politika

Ekonom Koreněv: o nebezpečných důsledcích procesu s „Gazpromem“ pro Evropu

Asi 40 poslanců z Evropského parlamentu zaslalo dopis Evropské komisi a vyzývají k vyšetřování Gazpromu v důsledku rekordního nárůstu cen zemního plynu.

Politici z Polska a pobaltských států žádají prošetřit kroky společnosti (ohledně antimonopolních předpisů EU), které údajně vedly k prudkému nárůstu nákladů na plyn.

Směnná hodnota zemního plynu na aukci 15. září stoupla nad 900 dolarů za tisíc metrů krychlových, později začala cena klesat. 16. září činila 749 dolarů za tisíc metrů krychlových.

Ekonom Koreněv uvedl, že v případě soudu s Gazpromem může EU zůstat bez plynu.

Žalovat Gazprom je zbytečné a dokonce nebezpečné z hlediska důsledků, protože společnost jedná výhradně v rámci zákonů uložených samotnou Evropou. 

Pokud navíc spojenci odmítnou kompromisy, budou muset nákup plynu od alternativních dodavatelů několikrát přeplatit. Kromě toho země EU mohou být ponechány zcela bez plynu. 

Ekonom Alexej Koreněv o tom hovořil v rozhovoru s Lenta.ru.

Koreněv poznamenal, že pokud EU bude pokračovat ve své politice, země mohou zůstat bez plynu.  Upozornil na skutečnost, že ke skokovému nárůstu cen došlo pouze v Evropské unii, ve zbytku světa jsou náklady na energetické zdroje mnohem nižší.

“Nejprve nařídili, aby Gazprom dodal ne více než 50 procent, zbytek dali alternativním dodavatelům.  Pravda, není jasné, odkud měli tito dodavatelé pocházet, – připomněl ekonom. – Když tehdy byly ceny stále nízké, chtěly ušetřit peníze a „zatopit“ Rusku, opustily dlouhodobé smlouvy se stabilními cenami ve prospěch smluv obchodovaných na burze, které jsou extrémně volatilní. Přičemž Gazprom v tomto ohledu se dokonce soudil, ale prohrál. A pak prostě nastala kombinace negativních faktorů: Spojené státy neměly možnost dodávat LNG kvůli vnitřním problémům, poptávka díky Číně prudce stoupla, ceny šly nahoru“.

V tuto chvíli jsou evropská zařízení na skladování plynu zaplněna ze 70 procent, což bude stačit pouze v případě velmi mírné zimy. EU si to uvědomila a vyhlásila aukci dodatečných dodávek plynu, ale Gazprom koupil jen tu nejmenší část, která podle Koreněva také nepokryje potřeby evropských zemí.

“Problém je v tom, že Gazprom mohl koupit práva na veškeré dodávky, ale není povinen to udělat.  Funguje výhradně v rámci vnucených podmínek vynalezených samotnými Evropany a zde si, v tomto případě, není na co stěžovat. Kromě toho má nyní spoustu dalších smluv: veškerý přebytek jde jiným kupujícím, třeba Číně. Za prvních osm měsíců jsme prakticky překonali rekord v dodávkách, takže Gazprom rozhodně není chamtivý a nic nezadržuje, ale jednoduše prodává těm, kteří nakupují, na základě dohod, na kterých trvala sama Evropa,“ vysvětlil expert.

Ekonom si je jistý: je zbytečné žalovat Gazprom, protože pravda je na jeho straně, všechny povinnosti plní. Podle Koreněva to chápou i samotní Evropané a prohlášení učinili populističtí politici, kteří se snaží tímto způsobem získávat body.

Pokud spojenci neudělají ústupky, nebudou se snažit najít kompromis, buď budou muset naléhavě prosit na kolenou o plyn od Gazpromu, nebo koupit LNG od Američanů, kteří vzhledem k vysoké poptávce určitě prolomí ceny. Nebo půjdou cestou exportu a nakoupí u jiných zemí to, co jim dodalo Rusko, konstatuje ekonom Alexej Koreněv.

Šéf Gazpromu Alexej Miller řekl 17. září , že spotová cena plynu v Evropě by mohla znovu obnovit rekordy. Poznamenal, že evropský plynárenský průmysl zaostává v rychlosti vstřikování plynu do skladovacích zařízení. Miller věří, že region „vstoupí do zimy s deficitem“. Dodal, že konkurenční výhoda Gazpromu je jeho schopnost dramaticky zvýšit produkci.

https://bit.ly/3hDZ435

sdílet na

3 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Drak
18. 9. 2021 01:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Ano, Rusko má pravdu a je v právu jednat tak, jak jedná. Opět se projevila, tentokrát v plné šíři blbost těch, kteří vedou EU, přičemž to není první a myslím ani poslední úkon, který tito blbci, kteří se nachází v čele EU a v EK činí a kterým poškozují všechny státy EU, zejména pak přistoupivší státy z bývalého socialistického bloku. Bohužel i tyto státy řídí blbci, kolaboranti a zaprodanci, kteří se blbcům z EU snaží v blbosti vyrovnat, případně, ještě je překonávat.

Pavel
18. 9. 2021 11:52
Odpovědět  Drak

koukám ve vedení eu ale i některých států vypsali soutěž kdo z nás je největší idiot – ano a konkurence je v těchto orgánech na velmi vysoké úrovni

Milan
19. 9. 2021 01:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Nevíte někdo, zda Hřib, řeporyjský čuník a Tchajvanec nejsou tajnými proradci europarlamentu? Možná i Hambáček?