politika

Lavrov: Ruská federace odstraní hrozbu z Ukrajiny a již se nebude spoléhat na Západ

Moskva je podle ruského ministra zahraničí připravena obnovit oboustranně výhodnou spolupráci se západními partnery, ale už si nedělá iluze, že se na ně lze spolehnout.

MOSKVA, 18. března. /TASS/. 

Rusko zahájilo operaci na Ukrajině, aby vymýtilo hrozby pro RF a zastaví všechny pokusy o další vyzbrojení Kyjeva – podezřelý náklad na ukrajinském území se stane legitimním cílem ruské armády. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro RT.

Moskva je podle jeho slov připravena obnovit oboustranně výhodnou spolupráci se Západem, ale už neexistují žádné iluze, že se na západní partnery lze spolehnout – Rusko se nyní může spolehnout jen na sebe a na ty spojence, kteří zůstanou v řadě s ním.

TASS shromáždil hlavní prohlášení ministra.

O zbraních pro Ukrajinu

Moskva překazila plány Kyjeva na znovuzískání kontroly nad Donbasem: “Operace, kterou Rusko zahájilo, ve skutečnosti zabránila této hrozbě a zabránila jim realizovat to, co plánovali.” Dalším cílem operace je „vymýtit jakoukoli hrozbu vůči Ruské federaci, která přichází z ukrajinského území“.

Rusko nedovolí Západu pokračovat v pumpování zbraní na Ukrajinu – jakékoli takové zásilky na ukrajinském území „se stanou legitimním cílem“.

Západní státy nemohou do Kyjeva převézt sovětské nebo ruské systémy protiraketové obrany (ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij dříve požadoval zejména systémy S-300), protože dohody o jejich použití neumožňují jejich odeslání do třetích zemí.

O budoucnosti vztahů s Kyjevem

“My [Rusko a Ukrajina] máme společnou kulturu, historii, přístup k životu, světonázor, tradice v rodinách a společnosti. Doufám, že až tato anomální situace skončí, vše se postupně vrátí do dřívějšího kurzu. Ale to vše bude pozvolné, to nemůže být rychlé.”

Zejména je potřeba čas, abychom se zbavili důsledků západního vlivu na Ukrajinu:

„Úsilí našich západních kolegů, jejich pokusy udělat z Ukrajiny „anti-Rusko“ jsou praktikovány již delší dobu a jsou hluboce zakořeněny v ukrajinské mentalitě, zejména mezi mladou generací, která se narodila po rozpadu Sovětského svazu <…> Zbavit se tohoto negativního dědictví bude nějakou dobu trvat.“

O světě jako o „americkém saloonu“

To, co se děje kolem Ukrajiny, je „kvintesence západního strategického kurzu, totiž: marginalizovat Rusko, omezit ho, ukončit rozvoj Ruska a snížit roli Ruska na nulu ve světové politice, ekonomice, sportu, umění, obchodu, vědě, vzdělání.“

Spojené státy se snaží obnovit unipolární svět – „americkou vesnici, možná americký saloon, kde všichni tančí podle melodie nejsilnějšího“. 

Evropa prakticky opustila pokusy o udržení strategické autonomie:

“Spojené státy přesvědčily Evropany, že vědí mnohem lépe než Evropané sami, co přesně je potřeba pro bezpečnost a blaho Evropy.”

O budoucnosti vztahů se Západem

“My nezavíráme dveře před Západem, oni zavírají dveře před námi”. 

Kroky západních zemí však zcela zničily iluzi, že se na ně Moskva může spolehnout: “Nyní se můžeme spolehnout jen na sebe a na ty spojence, kteří zůstanou stát vedle nás. To je hlavní závěr pro Rusko v kontextu geopolitiky.”

