politika

Pepe Escobar: Odvážné gambity na západoasijské šachovnici

Pepe Escobar

Ve velmocenské soutěži je vše propojeno: vyjednávání mezi Ruskem a NATO o Ukrajině mohou být ovlivněna povolebním pivotem Turecka a návratem Sýrie do Arabské ligy.

Západní Asie je regionem, který v současnosti zažívá období velké geopolitické aktivity. Nedávné diplomatické úsilí, iniciované Ruskem a pod dohledem Číny, zajistilo dlouho nedostižné sblížení Íránu a Saúdské Arábie, a návrat Sýrie do Arabské ligy byl vítán s velkou pompou. 

Tento diplomatický rozruch signalizuje odklon od imperiální taktiky „Rozděl a panuj“, která byla po desetiletí používána k vytváření národních, kmenových a náboženských rozporů v této strategické oblasti.

Zástupná válka v Sýrii, podporovaná Impériem a jeho teroristickými organizacemi – včetně okupace území bohatých na zdroje a masových krádeží syrské ropy – stále zuří, přestože Damašek získal převahu. Tato výhoda, oslabená v posledních letech přívalem západních ekonomických zabijáckých sankcí, nyní exponenciálně roste: syrský stát byl dále posílen nedávnou oficiální návštěvou íránského prezidenta Ebráhíma Raísího, který se zavázal rozšířit bilaterální vztahy, v předvečer návratu Sýrie do Arabské ligy.

Mem „Asad musí odejít“, který ztělesňoval aroganci kolektivního Západu, nakonec zůstal memem a Asad nikam neodešel. Navzdory hrozbám Impéria nyní ty arabské státy, které se snažily syrského prezidenta izolovat, Asada vrátily, aby ho znovu přivítaly v čele s Moskvou a Teheránem.

O Sýrii se v informovaných kruzích v Moskvě intenzivně diskutuje. Existuje určitý druh konsensu, že Rusko, které se nyní soustředí v zástupné válce „všechno nebo nic“ proti NATO, nebude v současné době schopno prosadit syrské mírové řešení, ale to nevylučuje, že Saúdové, Íránci a Turci budou stát za dohodou vedenou Rusem.

Nebýt agresivního chování straussovských neoconů (neokonzervativců) ve Washingtonu, bylo by možné dosáhnout komplexního multiteritoriálního míru, který by zahrnoval vše: od suverenity Sýrie po demilitarizovanou zónu na západních hranicích Ruska, stabilitu na Kavkaze, a určitý stupeň respektu k mezinárodnímu právu.

Je však nepravděpodobné, že by se taková dohoda uskutečnila a místo toho se situace v západní Asii pravděpodobně zhorší. Částečně je to způsobeno tím, že NATO již přesunulo svou pozornost na Jihočínské moře.

Nemožný ‘mír’

Zdá se, že kolektivnímu západu chybí rozhodný vůdce, přičemž Hegemon je v současnosti „veden“ senilním prezidentem, který je na dálku ovládán smečkou válečných štváčů. Situace zašla tak daleko, že tolik medializovaná „ukrajinská protiofenzíva“ může být ve skutečnosti předehrou k ponížení NATO, díky kterému bude Afghánistán vypadat jako Disneyland.

USA jsou z toho zoufalé: dokonce i „Oracle“ 20. století Henry Kissinger nyní říká, že pokud bude  zapojena Čína, dojde do konce roku 2023 k jednání.

Navzdory naléhavosti situace se nezdá, že by Moskva někam spěchala. Její klíčovou vojenskou strategií, jak je vidět v Bachmutu/Artěmovsku, je použití kombinace šnečí techniky a mlecího stroje. 

Konečným cílem je demilitarizace NATO jako celku, nikoli pouze Ukrajiny, a zatím se zdá, že to funguje skvěle. Rusko ví, že je to běh na dlouhou trať a očekává, že jednoho dne si společný západ uvědomí, že je čas opustit závod.

Nyní předpokládejme, že nějakým božím zásahem za několik měsíců začnou vyjednávání s Čínou.  Moskva – Peking – oba vědí, že prostě nemohou věřit ničemu, co Hegemon řekne nebo podepíše.

Navíc klíčové taktické vítězství Spojených států již bylo přesvědčivé: Rusko je sankcionováno, démonizováno a odděleno od Evropy a EU se mění na deindustrializovaného, bezvýznamného malého vazala.

Za předpokladu, že dojde k vyjednanému míru, bude to pravděpodobně připomínat Sýrii 2.0 s gigantickým ekvivalentem „Idlibu“ přímo u ruských dveřích, což je pro Moskvu zcela nepřijatelné.

