politika

Rána z Gabonu dopadla na Rothschildy

SFERA Live

Rána z Gabonu dopadla na Rothschildy a Francii: v zemi došlo k převratu, těžba uranu byla zastavena a francouzská média mají zakázáno vysílat.

Gabon se stal pátou bývalou francouzskou kolonií, ve které došlo k vojenskému převratu. Vláda loajální k Paříži, byla zbavena moci. Akci provázejí zvěsti o možném příchodu „ruských žoldáků“ místo francouzské armády. Ale to jsou jen fámy. Francie dostala další facku, ale tentokrát nejenom ona – utrpěli i Rothschildové. 

Pojďme zjistit, co vedlo k převratu v zemi a proč se vyvíjí podle nigerského scénáře.

Gabon je malý stát ve střední Africe, bohatý na největší zásoby přírodních zdrojů. Oficiálně získal nezávislost v 60. letech 20. století. Nikdy však nedosáhl skutečné nezávislosti. Zůstal ve smrtelném sevření Francie. Země by přitom mohla být znatelně bohatší, kdyby lví podíl zdrojů neputoval téměř nadarmo do francouzských firem.

Moc byla zcela v rukou loutkové vládnoucí Demokratické strany (Parti démocratique gabonais). Ale demokracie tam moc nebylo. Po desetiletí se vláda neměnila. A díky síle klanu Bongo byl Gabon po mnoho let pro Francouze spolehlivým „bezpečným přístavem“.

„Afrika (Gabon) bez Francie je jako auto bez řidiče. Francie bez Afriky je jako auto bez paliva,“ řekl bývalý prezident Omar Bongo, který věděl, že Paříž bude tolerovat jeho diktátorskou moc, pokud bude poslušně zajišťovat francouzské zájmy.

V roce 2009 Omar Bongo zemřel a v následných prezidentských volbách byl prezidentem zvolen jeho syn Ali Bongo Ondima, jedno z jeho 54 dětí a byl následně znovuzvolen ve volbách v roce 2016 a 2023. 

Rodina Ondima byla u moci od 60. let, ale za tak dlouhou dobu se obyvatelstvu nezačalo žít lépe. 

Bongův režim byl kleptokracie, kdy i přes značné příjmy z exportu ropy žije většina obyvatel v chudobě, zatímco úzká elita kolem klanu Bongo hromadila bohatství.

Ali Bongo Ondima si uměl dopřát, zatímco většina populace byla pod hranicí chudoby.

“Nový prezident Gabonu utratil za jeden den asi 15 milionů eur na nákup nových aut, což je asi jedno procento HDP této africké země,” uvedli francouzští novináři v roce 2010 a zveřejnili dokumenty potvrzující nákup.

Trpělivost praskla

A představte si, Ali Bongo minulou sobotu opět vyhrál volby se ziskem 64,27 % hlasů. Navíc v nepřítomnosti pozorovatelů a s vypnutým internetem. A jak se zdá, i vojáky zarazilo sebevědomé vítězství neoblíbeného vůdce. V důsledku toho proti němu vystoupila jeho vlastní armáda.

Po vyhlášení výsledků prezidentských voleb obyvatelstvo země podpořilo armádu, která výsledky hlasování neuznala. Skupina vysokých důstojníků vydala prohlášení vyzývající ke zrušení výsledků voleb a rozpuštění mocenských institucí. Gabonští rebelové také zakázali vysílání francouzských televizních kanálů, rozhlasových stanic a práci francouzských médií v zemi.

Útok na Paříž

V Paříži je v těchto dnech obzvlášť “dusno”. Měli v úmyslu tvrdě vyřešit problém v Nigeru, a teď v Gabonu všechno proběhlo jak přes kopírák: opět armáda, opět prezident sesazen, opět vývoz uranu zakázán, práce francouzských institucí paralyzována, referendum v zemi pro připojení k Rusku… oh… kam nás to zaneslo:).

Navzdory tlaku francouzského prezidenta v zahraniční politice na Afriku čelí vážným problémům ve svých sférách vlivu. A Pátá republika zatím neví, jak to zvrátit. Jakákoli intervence Francie přitom může dát tomuto procesu lavinovitě nekontrolovatelný charakter a zároveň zvýšit světové ceny energií a zrychlit globální inflaci.

Co bude s Francií dál? S největší pravděpodobností ztratí přístup ke vzácným uranovým dolům v Gabonu, kde Francouzi těžili posledních 60 let. Ty zajišťovaly palivo pro francouzské jaderné elektrárny. Nyní to bude mít Paříž těžké, vzhledem k tomu, že i Niger zastavil dodávky.