„Až dostanou rozum, až se tyto dveře znovu otevřou, podíváme se na navrhované projekty spolupráce, ale budeme se na ně dívat a nepouštět ze zřetele jednu věc: budeme s nimi spolupracovat, přičemž si velmi dobře pamatovat, že si nemůžeme myslet, že jsou spolehliví, že jsou spolehlivými dlouhodobými spojenci.“

Moskva je přitom stále připravena spolupracovat „se všemi, kdo jsou k tomu připraveni na základě rovnosti, na základě vzájemného respektu, hledání rovnováhy zájmů“, především se zeměmi, které se nepřimknuly ke Spojeným státům: “Jsou hráči, kteří nikdy nebudou souhlasit s existencí “globální vesnice” pod vedením “šerifa” z Ameriky – je to Čína, Indie, Brazílie, Mexiko. Myslím, že to jsou země, které poslušně “nesmeknou”, pokud jim strýček Sam řekne, aby něco udělaly.

O sankcích a „informačním terorismu“

Západní sankce proti Rusku jsou bezprecedentní, a to není konec: “Tento sankční tlak bude pokračovat. Také nyní hrozí pátou vlnou sankcí, možná potom bude další vlna, ale na to jsme zvyklí.” 

Moskva tato restriktivní opatření přežije: “Musím říci, že sankce nás vždy jen posílily.”

Západ také vede proti Moskvě informační válku, používá “metody informačního terorismu” a zahrnuje to publikace, které se označují za svobodné: “Známe všechny triky, které západní státy používají ohledně informační války. Už dávno jsme pochopili, že nic takového jako nezávislé médium neexistuje“.

Při pokusu o zahájení protiruské kampaně na TikTok – Washington v podstatě vede svou informační válku mezi dětmi: “Toto je záměr vymýt jim mozky na celý život, zdá se mi, že je to nečestné a nedůstojné. Pokud se chcete zúčastnit v informační konkurenci, <… > musí existovat nějaká pravidla”.

https://tass.ru/politika/14115…

sdílet na

40 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Brit
20. 3. 2022 07:21
Ohodnotit příspěvek :
     

Ok p.Lavrov?

Miki
20. 3. 2022 08:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Bože to je opět samolibý žvást zakomplexovaného chudáka, který rád používá rétoriku za hranou a myslí si jak někoho jeho falešná a vylhaná obvinění donutí k slzám a úzkosti ze strachu. Kdo nevěří ať tam běží! ?

Pavel
20. 3. 2022 09:27
Odpovědět  Miki

když tak koukám na váš příspěvek vzpomněl jsem si na jedno pořekadlo které platí na 110 % na vás – i hloupý názor od hlupáka je názor i když v podstatě osloví pouze větší hlupáky než je sám autor

Milan
20. 3. 2022 20:07
Odpovědět  Pavel

To já zase pokaždý když narazím na nějaký přís-erek toho trolíčka Pytlíčka, tak mi pokaždý naskočí úsloví mého sprostého strejdy Josefa: Dalo se ho-vno do tance a ještě si boky podepřelo.

Pavel
20. 3. 2022 09:28
Odpovědět  Miki

To mluvíte o vašich přátelíčcích za oceánem a pokrytcích, prodejných a amorálních kusech z této země a EU, despotického to tyrana z vězení národů. Jsem přesvědčen, že mrna sajrajt vymyl mozky mnoha lidem, protože jinak by nemohli být tak hloupí a naivní. Už je mi opravdu těch blahoslavených lidiček jediné pravdy a lásky neuvěřitelně líto. Vždyť vy jste ještě ani dodnes nepochopili o co šlo v r.89. Hlavně je důležité, aby jste sloužili svým páníčkům, oni vám už nějakou tu pohozenou kostičku nechají.

BB Rad
20. 3. 2022 14:28
Odpovědět  Pavel

Vyloženě TROLLÍ HNUS * neodpovídat. Ten půlmozek si tak vydělává na svůj zapráskaný život pro své chlebodárce – typický ANÁL-ALPINISTA- nový obor vzdělání v ČR

Milan h
20. 3. 2022 10:10
Odpovědět  Miki

cau trolliku

STANISLA
20. 3. 2022 10:55
Odpovědět  Miki

TY SEŠ DEBIL NEBO JEN JAKO DEBIL PROVOKUJEŠ?