V praxi to bude znamenat, že po Ruské federaci se budou volně pohybovat banderistické teroristické tlupy – slovanská verze ISIS – při vyhazování aut do povětří a řádění kamikadze dronů. Hegemon bude moci zástupnou válku libovolně zapínat a vypínat, stejně jako to nadále dělá v Sýrii, Iráku a Afghánistánu se svými teroristickými buňkami.

Rada bezpečnosti v Moskvě velmi dobře ví, na základě minské frašky, kterou uznala i bývalá německá kancléřka Angela Merkelová, že tohle bude Minsk na steroidech: kyjevský režim, respektive post-Zelenského režim bude i nadále, do smrti, vyzbrojován zbrusu novými triky NATO.

Ale pak je druhá možnost – kde není o čem vyjednávat – stejně hrozivá: nekonečná válka.

Nedělitelnost bezpečnosti

Skutečnou dohodou, kterou je třeba vyjednat, není „pěšák v jejich hře“ – Ukrajina: je to nedělitelnost bezpečnosti. Přesně to, o čem se Moskva rozumně snažila přesvědčit Washington prostřednictvím  dopisů odeslaných v prosinci 2021.

V praxi to, co Moskva v současné době dělá, je realpolitika: bušení do NATO na bitevním poli, dokud není natolik oslabeno, aby přijalo strategickou vojenskou operaci (SVO). SVO by nutně zahrnovala demilitarizovanou zónu mezi NATO a Ruskem, neutrální Ukrajinu a žádné jaderné zbraně umístěné v Polsku, Pobaltí nebo Finsku.

Avšak vzhledem k tomu, že Hegemon je upadající supervelmoc a „neschopný dohod“, není jisté, zda se něčeho dosáhne, zvláště s ohledem na Hegemonovu posedlost nekonečnou expanzí NATO. 

„Neschopný dohod“ (недоговороспособны) je mimochodem termín, který ruští diplomaté vytvořili, aby popsali neschopnost jejich amerických protějšků dodržet jakoukoli dohodu, kterou podepíší – od Minsku po jadernou dohodu s Íránem.

Tento žhavý mix se ještě více zkomplikuje zavedením tureckého faktoru.

Turecký ministr zahraničí Çavuşoğlu již jasně řekl, že pokud si prezident Recep Tayyip Erdoğan udrží moc v prezidentských volbách, které se konají 14. května, Ankara neuvalí na Rusko sankce ani neporuší úmluvu z Montreux, která zakazuje ve válečné době průplav válečných lodí do Černého moře a zpět.

Rizika geopolitického posunu Ankary

Erdoğanův hlavní poradce pro bezpečnost a zahraniční politiku Ibrahim Kalyn trefně poukázal na to, že žádná válka mezi Ruskem a Ukrajinou neexistuje; spíše jde o válku mezi Ruskem a Západem, přičemž Ukrajina slouží jako proxy.

To je důvod, proč kolektivní Západ intenzivně investuje do kampaně „Erdoğan musí odejít“.

Tato kampaň je bohatě financována, aby se do prezidentského křesla posunula podivně sladěná koalice. V případě, že turecká opozice zvítězí – bude muset Hegemonovi zaplatit – mohou být uvaleny sankce i porušování úmluvy Montreux.

Přesto může Washington čekat překvapení. Vůdce turecké opozice Kemal Kılıçdaroğlu naznačil, že bude víceméně pokračovat ve vyváženém postoji k zahraniční politice Ankary, a někteří pozorovatelé se domnívají, že i když bude Erdoğan svržen, budou existovat limity pro obrat Turecka zpět na západ.

Erdoğan, těžící ze státního aparátu a své obrovské sítě sponzorství, se snaží zajistit znovuzvolení. Jedině tak se mu podaří, aby se stal skutečným hráčem v euroasijské integraci.

Ankara pod Erdoğanem také není proruská; v podstatě se snaží profitovat z obou stran. Turci prodávají Kyjevu bezpilotní letouny Bayraktar, uzavřeli vojenské dohody a zároveň pod pláštíkem „turkických států“ investují do separatistických tendencí na Krymu a v Chersonu.

Erdoğan přitom nutně potřebuje ruskou vojenskou a energetickou spolupráci. V Moskvě si nedělají žádné iluze o „sultánovi“ nebo o tom, kam vede Turecko. Pokud bude geopolitický obrat Ankary nepřátelský, jsou to Turci, kteří nakonec ztratí přední místa v euroasijském vysokorychlostním vlaku – od BRICS+ po Šanghajskou organizaci spolupráce (ŠOS) a všechno mezi tím.

