neposílejte,…vadí mě boty…,kdykoli se ráno probudím v botách bolí mě hlava!

ModrýKlokan
18. 10. 2023 01:42
Odpovědět  Standa

@ Standa :-D)))))

hezkýýýý… mě s tím taky žádnej felčar neporadil… až ty… musím si koupit jiný boty

Slovan
17. 10. 2023 07:17
Odpovědět  Pavel z Moravy

Protože se osobně neznáme (snad) 🤣 tak ty jsi mušel být včera někde nedaleko mé osoby. Už jsem tě to večer nechtěl psát a taky mě to už večer nebaví. Měl jsem včera rozježděnost po kraji. Byl jsem na rozkaz mé ženy udělat “dokup” v Kaufu. Potkal jsem starší pár 75+ a jak se mám a máme, co žena atd. No samozřejmě že došlo na politiku. Tak jsem nasadil svoje pochytané znalosti z tuna. Ten pár jen poslouchal a přikyvoval, že mám pravdu a atd. Přes regál mě pozoroval a poslouchal další starší pár 75+ určitě. Tací lepšodůchodci, podle vzhledu, oblečení atd….to se pozná že. Řekl bych že možná i Ynteligenti. 🤣 No chlap se tvářil namračeně, ale ta baba se do mě pustila, cože to tu dělám za přednášku. Říkám ji hleďte si svého a nerušte a ona na to, Vy jste za to placenej? Tak jsem se nafouknul, že se do ní dám, ale záchraná brzda mě zašlajfovala, vole starej vždyď jsou ve věku požehnaném a je to ženská. Tak jsem všem popřál hezkého dne a dal zpátečku, ale bublal jsem ještě dobře deset minut, že jsem málem zapomněl nakoupit co jsem měl.
Pavle, kontrolní otázka, jak myslíš, že se zachovaly ti moji známý?

ModrýKlokan
18. 10. 2023 01:44
Odpovědět  Slovan

Zmizeli po anglicku?

Slovan
18. 10. 2023 10:24
Odpovědět  ModrýKlokan

Tak nějak podobně. Začali mi taktně dávat najevo že už musí jít dál a ukončit moji “přednášku”, samozřejmě neplacenou. Zkrátka nastal problém a my už musíme jít, né že by vrstevníkům řekli, co to bábo plácaj, vždyť ten “kluk” má pravdu, ale ne né, honem pryč tady začíná být hádka (problém). A opět se mě potvrdilo pravidlo, že se patří na každého vy….. ale já starej vůl si nedám říc. Ona mi to mamka v mládí říkala, že s tou moji hubou budu mít problémy. A zase měla pravdu.