politika

Je NATO připraveno na válku s Ruskem?

Šepot Kremlu

Dobrý den, v poslední době začali západní politici vydávat prohlášení o přípravě na přímou válku s Ruskem. Tedy v podstatě třetí světovou válku. Takové prohlášení učinil například německý ministr obrany Pistorius a také šéf vojenského výboru NATO admirál Rob Bauer, který vyzval obyvatele, aby se na to připravili. 

V Rusku zaznívají opačné formulace. Předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin řekl, že Speciální vojenská operace naopak zabránila možnosti třetí světové války. Stejné prohlášení učinil předseda Národní rady DLR Artem Žoga. 

V tomto článku se pokusíme přijít na to, zda válka s NATO bude nebo ne.

Slova západních politiků je třeba brát vážně – ne nadarmo tolik let tlačili NATO k hranicím Ruska a zásobují naše sousedy zbraněmi a rusofobií. Jejich nepřátelské akce a přípravy na válku jsou viditelné pouhým okem. 

Důvody jsou také jasné – Spojené státy a západní země si nepřejí vznik multipolárního světa v čele s Čínou a Ruskem a také mají zájem o ruské zdroje. Zelená energie nedokázala vyřešit problém s nedostatkem fosilních paliv a mezitím zásoby v Evropě rychle ubývají – například 1. října loňského roku se u nizozemského Groningenu uzavřelo největší naleziště plynu. Drahý LNG ze Spojených států přitom není schopen zajistit konkurenceschopnost evropské ekonomiky. 

Zdá se, že o důvodech přípravy NATO na válku s Ruskem je vše jasné, takže se tím příliš podrobně zabývat nebudu. Podívejme se však, co udělalo ruské vedení, aby této válce zabránilo.

Ačkoli je článek o válce, musíme ve skutečnosti diskutovat o ekonomice, protože každá válka je konfrontací především ekonomik válčících zemí. Tento termín existuje již mnoho let, ale nyní se stal obzvláště aktuálním, protože války se staly technologicky vyspělejšími a dražšími. Jestliže dříve stačilo dát vojákovi pušku a poslat ho do bitvy, nyní vybavení vojáků zahrnuje spoustu věcí – od termokamer až po drony a každá nová generace stíhaček, tanků a další vojenské techniky je čím dál víc nacpaná drahou elektronikou a prvky vzácných zemin. 

Během druhé světové války mohly vojenské továrny vyrábět tisíce tanků a letadel, ale dnes je jejich produkce jen stovky kusů ročně. Jedna moderní stíhačka, například F-35, stojí stovky milionů dolarů -v závislosti na modifikaci.  Válka je drahá a uvidíme, zda Západ rozpoutá skutečnou válku s Ruskem, s rozsáhlou velkovýrobou moderní vojenské techniky, a ne to, co jsme viděli, když byly k našim sousedům posílány zásoby starých, dříve vyrobených zbraní, s výdaji v podstatě jen na logistiku.

Budu zde hovořit pouze o evropské ekonomice bez Spojených států, protože Spojené státy a Británie uvízly v konfrontaci s Hútíji a mohou zahájit válku s Íránem, a také jako další v pořadí mají Čínu, proti které Spojené státy a Británie společně s Austrálií s předstihem vytvořily alianci AUCUS.

Také je vysoká šance, že se do Bílého domu vrátí Donald Trump, na což se Evropané také s předstihem připravují v domnění, že je Trump donutí nejenom bojovat s Ruskem na vlastní pěst, ale také podporovat naše sousedy finančně i zbraněmi a může úplně stáhnout Spojené státy z NATO. Ačkoli to poslední je nepravděpodobné – koneckonců Spojené státy, speciálně kvůli možnému návratu Trumpa, nedávno přijaly zákon, který prezidentovi zakazuje učinit takové rozhodnutí sám. 

V každém případě jsou Evropané přesvědčeni, že budou muset zůstat s Rusy jeden na jednoho, protože Spojené státy mají jiná ohniska a výzvy pro jejich hegemonii. Proto má smysl posuzovat právě evropskou ekonomiku a její vojenský potenciál.

Evropská a ruská ekonomika se zásadně liší. Rusko je v mnoha ohledech soběstačná země – máme vlastní vojensko-průmyslový komplex a spoustu zdrojů, dokážeme si vyrobit vlastní řadu zbraní z vlastní energie, techniku zabezpečit palivem a poslat do boje. Díky dostupnosti zdrojů je pro nás snazší přebudovat ekonomiku na válečný základ. 

V Evropě je situace jiná – nejdříve potřebují něco prodat, aby za utržené peníze mohli nakoupit plyn, ropu, prvky vzácných zemin a vše ostatní co Evropané nevyrábějí a netěží na svém území, ale co je nutné pro masovou výrobu moderní vojenské techniky a pro vedení bojových operací. 

Například Spojené státy na vojenskou kampaň v Iráku utratily 2 biliony dolarů. Rusko je řádově závažnějším protivníkem než Irák a suma by byla mnohem větší, zvláště s přihlédnutím na inflaci od války v Iráku.

EU na rozdíl od Spojených států nemůže jednoduše tisknout peníze, protože euro není dolar a vydělávání peněz začíná být obtížné – evropská ekonomika ztrácí svou pozici na světovém trhu. Ve výrobě aut například Čína nedávno předběhla Německo. A co tedy teď mají Němci prodávat, aby mohli nakupovat plyn, palivo, prvky vzácných zemin a vše, co je pro válku potřeba? Problém Evropy není jen v tom, že peněz je málo. Problém je také koupit za ně to, co je nutné pro válku s Ruskem.

A zde bych se chtěl na chvíli přesunout na Blízký východ, kde USA nyní v podstatě čelí Íránu, vzhledem k tomu, že Hútíové jsou íránské proxy síly a dostávají od Íránců zbraně, rakety a drony pro střelbu na americké lodě a obchodní plavidla. V případě přímého střetu mezi USA a Íránem by Peršané mohli zablokovat Hormuzský průliv, kterým denně projde přibližně 20 milionů barelů ropy a hlavními odběrateli jsou západní země. 

Dokonce i nyní, i když se tak nestalo a Američané bojují proti Hútíům, Západ již zažívá přerušení dodávek ropy a plynu kvůli problémům s lodní dopravou v Rudém moři. Obchodní lodě jsou nuceny plout dražší a delší cestou, což narušuje dodavatelské řetězce a zdražuje zboží dovážené do Evropy. Země EU situaci zvažovaly a dohodly se na vojenské operaci v Rudém moři. Nyní, stejně jako Američané, mají na naše sousedy méně času. A zde je třeba vysvětlit, jaká je souvislost mezi událostmi na Blízkém východě a Speciální vojenskou operací (SVO).

Západ doufal v rychlé vítězství a spoléhal na sankce, ale konfrontace s Ruskem se začala protahovat. Rychlé vítězství se nekonalo a bylo nutné poslat na Ukrajinu další granáty a další zbraně určené k obraně zemí NATO a spojenců mimo blok – Izraele, Jižní Koreje a nově i Japonska. Američané Japonsko donutili sdílet protiraketovou obranu komplexů Patriot s našimi sousedy. Není také žádným tajemstvím, že na straně našich sousedů bojují žoldáci a pod rouškou žoldáků i aktivní vojenský personál, včetně izraelského.

Sousedé Izraele si všimli, že Židé poslali část svých zbraní a vojáků našim sousedům. Je nepravděpodobné, že by to byla Netanjahuova osobní iniciativa, s největší pravděpodobností na něj Američané vyvíjeli tlak, když viděli, že „protiofenzíva“ selhává. Tak či onak si Hamás vybral vhodnou chvíli – obrana Izraele byla oslabena.

Sledujeme-li celý tento řetězec událostí od začátku do konce, není těžké dojít k závěru, že SVO se stala impulsem k odvážnějším akcím zemí a národů, které nesouhlasí se současným stavem věcí. 

Patří sem také povstání proti Francouzům v Africe, nároky Venezuely vůči Guayaně, rostoucí napětí v Koreji, obavy USA ohledně Tchaj-wanu, že Číňané mohou ostrov vrátit dříve, než se předpokládalo.

Něco málo o Africe a Francouzích. Američané chtěli Macronovi svěřit vedení v Evropě, mluvilo se o tom dlouho před začátkem SVO. Když byl Donald Trump ještě prezidentem Spojených států, poslal jednou Merkelové, tehdejší kancléřce Německa, bílou vlajku a řekl, že Němci budou muset rychle kapitulovat před Rusy, protože v té době Německo dostávalo 72 % své energie z Ruska.