All
20. 3. 2022 18:23
Odpovědět  STANISLA

On ten trol Miki spěje ( a nejenom on ) k vyššímu stadiu debility,což je Imbecilismus.U trolů je imbecil norma,ale u politiků ? Vždyť už i tam je jich plno .

All
20. 3. 2022 18:29
Odpovědět  All

Ovšem imbecilům,ani debilům nelze nic vysvětlit,nic nepochopí. Maximálně dokážou jíst,vyprázdnit se,spát a čučet na své kolegy v TV. Takže trolům neodpovídat,je to ztráta času a energie.

Milan
20. 3. 2022 20:09
Odpovědět  STANISLA

Upřímně – myslím, že je to placený trol.

TAK
20. 3. 2022 11:19
Odpovědět  Miki

jeětě štěstí,že je vás jen 10% obyvatel česka + pražáci!!!!!!!!!!!!!!!

Gales
20. 3. 2022 11:58
Odpovědět  Miki

Blbé jak sám autor.

volfik
20. 3. 2022 17:53
Odpovědět  Miki

Miki Kopas – přítel “knížete”????

Milan
20. 3. 2022 20:04
Odpovědět  Miki

Hele, Brouku Pytlíku, že ty jedeš sadomaso a sbíráš mínus lajky? A dost-li ti za to platěj?
Nebo jsi jenom takový normální kavá-renský bl-beček?

All
20. 3. 2022 09:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Západ jde do sraček a my s ním. Rusko jde k progresu soběstačnosti a ku spolupráci pro společnost,kde ,,člověk člověku není vlkem”.Pamatujete na slova Havla ..,,Česká republika neprosperuje” ? To viděli všichni,kdo používal rozum,kromě poskoků a pindalů sloužící cizincům a cizím zájmům. Vyráběli jsme kvalitní zboží od sirek po těžké strojírenství,nyní máme jen dluhy a hromady odpadu na skládkách. Navíc nás bezmozci pindalové,pětihlavci tlačí ještě více dolů,do bažin tajtrlíkovaním tajtrlíků co vůbec nic neumí. Čím tak asi budeme topit,tajtrlíci ? Kýblama plných bublin ? A tajtrlíci nás budou ohřívat hraním na nervy a nahánět na zelenou pastvu do ohradníků pro vakcinovaná telata s číslem. Před 30 lety jsme měli i specialisty schopné vytvořit vlastní léky a séra pro lidi.Dnes nás tajtrlíci vakcinují jedy z nadnárodních ,Jedofarem ničících imunitu a zdraví, za miliardy korun.Navýšili dluh na 2,5 bilionu a domácí schodek na stovky miliard.S pomocí not šibalů tajtrlíků z EU.Ekonomika idiotů v roli tajtrlíků : ,,Vyrábíme elektriku,posíláme pryč a tuto naši,vlastní pak kupujeme předraženou”.Naprostá idiocie poskoků politruků tajtrlíků.,,Nič neviem,nič neumím,ale vojnu vám zrobím “. Kundolozi vakcinologové,bezmozci. Tajtrlíci.

Pavel
20. 3. 2022 09:55
Odpovědět  All

Alle, většina populace dodnes nepochopila o co tu v roce 89 šlo. Vůbec nepochopili, že úzká skupina lidí si pro sebe provedla majetkový převrat ve spojenectví s těmi správnými dravci kapitálu na západě a USA. Těm na západě to pomohlo na chvíli oddálit krizi a tady se spolehlivě ti, kteří měli přístup k národnímu bohatství dokonale nabačovali. V této první fázi o nic jiného nešlo. Potom se o kus z dortíku začala hlásit i šlechta a nejen ta předmnichovská a průmyslová, ale také klér. Naše země je nyní ohlodaná na kost a ve spojení s koloniální rolí a cenzurou jsme poslední z posledních. Jestli ani toto nechápe populace této země, tak je skutečně vymalováno. Je to prostě 30 leté vymývání mozků.

