blogKrize UKRAJINA

Exkluzivně: Ukrajina ztratila 75 % svých dronů během prvních šesti měsíců války

Jakub Wrona

Moderní válka se zásadně liší od bitev ve 20. století. A jestliže lehké zbraně, dělostřelectvo a obrněná vozidla nedoznaly zásadního rozvoje, prostředky technického průzkumu, odhalování a likvidace nepřítele se posunuly na novou úroveň.

Sledování, řízení jednotek, navádění dělostřelectva a jeho korekce, propaganda, zastrašování a ničení nepřítele – to vše je jen neúplný výčet schopností všudypřítomných bezpilotních prostředků. Převaha v moderní vleklé válce již není dána přítomností pěšího praporu, ale velkou flotilou bezpilotních letounů. Názorným příkladem je rusko-ukrajinská válka.

V průběhu bojů na Ukrajině je velmi obtížné provádět rozsáhlé operace tajně, protože vše monitorují bezpilotní letouny, které se staly nepostradatelným nástrojem moderních konfliktů. Na začátku konfliktu Rusko podle očekávání předstihlo Ukrajinu v počtu bezpilotních letounů.

Podle odborníků mělo Rusko asi 2 000 bezpilotních letounů různých modifikací a s různým určením, zatímco ozbrojené síly Ukrajiny disponovaly flotilou 1 000 dronů (především UAS A1-CM Furia a Leleka-100). Řada odborníků naznačuje, že kvůli této nerovnováze začaly západní země dodávat své průzkumné bezpilotní letouny krátce po zahájení ruské invaze.

Bylo naléhavě nutné zajistit v této otázce alespoň paritu. Proto v dubnu 2022 dorazily na Ukrajinu ve zrychleném režimu americké RQ-20 Puma, dánské RQ-35 Heidrun a řada dalších modelů.

Pokud však Západ Ukrajině skutečně pomohl s dodávkami bezpilotních letounů, ukázalo se, že vše je mnohem složitější s prostředky elektronického boje (EW) proti ruským dronům. Několik zpravodajských serverů již poznamenalo, že ruské systémy EW vážně omezují možnosti ukrajinských průzkumných letounů (stejně jako letounů NATO).

Zároveň se většinou shodují názory expertů na tzv. průměrnou životnost UAV. Civilní kvadrokoptéra létá třikrát a UAV s pevným křídlem má šest “životů”. Nakonec bude takový letoun nevyhnutelně potlačen silami elektronického boje nebo zničen. Souhrnně lze konstatovat, že jen asi třetina misí UAV byla úspěšná.

Ukrajinský důstojník ze 40. dělostřelecké brigády Dmitro (není to jeho pravé jméno), laskavě souhlasil, že objasní některé podrobnosti a pohovoří o svých zkušenostech s bojovým použitím UAV. Podle Dmitra byl svědkem “masivního elektronického potlačení”.

Dmitro uvedl, že do léta 2022 byla jeho jednotka vybavena Fury, Leleky, Pumami a Heidruny. Každý typ bezpilotního letounu má své klady a zápory.

Operátoři bezpilotního letounu 40. brigády považovali ukrajinskou Furii za nejhorší, protože po vystavení ruskému EW byly vypnuty všechny systémy: telemetrie, řídicí a video kanály. Jediné, co v takových situacích zachraňuje, je funkce “návrat domů”. Kromě toho má Furia nekvalitní systém uchycení kamery, a proto se přenášený obraz během letu příliš třese. Bezpilotní letoun má také trup z nekvalitních materiálů, který se po přistání velmi často poškozuje a negativně ovlivňuje aerodynamiku. Jedinou výhodou dronu je dlouhá doba letu – 3 hodiny.

O něco lepší pověst má bezpilotní letoun Leleka, který byl rovněž vyvinut na Ukrajině. U tohoto bezpilotního letounu je také špatně vymyšlený držák kamery, díky čemuž je obraz také roztřesený. Kromě toho Leleka vyžaduje zkušenějšího operátora, protože její ovládání je ve srovnání s jinými typy bezpilotních letounů obtížnější kvůli jejím aerodynamickým vlastnostem. Na druhou stranu je Leleka lépe uzpůsobena pro práci v podmínkách rušení.