Proto Američané přišli s nápadem svěřit vytvoření evropské armády Francouzům, protože Francie byla méně závislá na Rusku. Energetický průmysl Francie je založen z velké části na provozu jaderných elektráren na rozdíl od Němců, kteří ve své zemi jaderné elektrárny zakázali. Francouzi dostávali uran z Nigeru, ale v Nigeru došlo k vojenskému převratu a Francouzi už odtamtud uran nedostávají. Proto schopnost Francie vyrábět velké množství moderních zbraní nyní vyvolává pochybnosti. 

A byla to právě SVO, která posloužila jako impuls k převratu v Nigeru. Rebelové si uvědomili, že na ně Francouzi nepošlou trestnou misi, protože se zapojili do konfrontace s Ruskem a poslali své zbraně na Ukrajinu. A tak se rozhodli vzít moc do svých rukou a Francouzi proti nim skutečně nezahájili operaci a všechny hrozby v tomto ohledu se ukázaly jako pouhý blaf.

Teď si povíme něco o Číně a o tom, jak její pozice oslabila Západ. Čína Rusko přímo nepodporuje, alespoň v dodávkách zbraní ne, ale Číňané si byli vědomi toho, že Spojené státy hodlají kromě vytvořené aliance AUCUS zapojit do konfrontace s ČLR i NATO. A když začala SVO, v Číně se ještě vážněji zaměřili na rizika, která představuje NATO. Pak Josep Borrell přímo řekl, že EU se chystá poslat svou flotilu do Tchajwanského průlivu.

Aby se Číňané vyhnuli nepřátelským akcím ze strany Západu a zároveň, aby podpořili Rusko, rozhodli se zakázat vývoz gallia a germania do západních zemí, používaných při výrobě čipů a vojenské techniky. Číňané tehdy zakázali vývoz grafitu a technologií na výrobu magnetů vzácných zemin a zpracování kovů vzácných zemin. Tento zákaz se dotkne nejen elektronického průmyslu, ale také provozu zelených zdrojů energie, jako jsou větrné turbíny, které se v posledních letech také významně podílejí na výrobě elektřiny v Evropě. Číňané také zakázali vývoz dronů, které lze vyvážet pouze se speciálním povolením úřadů, a drony hrají klíčovou roli v moderních konfliktech. Čínské zákazy tedy výrazně oslabily vojenský potenciál Západu, který je nyní v mnoha ohledech nucen spoléhat se na rezervy.

Několik čísel pro pochopení rozsahu problému, kterému Západ čelí. Čína představuje 60 až 85 % trhu s kovy vzácných zemin a z Ruska Evropa obdržela 150–200 miliard metrů krychlových zemního plynu z více než 300 miliard roční spotřeby. Na základě těchto čísel lze soudit, že západní vojenský průmysl nyní zjevně nemá dostatek zdrojů na realizaci scénáře totálního konfliktu s Ruskem. 

K tomu si připočtěme ropu, jejíž dodávky na Západ jsou nyní kvůli událostem na Blízkém východě zpochybňovány a západní tanky a další obrněná vozidla se ještě nenaučily jezdit na větrnou nebo solární energii. I když i s tímto typem energie může mít Evropa brzy problémy kvůli čínským zákazům. 

Výsledkem je smutný obrázek pro Evropany, kteří nemají kritické zdroje na organizaci války s Ruskem. Není tedy fakt, že země NATO skutečně takovou válku zahájí, i když podobné plány rozhodně zvažovaly, ale SVO je narušila.

Kdysi SSSR až do rozpoutání války zásoboval Německo různými zdroji, ze kterých Němci vyráběli tanky, které později použili k pochodu na Moskvu. Hitler měl se SSSR smlouvu o neútočení, ale porušil ji. Západu nelze věřit a naše úřady tentokrát vzaly v úvahu chyby minulosti a zajistily, že se Evropané nemohli pořádně vyzbrojit a nečekaně zaútočit. Tato práce však stále ještě probíhá.

Zatím, jak vidíme, NATO ještě mluví o možnosti války s Ruskem. Myslím si ale, že události tohoto roku definitivně ochladí nadšení Evropanů, zvláště pokud Spojené státy zaútočí na Írán, což vyvolá ropnou krizi v západních zemích. 

A pokud přivedou Kim Čong-una k rozhodnutí zahájit válku s Jižní Koreou a Japonskem, odkud pochází elektronika a zbraně proudící do Evropy a zejména do Polska, které si u Jižní Koreje objednalo hromadu tanků, houfnic a další vojenské techniky? Pak jižané mohou dodávky zastavit, pokud budou sami potřebovat vybavení, stejně jako Rusko muselo výrazně snížit objem vývozu vojenského materiálu kvůli osobním potřebám pro vedení speciální vojenské operace.

Na závěr bych chtěl říci, že je možná příliš brzy na to, abychom mohli tvrdit, že třetí světové válce bylo zcela zabráněno, ale rozhodně můžeme říci, že práce na tom probíhá správným směrem a již existují určité pozitivní výsledky.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://1url.cz/sugrQ

sdílet na

138 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Ladislav 💤
26. 1. 2024 04:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak nezbývá, aby tu III. světovou zahájili ti tři poserové nebo kolik jich je Černoška, Lipánek, Řechtačka a náš největší “hrdina” z hradu! Pak je tu vyžrané a tupé 🐷 Novotný, hrdinové na Ruské sochy Kolařici. Atomovka Lonksádlo a mnoho dalších pitomců v Práglu!

Albi
26. 1. 2024 05:59
Odpovědět  Ladislav 💤

Těch bude určitě víc, ale dali by se spolu s hrdiny “sošných bojů” zaměstnant jinou činností.
Angažujme víc sochařů, kteří by vytvořili dostatek soch a nechme ty bojechtivé, ať sii hrají. Kdo si hraje, nezlobí, jak praví dávná pravda, v praxi jistě vyzkoušená už v mateřské školce.

Gales
26. 1. 2024 10:38
Odpovědět  Ladislav 💤

Belzezubové na přímou konfrontaci NATO s Ruskem nemají ani dostatek zbraní a ani lidi. Budou se snažit dosadit do vlády Ruska,Číny a Íránu ,,své” kádry aby rozvrátili zemi. Je to lacinější a v dnešní době klonů a manipulací s mozkem i jednodužší.A proto lidé bděte.

jiří
26. 1. 2024 19:59
Odpovědět  Ladislav 💤

comment image

Jaris.
26. 1. 2024 05:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Specielni vojenska operace zatim nic konkretniho nevyresila. Stale se navychode zurive bojuje a konec je v nedohlednu. Naopak se cela valka protahuje a stoji na obou stranach ZBYTECNE spousty zivotu.
Kdyz je vedena valka, je treba nepritele zasahnout v jeho centru. V tomto pripade jde o Kyjev. Tam se samozrejme nebojuje a probiha tam normalni zivot. Rusove davno meli zida Zelenskeho pritahnout za pacesy do Moskvy pred vojensky tribunal za genocidu ruskeho obyvatelstva na Donbase a v Lugansku. Ale to ne – Zelensky si klidne cestuje po svete, od Putina ma slibene, ze se mu vlas nezkrivi, tak jakepak obavy. Mezitim valka pokracuje, je umele protahovana a konec je v nedohlednu.

Pravdomluvny
26. 1. 2024 06:10
Odpovědět  Jaris.

Bohužel,je to tak.
Putin slibem o ochraně Banderonacisty Zelensskyho vše posral.
Měl ho zlikvidovat hned a bylo by vymalováno dávno.

Pravdomluvny
26. 1. 2024 06:56
Odpovědět  Pravdomluvny

P.S
Uvědomuje si Putin, že pomáhat Banderonacistánu (Zelensskymu) je pomoc vrahům ruských vojáků, potažmo obyvatel jako celku všude v Evropě?!!!!!??

Albi
26. 1. 2024 07:21
Odpovědět  Pravdomluvny

Stejná otázka, jakou jsem položila Jaris.

Do frasa – takových moudrých rad a nikdo Putinovi, nepom§že?
Proč ne, když on evidentně neví, jak dál !

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
26. 1. 2024 10:22
Odpovědět  Albi

Právě jsem si přečetla nový MaP – a dneska je to vtipný – hele: https://www.michalapetr.com/
Doprovodné foto taky – než jsem si přečetla popisek, myslela jsem že je to nějaká ilustrace ze druhé světové.

