politika

Okamžitá výstraha Turecku za Krym: toto je první varování

Erdoganovi bylo doporučeno „uklidnit nadšení a nedívat se“ na Krym.

Rusko okamžitě zapracovalo na všech frontách po setkání Erdogana a Zelenského, a těchto prohlášení:

Turecký prezident Tayyip Erdogan po jednáních se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským podpořil mezinárodní setkání “Krymské platformy”.

Turecký vůdce uvedl, že Ankara uznává „územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny“ a „jejím principiálním postojem je neuznání anexe Krymu“.

<…>

Summit Krymské platformy je naplánován na 23. srpna. 

Kyjev tam chce diskutovat o otázce „návratu“ poloostrova. Ukrajina nabídla připojení k platformě řadě států, včetně Turecka, Francie, Velké Británie, Německa, Kanady a Spojených států.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan by se neměl „dívat na ruská území,“ řekl zástupce Státní dumy Michail Šeremet.

Doporučil Erdoganovi, aby „omezil svou horlivost a nedíval se na ruské území“. 

“Vzhledem k agresivní rétorice Erdogana si myslím, že bychom měli přemýšlet o naléhání na naše občany, aby upustili od cestování do Turecka, protože tam nikdo nemůže zaručit jejich bezpečnost,” citovala Šeremeta RIA Novosti .

Šeremet navíc doporučil Erdoganovi, aby raději věnoval pozornost situaci v Turecku. 

Jak zdůraznil zástupce Státní dumy, „pokud někdo podnikne nepřátelské kroky ve vztahu k území Ruska, odpověď na sebe nenechá dlouho čekat.“ 

“Čtěte historii. Rusko je pro kohokoli příliš tvrdým oříškem,“ řekl.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil:

“Okamžitě řeknu, že důrazně doporučujeme všem odpovědným zemím, s nimiž komunikujeme – Turecko je jednou z nich – dobře analyzovat situaci, věčná ta militantní prohlášení kyjevského režimu a varuji je před podporou těchto militaristických nálad,” uvedl ministr Lavrov.

A aby sdělení ruských představitelů turecká strana lépe „pochopila“, uzavřeli turistický ruch z Ruska do Turecka, který tureckou ekonomiku docela dobře živil:

“Rozhodli jsme se omezit pravidelné a charterové lety z ruských mezinárodních letišť na letiště Turecké republiky a opačným směrem od 15. dubna tohoto roku do 1. června tohoto roku”, vyhlásilo ruské vedení.

Vezmeme-li v úvahu extrémně obtížnou situaci turecké ekonomiky a finanční sféry, je to pro Ankaru rána na solar, kterou navzdory všemu stěží očekávala. 

I když v současné bouřlivé době musí být kterákoli země připravena platit i „za slova“, a pokud k nim patří i zásah do územní celistvosti jiného státu, tak tím ještě více.

Oficiálně je samozřejmě vše popřeno. 

Avšak dynamika infekce koronaviru v Turecku je již dlouho extrémně negativní a opatření ruská strana zavedla až teď. Možná vhodný důvod, ano.

https://bit.ly/3geL1B0
https://bit.ly/3tetxIJ

sdílet na