Došlo i na Rothschildy

Možná je to náhoda. Nebo možná je architekt těchto událostí, jak by řekli ve westernovém trháku, „zatracený génius“. Tak svižně převálcovat Francouze se podařilo už jednou a pouze s jednou “hudební” mezinárodní společností.

A co je ze všeho nejzábavnější, svezla se i rodina jednoho západního oligarchy. 

Věc se má tak, že jakmile gabonská armáda odvolala prezidenta země, první věc, kterou udělala, bylo oznámení pozastavení práce francouzské těžařské a hutnické společnosti Eramet, kterou vlastní struktury rodiny Rothschildů od roku 1880. To vedlo k pozastavení vývozu přírodních zdrojů z Gabonu do Francie.

Záměry armády jsou stále nejasné. Ale proces dekolonizace je v plném proudu: zbytky francouzské koloniální říše jsou demontovány.

A nyní jedna z nejbohatších zemí Afriky bude jistě ještě bohatší, jen je potřeba nechat trochu sednout prach. 

A jak řeklo vedení Nigeru, které převzalo moc, budou potřebovat 3 roky na přechodné období. Takže dopřejme 3 roky i Gabonu. Hlavní je vybrat si správné spojence.

Obecně je velmi legrační sledovat, jak silové struktury, povolané a vytvořené pro zachování moci neokoloniální správy, tak snadno a zrádně svrhávají právě tento neokolonialismus.

https://1url.cz/XuHQm

sdílet na

31 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Mike
7. 9. 2023 06:24
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak vida. Oni v té Africe mají satelitní TV a internet? Že by díky tomu obyčejní afričané konečně pochopili, co je KoZa a jejich úplatní představitelé zač? To vypadá, že už i ti černoušci jsou inteligentnější, než třetina čechů, jejichž informační prostor zabírají taková zpravodajská “esa” jako Seznam.cz, Novinky, iDěs a podobná žumpa.

Standa
7. 9. 2023 08:04
Odpovědět  Mike

+ČT1,24,CNN,…………
K té Africe… k satelitnímu vysílání musí být nová studia,internetové vysílače….přijímače,redaktoři, překladatelé…infrastruktura. Tady vidím RFa Čínu.

Mike
7. 9. 2023 13:33
Odpovědět  Standa

Tak ona půlka Afriky mluví francouzsky. Tuhle jsem sledoval proslov nějakého nigerského představitele a ten valil anglicky líp než Lipavský.

Standa
7. 9. 2023 16:52
Odpovědět  Mike

Houbeles a houby , houbičky. Že tak mluvil niberský představitel…. Chápu , studoval v Americe. A má satelit i internet.Podívejte se kousek za město!!!!Většina kmenů v Africe mluví vlastní jazykem.

Markýza
7. 9. 2023 10:46
Odpovědět  Mike

Nechte toho……….ten už měli před patnácti lety i ve vesnicích, kde nebyl proud, ale jen dýzlgenerátory 😀 Teda, prý to kapku vypadávalo, ale bylo.

zuza
7. 9. 2023 16:40
Odpovědět  Markýza

tak oni majú v Afrike aj solárne panely, akurát sa k nim afričania chovajú tak ako Indovia na videu
https://www.youtube.com/watch?v=sfaFgZ0z3aA

Markýza
7. 9. 2023 17:21
Odpovědět  zuza

Jo. Je k dohledání rozkošný český dokument s názvem Pod sluncem tma – jak to tam chodí, jaká jsou k tomu nedorozumění a tak. Ale to se musejí zkrátka naučit a třeba najdou nějaká vlastní řešení.

7. 9. 2023 07:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Přeci je to všechno dávno předpovězeno…už od Nostradama…víme že Vlci Satana roztrhají…No a Vlci se přidávají k Medvědovy…protože cítí pach krve alfa predátora/tyrana který je vážně raněn…přirozený proces…v podstatě.
I Casie to pěkně předpověděl…jak si nabije západ držku…
Povstane nová říše na východě…s kterou vstoupí Lidstvo do zlatého věku…ale cesta je ještě trnitá…
Nejdříve potřebuje Lidstvo Energii…
A okamžik kdy jí dostane bude zdrcující pro 80% světového průmyslu…
Avšak je to nevyhnutelné…bez zdroje čisté silné přenosné nevyčerpatelné energie zdarma pro všechny se nikam nikdy nepohnem…
Těch 80% světového průmyslu musí zaniknout…pro to aby mohl vzniknout uplně nový a lepší…
A to bude bolet. Všechny. Ne jen západ. Ale je to nevyhnutelné…

Standa
7. 9. 2023 07:58
Odpovědět  Veny232

Nový,,lepší” průmysl?