Americké bezpilotní letouny Puma působily na náš zdroj smíšeným dojmem. Za prvé, UAV první dodávky neměly funkci “návrat domů”, což v případě vystavení ruskému elektronickému boji vedlo k pádu dronu. Ve skutečnosti Spojené státy Rusům jednoduše darovaly nejméně polovinu dávky dodané 40. brigádě.

Kromě toho americký bezpilotní letoun neměl speciální katapult pro start, což vedlo k pádu při vzletu. Za nevýhody dronu Dmytro označuje také špatnou manévrovatelnost a nízké “denní” rozlišení kamery. Naproti tomu Puma má v základně infračervenou kameru, která má spolu s běžnou kamerou stabilizátor, takže přenášený obraz je poměrně plynulý.

K překvapení důstojníka UAF výrobce do poloviny léta 2022 aktualizoval firmware amerických dronů. Nyní má Puma důležitou funkci “návrat domů”. Dmitro to přičítá tomu, že si on a jeho přátelé opakovaně stěžovali nadřízeným na problémy, s nimiž se jeho jednotka potýká při ovládání dronů, včetně amerických Pum. Zároveň platí, že zatímco Američané se rychle zorientovali a nedostatky odstranili v další várce, aktualizace ukrajinských dronů stále neprobíhá tak, jak by měla.

Dmitro se téměř nesetkal s nejnovějším typem bezpilotního letounu, dánskými Heidruny. Jiný důstojník ukrajinských ozbrojených sil, který bojoval v bitvě u Izyumu, mu však poslal poměrně podrobný popis tohoto letounu. Hlavní nevýhodou dánského Haidrunu je, že v jednom balení je pouze jeden dron, zatímco jiné systémy mají tři stroje. Kromě toho dánský bezpilotní letoun vydrží ve vzduchu jen něco málo přes hodinu, což je v moderních reáliích málo. Na druhou stranu ukrajinští důstojníci upozorňují na jednoduchost a rychlost přípravy dronu ke startu, jakož i na přítomnost zabudovaného systému přepínání frekvence řízení UAV, který pomáhá dronům odolávat ruskému elektronickému boji.

Obecně Dmitro poznamenal, že do léta 2022 jeho jednotka ztratila více než 75 % dronů – většinou kvůli nepřátelským systémům elektronického boje. Překvapivě nejsilnějším exemplářem byl Heidrun a nejneúspěšnější byly Furia a americká Puma (před aktualizací softwaru). Proto by ukrajinské ozbrojené síly měly brzy obdržet asi 120 bezpilotních letounů Heidrun z Německa a crowdfundingových programů.

Bojově zkušený ukrajinský důstojník je však k těmto dodávkám skeptický. Podle něj dopad ruského elektronického boje začíná 20 km od linie dotyku a ukrajinská armáda zatím nemá účinný způsob, jak mu čelit. Ukrajinské bezpilotní letouny tak budou i nadále padat a uskuteční 2-3 lety. Problém s piloty je také poměrně akutní. Novopečení operátoři bezpilotních letounů dostávají minimální soubor dovedností, ale nikdo je neučí létat bez telemetrie a GPS. Statistiky navíc ukazují, že život operátorů bezpilotních letounů je ještě více ohrožen, protože nepřítel je neustále loví.

Ukrajinský systém bezpilotního letectva tedy nejprve potřebuje kompletní revizi taktiky a práci na chybách, a teprve potom dodávky západních bezpilotních letounů – vždyť bez pochopení problémů nové Heidruny, Pumy a Leleky, ať jich bude dodáno kolik chce, vyhoří stejně jako ty staré.

Pro pokec24: Jakub Wrona – Polsko

sdílet na

34 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
29. 8. 2023 21:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak ztratila… Nejspíš je někdo zašantročil.

Frank
30. 8. 2023 07:02

Zcela jistě prodal. Ukroši prodají i vlastní matky.

Pavel K
30. 8. 2023 08:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Já znal jednoho z ODéeS a tem by řekl, že se odklonily z dráhy letu a pak se někam schovaly, mršky jedny. 🙄 🙄 🤦‍♂️

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Frank1
30. 8. 2023 09:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Ukrajina je zapad, ktery pod rouskou ‘Ukrajina’ chce znicit Rusko. K totalnim sankcim na Rusko, ktere stale rozsiruji, prichazeji nekonecne finance a dodavky zbrani, ktere maji ruske obyvatelstvo terorizovat. Drony jsou zoufalstvim Ukrosu, protoze neuspeli v ofenzive a tak terorizuji civilisty a deti. Nevim na co jeste V. Putin ceka.

