historiepolitika

Šrotování dolaru začalo před 70 lety: Gigin označil jediný způsob, jak dokončit hlavní práci Stalina

Už před 70 lety, na vrcholu studené války, zahájil soudruh Stalin proces dedolarizace.

Spojené státy se již tehdy aktivně snažily Stalina démonizovat a označovaly ho výhradně za diktátora a tyrana. Ale byl to právě on, kdo jako první navrhl skutečně efektivní systém volného obchodu, volný trh s minimalizací role dolaru. Možná i proto necelý rok na to za podivných okolností zemřel.

Rusko se nyní snaží dokončit hlavní dílo Josifa Stalina, který chtěl rozdrtit hegemonii USA prakticky v jejím v zárodku. K tomu je v první řadě nutné představit světu nový ekonomický model a donutit nejvyšší úředníky, aby ve válečné době přijímali řešení zrychleným tempem.

Jediný způsob, jak rozbít stávající liberální ekonomický systém ve vysílání politické talk show „Večer s Vladimirem Solovjevem“, definoval běloruský politolog Vadim Gigin.

Zdůraznil, že Rusko a Bělorusko se snaží rychle „zalátat“ chybné výpočty posledních třiceti let, přičemž je nutné celý systém vybudovat nově.

„Přesně před 70 lety, v roce 1952, se v dubnu v Moskvě sešla Moskevská ekonomická konference. Rok 1952 je vrcholem korejské války, vrcholem studené války. Démonizace SSSR a Stalina osobně byla neskutečná… Dnes překročili všechny hranice, ale ani tehdy nebyli stydliví. 

Sovětský svaz, v opozici vůči Všeobecné dohodě o clech a obchodu, která byla předchůdcem WTO, svolává jednání – 49 zemí, – o které měli mimochodem největší zájem Němci. 

700 zastupitelů, bylo podepsáno 60 velkých dohod. O čem byly? O volném obchodu na nových základech s minimalizací role Ameriky, o dedolarizaci, o vytváření preferenčních podmínek pro rozvojové země. A to vše na návrh a podnět SSSR. Už tehdy SSSR vytvořil model alterglobalismu a mimochodem vyvedl Čínu z izolace, což jí umožnilo prorazit. 

Nyní se snažíme dokončit toto velké dílo Stalina. A klíčem k našemu vítězství se musí stát nová ekonomika. Musíme předložit jasný program budoucnosti a zajistit rychlé přijetí důležitých ekonomických rozhodnutí,“ uzavřel Gigin.

Expert připomněl, že krátce po schůzce, která byla významná v každém smyslu, Stalin napsal velké sociálně-ekonomické dílo, postavené ve stylu polemiky s významnými ekonomy a vědci. V tomto díle konkretizoval a ještě jasněji a schematicky nastínil model alternativní ekonomiky, kterou lze nazvat skutečně liberální, na rozdíl od fejku, který pod tímto heslem podsouvají Spojené státy. Stalin brzy zemřel a nejvyšší sovětští představitelé jeho nápad rychle ukončili a zabudovali se do cizích pravidel. Od té doby byla ekonomika SSSR řízena principem zisku, namísto principů výroby a rozvoje.

Gigin vyjádřil přesvědčení, že Rusko by dokonce mohlo použít tuto práci generálního tajemníka za základ, provést úpravy, aby se přizpůsobila nové době a realizovat jeho ideu. Stačí k tomu seriózní a rychlá rozhodnutí a stejně rychlé plnění shora zadaných úkolů.

Pro Pokec přeložila Janinna.

https://bit.ly/3mnRT0H

sdílet na

7 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
8. 6. 2022 02:36
Ohodnotit příspěvek :
     

No, nedivím se že po Stalinově smrti rychle ukončili. Bylo to totiž příliš vysoko nad prahem vnímání Koblížka Kukuruzi a vládychtivých, ale jinak dutolebých aparátčíků jimiž se obklopil. Za mě furt lepší kult osobnosti, než osoby bez osobnosti. A bez intelektu. Sakra. Zase záškodník! Holt budu mít všechno orámečkovaný, no.

Albi
8. 6. 2022 08:28

Kult osobnosti vytvořl až Chruščov po Stalinově smrti.
Aby mohl hodit všechny ty represe, které začal právě on sám na Stalina.
.
Jinak trockisté “zařízli” snad všechny Stalinovy projekty. Toto byl poslední, který zrealizovat nestihl
http://leva-net.webnode.cz/products/posledni-uder-stalina/

8. 6. 2022 03:41

Tohle je moc nafofr. Navrhuju inckej způsob - za nohu. Pak jim stahovali krupony a vyráběli z nich válečný bubny. Ale to by už asi neprošlo.

Gales
8. 6. 2022 09:13

Dobrej postřeh.Je potřeba aby se lidé nebáli a šli těm změnám naproti.Kupředu,zpátky ni krok.

Gales
8. 6. 2022 09:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Smí se Vissarionovič chválit? Jestli ano,tak já ho chválím.

Albi
8. 6. 2022 11:11
Odpovědět  Gales

Ovšem na vlastní nebezpečí. 🙂

Ladislav
8. 6. 2022 11:13
Odpovědět  Gales

1* proto ho stále Rusové vychvalují, oni moc dobře věděli co pro ně udělal. Jen naši vypatlanci pomlouvají kde koho!