Milan h
20. 3. 2022 10:15
Odpovědět  Pavel

ja mam synovce je sice o dva roky starsi on to vubec nepochopil pro neho to byla revoluce ja tomu zasadne rikam prevrat a majetkovy a nemuzu mu to vymluvit

Pijack
20. 3. 2022 10:21
Odpovědět  Milan h

On to pochopí, až nebude mít kde bydlet a bude si chodit pro stravenky na Obecní úřad… Dřív nebo později to čeká každého…, ehm, kromě “nové evropské šlechty”

Albi
20. 3. 2022 10:48
Odpovědět  Pijack

Obávám se, že to bude považovat za přirozený stav věcí, navíc se pořád ještě bude vymlouvat na “dědictví socialismu”.
Oni tu naši v podstatě soběstačnost nezažili a 30 let vymývání mozků řečmi, jak jsme byli neschopní konkurence a nedokázali nic vyrobit, nic prodst, udělalo své.

Pijack
20. 3. 2022 11:02
Odpovědět  Albi

Trefa. Výsledek 30ti leté propagandy nese své ovoce.

Pijack
20. 3. 2022 10:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Lavrov je velmi schopný diplomat. Prostě světová špička. I v Bílém domě z něj mají respekt a těžko se jim s ním vyjednává. Zpravidla má argumenty těžkého kalibru, se kterými si Amíci nevědí rady. Sleduji Lavrova dost dlouho. Na toho chlapa je fakt spolehnutí. A ještě nikdy nelhal, což je ve světě diplomacie nevídaný počin. Ostatně Ruská diplomacie má skvělé preference a tradiční školu. Zatímco si Rusevé diplomaty šlechtí, v našem “západě” se střídají jako ponožky. Pak se nelze naší neschopné diplomacii vůbec divit za jejich impotenci. Jedna ruka neví co dělá ta druhá. Dokonalou katastrofou je Lipavský. S jeho erudicí nelze srovnávat ani tkaničky Lavrovových polobotek. Je mi šumák, jestli Lavrov jedná za Rusko nebo ne. Je to prostě osobnost, na kterou ten zkostnatělý Burel za EU nemá šanci. Závidím Rusům takového odborníka.

zdena
20. 3. 2022 11:25
Odpovědět  Pijack

…. a nejen pana Lavrova……

Milan
20. 3. 2022 20:14
Odpovědět  Pijack

Brilantní od něj bylo, když ty požadavky RF v prosinci zveřejnil. To byl skutečně skvělej tah.

TAK
20. 3. 2022 11:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Markéta Majerová -NÁDH HERNÁ ZRZAVÁ POLITIČKA:Sledujeme „předsudečnou nenávist“ doslova v přímém přenosu. Naše „západní“ společnost rázem zapomněla na své „evropské hodnoty“. Vyznává se tu kolektivní vina, a ani úcta k soukromému majetku už neplatí. Stydím se za vedení olomoucké univerzity, které zrušilo pronájem svého sálu pro koncert Jarka Nohavici. Je mi zle z Fialovy vlády, která zcela bezostyšně zavedla cenzuru a z Ústavy ČR si udělala trhací kalendář. Připadám si opět jako před rokem 1989, jen aktéři se změnili.souhlas na 1000%%