Standa
30. 8. 2023 11:57
Odpovědět  Frank1

Aby bylo jasno.

V roce 1686 Rusko koupilo Kyjev za 146 000 rublů a podepsalo dohodu s Polsko-litevskou unií o „věčném míru“ – tato mírová smlouva upravovala rozdělení hejtmanství.
De iure je dohoda stále v platnosti, obdobně jako prodej ruské Aljašky Spojeným státům.Platba se neuskutečnila.
V kupní smlouvě, podle které Kyjev přechází ruskému carství, se objevuje formulace „pro bratrské přátelství a lásku“ – tak strany formulovaly účel platby. Přestože polský Sejm dokument ratifikoval až v roce 1764, Rusové okamžitě zaplatili sedm tun stříbra a obchod se uskutečnil.
Ve stejné době se začalo toto území na evropských mapách označovat jako Okrajina.

Frank1
30. 8. 2023 09:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Tema covidove. Stale nedaji pokoj. Protoze skody ockovanim media neustale ovcim zatajuji, pripravuji zlodusi dalsi covidovy podzim:
https://www.badatel.net/bill-gates-ludia-ktori-odmietnu-mrna-cunami-budu-vyluceni-zo-spolocnosti/

Pavel z Moravy
30. 8. 2023 09:19
Odpovědět  Frank1

To tedy bude hrozné, nebýt v jednom světě s takovými grázly a zloduchy. Takže lidičkové, bojte se, bojte, grázlové přichází, volá hlavní guru opíchávač Bill.

Gales
30. 8. 2023 09:59
Odpovědět  Pavel z Moravy

Lepší bude zahnat ty zloduchy do močálů.Ať tam chcípnou.

Pavel K
30. 8. 2023 11:54
Odpovědět  Gales

Nojo, ale nejsou lidi!! 🙄🤦‍♂️

Teuton
30. 8. 2023 09:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Ať si Ukrošvábové bojují třeba s Eskymákama, ale ať k nám pořád nenatahují pracky pro prachy. Fiala jim z našich daní poslal desítky miliard, které se teď snaží vyrazit z našich kont a peněženek. Ať si Ukrošváb bojuje, ale za své.

Albi
30. 8. 2023 10:01
Odpovědět  Teuton

Nejnovější fialová charita:
https://www.michalapetr.com/map-1770-pozdrav-z-bruselu-cr-posle-do-afriky-72-miliard-czk-sr-posle-do-afriky-1-5-miliardy-eur-proc-o-tom-nasi-politici-mlci/
Před dvěma dny totiž hlavní mluvčí bruselské komise EU Stefan de Keersmaecker oznámil, že Brusel, a všechny jeho členské státy pošlou všem Afričanům velký dárek, celkem 150 miliard EUR, neboli 3.6 bilionu českých korun! Podle běžných zvyklostí EU se ČR na těchto platbách podílí nejméně 2% a Slovensko 1%. Snadno tak lze spočítat, že ČR díky platbě do Afriky zchudne o 72 miliard korun, a SR o 1.5 miliardy EUR! Každý obyvatel ČR, včetně důchodců a nemluvňat Afričany obdaruje částkou 6 857 korun, každý Slovák přispěje 273 EUR.

zuza
30. 8. 2023 10:22
Odpovědět  Albi

https://www.hlavnespravy.sk/armadni-dostojnici-tvrdia-ze-preberaju-moc-v-gabone-v-hlavnom-meste-bolo-pocut-strelbu/3244404
Aj Senegal má nakročené, ten Ecowas nebude vedieť, kam má skôr napochodovať zachraňovať žabožrútom ich koloniálne panstvo.

Markýza
30. 8. 2023 12:36
Odpovědět  Albi

No jo, ale na co! Kurevsky na co! Dámy a pánové – na to, aby tam vyráběli “ekologicky udržitelný benzín” do letadel. Z nějaké jejich řepky, zřejmě. Toto palivo je 6x dražší, než normální letecký beznín (aspoň tvrdí Svatoš) takže si každá Máňa od kasy snadno spočítá, kdo tak asi na něj bude lítat.

