politika

NATO je znepokojeno posílením pozice Ruské federace po událostech v Karabachu a Bělorusku

Ministři zahraničních věcí NATO zváží na zasedání Severoatlantické rady na úrovni ministrů zahraničních věcí, které se uskuteční 1. – 2. prosince ve formě videokonference, posílení ruských vojenských pozic ve světě, a to i v kontextu událostí v Náhorním Karabachu a Bělorusku. 

Oznámil to v pondělí na tiskové konferenci generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, uvádí TASS.

“Ministři budou diskutovat o tom, co dalšího můžeme udělat v reakci na rozšíření ruské vojenské aktivity kolem aliance. Rusko modernizuje svůj jaderný arzenál a rozmisťuje nové rakety, nasazuje nové síly od dalekého severu do Libye a Sýrie. Vidíme také nárůst ruské vojenské přítomnosti v důsledku krizí v Náhorním Karabachu a Bělorusku,“ uvedl.

Stoltenberg nevysvětlil, jak protesty v Bělorusku podporované Západem vedou k posílení ruských vojenských pozic, na které hodlá NATO připravit reakci.

Generální tajemník NATO rovněž uvedl, že ministři zahraničních věcí NATO budou na videokonferenci 1. – 2. prosince projednávat situaci kolem Smlouvy o opatřeních pro další snižování a omezování strategických útočných zbraní, jejíž platnost vyprší v únoru 2021.

„Ministři budou diskutovat o otázkách kontroly zbraní, zejména o situaci kolem START-3, která vyprší v únoru,“ dodal.

https://bit.ly/3qiqONa

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Petge
3. 12. 2020 15:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Pobavilo mě, kterak pravil pan Stoltenberg, že je znepokojen, jak Rusko rozvíjí vojenské akivity “KOLEM ALIANCE” !! nO … Fakt ale tedy je, že Rusko si dovoluje mít svoje hranice hodně blízko od vojenských základen NATO. To by se jim asi opravdu trpět nemělo, že …