Albi
26. 1. 2024 10:38
Odpovědět  Markýza

🙂 🙂 🙂
Už to vypadá na to dlouho avizované vítězné tažení na Kreml. Že on se ten Putin odletěl do Kaliningradu uchýlit se pod ochranná křídla NATO před hněvem ruských občanů?

Markýza
26. 1. 2024 10:49
Odpovědět  Albi

Ha! Na to jsem nepomyslela! 😀 😀

26. 1. 2024 21:21
Odpovědět  Albi

A dokonce už celých 23 let! Od mnichovského projevu. To neví. A nenechá si poradit a nenechá si poradit…

Markýza
27. 1. 2024 15:22

Jen škoda, že celá Koza ví. Třeba by to taky fungovalo, kdyby nevěděla 😎

Markýza
26. 1. 2024 10:09
Odpovědět  Pravdomluvny

No……………skoro bych si tak nějak troufla odhadnout, že si toho uvědomuje kapánek víc, než vy 😀 😀

26. 1. 2024 21:18
Odpovědět  Markýza

Tak to jste fakt hodně, ale hodně troufalá… 🙂

Markýza
27. 1. 2024 15:21

Nojo, já jsem drsné děvče z oklahómy! .-D 😀

jsladin
26. 1. 2024 11:02
Odpovědět  Pravdomluvny

Těch zmrdů co by to převzali po zelenáčovi je plný Kijev. Gosudar to má vymyšlené, on má čas, bude to dlouhé, drahé a bude to stát hodně životů.Nakonec nás pěkně vyčerpá a přilezeme s prosíkem. Jiný způsob by byl ještě draší a delší.

Albi
26. 1. 2024 07:19
Odpovědět  Jaris.

Co na ty návrhy odpověděl Gosudar? Vysvětlil vám svou strategii?

Slovan
26. 1. 2024 07:54
Odpovědět  Albi

Co to, ráno a tak bojová nálada. 😊

Albi
26. 1. 2024 08:38
Odpovědět  Slovan

No – zas někdo strašně chytrej radí Putinovi.
A třeba proti Bidenově vojenské strategii nikde slůvko kritiky a dobrých rad. Ten nejspíš žádné chyby nedělá. 🙂

PS: Dávala jsem včera odkaz na video (necelé 3 min), ale dost pozdě, tak jsi to možná neviděl. Myslím, že se ti to bude líbit. Pavlovi z Moravy taky, snad se tu během dne objeví a podívá. 🙂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Slovan
26. 1. 2024 08:49
Odpovědět  Albi

Mě musíš navést nemohu to najít 🤣🙄
Ty taky nemůžeš spát có? Taky mám špatné spaní. A to zase ten swyňák nahoře svítí jako prase. Je v noci na zahradě pomalu vidět daleko široko. 😊

Albi
26. 1. 2024 10:41
Odpovědět  Slovan

Zas mě asi “dostal Alzheimer” – omluv mě, tady to je:
https://rumble.com/v4816hc-antisocil-existuje-ten-lovk-vbec-dokonal-non-mra..html

Slovan
26. 1. 2024 10:43
Odpovědět  Albi

Velice děkuji, mrknu hned na to. 🙋‍♂️
Nojo, bohužel až sem to došlo. Vidím to u vnoučat. Jsou na tom přilepený a ta 4letá cácorynda umí věci na který jen já zírám.
Teď ti povím for. Byl jsem u mladých minulý pátek. No a zrovna tam vnučku trénovaly z angličtiny ( umí toho už dost) No a já hned jim říkám, hele já tedy nevím ale neměli byste se radši začít učit rusky? ODS tatínek jenom mrskal fouskama. Měl jsem z toho čtvrté Vánoce. 🤣

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
26. 1. 2024 11:24
Odpovědět  Slovan

Ty provokatére! Že ti to doma ještě trpí. Aby ses za trest nemusel aspoň 1x týdně dívat na Růžovou zahradu!
A jestli budeš dál zlobit, tak 2x! 🙂

PS: To je asi upravené: “Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem” na dnešní “Na kolika sítích jsi přihlášen….”

Ale ještě ti přidám jednu písničku ve které se ten “síťový” fenomén taky mihne, ale je moc hezká – tedy alespoň mně se líbí.
https://www.youtube.com/watch?v=aBHXBJYCTOA

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Slovan
26. 1. 2024 11:48
Odpovědět  Albi

😊 😊 😊
Dobrý.

Pavel z Moravy
26. 1. 2024 11:50
Odpovědět  Slovan

Mrskání fouskama, krásný obrat. Umím si to živě představit.

Markýza
26. 1. 2024 11:17
Odpovědět  Albi

Ježiš, to je kouzelný!! 😀 Já ho klidně přijmu do útulku, synečka 😀 Prej – jeho penis jsem viděla jen…..OSOBNĚ! Ó!

Boomer
26. 1. 2024 21:34
Odpovědět  Markýza

.. dovedete si představit, kolik lidí už se mě zeptalo.. a, a, a co jako děláte, když nemáte televizi?! Natož ksichtoknihu a jiné vymoženosti..
A můj chytrý mobil mi každou chvíli napráská, kterou aplikaci z něho můžu odstřelit, anžto ji nepoužívám. To jsem fakt zvědav, k jakému minimu to dotáhnu, aby se s ním ještě dalo volat…

Jaris.
26. 1. 2024 08:43
Odpovědět  Albi

Gosudar na provokace Zapadu a Ukrajiny obvykle nereaguje. Kdyz nekdy Putin zareaguje je to neadekvatni a nepritel pro vazne obavy nema duvod. Lavrov vetsinou pronese do medii karnou rec, ze Rusove udelaji to ci tamto a tim to konci a jede se dal, jako kdyz se nic nestalo.
At mi nikdo nerika, ze zidackeho trpajzlika Zelenskeho neni mozno sejmout z jeho pozice a potrestat jako vraha. Bud nam nekdo vesi buliky na nos a nebo Rusove nechteji tuhle banderovskou pakaz smahem zlikvidovat.
Aby nakonec nebylo po valce az se Putin jednou rozkyva k nejake solidni akci.

Putinovec
26. 1. 2024 09:18
Odpovědět  Jaris.

Jedna věc je reagovat jako jednoduchý idiot , on mě strčil , já ho strčím . To je předvídatelné chování primitiva , který neumí řídit ani sám sebe , natož probíhající globální procesy .
Druhá věc je zatlačit tak , aby agresor sám měl existenční problémy a mrskal se jako ryba na suchu .
Možná že za loňský rok Jaris a Pravdomluvný nevidí úpadek západu a toho , že si se západem už takřka každý , vyjma protektorátu ČR , vytírá zadek .
To , co vloni kulminovalo , do otevřeného odporu proti západnímu fašismu , to není ta rychlá facka na sále . Je to dlouhodobá činnost , která svědčí o pevné dané koncepci a jasně stanoveným cílům , které jsou krok po kroku uskutečňované .

A teď nezapomeňte napsat tu svoji dlouhohrající desku o tom , že je Putin žid . Tenhle blaf si pamatuji cca osm let zpátky , kdy to zkoušela prodat trolí úderka , kde se dalo . Bylo to v době , kdy se “náhodně” s opakovaným rytmem provalovala zaručená informace , co si všechno Putin nakradl . Začalo to na dvou miliardách a když už to dosáhlo výšky 200 miliard dolarů , tak pro posměch ze strany uživatelů internetu , to pasácká sebranka trolů vzdala .
Ohříváte guláš , který již dávno prošel zažíváním .

Markýza
26. 1. 2024 10:03
Odpovědět  Putinovec

Jaris zkrátka pozapomněla na Putinův černý pás 🙂

Jaris.
27. 1. 2024 07:53
Odpovědět  Markýza

Ale nezapomnela, Markyzo. Ty dva minusy nechapu, proc je tam nekdo dal.Putin je duchem sportovec.

