politika

Nadřazenost demokracie. EU a USA se rozhodly koordinovat opatření proti Rusku a Číně

Ministři zahraničních věcí EU se během videokonference s americkým ministrem zahraničí Anthony Blinkenem rozhodli úzce koordinovat své kroky proti Rusku a Číně.

Uvedl to v pondělí vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell na tiskové konferenci po zasedání Rady EU na úrovni ministrů zahraničí.

„Byl to nesmírně bohatý rozhovor, potvrdili jsme náš záměr společně reagovat na vnější výzvy, včetně opozice vůči Rusku a Číně,“ řekl.

Nadřazenost demokracie

Ministři zahraničních věcí EU rovněž vyjádřili potřebu prokázat světu nadřazenost demokracie nad všemi ostatními státními systémy. 

„Demokracie je dnes pod útokem, takže Spojené státy a Evropská unie musí celému světu dokázat, že se jedná o nejlepší systém,“ řekl Borrell.

Dodal, že EU a USA se dohodly na zajištění globálního vedení v boji proti pandemii, hospodářskému oživení a podpoře demokracie ve světě.

„Musíme zajistit, aby si USA a EU zajistily světové vedoucí postavení v boji proti pandemii, hospodářskému oživení a šíření demokracie a lidských práv ve světě,“ oznámil šéf diplomacie EU.

https://bit.ly/3dBRJQg

sdílet na