Gales
30. 8. 2023 19:31
Odpovědět  Albi

Podplácíme Afričany proti Rusům.

jiří
30. 8. 2023 09:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Emery Smith: “Rád bych se zmínil o další velmi zajímavé technologii. Jedná se o exooblek, který jsem měl možnost a potěšení vyzkoušet. Byl navržen tak, aby mohl být užíván kdekoliv”.
https://celostnivzdelavani.cz/emery-smith-promluvil-8-dil

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Gales
30. 8. 2023 10:12
Odpovědět  jiří

Takovej oblek bych chtěl mít.V něm bych se mohl furt jenom válet.

Pavel z Moravy
30. 8. 2023 09:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Nevím přátelé jestli čtete AE, ale dnes jsem se dozvěděl, že Podoljak v TV oznámil, že banderovci dostali od západu svolení k atakování Krymu, raketami, které jim dodali. A navíc, od září má být provedena totální mobilizace a to obzvláště na těch územích, které by mohly spadnout pod RF. A já dostávám některá info z ruských webů, takže vím, že na Krym již zaútočili. To se neuvěřitelně vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelnému konci. Asi nemusím psát k jakému. Nu a u nás už prý pracuje 115 000 Ukrajinců za mnohem nižší mzdy, což je prý 44% objemu nezaměstnaných. Jede to na plné pecky. Nu já k doktorovi nechodím již roky, takže teď si to již odpustím úplně, neboť ti noví lékaři a sestry, pánbůh s námi a zlé pryč. Kdo ještě věří, že nějací Babišové nebo Rajchlové po pádu těchto škůdců mohou něco změnit je opravdu naivka. Předpoklady jsou jedna věc a skutečnost druhá. Ale přátelé, tady to opravdu vypadá na levačku. A já vím, že vy to víte, protože přemýšlíte.

Pijack
30. 8. 2023 10:34
Odpovědět  Pavel z Moravy

Rajchl nevím, ale Babiš je krysa. Jako majitel I-Dnes je u mě stejný jako Bakala nebo Soroš. Kdyby byl tak skvělý, jak o něm voliči pějí chválu, tak by na I-Dnes neřádila tak sprostá cenzura. Stačí číst diskuze. V nich nesmí nikdo vybočit v názorech. je dovoleno chválit jen Ukrajinu, NATO a USA. Měl jsem několik málo informací, že od zahájení speciální operace tento web zastavil přístup do diskuzí cirka 1.800 čtenářům, kteří měli odlišný názor než česká vláda. Zůstali na diskuzních fórech jen fanatici bez mozku, kteří systematicky melou své rusofobní zvratky. Lze si ověřit strmý pokles diskutérů s účtem. Každý se může přesvědčit o propastném rozdílu – poklesu hodnotících názor. To je ukázka Babišovy podlosti. Tváří se jako Bůh zachránce národa, ale ve skutečnosti tvrdě jede linii EU. A lidi mu na to skáčou. Tohle je Babiš !!!!

Standa
30. 8. 2023 11:08
Odpovědět  Pijack

Držte se Fialy, Pekarové, Rakušana, Jurečky, když je tak milujete.A vstupte aktivně do Milionu chvilek!

Pavel z Moravy
30. 8. 2023 12:31
Odpovědět  Standa

Stando, já myslel, že chcete do vedení této už jenom kolonie, alespoň rovné a přímé chlapy a děvuchy. Ale každý svého štěstí strůjcem, třeba ho s tímhle bruselským podpindosníkem najdete. Pak ale nenaříkejte v jaké amícko- bruselské všivárně žijete. Vždyť to říkám stále, sebereflexe u většiny tohoto národa je na nule. Ale je to u zádele, tahle země končí tak jako tak.

Standa
30. 8. 2023 15:55
Odpovědět  Pavel z Moravy

Tak je navrhněte! Chci to samé, co asi vy..Jenže rovnějšího mezi rovnými nevidím!
Nesnáším současné GARNITURY více než vy a chci změnit tento režim a, ne kosmetické úpravy. Vlád bylo 13 a vše stejné.
Když tu někdo píše o jednom ,, podnosníkovi” a toleruje druhého, tak se ozvu.