Administrátor
P.A.Semi
26. 1. 2024 10:05
Odpovědět  Putinovec

A na ten úpadek Západu obětovat “pár” životů ukrajinských i ruských vojáků i civilistů přece stojí za to, že…

Ohledně Putina – viděl jsem kopii jeho žádosti o pas z roku 1999, kde uvádí, že jeho matka je židovka, otec rus… (vypadalo to dost věrohodně, i když nevylučuji photoshop) Pravděpodobně i proto ho místo Jelcina vybrali… Pak ale zase jsem viděl nějaký rozhovor z TV, kde vysvětluje, že ten křížek, co nosí na krku, dostal od matky… Takže byla křesťanka… Nebo to říkal také jako nějaký trik? Nevím… Je dobrý křesťan, to je hlavní…

To s těmi údajně nakradenými miliardami je samozřejmě blud a pomluva… Když člověk vládne velké říši a ví, že to má na dlouho, tak nepotřebuje syslit “drobné”… I když by si za dobrou správu ty “drobné” miliardy zasloužil…

πα½

Putinovec
26. 1. 2024 10:15
Odpovědět  P.A.Semi

A na ten úpadek Západu obětovat “pár” životů ukrajinských i ruských vojáků i civilistů přece stojí za to, že

Porovnejte si to se spuštěnou třetí světovou válku a snad potom , možná , pokud to sám sobě dovolíte , pochopíte tu skutečnost , že znovu Ruská Mnohonárodní Společnost , umírá za obyvatele této planety .
A když už máte tu neskutečnou drzost , obviňovat Putina z umírání lidí , tak si laskavě dohledejte , kdo tyto války připravuje a spouští .
Stačí se jen podívat na “mírovou” součinnost hnUSA , s ostatním světem , za posledních 250 let .
Pokud ani toto nepochopíte , tak tím beze všech pochyb potvrdíte , za koho vlastně kopete a v čím žoldu .

Pavel z Moravy
26. 1. 2024 11:58
Odpovědět  Putinovec

Ale vždyť je to dávno jasné za koho kope. Ale je to jeho výkop ze středového kruhu. Je to jeho věc a jeho problém.

Jaris.
27. 1. 2024 07:49
Odpovědět  Putinovec

Tady je proste osazenstvo, ktere vidi v Putinovi svaty obrazek a vsechny jeho negativy dokaze nejen omluvit, ale obratit na pozitiva.
Jiste, Putin udelal pro Rusko spousty dobrych veci. Jak uz jsem psala, ma sve prednosti ve znalostech mezinarodniho prava, ekonomiky a diplomatickych vztahu. Navic je excelentni recnik.
Jako vrchni velitel ruskych ozbrojenych sil vsak nevidim, ze by to bylo Putinovo forte. To je muj nazor ktery jsem si udelala z dostupnych informaci. Verim, ze k valce na Ukrajine nemuselo dojit, pokud by se konflikt uhasil vcas a zidacka vlada v Kyjeve byla zlikvidovana.

Markýza
27. 1. 2024 15:28
Odpovědět  Jaris.

No to máte pravdu, že ke konfliktu nemuselo dojít, akorát si myslím, že lividace kyjevské vlády by to ani tehdy nevyřešila. On se tehdy na Ukrajině rozlezl takový naratýv, nebo co.
Navíc nezapomínejte, co ptáčkovi slibovali, když ho lapali – to bylo furt ó ty hrdinná Ukrajino, stojí za tebou největší moc na světě, ničeho se nebojte, Minské dohody roztrhejte, Sevastopol nám čmajzli pod nosem, ale tak navalte Očakovo….a takhle furt.

Jaris.
27. 1. 2024 08:18
Odpovědět  Putinovec

Putinovec, pokud vy rikate genocide Rusu na vychode byvale Ukrajiny, ze je to jakasi primitivni strkanice, tak ja rikam, ze jde o nezakonne vrazdeni rusky mluviciho obyvatelstva. Na tento zacinajici konflikt se melo adekvatne ihned reagovat. Tady slo o zivoty civilistu vcetne deti!!! A vy tomu rikate primitivni strkanice?!
Je primo komicke, ze upadek si zapadaci zavinili sami. Zahrali si na haury, ze se obejdou bez surovin od ohavnych a primitivnich Rusu. A tohle je vysledek totalniho evropskeho idiotizmu, pricemz Rusko v upadku tutto cretino Evropy prsty nema. Nicmene na nakupni fronte stale klid, ze?
No a ten treti odstavec, ten se vam skutecne nepovedl a je zbytecne na nej reagovat.

Putinovec
27. 1. 2024 09:10
Odpovědět  Jaris.

Zapomínáte na ten fakt , že SSSR byl po dvougenerační činnosti trockistů položen zradou na lopatky . Takže RF měla podle Vás zakročit vojensky dříve , aby se předešlo krveprolití . To je hezká myšlenka , ale je potřeba ji vložit do objektivních možností daného státu či národu .
Aby mohlo Rusko začít dělat pořádek , tak k tomu napřed muselo připravit a vybudovat nástroje . Armádu , průmysl , technický vývoj , hospodářství , rezervy , odborníky atd .
A to všechno v situaci , kdy bylo Ruská Mnohonárodnostní Civilizace otrhaná a umenšená , vykradená , okupovaná a do všech úrovní řízení byla dosazena západem skvadra protinárodních zrádců . Tak jako např. v protektorátu ČR .
Už vidíte tu svoji naivitu , při které chcete , aby Putin mávl kouzelným proutkem a napravil vše , co bylo způsobeno během tří generací , pokud to počítáme po zabití Stalina ?
Začínáte už alespoň okrajově chápat , že pokud chcete provést určitý manévr , tak si musíte k jeho realizaci vytvořit nástroje a dostatečné zdroje , jinak zbytečně spálíte národní potenciál a národ jako takový .

Putinovec
27. 1. 2024 09:24
Odpovědět  Putinovec

Západ si nezavinil úpadek sám . Nic se neděje jen tak samo od sebe , vše zapadá do probíhajících procesů .
Západ je dlouhodobě likvidovaný záměrnou likvidací kultury , rodiny , možnosti vzdělání , pomocí protilidských fašistických ideologických agend .
Máte snad dojem , že migrantská krize vznikla jen tak ze vzduchu ?
Že ideologie , kde v různých obměnách máme uvěřit tomu , že biosféra planety Země se na Nás zlobí a zachránit se můžeme jen požíráním hmyzu , likvidací fory i fauny a neprděním , vznikla sama od sebe ?
Že všechny ty struktury , které mají za účel likvidovat státy a národy , se množí jako zelenina , kterou sázejí mimozemšťané ?
Už si konečně uvědomte , že se jedná o dlouhodobou koncepci řízení , kde tzv. západ slouží , či dnes už sloužil , jako nástroj Globálního řízení .
Tak , jako posloužila Římská či Franská říše .
A ten poslední odstavec , na který nechcete reagovat , ten jsem tam vložil proto , že znám své pappenheimské .

Markýza
26. 1. 2024 10:02
Odpovědět  Jaris.

Русский запрягает лошадь долго и едет быстро

Pravdomluvny
26. 1. 2024 12:58
Odpovědět  Jaris.

Zelenssky je stejný případ jako Dolfa,taky ho raději nechali žít…..a výsledkem byly plné spalovací péče a genocida národů.

Markýza
26. 1. 2024 10:11
Odpovědět  Albi

Ve zlatém sále je přijal, po zem se poklonil, bohorodičce poděkoval, že ho navštívili vzácní hosté a pirohy je uctil.
Sakra, já bych si dala pirohy…..ale sama pro sebe je dělat nebudu, nehledě k tomu, že mně jakživo pořádně nevykyne těsto.

Boomer
26. 1. 2024 21:45
Odpovědět  Markýza

. a necháváte ho nejdřív jenom asi tak z třetiny surovin rozkynout z kvásku z droždí, mouky, cukru a mléka, aby bylo řídké a teprve potom přimíchat zbytek i se solí? Ono je totiž díky máslu a vejcím samo o sobě dost “těžké” a taky je v něm hodně soli, což kvasinky nerady…

Markýza
27. 1. 2024 14:57
Odpovědět  Boomer

Sůl už si nepamatuju, ale jo – i to jsem zkoušela.

Markýza
27. 1. 2024 14:59
Odpovědět  Markýza

Teď koukám, že jsem se nahoře vyjádřila ve zkratce, ale vyznělo to úplně mimo: vykyne mi, ale blbě se upeče. Vždycky. Pravda, pirohy se smaží…….že by? no to je fuk, pro mě samou je stejně dělat nebudu 😀

Boomer
28. 1. 2024 10:01
Odpovědět  Markýza

..můžou se smažit i péct, ty smažené jsou nejlepší z bramborového těsta,

katango
27. 1. 2024 01:33
Odpovědět  Markýza

Moje babička mne učila, že všechny suroviny včetně třeba mouky mají mít pokojovou teplotu. Já se jinak s kynutým těstem-i tím sladkým a tučným na vánočku-moc neseru, naflákám tam všecko podle voka a zatím to vždycky vykynulo a po upečení to bylo dobrý. Jo a tuk máslo napůl se sádlem. Prej je nejlepší husí, ale to nemívám, i vepřový sádlo je do těsta dobrý.

