politika

Trump odvolal šéfa Pentagonu … chystal se v Pentagonu puč?

Napsal o tom na svém Twitteru.

“Mark Esper byl propuštěn. Chci mu poděkovat za jeho práci,“ napsal Trump. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1325859407620689922

Podle slov prezidenta Trumpa novou hlavou Pentagonu bude Christopher Miller, který stál v čele Národního centra pro boj proti terorismu.

Již dříve se hovořilo o připravenosti amerického prezidenta „vyčistit“ vrchol bezpečnostních a zpravodajských agentur. Ale to bylo před volbami. Nyní je těžké vysvětlit personální rozhodnutí Trumpa, pokud by měl být ochoten předat otěže Spojených států Bidenovi. 

Šéf Pentagonu byl odvolán dva měsíce před inaugurací 46. amerického prezidenta.

Minulý týden NBC uvedla, že americký ministr obrany Mark Esper připravil rezignační dopis, protože on a Trump se již dlouho neshodli ohledně použití armády k potlačení protestů, které se letos v létě přehnaly přes Spojené státy. Pentagon popřel zprávu o plánech Espera odstoupit.

https://bit.ly/3liESDB

sdílet na

10 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
PaVo
10. 11. 2020 12:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Prošel jsem spousty diskuzí na amerických webech a nestačím se divit, že lidi jsou tam blbější než politici. Užívají si bojůvek kvůli dvěma podvodníkům, kteří se OBA předčasně prohlásili za presidenty, namísto aby situaci řešili odmítnutím obou. Ideální čas na požadavek zrušení federace a řízení svých republik samostatně, ve kterých by se konaly nové volby a důkladně hlídané proti podvodům, pouze osobní účast voličů a pokud se nemůže někdo dostavit, cestovní volební urna, ja existovaly u nás za starého režimu.

Číst takové nesmysly, že Trump odvolal šéfa Pentagonu proto, že tento odmítl střílet do občanů a použít jaderné hlavice, to je tedy síla!

U nás to ale není o moc lepší, když ti dva dementi na čele státu posílají gratulace nepotvrzenému presidentovi a nenajde se jediný právník, který by je upozornil, že se jedná o neoprávněný zásah do vnitřní politiky cizí země, Hamáček maká na likvidaci naší Ústavy a taky není síla, která by ho sejmula. Takže co z toho vyplývá? Lidi si musejí vládnout sami a shodit ty komedianty do žumpy, kam patří.

Administrátor
10. 11. 2020 14:03
Odpovědět  PaVo

Jedna z možností volebního systému je použití tzv. BLOCKCHAIN renomované technologie používaná jako základ pro transakce kryptoměny. Používání blockchainu pro hlasování by fungovalo celkem přímočaře. Pomocí decentralizované a distribuované sítě výpočetních a datových úložných zdrojů, umožňuje blockchain bezpečný a spolehlivý přenos dat a jejich záznam. Záznamy zvané „bloky“ jsou propojeny nebo „zřetězeny“ dohromady pomocí kryptografické technologie. Tento mechanismus propojení je základním prvkem blockchainu, protože nelze editovat jeden záznam bez ovlivnění propojeného záznamu. Data blockchainu jsou distribuována napříč celým systémem, takže část dat „nežije“ na jednom místě. Díky tomu je v podstatě nemožné upravit záznamy blockchainu bez detekce. Decentralizovaná distribuovaná povaha blockchainu také znamená, že je odolný vůči výpadkům. USA by teoreticky mohly vytvořit hlasovací systém založený na blockchainu s online portálem, který by umožňoval osobní hlasování u volebních uren nebo vzdálené hlasování. Každému voliči by teoreticky bylo poskytnuto přihlašovací jméno – možná jeho číslo sociálního zabezpečení – které by bylo použito k vytvoření záznamu blockchainu, který by zahrnoval hlasy jednotlivce. Pokud dokážeme tyto problémy vyřešit, pak by použití blockchainu pro hlasování mohlo nabídnout některé hlavní výhody, jako je vytvoření hlasovacích údajů odolných proti neoprávněné manipulaci, které nelze změnit. 
Tento druh systému by byl vysoce bezpečný a efektivní
 A co víc, náklady na volby by se mohly dramaticky snížit, protože by možnost centralizace hlasování na jednu platformu, která by nevyžadovala žádný druh ručního zpracování nebo sčítání hlasovacích lístků. Ale jak to všechno zní skvěle, prostě nejsme připraveni použít blockchain pro hlasování v národním měřítku. 

