politika

InfoBrics: „Nevysvětlitelná“ schopnost Ruska odolat západní agresi

Drago Bosnic, nezávislý geopolitický a vojenský analytik.

Jedna z nejvíce sebezničujících a přitom nevysvětlitelně přetrvávajících chyb, kterých se nepřátelé Ruska dopouštějí již více než tisíc let, je podceňování. Bez ohledu na to, odkud invaze přicházela, Moskva pokaždé dokázala zvítězit. Schopnost Ruska nejen úspěšně se bránit, ale také přejít do protiútoku a zasáhnout srdce soupeře nemá v moderní historii obdoby. 

A přesto je mýtus o domnělém věčném úpadku a chátrání Ruska nepřetržitým propagandistickým klišé používaným jeho nepřáteli po staletí. Nic z toho se nikdy nenaplnilo, navzdory všem chmurným předpovědím, které se dodnes papouškují a je nepravděpodobné, že v dohledné době odezní, zvláště v dnešní době, kdy politický Západ potřebuje držet své obyvatelstvo pod kontrolou a vytváří iluzi, že Moskva údajně „prohrává“.

Často můžeme slyšet, že Rusko není nic jiného než regionální velmoc, která je v ekonomických ukazatelích srovnatelná se Španělskem a je také výrazně horší než Saúdská Arábie, pokud jde o vojenské výdaje a tak dále. Na papíře se to může zdát pravda. Pokud berete nominální HDP jako jediný ukazatel ekonomické síly, můžete se dostat do pasti víry v tuto statistiku. 

Realita je však zcela jiná. Stačí si položit pár logických otázek. 

Mohla by španělská ekonomika někdy odolat sankcím, jaké byly uvaleny na Rusko, natož růst a překonat ty, kteří sankce prosazují? Je španělská ekonomika klíčovým globálním dodavatelem životně důležitých komodit, jako jsou potraviny, ropa, zemní plyn, různé typy těžké techniky, klíčové chemické produkty (jako jsou hnojiva), obohacený uran pro jaderné elektrárny, atd.?

A přesto je možná nejvíce „nevysvětlitelným“ segmentem odolnosti Ruska jeho vojenská síla, zejména ekonomická efektivita jeho ozbrojených sil, a to jak na taktické, tak strategické úrovni. 

V roce 2021 Rusko oficiálně vydalo na obranu 65 miliard dolarů. Pro srovnání, NATO utratilo téměř 1,2 bilionu dolarů. Připočteme-li další klíčové americké vazaly, jako je Japonsko, Austrálie a Jižní Korea, toto číslo se blíží 1,4 bilionu dolarů, což znamená, že politický Západ utrácí přibližně 22krát více než Rusko. 

Je tedy „globální“ NATO 22krát silnější než Rusko? 

Tato představa je ještě směšnější, vezmeme-li v úvahu, že Moskva ve skutečnosti předčí NATO, pokud jde o rakety protivzdušné obrany, dělostřelecké granáty a další munici, a zároveň udržuje strategický arzenál větší a mocnější než celý politický Západ dohromady.

A to nebereme v úvahu absolutní dominanci Ruska v klíčových technologiích, jako jsou hypersonické zbraně. Žádná ze západních zemí/NATO nemá operační rakety tohoto typu a jsou bez vyhlídek, že je vytvoří před rokem 2025 (nebo později)

Existují i další aspekty, jako je schopnost Moskvy bojovat na více frontách současně.

Příkladem je Sýrie – další invaze USA/NATO, někdy tak eufemisticky nazvaná „Syrská občanská válka“, kde si Pentagon stále stěžuje, že jeho síly tam v podstatě nejsou schopny Rusko zastavit.

Tento rozpor v oficiálních číslech je ještě výraznější na Ukrajině, kde politický Západ za něco málo přes rok utratil přibližně 120 miliard dolarů, což je téměř dvakrát více než celý roční vojenský rozpočet Moskvy a přibližně 25krát více, než Rusko vyčlenilo na speciální vojenskou operaci.

A přesto síly kyjevského režimu trpí ohromujícími ztrátami v poměru téměř 9:1 ve prospěch Ruska

Ještě horší je, že ruské síly jsou již více než rok v počtu dvakrát nižším než má nepřítel a přitom provádějí útočné operace ve více směrech současně. 

Je třeba také poznamenat, že několik bývalých vysoce postavených důstojníků USA/NATO poukázalo na to, že síly neonacistické junty by byly zařazeny mezi tři nejvyšší vojenské mocnosti NATO, pokud by byl kyjevský režim přijat do agresivní aliance. 

Vzhledem k jejich výkonu proti ruské armádě, ačkoli mají obrovskou početní převahu a NATO poskytuje všechna data o zaměřování, a také získávají až 25krát více finančních prostředků než ruské síly nasazené v předních liniích, neměli bychom být překvapeni panikou v Pentagonu.