Pepe Escobar

Pro Pokec přeložila Janinna

https://thecradle.co/article-view/24623/bold-gambits-on-the-west-asian-chessboard

sdílet na

27 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Teuton
12. 5. 2023 06:40
Ohodnotit příspěvek :
     

A do toho všeho přichází fialoví pětizmrdi s masivním zdražováním a zvedáním daní, protože na prvním místě jejich zájmu není občan ČR, nýbrž Ukrošváb. Vidíte jinde na světě zemi, jejíž vláda by stavěla na první místo cizince, nikoli vlastního spoluobčana ? Jsme úplným unikátem. U nás je prioritou – alespoň pro Fialovu partu – Ukrošváb.

Frank
12. 5. 2023 07:42
Odpovědět  Teuton

Ale to se přece od těch zmetků dalo čekat a přesto je ovce volily. A stejně tak se dalo předpokládat, jak se bude chovat bolševický špión Pávek a přesto byl zvolen. Občané této země si nic lepšího zkrátka nezaslouží.

treza
12. 5. 2023 08:29
Odpovědět  Frank

Výborně! Když někdo neví, kdo byli bolševici, ať to slovo nepoužívá!

Helena
12. 5. 2023 08:38
Odpovědět  Teuton

Přesně tak! Už víte proč tohle všechno? Zvedání daní z nemovitostí bude pokračovat každý rok o “inflaci” tj. minimálně o 100% – ceny se zvedají z týdne na týden někde i více než 100%. Tohle všechno co se tu děje je jen proto, aby nás okradli o byty, domy, firmičky, provozovny, pole… Protože tohle mají výhradně vlastnit jen oni a né obyčejný plebs. Proč? Protože JEDINÉ co má opravdu hodnotu – jsou právě nemovitosti. A nájmy jim zajistí bezpracný a mohutný zisk.

Pavel z Moravy
12. 5. 2023 09:58
Odpovědět  Helena

Heleno, lidem bez mozku to ale nevysvětlíte.

Frank1
12. 5. 2023 09:41
Odpovědět  Teuton

Dan z nemovitosti je jednou z poslednich moznosti jak vyrazit z lidi penize. Povede to k narustu jejich ceny a ke zvyseni najemneho. Vyzerou si to tak vsichni. Kvuli schopnosti tuto dan zaplatit. budou vlastnici ohrozeni nucenou ztratou nemovitosti. Nebudou mit penize a budou muset prodat. Totez se odehralo v Kalifornii, kde majitele pak bydleli ve stanech a caravanech.

Albi
12. 5. 2023 09:57
Odpovědět  Teuton

Já takovou zemi vidím. Hegemonovu zemi.
Ne že by snad považovala za prioritu vlastního spoluobčana, ale ani omylem žádného cizince – ani své věrné “spojence” bez ohledu na jejich postavení.
Svět je USA! 🙁

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
12. 5. 2023 14:17
Odpovědět  Albi

Teď jsem si uvědomil. 5 března 022 napsal Fracouz Meyssana článek s titulkem:
Vladimir Putin vyhlašuje válku Straussovcům
A tady čtu: Nebýt agresivního chování straussovských neoconů (neokonzervativců) ve Washingtonu…”
Takže na jedné straně zeměgule Frantík, a na na druhé straně zeměgule brazilec, mají s identitou válečných sr-áčů, “těch za oponou”, jasno. Jojo. To jsou tak náhody…
P.S. Doporučuji na ten článek juknout; Thierry tam hodil stručnou historii straussovců a stojí to za to. Jeden se pak v událostech líp orientuje.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
12. 5. 2023 14:48

Před časem jsem četla celkem detailní popis “práce” straussovců myslím na webu e-republika, ale podívám se i na tohle. Jestli to ještě najdu, ten starší, dám sem odkaz.
Nejhorší je, ty ta e-Republika, nová republika apodobné weby moc rusofobů nečte a pokud někdo někdy náhodou zabrousí, stejně nevěří a hlavně neověřuje si to. To je pak těžká práce.

Albi
12. 5. 2023 14:52
Odpovědět  Albi

Blbka se nepodívala na datum článku z tvého odkazu.
Je to totéž. 🙂
(Aspoň to bylo rychlé.)

13. 5. 2023 06:18
Odpovědět  Albi

😀

Milan
12. 5. 2023 15:34
Odpovědět  Teuton

Já ty státy vidím. Je to Amerika a všechny státy EU. Všichni potápí své národy a země. Hrají vysokou hru a vsadili všechno. Všechno také prohrají.

