politika

“Dosáhli jsme porozumění.” Hútíové slíbili, že se ruských lodí nedotknou. Co na oplátku?

Hútíové slíbili Rusku a Číně, že jejich lodě mohou volně plout přes Adenský záliv a Rudé moře, uvádí Bloomberg. Výměnou údajně budou Moskva a Peking chránit zájmy hnutí v Radě bezpečnosti OSN, ale co přesně to znamená, není zcela jasné.

Sam Dagher, Mohammed Hatem

Jemenští Hútíové ujistili Čínu a Rusko, že jejich lodě mohou volně plout Rudým mořem a Adenským zálivem, aniž by hrozilo, že se ocitnou pod palbou, uvedli zdroje obeznámení s touto záležitostí.

Po rozhovorech v Ománu s jedním z nejvyšších politických představitelů hnutí Mohamedem Abdel Salamem Čína a Rusko dosáhly porozumění s Hútíy, uvedly zdroje pod podmínkou anonymity.

Na oplátku by podle nich mohly obě země poskytnout Hútíům politickou podporu v orgánech, jako je Rada bezpečnosti OSN. Jakou podobu tato podpora bude mít, není zcela jasné, ale je možné, že nová usnesení proti hnutí budou zablokována.

Zástupci čínské a ruské vlády, stejně jako Hútíové, včetně samotného Abdela Salama, na žádost agentury Bloomberg o komentář nereagovali.

Útoky Hútíů v průlivu Bab el-Mandeb

Od poloviny listopadu skupina podporovaná Íránem zaútočila na řadu obchodních a vojenských plavidel v jižní části Rudého moře a Adenského zálivu.

Přestože se Hútíové zavázali, že se nedotknou plavidel Moskvy a Pekingu, samotný fakt rozhovorů podtrhuje rostoucí nervozitu světových mocností kvůli raketovým útokům a náletům dronů v jižní části Rudého moře, které jsou od listopadu loňského roku stále častější.

Sama islamistická skupina tvrdí, že útočí pouze na lodě spojené s Izraelem, Spojenými státy a Velkou Británií. Zdá se však, že Rusko a Čína hledají silnější záruky.

Tento měsíc zasáhli Hútíové nákladní loď True Confidence a poprvé od začátku námořních útoků způsobili lidské ztráty. Hútíové prohlásili, že loď je americká, dříve ji vlastnila společnost Oaktree Capital sídlící v Los Angeles, ale podle osoby obeznámené s touto záležitostí nedávno změnila majitele na neamerickou společnost.

Na konci ledna u pobřeží Jemenu vybuchly rakety poblíž lodi převážející ruskou ropu. Před několika dny mluvčí Hútíů řekl ruským novinám, že ruské a čínské obchodní lodě se útoků nemusí bát.

I když tvrdí, že cílem útoků je přimět Izrael, aby ukončil svou válku v pásmu Gazy proti Hamásu, mnoho analytiků pochybuje, že by Hútíové ukončili tažení, i kdyby bylo uzavřeno příměří nebo trvalá mírová dohoda.

Mořské cesty, včetně úžiny Bab el-Mandeb, která spojuje Rudé moře a Adenský záliv, jsou pro globální ekonomiku zásadní, protože jimi obvykle prochází až 30 % kontejnerového nákladu. Prochází jimi značná část světových toků ropy a zkapalněného zemního plynu.

Od začátku útoků se však většina západních lodních společností těmto vodám vyhýbá a místo toho pluje kolem jižního cípu Afriky. To prodlužuje trasu a zvyšuje náklady na dopravu mezi Asií a Evropou.

Čínské a ruské společnosti neoznámily žádné změny trasy a údaje o sledování lodí ukazují, že mnoho jejich lodí je stále směrováno přes úžinu.

Jemenská válka

Čína i Rusko jsou diplomatickými a ekonomickými partnery hlavního vojenského a finančního podporovatele Hútíů, Íránu. Většina íránského exportu ropy směřuje do Číny a kromě toho, podle Spojených států a Evropské unie, Teherán poskytl Moskvě drony a další zbraně pro speciální operaci na Ukrajině.

