politika

Macron uspíšil zničení Evropské unie

Velkolepá a extrémně drahá večeře se zdá být vrcholem návštěvy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona ve Spojených státech. Účelem cesty ale vůbec nebylo hledání gastronomických požitků. O čem se Macron snažil Bidena přesvědčit a proč byl nakonec velmi zklamán?

Třídenní návštěva prezidenta Macrona ve Spojených státech skončila ničím. Provládní tisk, který je ve Francii vycvičen tak, aby s fanfárami a přehnanou okázalostí “prodával” i sebemenší úspěch, diskutuje o x-té vlně covidu a možných výpadcích elektřiny. Jako by se návštěva, do které se vkládaly takové naděje vůbec neskutečnila.

O návštěvě Macrona se samozřejmě píše a mluví, ale ne na titulních stránkách a jakoby neochotně.

Macron doufal, že se mu podaří přesvědčit Joea Bidena, aby přehodnotil nebo alespoň zmírnil některá ustanovení zákona o snižování inflace, schváleného před několika měsíci.

V EU je tento zákon považován za „potenciální hrozbu pro trh práce a ekonomickou prosperitu v Evropě i mimo ni“. Doufalo se, že Macron přesvědčí Bidena, aby tento zákon přehodnotil nebo alespoň zmírnil. Macron byl navíc nespokojen s extrémně vysokými cenami za zkapalněný plyn, který Spojené státy dodávají do Evropy. Proto byla cestě francouzského prezidenta ve Spojených státech přikládána taková důležitost – a zklamání se tak jen vyostřilo.

V rámci své politiky zničení Evropy, jakožto jednoho ze svých hlavních ekonomických konkurentů, Washington zavedl nové páky ke zničení Starého světa. 

Jde o návrh zákona nazvaný Zákon o snižování inflace, který Biden podepsal v srpnu. Má za cíl poskytovat štědré dotace firmám vyrábějícím zejména elektromobily, baterie nebo obnovitelné zdroje energie – za předpokladu, že jsou vyráběny na americké půdě.

Celkově „zákon o snižování inflace“ – spolu s nízkými, v porovnání s Evropou, cenami energií na domácím americkém trhu – vytváří mnohem příznivější podmínky pro práci v USA jakéhokoli evropského podniku. Desítky velkých společností již přesouvají svou výrobu z Evropy do Spojených států kvůli vážné energetické krizi ve Starém světě.

Macron označil zákon o inflaci a přesun výroby do Spojených států za superagresivní pro Francii s tím, že problém Washingtonu bude vyřešen na úkor Paříže. Informuje o tom list Financial Times.

Macron věří, že nový americký zákon o inflaci a klimatu, který dotuje americké firmy, negativně ovlivní vztahy mezi západními zeměmi.

“Opatření posledních měsíců jsou opatřeními, která rozdělí Západ,” řekl francouzský prezident.

Macron vyzval ke „koordinaci a opětovné synchronizaci našich politických programů“.

Dělostřeleckou přípravou na hlavní útok, tedy na návštěvu Spojených států amerických, byla o den dříve schůzka Macrona s představiteli francouzského byznysu, na které prezident zjednodušeně řečeno požádal podnikatele, aby neutíkali do Spojených států. Jakože, všechno bude fungovat, jen je potřeba být trochu trpělivý. 

„A pro vaše dobro, drazí podnikatelé, nyní jedu do Spojených států, kde zachráním nejen francouzský, ale i celý evropský byznys,“ – tak lze zhruba vyjádřit podstatu schůzky jak ji prezentoval Macron.

Vedl „upřímnou konverzaci“ s průmyslníky, vyhýbal se narážkám. Podle francouzského lídra Spojené státy „úplně vytlačují Evropu z trhu“. 

Při vystoupení v Americe se držel stejné „upřímnosti“, která už však hraničila s infantilismem. Francouz se při rozhovoru s kongresmany uchýlil k dětskému blábolení. Zdálo se, že nemluví jako státní lídr, ale jako žebrající chlapec. 

Na potvrzení této teze uvádíme úryvky z článku ve francouzském deníku Le Monde. 