Slovan
27. 1. 2024 09:55
Odpovědět  katango

….inu, když to říkali babi, tak to tak asi bude. Ehmm. 🤣🤣🤣🤣🤣

katango
27. 1. 2024 11:32
Odpovědět  Slovan

Proč si myslíte, že to není pravda? Funguje to. Nikdy se mi nestalo, že by mi těsto nevykynulo a že by upečené nebylo dobré.

A jestli jste jeden z těch pablbů, co se navážej do starších generací, budiž vám přáno. Taky se dočkáte. Možná.

Slovan
27. 1. 2024 12:23
Odpovědět  katango

😊 😊 😊
bych si nedovolil se navážet, ale jsem veselá kopa a vy jste stoprocentně nikdy nečetla Rudé Právo. Jinak o vašem umu pekařství nemá nejmenší pochybnosti. Jó a vepřové sádlo doporučuji, také ho používám skoro ve všem. 😊

katango
27. 1. 2024 13:56
Odpovědět  Slovan

Vzhledem k roku narození jsem pochopitelně RP četla. Ovšem nějak nepochopuji, na co jste narážel.

A do mé babičky se nikdo navážet nebude, to byla skvělá žena! Prostá moudrá žena z lidu.

Slovan
27. 1. 2024 18:38
Odpovědět  katango

👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍
Děkuji za reakci, přesně takovou jsem před 2-3 lety dostal na PP. Ale na chlup stejnou. Děkuji za potvrzení mojí tiché domněnky. A nevím, to jsem napsal i tenkrát na PP, kde se navážím. Jedni a titíž!!!!!!!

Joe Arp
27. 1. 2024 19:13
Odpovědět  Slovan

….inu kolego tady jsi narazil na pevnou zeď, kol moudré sovy! Asi jsi měl původně na mysli “kopyrajt bábi”, za který jsem i já obdržel vytýkací dopis. Prdni na to, dámy mají smysl pro humor po svém guru Suchoprdu ovčárském, tož tady ti srdcervoucí omluvy jsou k …….;óóó)))))))

Boomer
27. 1. 2024 20:36
Odpovědět  Joe Arp

.. no jo, vy dva jste se hledali tak dlouho, až jste se našli. Nasírat se do kde koho, v nouzi nejvyšší i do třetích osob, ale postavit se z očí do očí jako chlapi, to neééééé, to by mohl bolet, že jo?
K vám už jenom smrťák a jste jako tři bratři v triku.. inkluzové rodem.

Markýza
27. 1. 2024 21:08
Odpovědět  Boomer

Díky 🙂

Joe Arp
27. 1. 2024 21:56
Odpovědět  Markýza

Madam proboha počkejte s tím skokem až stáhne gatě.

Joe Arp
27. 1. 2024 21:55
Odpovědět  Boomer

Jsi jen narcisistní osel, jak každým cintem prokazuješ!

Joe Arp
27. 1. 2024 22:15
Odpovědět  Joe Arp

Ještě k tomu nasírání se do někoho. Když jsem tě tu uviděl, znal jsem z PP, tvou ubohou namyšlenost a nevšímal si tě. Ty ses okamžitě do mě začal trefovat, ovšem tvá medicína ti nevoní, že! Takže zavři zobák a šoupej platfusama!

Boomer
28. 1. 2024 10:03
Odpovědět  Joe Arp

..inu ano, milý malý Joe. Uvozhření smradi, zbaběle flusající zpoza rohu, mimo pokec neznamenáte nic.

Joe Arp
28. 1. 2024 15:55
Odpovědět  Boomer

Tak jo, beru tvou sebekritiku na vědomí smrade zpoza rohu.

Pravdomluvny
28. 1. 2024 06:52
Odpovědět  Joe Arp

👏👍

Markýza
27. 1. 2024 14:40
Odpovědět  katango

Copak Slovan, ten se už dočkal, nezmoudřev ovšem ani o to ň.
Když je to nějaké mládě, těm říkám “anoano,hrůza, tihle starci. Dobře, že se toho stáří nedožijete.” A je ticho.

Slovan
27. 1. 2024 18:39
Odpovědět  Markýza

Hele další očekávaná reakce. 🤣🤣🤣🤣

Markýza
27. 1. 2024 18:56
Odpovědět  Slovan

Myslíte to ň? No taktovitežejoo……..

Slovan
27. 1. 2024 19:00
Odpovědět  Markýza

Markýzo, Markýzo, škoda, ale jste hóóódně vedle. Já mám lidi rád a rád se družim, ale když mě odhánějí, tak co mám dělat? Je mi to fakt líto.

Boomer
27. 1. 2024 20:25
Odpovědět  Slovan

..ale prdlačky že se rád družíš. Ty akorát rád podrejváš jako mangalica před deštěm a spoléháš se na “bezkontaktní” internet. Moc rád bych ten tvůj družný humor pozoroval v hospodě takříkajíc full contact, netrvalo by to dlouho a někdo by tě určitě vynesl k družení se na dvorek s výsledkem “Rückkehr unerwünscht”…

Joó, Vaculík věděl o lidech svoje, přizdis….

P.S.
..možná zajdu Na Sladovnu.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
27. 1. 2024 21:09
Odpovědět  Slovan

I já se ráda družím. ale velmi pečlivě si vybírám. Družit se s každým opravdu není to moje.

Boomer
27. 1. 2024 12:42
Odpovědět  katango

.. u těsta na pirohy je problém v množství soli, takže nejdřív nechám vyběhnout kvásek, potom zamíchám řidší těsto z části mouky a kvásku, když začne nabíhat, je jasné že kvasnice se vesele množí a může přijít finále se zbytkem mouky, mléka, vajec, tuku a plné dávky soli.

Čímž jsem na sebe prozradil, že umím vařit a dělám to rád, ale jsem v tom nevinně, za to může výchova naší babi: chlap musí umět co má umět chlap a když zvládne i tu ženskou část, má vyhráno. Pevnost, kterou nelze vyhladovět!

katango
27. 1. 2024 13:57
Odpovědět  Boomer

Já tu sůl poctivě rozmíchám v mouce ještě předem, než tam naleju vzešlý kvásek. Ještě to nikdy nevadilo.

Boomer
27. 1. 2024 14:09
Odpovědět  katango

.. mě to jednou vypeklo, pirožky sice byly, jenže takové jako z nudlového těsta, ale pochroupat se daly. A od těch dob hraju na jistotu…

Markýza
27. 1. 2024 14:42
Odpovědět  Boomer

Tak to vidíte, lidi. Jestli to kynuté není živočich a nechová se tudíž podle harvardova zákona!

Boomer
27. 1. 2024 19:44
Odpovědět  Markýza

..no jo, kvasinky, potvory jedny alkohol vyrábějící…

Markýza
27. 1. 2024 14:38
Odpovědět  katango

Všechno jsem zkoušela, včetně sádla a pokojové teploty. I kynutí pod peřinou – to vykynulo krásně, ale upeklo se stejně blbě – a to ve všech třech troubách v mém životě. Asi jsem nějaká protitěstová entita, či co.

JoFa
27. 1. 2024 19:26
Odpovědět  Markýza

Není trouba jako trouba. Teplota, Ph a bakterie rozhodují o všem.
Když to máte všechno v cajku, jste připravena i na válku, viď titulek.
Jo, pod peřinou, tam se to peče…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Mac
26. 1. 2024 09:24
Odpovědět  Jaris.

Šachové partie se hrají buď bleskově a nebo s velkým rozmyslem. Toto měla být blesková partie, ale stala se z ní ta z rozmyslem. O to víc bude šach-mat bolet.

Markýza
26. 1. 2024 10:08
Odpovědět  Jaris.

Mimochodem Jaris…..tak válka na Ukrajině nic nevyřešila, říkáte……a vidíte, mně se zdá, že změnila mnoho. Tak mnoho, že si to nikdo ani nedokázal představit. Ale možná to tam do té vaší skoroantarktidy ještě nedolehlo – doporučuju porozhlédnout se po světě 😉
Jestli je VYřešeno? Těžko….to není nikdy.

Boomer
26. 1. 2024 21:47
Odpovědět  Markýza

..to je ten paradox, izolovaná SVO na Ukrajině asi změní celý svět…

Markýza
27. 1. 2024 14:54
Odpovědět  Boomer

No to tak bývá 🙂 Izolovaná trefa přesně do černého.