Frank1
12. 5. 2023 09:36
Ohodnotit příspěvek :
     

Turek byl vzdy spojencem Nemecka, neni na neho spolehnuti. Dela politiku vyhodnou pro sebe. To nestaci. Znepratelil si tak uz skoro vsechny. Turecko se chce nacpat vsude. Je v NATO, chce do BRICS. Tahle jeho predstava je blazniva a bude mit dusledky. Presto, Erdogana uz zname a bylo by lepsi, kdyby vyhral volby.

Albi
12. 5. 2023 14:56
Odpovědět  Frank1

(Turek) “dela politiku vyhodnou pro sebe”. My ne a jak to dopadá. Tím Turka ovšem neomlouvám.
Něco podobného je Lukašenko, ktrerého plno diskutérů napříč weby obdivuje. Taky “pro sebe” ale když ho někco/něco ohrožuje, najednou je s Ruskem velkej kámoš.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
12. 5. 2023 10:03
Ohodnotit příspěvek :
     

“….po Ruské federaci se budou volně pohybovat banderistické teroristické tlupy – slovanská verze ISIS….
Myslím, že budoucí čas je už čas přítomný.
A všechny ty jejich aktivity jsou rusofoby připisovány Putinově “slabosti”, neschopnosti a Hegemonově převaze.
Většího omylu se Hegemon, zaslepen vlastní (možná bývalou) velikostí nemohl dopustit.

Vanja
12. 5. 2023 11:19
Ohodnotit příspěvek :
     

SLovensko samo, ani Česko samo, ani Maďarsko samo nic nezmohou proti eurofašistickému bloku. To se sá rozbít jedině zbídačením celé Evropy, odtržením od ruských zdrojů uhlovodíků, a morální devastací národů. Zkrátka EU musí vyhnít, a evropské národy musí trpět za to, že vlezly do EU a spikly se s USA a s Británií.

Pavel z Moravy
12. 5. 2023 12:42
Odpovědět  Vanja

Přesně, používám stejné slovo, musí to vyhnít.

Markýza
12. 5. 2023 14:48
Odpovědět  Pavel z Moravy

Pravda. A to my tady v Kotlince umíme. Je to úmorné, ale má to jednu zásadní výhodu – podklad je čistý.

pája
12. 5. 2023 16:34
Odpovědět  Markýza

Jo, každý národ má své přednosti a slabiny. Pro mě je úmorné už jen napsat to cizí slovo prokrastinace. Jsem tak shnilej, že do sebe píchnu prstem a on se proboří.:)

Frank1
12. 5. 2023 13:17
Odpovědět  Vanja

To je malo pro USaky, ti maji vic za lubem.
Expanze NATO a 100 % ovladnuti Ceska a Slovenska skrze USA umozni Americanum vystavbu zakladen , letist proti Rusku. Tim budeme i my cilem odvetnych ruskych raket. Amis se nebudou ptat vlady, zda smeji odpalit sve rakety z naseho uzemi. My to pak vyzereme. Cilem USA je znicit Evropu, promenit ji v zamorene spaleniste. Vetsina lidi to stale nevi!

Frank1
12. 5. 2023 13:21
Odpovědět  Frank1

Situace je ovsem jina jak v 1. a 2. svetove, kdy USA jenom stvaly do valky a byly jako uzemi v bezpeci.
Ted jsou rakety , atomovky, dalekonosne nadzvukove rakety. USaci se nikam neschovaji. Jejich uzemi bude promeneno ve spaleniste. Nevim proc s tim Rusove tak otaleji, vyresit tu otazku jednou provzdy.

Vanja
12. 5. 2023 14:07
Odpovědět  Frank1

Dnes už USA a Británie nemohou nic. Proti Rusku s Čínou jsou bezmocné. Ušáci a Angláni budou jen Evropu vyžírat a nic víc.

zuza
12. 5. 2023 16:36
Odpovědět  Frank1

väčšina ľudí ani nevie, že bude o mesiac cvičenie NATO (t.j. severoatlantickej teroristickej orrganizácie) s názom Air Defender, kvôli ktorému bude nad Európu omedzená civilná letecká doprava a kvôli ktorému možno nebudú môcť odletieť na svoju zaplatenú dovolenku. A to nielen preto, že letecká doprava má byť počas cvičenia výrazne obmedzená, ale možno aj preto, že to obranné cvičenie skôr bude pokusom o opakovanie útočnej operácie Barbarossa…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
jiří
12. 5. 2023 12:10
Albi
12. 5. 2023 15:02
Odpovědět  jiří

Hezká hádanka. Nápověda by nebyla – Německo nebo EU? 🙂

zuzana
12. 5. 2023 16:02
Ohodnotit příspěvek :
     

Nový skvělý nápad NATO: „Pojďme začít válku s Čínou!“

https://aktax.cz/novy-skvely-napad-nato-pojdme-zacit-valku-s-cinou/