politika

Fico: “Doporučuji holandské europoslankyni in’t Veldové, aby si dala doma jointa a neotravovala vzduch na Slovensku”

Poslankyně Evropského parlamentu Sophie in’t Veld v současnosti vede delegaci skupiny europoslanců na Slovensku, která monitoruje situaci ohledně fungování právního státu. 

Ohledně tohoto tématu včera nizozemská poslankyně uspořádala tiskovou konferenci, na kterou velmi štiplavě zareagoval lídr Smeru-SD Robert Fico.

Na snímku Robert Fico a Sophie in’t Veldová

Právě Fico nedávno vyzval evropské instituce, aby se zabývaly křivením právního státu na Slovensku v souvislosti s manipulováním vyšetřování, na které upozornila i SIS.

Na Slovensku v těchto dnech kvůli otázkám právního státu působí skupina europoslanců, ale ti příliš nereflektovali témata a kauzy, o kterých již týdny mluví slovenská opozice v čele s Robertem Ficem.

Fico v reakci na poslankyni EP Sophie in’t Veld na sociální síti uvedl, že doporučuje této holandské europoslankyni, aby si “dala doma jointa a neotravovala vzduch na Slovensku”. 

“Neboť ho přišla jen otravovat …” Tvrdí bývalý premiér.

Fico konstatoval, že má na ty “nizozemské fešandy” z Evropského parlamentu štěstí. 

“Nejdříve mi jedna jako premiérovi, po tom, co jsem informoval EP o změnách zákoníku práce a růstu minimální mzdy z dílny Smer-SD veřejně řekla, že mi bude věřit mou levicovou orientaci pouze tehdy, když se v Bratislavě postavím do čela průvodu homosexuálů a transsexuálů.”

“De gustibus non est disputandum. Proti gustu žádný dišputát, ale fajnšmekrem na cikánské transsexuály je náš primus inter pares B. Kollár.” Komentoval ostře Robert Fico.

Uvedl také, že “druhou nizozemskou fešandu” z EP jako premiér slušně a mile přijal po vraždě novináře Kuciaka. 

“Odměnila se mi tak, že krátce na to prohlásila, že mám skončit v politice. To jako kdyby nějaká europoslankyně ze Slovenska šla do Holandska a tam by žádala politický konec premiéra. Tito lidé jsou zcela mimo,” míní Fico.

“A dnes ji tu máme opět na Slovensku a mudruje o naší zemi, ačkoli netuší, co se děje. Prý vidí posuny. No ano, dnes se už zavírají na základě smyšlených trestních stíhání a zkorumpovaných udavačů nevinní lidé a někteří za záhadných okolností umírají ve vazbě. To se opravdu za mé éry nedělo, takže připusťme výraz “posun”.”

Europoslankyně Sophie in’t Veld podle Fica na Slovensku zajímalo všechno, jen ne to podstatné. 

“Je to směšné, co tito lidičky z EP provádějí, protože se zjevně nudí a potřebují nějaké “vzrůšo”.  Doporučuji jí, aby si v Nizozemsku dala jointa a hledala “vzrůšo” u sebe doma a neotravovala vzduch na Slovensku,” zopakoval ve statusu na Facebooku Robert Fico.

Na rázná slova šéfa Smeru-SD zakrátko na sociální síti reagovali poslanci ze SaS Jan Benčík a Ondrej Dostál. Benčík uvedl, že tak jak Fico se chová “někdo velmi nervózní”. “A z holinek zašpiněných od hnoje mu trčí sláma.”

Ondrej Dostál dodal: “Tak je fakt, že ten trapný bruselský sociální demokrat Pellegrini na autentického slovenského sociálního demokrata Fica ještě stále nedorostl, ať se snaží, kolik chce, do psej matere …”

BLANÁR: “Zbytečně se vláda schovává za europoslance”

Místopředseda parlamentu a strany Směr-SD Juraj Blanár uvedl, že neočekával, že skupina europoslanců, která je v současnosti na návštěvě Slovenska, bude objektivní. 

“Sedm europoslanců přišlo na Slovensko, aby se informovali o fungování právního systému na Slovensku. A co jsme se dozvěděli od zahraničních poslanců, kteří se setkali jen s premiérem Hegerem, s jeho policejním prezidentem, s vybranými neziskovkami a médii? Názor opozice, nezávislých odborníků, ale i lidí postižených svévolí koalice Matoviče je v zájmu “objektivity” samozřejmě nezajímal. Když přišli na Slovensko v roce 2018 za naší vlády, tak opozice byla první, se kterou se setkali,” připomíná.

Dodal, že podle Sophie in’t Veldové z Monitorovací skupiny pro demokracii, právní stát a základní práva zřízené v rámci Výboru EP pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci se spravedlnost na Slovensku zlepšuje a vše je stále lepší. 

“Dokonce vyjádřila plnou podporu novému policejnímu prezidentovi, který v podstatě neučinil ještě nic. Ani nestihl nic pokazit, tak jako jeho nadřízený ministr vnitra Mikulec, který na ministerské židli nikdy ani neměl sedět.”

Juraj Blanár říká, že s němým úžasem sledoval její tiskovou konferenci, kde když dostala otázku, kdy bude hotová zpráva z jejich návštěvy Slovenska, tak vlastně přiznala, že ještě neví, jakou formu a co bude výstupem jejich návštěvy. 

“Nevím se zbavit dojmu, že buď tu zprávu měli napsanou už dávno předem nebo se musí poradit s někým, aby dostatečně neobjektivně a účelově chválili současnou vládní moc.”

“No lidé na Slovensku mají s touto koalicí své zkušenosti, zbytečně se bude schovávat za europoslance  Avšak právě na základě takovýchto neobjektivních aktivit se nelze divit, že lidé ztrácejí důvěru vůči institucím, společnosti i sobě navzájem …”

https://bit.ly/3ogdLxx

sdílet na