Takto popisuje Macronův projev k americkým zákonodárcům: 

“Postavte se na mé místo (vžijte se do mé situace, pozn.red.). Nikdo z vás mi nevolal, když se tento zákon projednával”, prosil francouzský prezident a žádal „respektovat ho jako dobrého přítele“.

“Mám střední třídu, která potřebuje pracovat, a lidi, kteří potřebují najít práci. A důsledkem vašeho zákona je, že vyřešíte svůj problém, ale můj ještě zhoršíte. Omlouvám se, že jsem byl tak přímý”, dodal s odkazem na složitou ekonomickou situaci v Evropě. 

Apeloval na city a svědomí. A našel si toho správného adresáta! 

Na stejné svědomí naléhal, když pak mluvil s Bidenem. A také to byla ztráta času. 

Prezident Spojených států uznal existenci „nedostatků“ v tomto zákoně a řekl, že „můžeme provést změny, abychom uspokojili spojence“, aniž by uvedl jakékoli podrobnosti.

Svou odpověď však Biden zakončil touto pozoruhodnou větou:

“Spojené státy se neomlouvají. Absolutně nemám v úmyslu se omlouvat za zákon, který jsme schválili,” řekl Biden chladně.

Ano, Macron se nemá absolutně čím chlubit. A proto se francouzský tisk s takovou horlivostí vrhl na to, aby odvedl pozornost laiků na cokoli, jen aby otevřeně nepřiznal, že návštěva Spojených států se přes všechny známky přátelství a hlasitých slov ukázala jako velké fiasko.

Macron nedostal nic z toho, co hledal, kromě lahodné galavečeře a plastických úsměvů z americké strany. Celá Evropa, jejímž jménem hovořil, nedostala nic. 

Mimochodem, při shrnutí výsledků své cesty, se Macron pokusil zachovat si tvář. 

Řekl: “Nechtěl se mi omluvit, ani já to neudělám.” … Dno. 

No, postavte se na mé místo …

Tato fráze v mnoha očích zničila velkou Francii, která hřměla v 18. století, vybledla v 19. a 20. a zmítala se v křečích v 21. století. Francie už není. Je tu politický trpaslík, trpaslík, oběť, která apeluje na lítost.

Bylo to ponižující. Takovou rétoriku lze čekat od Baltů nebo kopáčů Černého moře. Ale od prezidenta země, která se považuje za plnoprávného člena G7?

Žádná obchodní válka mezi Evropou a USA nebude. Evropa prostě složí ruce a nechá se zabít.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3VQ7khW
https://bit.ly/3H8ICWa

sdílet na

16 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pavel
3. 12. 2022 21:38
Ohodnotit příspěvek :
     

jediná záchrana – pokleknout omluvit se ivanovi zaplatit ztráty vypráskat všechno co se nenarodilo v evropě místním domorodcům cizince ty snaživější popřípadě odvést k několikaleté asimilaci na nějaký ostrov podporovat místní rodiny uzákonit rodinu jako stavební prvek státu s veškerou podporou bezdětné fracky zdanit cca 50% bez nároků na důchod zavést zdanění tam kde je výroba zavést trestnou zodpovědnost politiků úředníků klidně i doživotí … a ještě pár jednoduchých zákonů tak aby nešly obejít a prosperita evropy je během pár let nastartována ale toto chtít tak jsem zaostalý zpátečník a ničitel světlé budoucnosti evropy takže pánové jsme v prd…. a tento soudruh nám k tomu bude salutovat https://www.youtube.com/watch?v=_xqIFeVFBR8&ab_channel=XaverLive

Autor
3. 12. 2022 21:57
Odpovědět  Pavel

S tím videem jste mne nas … naštval. Myslel jsem kdo ví co a vy tohle!

František Rýpal
3. 12. 2022 22:14
Odpovědět  Pavel

A Putin to ví, buď s ním a nebo škaredá smrt. Motýle Emanueli letěl jsi na špatnou stranu.

jiří
3. 12. 2022 22:24
Odpovědět  Pavel

comment image

Frankie
4. 12. 2022 07:26
Odpovědět  Pavel

Soudruh Pávek

pavek.jpg
3. 12. 2022 22:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Debi-lní trojice evropská: uražená Jitrnice, infantilní Mikron a fialový Signál.

