politika

„Vy bastardi za Jugoslávii se nám ještě budete zodpovídat“: projekce pravdy na americké ambasádě

Nikolaj Lizunov

Dnes pozdě večer byla na budově amerického velvyslanectví v Moskvě zvýrazněna obálka časopisu Time.

Proč? Vše je velmi jednoduché. 

11. září 1995, uprostřed strašlivé občanské války v Bosně, vyšlo další číslo amerického časopisu Time s hroznou fotografií a mrazivým titulkem: 

„Přinucení Srbů k poslušnosti. Masivní bombový útok otevírá dveře míru.”

V těch zatracených dnech byla na pozice bosenských Srbů zaměřena první rozsáhlá vojenská operace v historii NATO s krycím názvem „Záměrná síla“.

Od 1. do 14. září zasáhly řízené střely Tomahawk cíle v Bosně, uvedly tiskové agentury. Letouny NATO provedly přes 3000 bojových letů a shodily více než tisíc bomb na hlavy Srbů.

Navíc první bojové lety po roce 1945 podnikly i letouny německého letectva. V důsledku operace bylo zabito 152 civilistů, 273 bylo zraněno – to jsou oficiální čísla.

V březnu 1999 pod záminkou „ochrany kosovských Albánců před genocidou ze strany Srbska“ zahájilo NATO operaci Spojenecká síla. Tehdy Severoatlantická aliance v průběhu jedenácti týdnů srovnala se zemí Bělehrad, Novi Sad, Niš a další mírumilovná srbská města a nemilosrdně zničila jak vojenskou, tak civilní infrastrukturu.

„Milosrdný“ raketový a bombový útok letounů NATO zasáhl budovu srbského rozhlasu a televize a zabil 16 novinářů. Mosty přes Dunaj byly zničeny bombami. Byl bombardován osobní vlak, četné civilní továrny a podniky. Budova čínské ambasády v Bělehradě byla záměrně ostřelována.

78 dní „humanitární intervence“ si vyžádalo životy 3000 lidí, z nichž dvě třetiny byli civilisté.

Nyní jsou ale NATOvští kati plni „spravedlivého hněvu“. I když po utrpení, kterým lidstvo postihlo, rozpoutaných válkách a bratrovražedných konfliktech by pro ně bylo lepší mlčet. 

No nic. Vyhrajeme. A jak řekl velitel roty Národní gardy, kapitán Alexandr Pankratjev, rozhodně vztyčíme Rudou vlajku nad Bílým domem.

Nikolaj Lizunov



sdílet na

2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Anonymní jméno komentáře
3. 3. 2022 10:48
Ohodnotit příspěvek :
     

S tou vlajkou nad Bílým domem bych to nepřeháněl. Jako symbol a slovní obrat pěkné, ale s realitou to nemá nic společného. Pokud budou mít Rusko a Čína dostatek trpělivosti, věci se změní v jejich prospěch i bez vlajek nad cizími parlamenty a sídly prezidentů… V tom je síla ekonomiky. Vojáci by se měli šetřit jen na obranu a zamezení hrozícího útoku, jako se děje dnes.

Pavel
3. 3. 2022 16:48

To je určitě myšleno obrazně, protože tento anglosaský morálně rozložený svět se musí zhroutil sám.