Celkově si však Hútíové udržují významnou nezávislost na Teheránu. Írán uvedl, že skupinu podporuje, ale Hútíové činí svá vlastní rozhodnutí o politických a vojenských otázkách.

Povstalecká skupina převzala kontrolu nad jemenským hlavním městem Saná na začátku občanské války v zemi v roce 2014. Nyní ovládají klíčový přístav Hodeidah v Rudém moři.

Hútíové vydrželi roky bombardování koalicí vedenou Saúdskou Arábií, která usilovala o jejich svržení. V občanské válce již téměř dva roky platí dočasné příměří a Hútíové vedou mírová jednání se Saúdy.

Tato skupina však není oficiálně uznávána mezinárodními vládami a je na americkém seznamu teroristů.

Čína a Rusko již Hútíům poskytly určitou diplomatickou podporu. Na začátku ledna se obě země zdržely hlasování o rezoluci navržené Spojenými státy a Japonskem s „nejostřejším“ odsouzením útoků na lodě. Několik hodin po přijetí rezoluce zahájily USA a Spojené království sérii náletů na vojenskou infrastrukturu Hútíů, včetně odpalovacích zařízení raket a radarových stanic.

V polovině února Čína a Rusko zpochybnily zákonnost úderů proti Hútíům a zdůraznily, že nedostaly souhlas Rady bezpečnosti OSN.

Ale ani akce Spojených států a Velké Británie Hútíe neodradily. Navzdory tomu Pentagon tvrdí, že údery skupiny jsou stále méně časté, protože její schopnosti postupně slábnou.

Cílem Hútíů je „utopit Ameriku, Británii a Západ v bažině Rudého moře,“ uvedl vysoký politický vůdce Hútíů Ali Alkhum na X (dříve Twitter).

Řekl také, že Čína a Rusko skupinu podporují, ačkoli obě země již dříve uvedly, že chtějí nerušený průchod lodí mezinárodními vodami, a Peking opakovaně vyzval k zastavení útoků.

Minulý týden vůdce Hútíů Abdul Malik al-Hútí slíbil rozšířit kampaň do Indického oceánu a začít se zaměřovat na lodě, které plují kolem Jižní Afriky.

Tento článek byl napsán za účasti Raktim Kataki

https://1url.cz/Ku642

Původní článek

sdílet na

7 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Jaroslavem
6. 4. 2024 06:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Dokud krvácí Amíci, Britové a celý ten prohnilý západ,je všechno ok

Helena
6. 4. 2024 09:00
Odpovědět  Jaroslavem

Amíci a Britové nekrvácí, zatím jen trochu chudnou. Místo nich a kvůli nim krvácí miliony jiných po celém světě.

Pavel z Moravy
6. 4. 2024 11:10
Odpovědět  Helena

Krysa zahnaná do kouta je pořád nebezpečná. Jen si vemte, jak se krysy přemnožily u nás.

stan
6. 4. 2024 15:46
Odpovědět  Helena

Heleno, máš pravdu. Západ to pocítí teprve tehdy, když půjdou ke dnu lodi, které budou převážet hodně cenné náklady a nebo lodě vojenské.Ale na to zatím Hútiové nemají rakety. Ale co není může být. Pokud na Ukrajinu namašírují Francie a Polsko, tak myslím i Rusko odhodí rukavičky.

Monty
6. 4. 2024 07:00
Ohodnotit příspěvek :
     

Ty změny ,které se dějí nyní se děly vždy . Mimo to ,USA začaly prosazovat gangsterpolitiku sankcí a muselo jim být jasné ,že to nepřinese téměř nic pozitivního ,ale naopak .A jejich lží už tam nikoho nezajímají ,zbytek spojenců ? Jsou jimi de facto jen ..jako ..

Putinovec
6. 4. 2024 08:27
Ohodnotit příspěvek :
     

HnUSA mafie bude muset kleknout a požádat Putina , o laskavou přímluvu u Hútiû .
To je ten rozdíl řízení , mezi vnější a globální politikou . Mezi pískovištěm a reálným světem .

Gales
6. 4. 2024 10:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Všichni proti KoZe.Tak je to spravne,tak to ma byť.