Boomer
27. 1. 2024 19:54
Odpovědět  Markýza

.. jo tak na tohle téma je náááádherná scéna v Michalkovově filmu Unaveni sluncem 2: Odpor, když kalmycký snajpr jako Deus ex machina jedinou vyčekanou trefou posune bezvýchodnou a katastrofou hrozící situaci zouplna jinam.
Vynikající je i první díl toho filmu, holt o ruské duši šíře stepi může dělat opravdový umění jen ruská duše šíře stepi…

Markýza
27. 1. 2024 20:58
Odpovědět  Boomer

Tohle jsem neviděla, ale minule mě nadchnul druhý díl Posledního bohatýra. Já o tom nevěděla, odnavigovala mě kamarádka, takže první mi utekl – ale snad to ještě budou opakovat. Řeknu vám, že takhle jsem si nesmlsla dlouho, po všech stránkách. Vtipné, chytré, logické, barevné a kdybych byla mužskej, tak by mě potěšilo, že i akční 🙂 A závěr mě naprosto odboural. Dostala jsem z toho dojem, že v ruské duši se něco děje a to něco se mi náramně líbilo.

Boomer
27. 1. 2024 21:10
Odpovědět  Markýza

.. zkuste toho Michalkova, ale doporučuji začít prvním dílem, ať se neutopíte nebo nezamotáte v náznacích a jeho symbolice. I si popláčete… ač je to o Rusku před válkou a ve válce. Nebo protože?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
JoFa
27. 1. 2024 21:32
Odpovědět  Boomer

Neviem či ste videli aj jeho Úžeh, ale to je paráda, podľa mňa ešte lepšie ako Unavení slnkom, doporučujem. Perfektný výber hercov, fantastická sexuálna scéna / méně je více/ a záver to je fantázia. Z tej židule, čo im tam velí asi nadšený nebudete, ale aj tá tam má významné miesto pre pochopenie vzťahov.

Boomer
27. 1. 2024 21:38
Odpovědět  JoFa

.. na židy a nežidy já nehraju, to už byste vědět mohl, já vidím jen lidi, dobré, zlé, neslané nemastné, vášnivé i mľandravé.. prostě jen lidi.
No a moje slovenská babička, bigotní katolička ze Spiše, sice často brblala, že tí židia smradľaví nám Ježiška ukrižuvali, ale když začaly transporty, posílala vlastní děti, aby varovaly židy, kteří byli na seznamu. Děda sloužil u policie, dostávali předem seznamy kdy a kde mají asistovat u arizace, aby roduverní Slováci z Hlinkovy gardy nekradli přes míru..
Joj, boli časy boli, ale sa minuli…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
JoFa
27. 1. 2024 21:59
Odpovědět  Boomer

Ja len, že nie každý ich zobrazuje vo filme ako chudákov ako ich vraždili fašisti, mimochodom veľká väčšina takýchto filmov dostáva dodnes ocenenia a priestor. Tento film dostal len víťazstvo v Shanghai o viacerých oceneniach neviem. Ja nechcem znevažovať tragédiu holokaustu, ale niektoré filmy z touto tematikou sú umelecké sračky.
Veď posúďte sami, načo o tom rozprávať, to musíte vidieť. Nie je to vôbec o židoch.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
JoFa
27. 1. 2024 21:39
Odpovědět  JoFa
Jaris.
27. 1. 2024 09:18
Odpovědět  Markýza

No tak povidejte, ohromte mne za mou neinformovanost Markyzo, co se valkou na Ukrajine vyresilo, jak se svet stal lepsim mistem k ziti, kdyz konflikt stale trva. Marne se rozhlizim po svete a vidim jen valky, prevraty, rozhadane staty, mraky emigrujicich tmavych bezencu atd. Zmenilo se predevsim postaveni kdysi ekonomicky silne EU, ktera jela diky levnym ruskym surovinam. Tolikrat se Putin snazil udrzet obchodni vztahy s EU, ale byl mnohokrat furiantsky odmitnut. A tak se svym kratkozrakym pohledem se ekonomika cele EU borti jako piskovy hrad na brehu more. Investice a prumysl se stehuji z Evropy na druhy konec sveta. Pokud se EU s Ruskem nedomluvi na obnoveni obchodu se surovinami muze se jit rovnou klouzat na machackuv palouk nebo si nechat rovnou zahrat trauermarsch.
Zatim co Evropa stale trucuje a vypisuje dalsi nesmyslne sankce proti RF, USA s Ruskem vesele obchoduji sankce nesankce. Zda se, ze amici maji preci jen vice rozumu nez Evropa.

Markýza
27. 1. 2024 09:32
Odpovědět  Jaris.

Vzneste se Jaris nad oblaky, abych tak řekla. Já mluvila o celku, vy vypisujete detaily 🙂 To fakt nevidíte, jak se posunulo uspořádání světa?
Lepší místo….vy byste mě rozesmála. Každičký tvor na této planetě si musí vydobýt to “lepší místo” k žití sám. Neboli – abych citovala – mějte se hezky a něco pro to dělejte. Nikdo jiný to za vás neudělá.

Jaris.
27. 1. 2024 12:33
Odpovědět  Markýza

Jednoduse uhybate pred mymi dotazy, Markyzo. Chtela jsem znat konkretni fakta o usporadani sveta z vaseho hlediska. Mozna mate na mysli to, ze se Rusko obratilo na jine obchodni partnery (BRICS) misto tech evropskych, tak z toho bych se na vasem miste zrovna moc neradovala. To ma samozrejme vyhody pro cleny a priznivce BRICS, ale pro Zapad, specielne pro starou Evropu, z toho nic dobreho nekouka. Samozrejme pokud neprijde k rozumu.

Slovan
27. 1. 2024 13:30
Odpovědět  Jaris.

👍 👍 👍 👍 👍 👍

Markýza
27. 1. 2024 14:47
Odpovědět  Jaris.

Tak ještě jednou a po-ma-lu: nemluvily jsme o Koze, ale o tom, jak se změnil svět – respektive, jestli jej válka na Ukrajině nějak změnila.
Nuže – změnila a velmi. Jako hlavní vidím likvidaci Jediného Hegemona. To vzniklo tím, že státy, které až doposavad držely hubu a krok, páč se Ameriky bály, se bát přestaly. Proč? protože se jí někdo postavila natvrdo (ona zmíněná válka na Ukrajině)
Vzhledem k tomu, že se bát přestaly, začaly si přeskupovat vztahy dosud nevídaným způsobem – Brics je nejviditelnější část.
Pokud – a až – skončí Evropa na nějaký čas na periferii dějin, jen jí to prospěje a nám všem v Evropě taky.

Boomer
27. 1. 2024 19:58
Odpovědět  Markýza

..Fénix jednou do roka spálí sebe sama na prach a popel a poté se z něho zrodí krásnější a silnější.
Tož uvidíme…

Markýza
27. 1. 2024 21:00
Odpovědět  Boomer

To jste trefil. Je nám zapotřebí jakési fénixovatosti. Já si totiž myslím, že Evropa naprosto nepřestala být kreativní, jen na to potřebuje trochu klidu.

Boomer
27. 1. 2024 21:16
Odpovědět  Markýza

.. jo, už nějaké desetiletí na věž ze slonoviny plácáme sra*ky s blátem a prsíme se, že když je to čím dál větší, tak to taky musí být lepší a krásnéééé! A necítíme tem smrad…

Markýza
28. 1. 2024 08:37
Odpovědět  Boomer

Však právě proto. Já klidně nechám řízení světa na chvíli někomu jinému a Evropu, ať vymýšlí vize.

Jaris.
28. 1. 2024 07:10
Odpovědět  Markýza

Jeste zdaleka neni vyhrano. USA je stale mocne. Mozna o trochu mene, ale stale ma ve svete respekt. Leta se mluvi o padu dolaru a ono jako na potvoru furt nic. Sice se objevily prvni vlastovky a jiste staty se snazi obejit dolar a obchodovat za jine meny. Rubl podle Pjakina je zoufale nizky oproti dolaru. Cine ja neverim, ze v pripade krize podpori Rusko. Navic s jejich zivotnim stylem NWO nesouhlasim.
No a nakonec tady mame nespocet hnUSAckych vojenskych zakladen. Ledy se zacnou hybat az se zacnou amici vracet domu. Teprve pak nastane kyzena geopoliticka zmena. Jeste zdaleka neni jiste, ze k lepsimu.

Markýza
28. 1. 2024 08:37
Odpovědět  Jaris.