John Kirby, mluvčí Rady národní bezpečnosti a bývalý americký admirál, když byl nedávno požádán, aby se vyjádřil k ruským pilotům, kteří byli vyznamenáni za mistrovské sestřelení amerického bezpilotního letounu MQ-9 „Reaper“, prohlásil, že piloti byli “idioti“

Srovnáme-li však tento příběh se zničením „balonů“ ve Spojených státech, vše bude mnohem jasnější. 

Pentagonu trvalo přibližně týden, než použil F-22 „Raptor“ – svůj nejdražší stíhací letoun, a sestřelil meteorologické balóny raketami v ceně téměř 450 000 dolarů za kus. 

Kromě toho je F-22 nechvalně známý tím, že hodina jeho letu stojí kolem 85 000 $ a také svou cenou přibližně 350 milionů $ za kus. 

Podle The Guardian, cena jednoho z jeho cílů byla ubohých 12 dolarů. Ještě horší bylo, že k sestřelení jednoho z balonů „Raptor“ potřeboval nejméně dvě střely.

Pokud bychom to měli přirovnat k moskevskému zachycení amerického bezpilotního letounu, který se podílel na útocích kyjevského režimu na ruské vojáky a civilisty, je tento rozpor ještě více zarážející. 

Jak již bylo zmíněno, ruští piloti “sestřelili” americký MQ-9 (nejnovější Block 5, stojí přes 32 milionů $) bez jediného výstřelu v akci, která netrvala déle než 30 minut. Je třeba také poznamenat, že Su-27, na kterých létali, stojí přibližně 15 milionů dolarů, přičemž hodina letu se pohybuje kolem 15 000 dolarů. 

S ohledem na tato fakta by si měl pan John Kirby znovu prověřit definici pojmu “idiot” nebo se možná dobře podívat do zrcadla.

To nás také přivádí k docela zábavné epizodě, která se stala v Srbsku před více než dvaceti lety. 

Konkrétně dva roky po posledním (doufejme) přímém útoku USA/NATO na Srbsko navštívila delegace z Pentagonu Bělehrad, včetně hlavního srbského leteckého muzea. Během prohlídky kolem sestřelených amerických letadel, se člen americké skupiny arogantně zeptal jednoho ze srbských důstojníků, jaké to bylo bojovat proti nejsilnější armádě historie, načež Srb odpověděl: “To bych nechtěl vědět. Nikdy jsme s Rusy nebojovali.”

Tehdy to vypadalo jako žert, který Američané nepřijali příliš vlídně. Ale dnes, o více než 20 let později však toto prohlášení už jako vtip nevypadá.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

InfoBrics
http://infobrics.org/post/38017

sdílet na

22 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Frank
29. 3. 2023 00:12
Ohodnotit příspěvek :
     

Na Rusko byly uvaleny desítky, možná stovky sankcí a krachují západní banky. Naproti tomu Sberbank vyplácí dividendy. Kde udělali západní soudruzi chybu?

Ales
29. 3. 2023 12:48
Odpovědět  Frank

Pres deset tisici sankci a stale nove, ktere zaplati ovcane EUhnie!
Zlocinec Zelda vyhral volby protoze lidem slibil ukonceni konfliktu. Jakmile byl v urade, prisli Britove a USaci a zcela otocil. Tahle krysa je tak blba ,ze si mysli,ze Si k nemu prijede a bude s nim jednat! Sam musi skakat podle Londyna a Pentagonu! A to Si vi.
Proc ale jednani, Rusko prece uz podle politickych sracu prece prohralo a bylo EUhnii rozdeleno! Absurdistan zvany kolektivni zachod konci.

Jiří
29. 3. 2023 07:35
Ohodnotit příspěvek :
     

Rusko je velmi houževnaté a na cinkrlátkách západu nijak závislé, jenom mladá generace vždy jančí než se probere. Sovětský svaz ještě k tomu dodal nesmírně lidský rozměr pro mír.Západ již nemá možnost rozšiřovat “demokracii” ,lépe řečeno koloniální nadvládu a Ukrajina se stala válčištěm na velmi dlouho.Je úděsné ,že se amíkům podařilo postavit Rusa proti Rusu.

Ales
29. 3. 2023 12:53
Odpovědět  Jiří

Ano, to je velika tragedie! Takhle to navlikli Sioniste v USA Nulandova, Blinkin jsou potomci ukrosskych chazaru. Dale Sullivan, Biden. Lidsky odpad. Idiot Milley, a jeho generalove.

josef
29. 3. 2023 08:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Mnohem větší legrace asi začne po ukončení konfliktu na Ukrajině. Ať skončí tak nebo tak, začne velký úklid na obou válčících stranách. NATO a “vyspělé” západní státy z úklidu nepodezírám. Takže v Rusku a na Ukrajině začne UKLID. A nebude to žádný samet, nebo hadrák jako u nás. Bude to nejspíše masáž rejžákem, nebo ocelovým kartáčem. Lov sobolů bude za odměnu.

