nezařazenépolitika

ČR bez ruského plynu? Vitásková ji popsala: 

 Studená voda, zima, neuvaříte. Inflace 30 procent, bankroty, nezaměstnanost…

03.04.2022 14:51 | Rozhovor

Předvoj energetické krize, pád desítek obchodníků s energiemi v České republice. Neúměrné zvyšování cen energií a plynu. Energetická chudoba a energetická bída, roztáčení inflační spirály. Ještě před několika týdny se hovořilo o vysokých cenách elektřiny a plynu. Nyní je na pořadu dne, zda plyn vůbec bude. Na názor kolem vývoje v plynárenství jsme se zeptali Aleny Vitáskové, bývalé šéfky Severomoravské plynárenské, Transgas, RWE Transgas, Pražské teplárenské, předsedkyně Energetického regulačního úřadu, majitelky obchodního podílu plynárenské společnosti společně s dceřinými firmami Gazpromu.

Jaký je váš názor na současný vývoj v plynárenství? Jako „plynárenská královna“, jak vás přezdívali, jste asi přišla o království, když plyn nebude. Víte, že máte tuto přezdívku?

Ano, o přezdívce vím. Nevím, zda tuto přezdívku ještě mám, ale dříve byla běžně používána, nejen u nás v ČR. V plynárenství jsem pracovala od svých sedmnácti let, to je téměř celý život, tento obor mi přirostl k srdci, mám plynárenství ráda. Byla jsem u budování tranzitních plynovodů, podzemních zásobníků, regulačních a kompresních stanic, rozsáhlé plynofikace, záměny svítiplynu za zemní plyn, inovačních technologií v plynárenství, u privatizace plynárenství, u liberalizace trhu s plynem. Byla jsem zakladatelkou a spolumajitelkou prvního konkurenčního obchodníka s plynem po zahájení liberalizace v České republice. Nerozumím otázce, že plyn nebude. Plyn a plynárenství bude i nadále do budoucna zajímavý obor.

Je snaha zbavit se ruského plynu. Skupina europoslanců, mezi nimi část našich (například odborník pro energetiku europoslanec Evžen Tošenovský) požadovali před pár týdny okamžité zastavení dodávek zemního plynu a ropy z Ruska do Evropy. Fialova vláda toto podporuje. Vše nasvědčuje tomu, že ruský plyn nebude. Jak to hodnotíte?

Bez emocí. Bez ruského plynu se Evropa, a tím mám na mysli i Českou republiku, prostě neobejde. Nemáme ho nyní čím nahradit. To, co se v rámci sankcí vůči Rusku děje, lze nazvat ze strany politiků pokus – omyl. Nemohu vydat sankce na plyn, že ho nebudeme dovážet z Ruska, abychom Rusko poškodili, když více poškodíme sebe, své evropské hospodářství, své evropské občany. Vidíte, že uvádím tento problém jako evropský. Pro Českou republiku je tento problém v násobcích větší. My jsme v zoufalé situaci a Fialova vláda to neřeší. Nakupujeme ruský plyn z Německa, které má s ruským Gazpromem dlouhodobé a střednědobé kontrakty. Ovšem my tento plyn nakupujeme za cenu v násobcích vyšší, než tento plyn nakupují země EU, které mají s Gazpromem dlouhodobé kontrakty na dodávku. Kromě Německa to je například Maďarsko.

Sankce vůči Rusku jsou vyvolány jeho agresí na Ukrajinu. Je to nutný krok? Nebo si myslíte, že máme mlčet? Odmítnutí jejich dodávek plynu a ropy je podle vás špatný krok?

Mlčet se rozhodně nemá a nesmí, když se děje bezpráví. Sankce se běžně používají, ale nesmí je politici činit bez rozmyslu, jak jsem již sdělila – pokus – omyl. Něco vyhlásí a pak to dostanou jako bumerang zpět. Vezměme v úvahu sankce v minulém období, kdy jsme nakonec udělali z Ruska velmoc na pěstování obilí. Stali se jedním z největších producentů obilí na světe. To byl výsledek minulých sankcí.