20. 3. 2022 11:31
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak tohle se připravovalo desítky let. Základ je ovládnout školství. Na Západě se to povedlo v 70. letech, u nás je to záležitost posledních 20 let. Má někdo pocit, že dnešní mládež je chytřejší než dříve? Jistě že ne, statisticky je to podobné. Problém tkví v tom, že máme dnes 3x více “středních škol” a 10x více “vysokých škol”. A tak děti, jejichž intelekt dříve stačil na učiliště (a to prosím neberte pejorativně, naopak vážím si každého zručného člověka), dnes “studuje” na střední škole, a to přesto že nedokáže pořádně číst. Já jsem ve svém mládí četl 2-3 knížky měsíčně, dnešní mládež nepřečte knihu za celý život. Dnes mi přijde na pohovor středoškolák a neumí velkou násobilku a jedinou jeho schopností je bezdiakritické psaní na sociálních sítích. Ročně nám vyleze z vysokých škol asi 11 000 “absolventů”. Z nich zhruba 1000 je v technických oborech, kteří jsou jakž takž použitelní pro společnost, dalších 1000 je v oborech jako lékařství nebo přírodní vědy. Zbytek jsou různí sociologové, politologové a jiní logové, jejichž jediné uplatnění je ve státní správě nebo politických neziskovkách – tedy za celý život nepřinesou společnosti jedinou korunu přínosu, ale spolehlivě ji vyžírají a ještě za to často škodí. A proč? No učí je takoví exoti jako Putna, který v roce 2008 napsal – “Rusko musí přilézt po kolenou a my se rozmyslíme, jakou roli jim přisoudíme”.

Pijack
20. 3. 2022 12:49
Odpovědět  pavelpe

To jste vystihl přesně – nepoužitelní pro společnost. Není nad čím diskutovat.

Gales
20. 3. 2022 12:04
Ohodnotit příspěvek :
     

Do toho vagónu který veze zbraně na Ukrajinu je třeba dát i jejich odesilatele.Taková raketa by to potom vzala z jedné vody načisto.

Petr
20. 3. 2022 12:36
Ohodnotit příspěvek :
     

Ruská federace se momentálně kvůli neschopnosti vlastní ruské armády spoléhá zejména na muslimské hrdlořezy z Čečny a Sýrie… to se bude všem těm panslovanům blbě vysvětlovat a ospravedlňovat… :-/

jazyk
20. 3. 2022 16:18
Odpovědět  Petr

asi sa nebudú baviť s drevenými samopaly, to ste sa mali pýtať keď USA lynčovali Sýriu, Irak egypt a mnoho iných štátov

Evix
20. 3. 2022 19:45
Odpovědět  Petr

Ti ze Sýrie a Čečny mají zkušenosti s bojem ve městech. A ty bojůvky co dokázali akorát vraždit civily, se jich bojí. Dnes to hlásili i na ČT, že Azov bojuje v Mauripolu.
Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) prohlásil, že Azov porušuje pravidla vedení války např. masovým rabováním, mučením a únosy novinářů. Od září 2014 do února 2015 bylo zdokumentováno hromadné rabování civilních domů.[8] V srpnu až září 2014 bylo zaznamenáno kruté zacházení, znásilnění a další formy sexuálního násilí zhruba desítkou členů praporů Azov a Donbass.

Milan
20. 3. 2022 20:22
Odpovědět  Petr

Jako například když vymázli těch 200 žoldáků, žejo. Prej na první raketě seděl Kadyrov a na druhej Asad. Viděli prej film Baron Prášil, tak je inspirovalo jak tam letí na tý dělový kouli. A co voni – ráčej bejt pangermán, nebo jenom kavárenský bl-beček?

volfik
20. 3. 2022 14:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Právě jsem slyšel takový vtip, zasahující i do minulosti – PROSÍM BERTE S REZERVOU:
“Stále je lepší, když ti Rus zavře plyn, než když ti ho Němec pustí”.

Františe
20. 3. 2022 17:25
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak už je to tady. Po zavření vebů se pitomci trolové přesunuli sem, mezi slušné diskutující. Ignorujme je, než nám to tu zasviní

Gales
20. 3. 2022 18:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Pokud jsme byli pod ochranou sajůzu,nebyla žádná válka.Jen co jsme přišli do NATO,jsme v každé jejich válce.Zlatí komunisti.