Standa
29. 3. 2023 15:51
Odpovědět  josef

Myslíte na Sibiři? Jeden den Ivana Denisoviče v lese?

Markýza
29. 3. 2023 09:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Srb mě rozesmál – takový smysl pro humor bych od něj nečekala 😀

Markýza
29. 3. 2023 09:09
Odpovědět  Markýza

Někdy si tak říkám, že si Rusové musejí dnes říkat “bóže, už zase??” A pak se kouknou na kalendář a řeknou – nojo, už je to zase skoro sto let, byl čas.

zuza
29. 3. 2023 15:46
Odpovědět  Markýza

to nebol zmysel pre humor, Srb to myslel vážne…. A bola to pravda aj pred tými 20 rokmi aj dnes. Lebo najsilnejšia armáda je armáda, ktorá bojuje za svoj národ a svoju zem a nemusí mať tie najmocnejšie a najsofistikovanejšie zbrane. Lebo jej zbraňou je pravda a vedomie, že bráni právo svojho národa na existenciu. A nie taká armáda, ktorá spaľuje cudzie deti napalmom, plošne zasypáva cudziu krajinu tisícky kilometrov od svojej domoviny karcinogénnym defoliantom, bombarduje civilné obyvateľstvo bielym fosforom či ochudobneným uránom.

ladik
29. 3. 2023 20:18
Odpovědět  zuza

To platilo už za husitů.

Autor
29. 3. 2023 22:15
Odpovědět  zuza

Pro doplnění dodám, že ten Srb neměl rád Američany a jejich doprovázení vzal jen jako přímý rozkaz proti své vůli. Ta jeho slavná odpověď vyplynula právě z arogantního chování americké “delgace” a touhy po byť malinké odplatě.

Markýza
30. 3. 2023 10:39
Odpovědět  Peter 008

Takže si z nich skutečně vystřelil 😀 A já mu to přeju.

Pedro
29. 3. 2023 09:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Amík je jen mistr na propagandu a velikášské názvy zbraní. Raptor, Arrow, Hawk, atd. Namistrovaný blbec, protože mu ještě nikdo nedal po tlamě doma. To známe z jejich přiblblých filmů. Rus mu dá přes držku a nebude o tom vykřikovat sto let, jako ten načinčaný a navoněný blbec, za cizí prachy.

zuzana
29. 3. 2023 11:34
Ohodnotit příspěvek :
     

V ukrajinské válce je pouze jeden vítěz a to USA

https://aktax.cz/v-ukrajinske-valce-je-pouze-jeden-vitez-a-to-usa/

sergej
29. 3. 2023 12:16
Odpovědět  zuzana

Kšeft kupčíkům a penězoměncům pindos jede, přes mrtvoly.

Markýza
29. 3. 2023 21:14
Odpovědět  sergej

Jasně, že přes mrtvoly – odjakživa jsou to přeci nejlepší kšefty.

zuza
29. 3. 2023 18:03
Odpovědět  zuzana

áno, keň to človek pozerá z tohto hľadiska, tak je pravda, ale poiznáte to, dovtedy sa chodí s džánom po vodu, až sa ucho utrhne. A už je to ucho hodne nalomené….

Autor
29. 3. 2023 20:51
Odpovědět  zuzana

S tím ziskem bych počkal. A nesouhlasil.
Jestli je cena za zisky na Ukrajině pro pár lidí a nějakou tu korporaci naprostá ztráta hegemonie ve světě, kde se z nich v nejlepším případě stane rovnocenné centrum jako z několika dalších oblastí, pak je to spíše prohra.
Cenou, kterou platí je také dlouhodobé zanedbávání infrastruktury, výroby samotné a ztráta vzdělanosti, je tohle opravdu vítězství?
Protože to, co jsem vyjmenoval má přímý vliv na schopnost vyrábět KVALITNÍ zbraně a mít kvalifikovanou armádu a ne expediční sbor …

Markýza
30. 3. 2023 10:42
Odpovědět  Peter 008

Taky mi to nepřijde jako dobrej kšeft. Udivovalo by mě to, protože Amíci jsou kšeftaři par excellence – jenže si vždycky připomenu, že tam šlo o daleko vyšší cíle, o daleko větší byznys. Prostě podcenili kořist a přecenili vlastní síly.

Ales
29. 3. 2023 12:58
Ohodnotit příspěvek :
     

USA nici Evropu a jejich vazalove v EK ani nepipnou. Ovcane zacinaji tusit zradu. A to je hodne…

aamater
29. 3. 2023 14:19
Ohodnotit příspěvek :
     

Nikdy som nezapochyboval o tom, že RF by bola schopná čeliť (zto) NATO. A ak by prišlo na najhoršie tak RF má predsa jadrový potenciál, ktorý by určite v takom prípade použili.

zdena
29. 3. 2023 17:26
Ohodnotit příspěvek :
     

To je tak, když někdo měří Rusko americkými měřítky…… 🙂