Nyní se vyhlašují nové sankce, které zatím mohou poškodit nás více než Rusko. Velmoc jako je Rusko v oblasti surovin jsme poslali do náruče Číny, Indie a dalších asijských zemí. Sankce jako SWIFT, plyn, ropa, hliník a další, tím poškozujeme především sebe – Evropany. Suroviny si cestu pro odbyt vždy najdou, pouze my u toho nebudeme.

Co se stane, když skutečně ruský plyn nebude do Evropy dodáván? Nahradíme jej LNG, nebo jiným energetickým zdrojem?

Pokud by byly skutečně zastaveny dodávky plynu z Ruska do Evropy, tak dopad nelze ani predikovat. Plyn nemáme nyní čím nahradit. Pro ČR by to znamenalo: pro část obyvatelstva ztráta dodávek tepla, teplé vody, možnost vaření, zastavení části průmyslu, řada firem by již provoz neobnovila, bankroty firem, ztráta pracovních míst bez náhrady, kolapsy chemického průmyslu (výroba hnojiv), dopad do zemědělství, potravinářství. Inflace 30 %, nezaměstnanost.

Největšími dodavateli LNG jsou USA, Rusko, Katar. Katar se před nedávnem vyjádřil, že může nahradit výpadek ruského plynu do Evropy jen z 5 %. I Katar má své dlouhodobé smlouvy a své limity dodání. USA sice přislíbilo ústy pana Bidena, že pro Evropu plyn dodají. Není uvedeno, zda jsou schopni pokrýt celý výpadek. Domnívám se, že to není možné. Pokud bychom zvýšili dodávky z jižní větve tranzitních plynovodů, např. alžírský plyn, či ze severu norský plyn, není možné tento výpadek pokrýt. Opakuji, že případné zastavení dodávek ruského plynu není možné v této chvíli ničím nahradit. Náhrada LNG není v tom rozsahu možná a cena bude nesrovnatelně vyšší.

Dochází k zásadním změnám v plynárenství. Hroutí se plynárenství v tom pojetí, jak jsme doposud znali. To znamená, že se hroutí plynárenství jako obor?

To si v žádném případě nemyslím. Na základech „zbouraného“ může být postaveno něco nového. Výhodnějšího, méně výhodného, nebo zcela nevýhodného. V oboru plynárenství musíme brát v úvahu, že plyn je nejen energetický zdroj, ale také používán například v chemickém průmyslu pro výrobu hnojiva. Bez nich bude mít problém zemědělství, následně potravinářství. Problémů kolem nedostatku plynu je podstatně více než si laik nebo nekompetentní politik dovede představit.

Věřím, že pokud tento válečný konflikt neskončí třetí světovou válkou, to je jadernou, tak pravděpodobně dojde k novému světovému pořádku, dojde k vzniku „nové železné opony“, která bude mít zásadně jiná pravidla, než jsme znali z nedávné minulosti.

Obnovení hospodářské spolupráce s Ruskem bude pro některé státy jednodušší než pro nás, ale určitě to bude dlouhodobý proces. Budeme mít nadále plyn v energetickém mixu, bude to i ruský plyn a bude na dlouhodobých kontraktech. Kontrahentem dlouhodobých kontraktů může být možná některá z významných amerických firem, která bude tento plyn dodávat k nám. A já jsem přesvědčena, že budu u toho! Kdo jiný než „plynárenská královna“. Obchodování je lepší než válčení.

Pochopitelně je celá řada firem, která bude plyn k nám dodávat. Otázkou nadále zůstane cena. LNG nemůže být cenově srovnatelný jako plyn, který je dodáván sítí tranzitních plynovodů, které jsou napojeny přímo na těžbu.

Hysterie Evropy k ruskému plynu povede k tomu, že nakonec nám bude dodávat Čína zkapalněný ruský nebo americký plyn a my budeme platit v násobcích vyšší cenu.

Jak se díváte na požadavek Putina platit plyn v rublech?

Zde bychom měli rozlišit, o jakých dodávkách pan Putin hovoří. Zda jsou ze stávajících dlouhodobých kontraktů, střednědobých kontraktů, nových kontraktů, dodávky na spot. V dřívější době byly v kontraktech uvedeny měny, za které se komodita nakupuje. Také tam bývala klauzule, za jakých podmínek a kdy dochází k revizi smluv, které kontrakty jsou pod take or pay (ber nebo plať). Zda tyto kontrakty a jejich plnění může zneplatnit tzv. vyšší moc, což je například válka. Bez znalosti kontraktu to jsou jen dohady laické i odborné veřejnosti, že Rusko nemůže požadovat platbu v rublech. To víte, v poslední době je co Čech, to epidemiolog, energetik či dokonce bezpečnostní analytik.