Alex
20. 3. 2022 19:41
Ohodnotit příspěvek :
     

Současná hlavní USraelská strategie je “demokratická” okupace afrického kontinentu, což je pro ně v dané situaci, že na Rusko a na Čínu už nijak nemůžou, ten nejlepší výhled jak si obsadit a vyžírat velké území.
V Africe si financují mocenský africký “Brusel=African Union”, kde se nechá sledovat, že jim jde primárně o rozšiřování bankovnictví a používání dolaru a sesterského Euro. Afričanům se snaží namozkovat a navykat to USraelské bankovnictví a vedoucí hodnotu dolaru, jakož i levné směnné kurzy, jako si i v Čechách pořád drží levnou koloniální Korunu, kterou jim Češi “sametově” sežrali. USraelcům jde hlavně o to, aby globálně prosadili akceptanci natiskaných dolarů a euro a jejich levné směnné koloniální kurzy. Je to i geostrategická výzva pro Rusko a Čínu, aby si Africe více hlídali, o co se tam USraelci pokouší a připravují kontinentální “demokratickou” africkou kolonii s hlavním mocenským vedením “African Union”. Takže když si USraelci i v Africe takto zavedou další mocenský vyděračský Brusel = African Union, bude to pro Rusko a Čínu dříve či později znamenat stejné byrokratické struktury a omezování, jako to už tak současně zažívají s tím evropským Bruselem.V Africe hrozí úplně to samé, jako bylo “zrození” té Bruselské diktatury. Někdo by měl Afričanům říci a vysvětlit, že jejich bývalý kolonizátoři si je zase snaží šikovně, *demokraticky namozkovat, zabalit a vykrádat: https://au.int/en/pressreleases/20220218/6th-european-union-african-union-summit-joint-vision-2030

All
20. 3. 2022 20:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Netýká se to tohoto článku, ale je nutné na to upozornit ! Jde o to,co provádí Bruselkomandatura,tedy EU . EU chystá další protiprávní,protiůstavní a protilidská opatření,která jsou stejnou měrou Fašistická. Dobře víme,co je covidpodvod.A bruselská fašounská mašina chystá např.,,očkovací průkazy” jako povinnost ( obdoba covidpasů) . Ty zrůdy a poskoci nadnárodních fašistů,ten lidský odpad EU Brusel, stejní,neb horší nacismu a nacistům. Mengele šmejdi placení globalfašisty . Je nutné vystoupit z EU,ignorovat EU,je to nepřátelská organizace vůči občanům ČR.

All
20. 3. 2022 20:46
Odpovědět  All

Covidpasy i ,,očkovací průkazy EU ” nemají vůbec nic společného se zdravím občanů. Očkojedová propaganda.Ničení lidské imunity těla a výroba zoombí,strojů na práci,odpis a likvidaci,kdykoliv se bruselkomandu a jejím páníčkům zachce. Hyeny vyjí o ukrajině,ale v zákulisí chystají na nás další pasti,mengeleinjekce, čipování,ničení DNA s cílem likvidovat nás podle libosti a plánů globalfašistů.Je potřeba tyto zrůdy z bruselu zastavit.

All
20. 3. 2022 21:10
Odpovědět  All

UDALOSTI NA UKRAJINĚ PŘEKRYVAJI PODSTATU SOUČASNOSTI , KDY SE VEDE BOJ O ,,,,lidskou DNA “”” !!! A jde především o likvidaci slovanů.tedy i nás, čechů a slováků v prvé řadě. Až se ukrajina utiší,mengele kolotoč a biologická a ekonomická válka covidová vypukne nanovo,podvody,strašení,jedová vakcinace s očkojedovými průkazy pětihlavé vládní saně.Upadku a smrti.Noty jsou a mengele poskoci globalistů taky,současná pětka pirátů a černé vakcinační magie..STOP. Zrůdám.Podvod za podvodem pomocí vylhané ,,virologie” je past,svěrací kazajka světového fašizmu III.

Gales
21. 3. 2022 10:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Má recht.