Lenka
7. 9. 2023 08:33
Odpovědět  Standa

Představte si, že by byly věci opravitelné. Třeba pračky, ledničky. Věci bez “kurvítek”.
Víte co se vyhodí nepoužitého oblečení? Nekvalitní boty. Jak je možné, že některé věci dostanou vůbec na pulty. A to nemluvím o bůch ví jakém pokroku.
Dodnes jsem nepochopila, že nikdo nereguluje používané plastové obaly. Aby se používaly jen takové plasty, co jdou recyklovat. Např. 4 druhy a dost.

Standa
7. 9. 2023 08:57
Odpovědět  Lenka

Představte si, že by se dělala auta z nerezu.Žádné nové typy…..,co se týče plastů(Trabant vydržel),plasty se recyklují, jsou na to spešl kontejnéry.Dělá se z nich granulát( zelené zlato) a vyváží se do Číny , kde z nich dělají vlákna a šijí se bundy.Zakázaly se uchoštouchy , ale plastů v autech jsou tisíce tun a igelitové pytlíky jsou všude.
Moda je od toho, aby se oblečení měnilo každý rok.I na to jsou kontejnéry.Nějaká diakonie z toho začala vyrábět stavební materiál.

Markýza
7. 9. 2023 10:49
Odpovědět  Standa

Vy dobráci! A výrobci čehokoli by neměli co žrát 😀
Ale ať se zastanu evropské mládeže – tohle je mezi ní nový trend, abyste věděli. Logiku to má – tvrdím, že se nemůžete dobrovolně uskrovnit, dokud se nepřežerete k prasknutí. A my už jsme, tak se to dalo nějak čekat.

7. 9. 2023 13:49
Odpovědět  Markýza

Jsem rád,že je vás už tolik probuzených co vidí…

Frank1
7. 9. 2023 15:55
Odpovědět  Standa

Ano, auta na 20 let. Na Kube to funguje. iPhony na 20 let, atd. Nosatci uz nebudou susit nove penize, ale utracet je.

Ferko
8. 9. 2023 21:38
Odpovědět  Frank1

Dřív jsem měl mobily, do kterých šla vyměnit baterie. U posledního už to nejde, takže až baterka chcípne, vyhodíte funkční mobil.

Ferko
8. 9. 2023 21:35
Odpovědět  Standa

Před 41 roky jsme dostali svatebním darem kuchyňský robot ETA. Dodnes ho máme, dodnes funguje bez jediné vady. Pořád se k němu dají sehnat plastové kostky k mixéru a struhadlům.

Mike
7. 9. 2023 13:45
Odpovědět  Lenka

Známá z Kauflandu přijala reklamaci na vysavač, kterému, jinak funkčnímu, chyběl pouhý nádstavec. Vrátila peníze,popadla nebohý přístroj a švihla ho do kontejneru mezi ostatní reklamace. Prý je to běžná praxe – nevím.

Prodost
7. 9. 2023 17:25
Odpovědět  Mike

Zde se hodí, myslím, vložit dva velmi moudré citáty. Vznikly jistě v hlavách moudrých, které dění tohoto bláznivého světa pozorovaly bystře a dostatečně dlouho. Tedy:

Buržoazie zbavila všechny dosud ctihodné a s posvátným ostychem uctívané obory činnosti jejich svatozáře. Proměnila lékaře, právníka, pátera, básníka a muže vědy ve své placené námezdní pracovníky. Buržoazie strhla z rodinných vztahů jejich dojemně sentimentální závoj a převedla je na vztahy ryze peněžní.

Peníze jsou žárlivým bohem israelitským, vedle kterého žádný jiný bůh nemůže existovat. Peníze pokořují všechny bohy, které lidstvo má, a mění je v pouhé zboží. Jsou soběstačnou hodnotou všech věcí. Proto obraly celý svět, svět lidí i přírodu, o jejich vlastní skutečnou hodnotu. Peníze jsou odcizenou podstatou lidské práce i celé jeho existence. Tato odcizená podstata člověku dominuje a on se jí klaní. Israelitský bůh byl sekularizován a stal se bohem celého světa.

7. 9. 2023 13:47
Odpovědět  Lenka

Jak je možné ,že dnes stroje vyrobené za komnčů mají větší cenu než nové? No protože jsou vyrobené pořádně, z litiny…třeba Hoblovka…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
7. 9. 2023 19:05
Odpovědět  Veny232

Za komančů z litiny, jo? No nevím – nejste s tou litinou ještě někdy mezi roky 1900 – 1930? Kdysi jsem byla na Žižkaperku v Domě odborů, až nahoře a dolů jsem to vzala pěkně po schodech. To bylo! Zábradlí, schodiště, okna – všechno původní, všechno v báječném stavu. Ba i na hajzlících byly původní splachovátka! Takový ty porcelánový hrušky i s nápisem fabriky, která je vyrobila. Sto let to mělo za sebou.