A nezdá se vám, že byste chtěla všechno a hned? 😉

Gales
26. 1. 2024 10:51
Odpovědět  Jaris.

Tvoje úvaha vychází z tvého omezeného jednosměrného myšlení. Dobýt Ukrajinu není pro Putina problém.Ale co potom? Putin ví že nebojuje s Ukrajinou ale s NATO nastrčeném Amerikou.A má velmi dobře promyšlenou strategii jak dál. Viz otevření druhé fronty na Blízkém východě.Západ nemá v současnosti šanci na vítězství a rád by získal čas na dozbrojení.Ten mu ale Putin nedopřeje dokud nebudou splněné jeho podmínky. A snaží se ukončit tuto válku tak aby její konec nebyl důvodem k začátku nové války.A k tomu mu dopomáhej Bůh.

Jaris.
27. 1. 2024 09:40
Odpovědět  Gales

Tak to si prave nemyslim. Porazit ukrajinskou armadu se projevil jako ne zrovna jednoduchy ukol. Sam Prigozin se vyjadril o nich jako o vytecnych bojovnicich, ktere nejde jen tak jednoduse porazit.
Samozrejme, ze za Zelenskeho bandou stoji USA. Kdyby Rusove Ukrajince porazili, USA by neudelalo vubec nic, protoze Ukrajina neni clenem NATO.
A pokud Zapad nema sanci na vitezstvi, co tedy brani Rusku valecny konflikt ukoncit? Nenechte se mylit, ze Zapad nema zbrane. Samozrejme, ze ma! Zbavil se akorat starsich exponatu a vyrabi nove a efektivnejsi zbrane. Zbrojni prumysl je zlate dno.

katango
27. 1. 2024 11:33
Odpovědět  Jaris.

Panebože, do čeho´s tu duši dal?

Slovan
27. 1. 2024 13:32
Odpovědět  katango

…..a že těch blbců běhá že jo? 😊

katango
27. 1. 2024 13:57
Odpovědět  Slovan

Tak to mám dobrý, já sotva chodím.

Slovan
27. 1. 2024 18:42
Odpovědět  katango

….no mě to taky moc neběhá, ale tím to není. Jste zřejmě tenkrát cyhyběla ve škole. 🤣🤣

Markýza
27. 1. 2024 14:50
Odpovědět  Jaris.

Osobně se domnívám, že Rusku brání konflikt ukončit hned několik důvodů:
1) Přístup k Černému moři. Dokud bude Ukrajinský – byť jen kousek – bude to pro Rusko nebezpečné.
2) Neutralita Ukrajiny (už byla a zase není) a závazek, že nevstoupí do NATO – k tomu ještě daleko.
3) Nacismus, který se na Ukrajině zřejmě ještě pořád projevuje. Já si myslím, že to je velmi závažný důvod, pro Rusy specielně.

Boomer
27. 1. 2024 20:06
Odpovědět  Markýza

..asi nejdůležitějším faktorem je zamezení přístupu Ukrajiny k moři, jinak by totiž mohla využít situace k obejití ustanovení Konvence z Montreux a jen tak mýrnyxtýrnyx poskytnou přístav nějaké té flotile nejmenované mocnosti. A Turek střežící Bospor a Dardanely by mohl ztratit něco dost na významu pro Rusko i Východ Evropy…

Markýza
27. 1. 2024 21:05
Odpovědět  Boomer

Ano, přesně tohle někdo říkal už zjara 22 a mně to přišlo natolik logické, že jsem si řekla, že to musí být dost neuralgický bod. K tomu přičtěme čerstvou zkušenost se Sevastopolem.
Jenže já cítím v nervech, jak strašlivý zásek udělala Druhá válka v ruské duši. Mnohem horší, než v té naší evropské – a to jsem téměř fyzicky cítila její stín ještě jako dítě, ačkoli jsem se narodila osm let po ní. A když si tohle umocníte, dojde vám, jak asi musely působit banderovské pochody s loučemi na jednoho každého Rusa.

Boomer
27. 1. 2024 21:19
Odpovědět  Markýza

.. jenže ta válka taky v ruské duši zapevnila ideu, že miliony mrtvých můžou vykoupit život pro stamiliony. A s těmahle lidma se chce někdo pouštět do křížku? Čo mu jebe či čo?!!!

Markýza
28. 1. 2024 08:31
Odpovědět  Boomer

Taky pravda.

Pavel z Moravy
26. 1. 2024 11:43
Odpovědět  Jaris.

Ježíšmarjá, copak si myslíte, že Zelenáč je nějaký Bůh na kterém stojí to co probíhá na Ukrajině? Kdysi zde byl výborný článek o třech stupních úrovně pochopení probíhajících dějů. Vždyť přece všichni víte, že Ukrajina je zástupný problém jak vyřešit kolaps smrtelně nemocného západu. Už jste zapřemýšleli co by asi tak přivlečení zmagořeného klauna do Moskvy způsobilo. Vždyť by to byla voda na mlýn zmagořeného západu. Už by se to možná mlelo všude. A jaký by to mělo proboha užitek, to ti zfanatizovaní a nacifikovaní banderovci by řekli dobrá, klaun je zajat, vzdáváme se a změníme víru. Ba naopak, jeho kroky a nelidskost budou postupem času vyvolávat stále větší odpor proti ukrajinské j
untě. Celý tenhle systém korupce a zrady na vlastním lidu se odhalí a banderovci se snáze odstraní z řízení země. Nelze odstranit nějakého jedince a myslet si, že vše už bude růžové. To co tam probíhá je hluboký rozpad společnosti, která bude zase muset najít svoji cestu. U nás je to podobné. Pětikolka nejsou bohové, jejich odchodem se vyřeší jen jeden problém, takových pětikolek se dá stvořit mnoho, ale stvořit nějakou kolku, která bude pracovat pro národ, to už bude těžší.

Jaris.
27. 1. 2024 13:12
Odpovědět  Pavel z Moravy

Kdyby byl Zelensky Rusy zajat a odsouzen soudem za valecne zlociny, myslim, ze by si spousta Ukrajincu oddychla od despotickeho tyrana. Zapad by samozrejme chvili zuril, ze prisel o sveho kone na sachovnici, ale tezko by se ho snazil osvobodit a kvuli nemu se zapojoval do valky. Zelensky se ocitnul v situaci, kdy mu podpora zapadnich valecnych stvacu vyprchava jak para nad hrncem a spousty Ukrajincu ho jiz take prokoukly.

Markýza
27. 1. 2024 14:51
Odpovědět  Jaris.

Sancta simplicitas………………..

Jaris.
28. 1. 2024 07:14
Odpovědět  Markýza

No kdyz myslite… Cas ukaze kdo byl sancta simplicitas.

PeterStuyvesant
26. 1. 2024 07:21
Ohodnotit příspěvek :
     

Jak psal Vidlák, západní vůdci nepřipravují své obyvatelstvo na válku s Ruskem, ale že bude obětováno ve válce s Ruskem pro zájmy amerických neokonů. Jinak to dopadnout nemůže. Vidí tady že by se něco dělo jako příprava infrastruktury na válku?

Jaroslavem
26. 1. 2024 08:05
Ohodnotit příspěvek :
     

A kdo je ochoten za zdejší demobolševický prasata nasadit krk? To nebude tak dramatické,oni to vědí, že je má lůza na háku a že se otočí proti nim.

Helena
26. 1. 2024 08:18
Odpovědět  Jaroslavem

Jim je jedno, že nikdo za ně nechce nasadit krk!! Oni už vidí, že se to otáčí proti nim. A to je chvíle pro skutečné pasáky, aby jim hlavní u makovice připomněli, proč že jsou u těch plných koryt!! Evidentně se Pyjalovcům a Pávkovi nechtělo do některých prasáren-proto sem přijel Soroš a asi je nepochválil. Pochopte-nejsme pro ně nic, nic, nic, ani zrnko písku-náš osud je osud ukradiny, Gazy. Jen lidé si to odmítají připustit. A začíná se to vybarvovat a skládat: už máme nového prezidenta – ředitele Aspen institutu – Pávek i Kolář dostali za uši od Soroše, že neplní rozkazy i jak zpackali akci 21.12., kýženého účelu této akce zřejmě nebylo dosaženo-tak si to Sorošovci s CIA nepředstavovali, tak Vohralíkovou Soroš nahradil pasákem, dozorcem. Takže už nám prezidentuje ředitel Soroš Aspeňák.
Vládní mameluci dostali za uši, protože ani rozkazy plnit neumí.