Myslíte si, že pokud bude konflikt v brzké době ukončen, že může dojít k obnovení dodávek plynu z Ruska i pro nás, a to na bázi dlouhodobých kontraktů?

Odhadovat, co se stane „den poté“, je věštění z křišťálové koule. Považuji dlouhodobé kontrakty na plyn za základ stability dodávek a také cenové predikce. Dokážu si představit dohodu Ruska s USA na spolupráci v této oblasti a zajištění dodávek na dlouhodobých kontraktech. Nedovedu si představit, že by se to povedlo našim politikům.

Budete mít zájem se do plynárenství vrátit?

Ale já jsem nikdy neodešla, takže se nemohu vracet. Prostě, až to bude zajímavé, tak budu u toho, jak jsem již výše uvedla.
https://bit.ly/3K7cqkD

sdílet na

15 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
All
3. 4. 2022 16:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Stále více a více se potvrzuje,že největší hrozbou,největším nebezpečím pro občany české republiky je současná vláda.

Gales
3. 4. 2022 17:58
Odpovědět  All

A drží se nás jako howno košile.Ať chcípnou.

janle57
3. 4. 2022 16:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Vše,co uvedla,má naprostou logiku a velmi dobře odhadla katastrofické dopady
pro náš stát,bohužel v čele státu stojí fanatici s idiotem Fialou,kteří ve své blbosti
s protiruským fanatismem způsobí běžným lidem lidské tragedie,ona je taky jediným
rozumným kandidátem na nového prezidenta.

Milan
3. 4. 2022 17:03
Odpovědět  janle57

Jedním ze dvou rozumných.

vlastisl
3. 4. 2022 18:19
Odpovědět  Milan

není jediná já bych volil vlastence a tím pro mne je pan Vlastimil Vondruška PhDr. Je to dáno jeho celoživotním postojem. Je to člověk od kterého se mohou ostatní učit co je vlast a vlastenectví ! !

Milan
4. 4. 2022 14:29
Odpovědět  vlastisl

Takže ze tří rozumných. O Vondruškovi, jenž je mým nejoblíbenějším autorem (k jeho tlustoknihám se ob rok vracím) jsem nevěděl, že kandiduje. Jenže u současné středně a méněvěké nekulturní veřejnosti (rád bych se mýlil) bude mít (i zde bych se rád mýlil) malou podporu. A protože mě sedm dekád života naučilo toleranci, vidím tam jako dalšího rozumného vlastence profesora Skálu. Že je komanč? No a?

Pijack
3. 4. 2022 17:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Nemusím mít znalosti paní Vitáskové, abych nepochopil, že se blíží katastrofa. Že nebude teplo a jídlo a voda je jasné, ale horší bude, že ve všech panelácích popraskají trubky a tohle ještě nikdo nedokáže vstřebat. Následná katastrofa bude tato – plošná hromadná úmrtí vinou infekcí + nekonečná potřeba sta miliardových investic k rekonstrukci zničeného bytového fondu… Bydlení je stovky let koncipováno tak, že jsou stavěna sídliště a činžáky… To prostě nedokáže žádný politolog pochopit. A jednoho takového akademického lempla máme za premiéra. Jak to asi může dopadnout….

jirka52
3. 4. 2022 18:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Ve většině případů se dá konstatovat, že se jedná o následky naší “sametovky”, která vedla k devastací celého našeho NH, zahraničních vztahů a vazeb. “Naši” vůdcové měli hlavní starost se rozhádat s Ruskem na kterém jsme hlavně surovinově závislí. Náhrady nemáme žádné, ale už jsme přeřezali všechny žíly a navázali se na Německo, které nás okrádá jako nějakou kolonii ve všech oblastech a naše vláda nehne brvou a nechá nás krvácet na energiích, zboží potravinách atd. Prý je hlavní svoboda a demokracie, tak proto nás odřezávají od zdrojů dalších informací, kontrolují naše kontakty, názory a vyhrožují tresty. Tak toto nepamatujeme ani v minulém režimu !