Pavel z Moravy
30. 8. 2023 18:03
Odpovědět  Standa

Já netoleruji nikoho z nich, všichni ti, kteří to tady 34 roků prasí musí být mimo hru, ať je to kdo je to. Ale jestli Rajchl nechce z EU a NATO a chtěl by EU reformovat, tak je to směšné a jde mu však víme o co asi. Ale nechci ho znectít, neznám ho, ale ta prohlášení jaká dělal mne nesmírně zklamala a nevěřím mu. Někdo znalý varoval, že tady v Evropě je to samá řízená opozice. Holt Šoroš a jeho Šorošátka se snažila. Tady těch zrádců národních zájmů pobíhá, jeden se nestačí divit. Prostě prachy nesmrdí a klany chtějí žít a být zabezpečeny na pár generací.

Pan Tau
30. 8. 2023 11:39
Odpovědět  Pijack

Podle hodnot příspěvků a diskutujících lze pochybovat, že diskutující jsou skuteční. Je to spíše naverbovaná, účelová internetová pakáž za pár drobných.

Pavel K
30. 8. 2023 12:05
Odpovědět  Pan Tau

👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍
A toto se děje na fšech diskuzí. Jak píšete, jak jsou najímáni na telefoní oblbování lidí “operatéři”, co lákají aby člověk bral plyn tuna, nebo jinde, tak tady je to samé. Nemusí být v jedné kukani, ale pracují z domova za mrzký peníz a nassíírajíí lidi. A guru na to dohlíží.

Pijack
30. 8. 2023 12:39
Odpovědět  Pavel K

Pravdu díš kamaráde. To jsou takoví frustráti, co se lísají k elfům, jako je Kalenský, Kartouz, Cemper nebo Vrábel. Všichni se dnes jeví jako podvodníci… a myšlení těch názorově správných je hodnoceno celkem trefně – stoka výkalů …

Pijack
30. 8. 2023 12:35
Odpovědět  Pan Tau

Mnohdy si to také myslím. Díky za postřeh.

Jura S
30. 8. 2023 21:40
Odpovědět  Pijack

Na iBesu jsem se totálně odhlásil, rovněž na Parlamentních listech, obludnost cenzury je už zarážející, zlaté časy komousu… Bohužel

Markýza
30. 8. 2023 12:37
Odpovědět  Pavel z Moravy

Jo, ale Amíci tvrdí, že Ukrajina kecá – tak si vyberte.

Pijack
30. 8. 2023 13:02
Odpovědět  Markýza

Já to vidím tak, že Podoljak jenom machruje a bere si vzor ze Zelenského. Tito náckové jsou strašně drzí a vychloubační. Oni se tím ukájí, je to jejich mentalitou. Naučili se to od Goebbelse. Nikdy neřeknou pravdu, ale vlastní konstrukci označí za fakt, i když nemá s pravdou nic společného. Skoro bych řekl, že kopírují cvičenou opičku na Radiožurnále Barbaru Tachecí. Ta také blouzní a vymýšlí si ověřené informace 🙂

Markýza
30. 8. 2023 13:26
Odpovědět  Pijack

Namachrovaní rozhodně. Jestli od Géblse…..no, to nechme stranou. Oni ovšem nemají pocit, že jsou namachrovaní – oni mají pocit, že jsou ti správní bojovníci, kteří se nevzdávají! Nikdy! Nikdynikdynikdy! V čemž si zřejmě padli s Amíkama do noty – ti mají přeci taky takový ten narativ bojovníka, co sám sameček zachrání svět a nevzdá se, ani když je na bombě setina vteřiny do odpalu. Nojo, jenže teď se Ukroši ukázali namachrovanější, než jejich Velký bratr – a to bych řekla, že neudělali dobře, kdepak.

31. 8. 2023 01:26
Odpovědět  Markýza

Troškařko. Amimačové zachraňují rovnou vesmír.
Nějakej svět… pfff…

Markýza
31. 8. 2023 09:08

Ježiš nojo! Já hlava děravá!

31. 8. 2023 23:11
Odpovědět  Markýza

🙂

Cafik
31. 8. 2023 09:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Teď se vytěšujou dronům z kartonu,které prý působí rusům vrásky na čele…