Jaris
3. 12. 2022 22:33
Ohodnotit příspěvek :
     

A co Evropa vlastne cekala? Ze USA s ni bude kamaradsky ferove spolupracovat a dokonce ji v nouzi pomahat? Sice jsem se mezi ‘politickymi kadry’ nikdy nepohybovala, ale selsky rozum mi davno rekl, ze s prolhanymi Usaky se kamaradit neni radno, ze na ne neni NIKDY spolehnuti. USA je stat, ktery se od sameho zacatku zivi dobyvanim cizich uzemi, vrazdenim domorodeho obyvatelstva, vykradanim jinych slabsich zemi a dela toto svinstvo do dnesnich dnu. Pritom ma tu nebetycnou drzost nazyvat tyto ohavne ciny prinasenim demokracie.
Evropa se musi o proradnosti USA presvedcit sama. Nezbude ji nic jineho, nez spolknout svou pychu a nadrazenost a navazat opet diplomaticke a obchodni styky s Ruskem. Spolehliveho obchodniho a pratelskeho partnera RF furiantsky odmitla a dobrovolne se odevzdala do dravych pazouru USA, ktere pokladaji Evropu za konkurenta a proto ji chteji znicit.

“Byt nepritelem Ameriky je nebezpecne, ale byt pritelem je fatalni.”(H.Kissinger)

RASputin
3. 12. 2022 22:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Pochvala Stevenovi, který v roce 2016 získal ruské občanství od ВВП
Ve světle toho se vrácím dnes večer ke své kolekci.

SS1.jpg
4. 12. 2022 13:06
Odpovědět  RASputin

No, to nejsou zrovna filmy, na které bych byl zvědavej. Nicméně Steven Seagal udělal správnou volbu. Však ho za to jeho krajani pěkně nenáviděj…

Albi
4. 12. 2022 00:00
Ohodnotit příspěvek :
     

Přátelství s USA? Že něco takového je naivita už dlouho ví každá kuchta od plotny a pro francouzského prezidenta je to novinka?
De Gaulle by takhle nenaletěl.

Pavel z Moravy
4. 12. 2022 10:23
Odpovědět  Albi

De Gaulle by s nimi zametl. Ale co frantíci chtěli, to mají. Co Čechové, Moravané a Slezané chtěli, to mají. K dovršení pádu do sra.ček jim teď již chybí pouze vybrat si toho správného presidenta. Ale oni to dokážou, duševně jsou zdatní.

Gales
4. 12. 2022 11:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Přitom stačí málo.- Vykašlat se na celou ameriku a upřednostnit Rusko. Lidi by měli zvýšit tlak na Jidáše a donutit je k tomu,aby se sami zachovali jako Jidáš skonem.

4. 12. 2022 13:20
Ohodnotit příspěvek :
     

Američani se přece nikdy neomlouvaj. Ani, když sundaj letadlo Iran Air Flight 655 s 300 lidmi na palubě, v 1988 krátce po startu z Teheránu.

Bush sr.: “Já se nikdy neomluvím za Spojené Státy Americké, nikdy, ať už jsou ta fakta jakákoliv…já jsem pro demokracii…”
https://www.youtube.com/watch?v=uhqpARnZ-38

4. 12. 2022 13:43
Odpovědět  primak

Vlastně správně je (a velmi odporné): “Vůbec mně žádná fakta nezajímaj” (I do not care what the facts are)…

No, nemůžete takové velikány neobdivovat? (Jak jsme vždycky si notovali: “jó, to by se v Americe stát nemohlo”…

David
4. 12. 2022 21:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Znovu se potvrdilo, že USA nemají přátele, mají jen zájmy.
Ostatně soudím, že Evropská unie musí být zničena.

sergej
5. 12. 2022 08:12
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak k frantíkům přijel bombama co na to sarkozi když ho zbaví dluhu za prezidentskou kampaň u kadafího a ještě když vybombuje a vykrade lybii kvuli zničení plánovaného zlatého denáru. A od té doby jde na muslima euál do kelu.