Brit
3. 4. 2022 19:21
Odpovědět  jirka52

Ok?

Pavel
4. 4. 2022 08:49
Odpovědět  jirka52

To jsou následky převratu, o tom žádná. Celou dobu tu vládla spousta vychcánků, ale tito dnešní nás mají asi za úkol zlikvidovat. Kolikpak Jidášských grošíků za to mají slíbeno. To vědí pouze oni sami, a to je přísně tajné. S většinou přeformátované populace ale nic nesvedete.

Františe
3. 4. 2022 20:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Paní Vitásková mele kraviny jako všichni chytráci. Prý jsou smlouvy a t d. A ty se prý musí dodržovat. A ukrást Rusku dolary, zakázat je používat v obchodech je jako co? paní Vitásková. To jako má Rusko dodávat suroviny zadarmo? Není divu, že chce Ruble. Ale už se stalo. Západ odmítl platit v Rublech a od včerejška do zlých států ni neteče, navíc Gazprom odčerpává plyn ze svých zásobníků v Německu zpět do Ruska. Putin své slovo plní, jinak by se mu vysmáli. A, jak se dalo čekat, Biden prohlásil, že USA nemají nic navíc, proto do EU nic nepošle. Prý počítal s dodávkami od jiného dodavatele. A je jasné, kdo to měl být, že? Tak páni blbečci. Máte možnost se předvést, jak to všechno zvládnete. A nejde jen o plyn. Ropa, hliník, vzácné kovy, uhlí a OBILÍ !!! a další. Teď bude v EU veselo.

Pavel
4. 4. 2022 08:28
Odpovědět  Františe

Z jejího rozhovoru je zřejmé, že si nechce tyto slouhy úplně rozházet a to, že neřekla co za tím, že dopadneme na hubu skutečně je mi potvrdilo, že důvěřovat někomu bez osobních zkušeností je ošidné. Úplně správně píšete toto, zmrazit Rusku devizové rezervy, neustále mu vyhrožovat sankcemi a provádět je, to je podle práva? S takovými řečmi běžte p.Vitásková někam. Já osobně se pouze divím, že president Putin nereagoval již dříve, ale chápu ho, chtěl se domluvit. Katastrofu nám způsobí profláknutá a sebestředná banda evropských patolízalů proamerických zájmů a o naší slouhovské vládní mašinérii je téměř zbytečné hovořit. Ti pouze slouží cizím zájmům a národ již dávno zaprodali.

Pavel
4. 4. 2022 08:37
Odpovědět  Pavel

Vím, že již budu otravný a že jste to již zde četli, ale to třeba někteří neví. Při bitvě u Lipan si husitský vůdce Prokop Holý vzpomněl na slova Mistra Jana. Co všechno může způsobit ztráta světského bohatství, které není ničím jiným než lejnem, Čechové se paktují se svými úhlavními nepřáteli a za toto lejno zaprodávají svoji čest a zem. Toto bylo přátelé před 600 lety a podívejte se na zaprodance dnešního národa dnes. Že by to byla podobnost čistě náhodná?

Pav-el
3. 4. 2022 21:04
Ohodnotit příspěvek :
     

Paní Vitásková, teď jste mě nadzvedla. Tak vy tvrdíte, že jste neustále u obchodu s plynem? Takže i vám můžeme děkovat za to, že již RWE není česká společnost? Všechno jste prodali cizákům? A to jsem vás chtěl za prezidentku. Po tomhle zjištění jste u mě propadla hluboko dolů. Voda, plyn, el. energii vyrábíme za hubičku, abychom si ji následně koupili!!!! na Lipské burze několikanásobně dražší. Tady vidíte ovce, jak na nás 32 let politici káleli a humor z nás měli. FUJ!!!

ladik
4. 4. 2022 08:31
Odpovědět  Pav-el

Přesně tak. Byla u toho, když se kradl státní majetek vytvořený našimi dělníky, tvůrci veškerého materiálního bohatství. S tím prezidentstvím to bude ošemetné, když vidíme ty kreatury, které se tam derou. Nakonec nezbyde než volit menší zlo, tak jako se -emanem.