Editor
10. 11. 2020 19:31
Odpovědět  josh-xy

Dovolím si nesouhlasit a to ne kvůli obavám o bezpečnost. Principielně. Volby nejsou až tak marginální záležitost, aby jednou za čas nemohl občan-volič laskavě zvednout prdel a dojít do volební místnosti. Ani korespondenční, ani elektronická volba není až tak nutná. Kdo volit chce, ten dojde nebo dojde komise za ním. Navrch, volební lístek vhozený ve volební místnosti jde zkontrolovat, korespondenční způsob, jak se ukázalo i tuhle v Rakousku je zneužitelný, nakonec i u nás v domovech důchodců nebo LDN se vyskytly organizované podvody. Pokud se vezme v potaz tristní stav sítě u nás (zažívám nejen já na vlastní kůži) , nebo při představě rozlohy států jako USA, Brazílie, Argentina, Austrálie a další, o Rusku ani nemluvě, představa spolehlivého připojení natolik rozšířeného, aby měli všichni lidé volebním právem možnost volit, je jen iluze. Dále pak jak bys řešil otázku ověření, že daný jedinec je tím, za koho se vydává a že je oprávněný volit? Pokud se nepletu, kryptoměny jsou anonymní, nikde není záznam, kdo je držitelem. Tudíž nelze ověřit, zda mu někdo jeho přihlašovací údaje nešlohnul. U jakékoliv formy ID dokladu (pas, občanka) jde zkontrolovat podle fotografie, jedině snad by šlo verifikovat podle otisku prstu, ovšem s tím by mělo hodně lidí problém, kdysi jsem v jedné firmě instaloval otvírání dveří na otisk prstu a polovina zaměstnanců odmítla dát otisk se zdůvodněním, že se jedná o citlivý bioúdaj. Sice je to nesmysl, ale hádej se s blbcem. Podívej se na křivku pana Gausse , jak je lidstvo blbé.

Administrátor
10. 11. 2020 21:07
Odpovědět  scipio

Technologie blockchain již byla testována v řadě různých průmyslových odvětví, například ve zdravotnictví, kde byla zkoušena pro ukládání lékařských záznamů. Při použití online rozhraní je velmi snadné vydávat se za jinou osobu, to je fakt. To představuje hlavní překážku pro implementaci technologie blockchainového hlasování. 
Všechno by šlo dobře, dokud se nenarazí na velký problém, který plyne z používání blockchainu pro hlasování a tedy: ověřování a ověřování voličů. Demokratický proces je snadno narušen, pokud nelze ověřit totožnost registrovaného voliče, který ovšem odpadá při fyzické návštěvě ve volební místnosti s hlasovacím terminálem. Je zřejmé, že možná není ten správný čas na zavedení blockchainu pro hlasování, ale stále se může využít k online technologii k hlasování a registraci k hlasování poštou.

Editor
10. 11. 2020 21:28
Odpovědět  josh-xy

Pokud někdo dojde do hlasovací místnosti, tak už je ten hlasovací terminál nadbytečným divadlem, nehledě na to, že hlasovací lístky jsou fyzický “předmět doličný”, lze je kdykoliv překontrolovat, přepočítat. A nakonec, jak často by se takový terminál využil? Maximálně jednou za rok (průměrně). Trochu drahá a neúčelná záležitost, protože by každý rok někdo vymyslel, že se musí inovovat. Navrch, kolik by jich tam muselo být? Jeden by na volební místnost nestačil.