Ferko
8. 9. 2023 21:43
Odpovědět  Markýza

Za komančů se do přístrojů montovala kovová ozubená kolečka, která vydržela tzv. navěky. Dnes se tam dávají taky, ale mezi ně vkládají “kurvítko”, což je jedno ozubené kolečko z plastu, které se týden po záruce ohobluje.

7. 9. 2023 13:44
Odpovědět  Standa

Jistě s dostatkem energie,si každá domácnost vypěstuje pod lampou dostatek jídla v podstatě zdarma…dokážem osídlit Pouště, dna Oceánů a Poly…to je 90% volného místa co dnes nevyužíváme,dokážem osídlít Sluneční soustavu to je + 999% co dnes nepoužíváme…dokážem reciklovat i věci,které se dnes energeticky reciklovat nevyplatí…
Dokážem dopravu a většinu výroby surovin přesunout pod zem a do vzduchu a do vesmíru…takže může klidně 10 000 000 000 lidí bydlet ve Městech a zbytek nechat přírodě.Dokážem vytvořit Planetární klimatizaci a tím v podstatě ubgradevoat podporu života na Vesmírné lodi jménem Země, dokážem odsolovat vodu a čerpat jí na Pouště a Poly , podle potřeby…řídit tak klima,dokážem regulovat množství plynů v atmosféře… Pozemní infrastruktura zanikne…energetická infrastruktura zanikne…to je dnes 80% průmyslu…atd…už mě bolí ruce.

Pavel K
7. 9. 2023 08:10
Ohodnotit příspěvek :
     

…..že se tam prý pohybují rušťí žoldáci je kachna 🤣
….že tam těžili 60 let, no snad kradli né?!!
Že by se fakt začalo blýskat nad Tatrou sa…..alespoň tedy někde.
Černouškové to budou mít za chvilku více srovnané, než ta naše genderová mládež, jsem zvědav jestli budou mít potom taky soucit s bílejma buzerantama a všelijak přešitejma pablbama z Evropy. 🤣🙄🤦‍♂️

Ferko
8. 9. 2023 21:47
Odpovědět  Pavel K

No nevím, jestli to černouškové zvládnou. V Zimbabwe to drobátko nezvládli. Většinou nad sebou potřebují odborný dozor.

Putinovec
7. 9. 2023 09:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Tady článek naťukl to podstatné .S likvidací hegemona , je odepisována i Biblická koncepce a tady je likvidován i nastroj , pro zkoupení celého světa , pomocí lichvy .
Tato koncepce , s pomocí lichvářského nástroje , dovedla svět ke třem různým likvidačním globálním krizím .
Globální vojensko politické , globální ekonomické a globální ekologické , kde hrozí zhroucení celé biosféry . Každá jednotlivá tato krize , může svým projevem kdykoliv zlikvidovat tento svět . A My zde máme tři naráz .
Ta zmínka o rotšildech , není náhodná . Tato parazitická peleš , která představuje část globálního nástroje pro pasení židovského národa a jeho prostřednictvím i ostatních národů , je jako celek , už nepotřebného nástroje , likvidována . Mimo jiné , pomocí tohoho globálního nástroje , byla záměrně vyvolána dlouhá řada světových i lokálních válek .
Jejich majitel je nelikviduje proto , že by snad měl svědomí . U Něho je to praktické rozhodnutí . Nemá chuť zdechnou v atomové válce .

Frank1
7. 9. 2023 15:56
Odpovědět  Putinovec

Nejenom lichva vedla k soucasne nadvlade nosatcu. Jejich banky tvori penize z niceho.

Gales
7. 9. 2023 10:02
Ohodnotit příspěvek :
     

,,Africká jara” jsou známkou toho,že se Afrika vydala na pochod k lepším zítřkům.Zatím co my padáme do temnoty.

Standa
7. 9. 2023 10:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Navrhuji rozmístit Wágnerovce v Gabunu , Nigeru, rozšířit jejich řady, aby Západ přešla chut na intervence.

Markýza
7. 9. 2023 10:50
Odpovědět  Standa

Jak vidíte, netřeba ani rozmisťovat – stačí pouhé pomyšlení 🙂

Frank1
7. 9. 2023 15:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Dojde spise na nas, energie podrazi. Cernosi se uz nenechaji okradat.

PremekJ
7. 9. 2023 19:42
Ohodnotit příspěvek :
     

KoZa je na porážku. Jinak to nelze říci. A my, západní Slované se ještě rádi přikloníme k dubisku. Již brzy.