Putinovec
26. 1. 2024 09:29
Odpovědět  Jaroslavem

Adekvátnější otázkou zřejmě bude , kdo je ochoten postavit se proti nim . Primitivním způsobem vysmívaný Jakeš , který i v devadesáti letech měl přehled o tom co se děje a kam to nezadržitelně spěje , chodil jako jeden z nejvyšších funkcionářů v ČSSR do hospody bez policejních manévrů a neměl problém přisednout ke svému zdánlivému soupeři .
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Jakes-to-nerikal-kvuli-penezum-ale-Disident-Karel-Srp-odhaluje-pozadi-legendarniho-projevu-na-Cervenem-Hradku-A-nejen-to-630791
A teď si to srovnejte s tím potratem z Kolína , který moc dobře ví , že bez ochranky na ulici nevydrží ani pět minut . A není sám , kdo je hluboce národem nenáviděn . A ono se to časem projeví , protože každá struna nakonec praskne .

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Helena
26. 1. 2024 09:40
Odpovědět  Putinovec

Je třeba, aby všichni viděli a chápali co to je, SLOUŽIT PASÁKOVI A PÁNÍČKOVI !!! Aby každý viděl, že i když chvíli bude v ohromném balíku a mít moc, že to NENÍ ZADARMO A NA VĚKY !!
A ŽE CENA ZA SLOUHOVSTVÍ JE VELMI VELMI VYSOKÁ !! JE TŘEBA, ABY PŘÍPADNÍ ZÁJEMCI O TO, BÝT SLOUHOU, VĚDĚLI, CO JE ČEKÁ, A ABY SI ŘÁDNĚ ROZMYSLELI, JESTLI JIM TO ZA TO STOJÍ. A JÁ MYSLÍM, ŽE TÉMĚŘ NIKOMU TO ZA TO NESTOJÍ !
Sorošáci mají úzký výběr svých pocmrndů – proto se děje, co se děje – korespondenční volby-poslední naděje.

jiří
26. 1. 2024 10:10
Odpovědět  Helena

comment image

Ladislav 💤
26. 1. 2024 11:02
Odpovědět  jiří

Pro Boha? Už jsem tu krávu nedávej!

Gales
26. 1. 2024 11:21
Odpovědět  jiří

Už má připravenou i tyč na tančení.Bude se u ní svíjet jako užovka s přišlápnutým ocasem,nebo co to má.

Tom
26. 1. 2024 21:23
Odpovědět  Gales

Pokud tyč, tak s kyblem vedlem na zvraceni, kdo se na tuhle stetku ma divat, aniz by potom nezvracel!

Slovan
26. 1. 2024 11:07
Odpovědět  Putinovec

Byl jsem mlád, zblbnutý režimem a neviděl si na špičku nosu a muším se přiznat, že i já byl mezi těmi co se Jakešovi posmíval. Dnes vidím jak jsem se hluboce mýlíl. Dnešní kašpaři mu nesahají ani po kotníky. Vůbec bych se nebál pojmenovat po Jakešovi nějakou ulici a i mu postavit pomník. Ten na lidi myslel.

Ladislav 💤
26. 1. 2024 11:01
Odpovědět  Jaroslavem

👍a tak to i dopadne! Já jim dám lůza, parchanti nadutí! Jenom jak se to pohne, nebudou stačit ani do letadel naskákat!

Gales
26. 1. 2024 11:22
Odpovědět  Ladislav 💤

A ty stupidofíče budou litovat že jim Pánbůh nedal místo frndy křídla.

skeptik
26. 1. 2024 16:17
Odpovědět  Jaroslavem

Bolševiky do toho netahejte. Žijeme v kapitalismu ve stádiu fašismu.
Takže to jsou starý známí fašisti. Není třeba vymýšlet nové označení.

Jméno
26. 1. 2024 09:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Coby nebylo NATO připraveno na válku. Lidí je jak sraček, jak řekl soudruh poručík Hamáček. Činovníci depopulace, kteří řídí Billa Gatese a další aktivistické mluvky tohoto satanistického procesu, do tej vojny jistě osobně nepůjdou, a tak ani nebudou vítězným Ruskem považováni za poražené. Budou sedět ve svých palácích, popíjet lattéčko a adrenochrom. Chcípat bude plebz. Na nějakém NATO beztak vůbec nezáleží, jsou jen tou poštívací stranou v procesu, generálové nakonec jen podepíší bezpodmínečnou kapitulaci, po ní dostanou nóbl večeři, víno, ba i a dezert jim přinesou. A od nazítří po skončení té masakriády do práce pofrčí zase jen přeživší holota.

Markýza
26. 1. 2024 10:15
Odpovědět  Jméno

No já nevím: jeden křičí hot a druhý čehý.Nějakej Bauer šturmuje, že se máme připravit na válku s Rusem, Štoltnberg naopak tuhle tvrdil, že nám z Ruska útok nehrozí……jestli ono se nám to v NATu nějak nevaří.

Albi
26. 1. 2024 10:55
Odpovědět  Markýza

A kluci, co spolu mluví, ne a ne se dohdnout. Nějak jim došla slova
.

Markýza
26. 1. 2024 11:11
Odpovědět  Albi

A ani ten vnější nepřítel nějak nefunguje, je to sousto, co nemůžou sežrat. Chůďátka.

Pijack
26. 1. 2024 09:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Dobrý citát: “Liberální trpaslík je tak malý, že se nedá podlézt, ale těch liberálních trpaslíků je tolik, že se nedají překročit” 🙂

Slovan
26. 1. 2024 17:27
Odpovědět  Pijack

Já jednoho sádrového znám, hroznej hajzl podvaťáckej. 😎😎😎

Tom
26. 1. 2024 21:26
Odpovědět  Pijack

Nic jineho nezbyva, nez je pak zadupat, jako odpad!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
jiří
26. 1. 2024 15:52
Ohodnotit příspěvek :
     

NATO je rozhodně připravené!
comment image

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Slovan
26. 1. 2024 17:29
Odpovědět  jiří

🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣
jirko to je přesně moje pozice, je to třeba trochu doladit tohle dávám . Vzůru na Bělehrad.

jiří
26. 1. 2024 17:44
Odpovědět  Slovan

Jojo, místo mašinkvéru pohodlné křesílko a v košíku chlazené.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Joe Arp
26. 1. 2024 18:43
Odpovědět  Slovan

Ano toto bojové vozidlo má budoucnost, přesně podle doktríny gen. Klaušewiče, “Udeř a zmiz”! Tohle je model 2g7k do ruských stepí, do terénu je 2g5k (2 gumy, 5 koleček), tažený úderný vozík má jen 2kola, průměru jako tahač. V příštím roce plánuje Černochová nákup 50ti kusů od každého typu z Austrálie za výhodnou cenu 1480000Kč/ks, se 7denní zárukou, a jedním zásobníkem.

Slovan
26. 1. 2024 18:58
Odpovědět  Joe Arp

🤣 🤣 🤣 👍 👍

jan
27. 1. 2024 15:35
Ohodnotit příspěvek :
     

Německo vyvolává válečnou hysterii v Evropě. Pověřily USA Berlín zahájením třetí světové války?23. ledna 15:55
Autor: Vladislav Žekoldin
Cit.:…Pistorius však poznamenal, že NATO je na konflikt zcela nepřipravené. V této souvislosti ministr oznámil nutnost militarizace všech západních zemí. Jako místo, kde začne třetí světová válka, jmenoval pobaltské státy…. Šéf evropské diplomacie Josep Borrell zase prohlásil, že všechna bojovná prohlášení představitelů členských zemí EU jsou projevem obyčejné paniky. Evropané se nemusí obávat rozsáhlého konfliktu mezi Ruskem a Západem:“Nevím, jak došli k takovým odhadům: za pět, osm let, dva nebo tři roky. Musíme být připraveni pomoci Ukrajině. Teď na Ukrajině probíhá válka. Není třeba předjímat Vznik nových problémů, válka je tam, kde je. Musíme udělat vše pro to, abychom zabránili jejímu dalšímu šíření.”
Borrell dodal, že v tuto chvíli již mají západní země dost politických, ekonomických a sociálních zájmů. Válečná hysterie jen odvede pozornost EU od naléhavých problémů a situaci ještě zhorší. 

https://www.novorosinform.org/germaniya-zazhigaet-voennuyu-isteriyu-v-evrope-ssha-poruchili-berlinu-ustroit-tretyu-mirovuyu-124777.html