Administrátor
10. 11. 2020 22:14
Odpovědět  scipio
Ano, fyzicky "předmět doličný" k počtu voličů, ale ne k volbě hlasování (tady také nevíš co se s urnou s určitostí děje a když vidím výsledky ODS a pod. jsem skeptik), ale v tomto případě us voleb to divadlo s fyzickým nasazením všech lidé kolem voleb a nejenom po, ale i předem, náklady na provoz - režii..., by byla volba vcelku možná jasná. No hlavně, za pár minut by se mohlo slavit "jak při vyhlášení ve sportce";) Ale co, takhle to té či té straně nahrává a vyhovuje. Hele, nevím, jak přesně fungovala sportka před padesáti a více roky, ale musela to být docela zábava s tikety a vítězi, ne?
Editor
10. 11. 2020 22:36
Odpovědět  josh-xy

byly na to vyhodnocovací stroje s optickám čtením, šablona s výherními čísly, která v místě výherního čísla byla průhledná a kontroloval se ten křížek strojově, kde byly nejméně 3 tak to šlo do koše s výhrami a to se pak dodělávalo ručně, 6 týdnů se schovávaly všechny tikety a pak šly do spalovny. A ještě v dřevních dobách v 50 a 60 let byly trojdílné tikety. 2 díly se kontrolovaly, třetí měl sázející a tenkrát se to snad ze začátku dělalo ručně, položila se sázenka zase na pole s šablonou a vyhodnocovalo se, kolik čísel je v osvětleném poli očima. Pak to snad ověřoval notář.

Administrátor
10. 11. 2020 23:01
Odpovědět  scipio

Tak s tou optikou, je jasné, ale v dřevních dobách v 50 a 60 let byly trojdílné tikety. 2 díly se kontrolovaly, třetí měl sázející a tenkrát se to snad ze začátku dělalo ručně, položila se sázenka zase na pole s šablonou a vyhodnocovalo se, kolik čísel je v osvětleném poli očima. Pak to snad ověřoval notář. Tak to je dobré, ..a teď už jsem si vzpomněl

https://www.lifee.cz/wp-content/uploads/31710/sportka_z_50.let

Editor
11. 11. 2020 18:38
Odpovědět  josh-xy

jsem se spletl, nechávali ti dva díly a kdo vyhrál, tak na jeden z nich se výhra vyplácela. Ten notář pochopitelně neověřoval všechny tikety, ale jenom výherní čísla a částky, jestli snad seznam výher??? Ale to už střílím. Musel být u tahu a schválit čísla.

Administrátor
11. 11. 2020 17:51
Odpovědět  josh-xy
...Ano, fyzicky "předmět doličný" k počtu voličů, ale ne k volbě hlasování (tady také nevíš co se s urnou s určitostí děje

Stanice Fox News následně dohledala, o které případy se jedná. V květnu tohoto roku se 73letý Domenick J. Demuro, který u voleb sloužil jako volební komisař, přiznal, že bral úplatky za to, aby do hlasování přidal volební lístky pro jednoho z kandidátů a aby následně podpisem stvrdil, že volby proběhly v pořádku. Šlo o vnitrostranické primárky v letech 2014, 2015 a 2016. Demuro se dále přiznal, že mu jeden z politických poradců platil za to, aby pro jeho kandidáta přidával hlasy v komunálních, státních i federálních volbách. Podle státního zástupce Demuro hlasy přidával tak, že se jednoduše postavil za plentu a „hlasoval pořád dokola, když si myslel, že ho nikdo neviděl“.https://bit.ly/2GQ7ogQ

Zajímavý článek (2016) ohledně ID dokladů v USA.https://bit.ly/2UjJUEa.