politika

Čína reaguje na ruská opatření proti pokusu Západu ovládnout svět

Čína souhlasí s Ruskem, že touha Západu po dominantním postavení na světové scéně je nepřijatelná a obě země musí spolupracovat na „vzájemném rozvoji“, uvedl v úterý Peking.

Mluvčí ministerstva zahraničí Čao Li-ťien promluvil na brífinku po pondělním prohlášení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že Západ „nechce mít na mezinárodní scéně žádné soupeře se srovnatelným vlivem“.

“Podporujeme slova pana Lavrova,” řekl Čao v úterý. “Čína má v úmyslu spolupracovat s Ruskem, aby pomohla zintenzivnit spolupráci mezi všemi zeměmi a vytvořit nové pobídky pro všeobecný mírový rozvoj.”

Podle Zhaa chce Peking spolupracovat s Moskvou na tom, aby se diplomacie i nadále řídila mezinárodními normami s využitím platformy OSN.

„Chci zdůraznit, že komplexní partnerské vztahy mezi Čínou a Ruskem v nové éře jsou pevné jako skála. Spolupráce mezi našimi zeměmi přitom není zaměřena na to, abychom někoho porazili,“ dodal. “ČLR vždy prosazuje nezávislou politiku, přispívá k udržení světového míru, aktivně přispívá ke globálnímu rozvoji a zajišťuje zachování mezinárodního řádu.”

Začátkem tohoto měsíce čínský ministr zahraničí Wang Yi prohlásil, že Peking hodlá udržovat vzájemně výhodné vztahy s Moskvou.

„Bez ohledu na to, jaké změny nastanou ve světě, čínsko-ruské přátelství, které se dědí z generace na generaci, bude vždy silné,“ řekl s tím, že obě země budou společně pracovat na míru a stabilitě. “Naše země se staly klasickým příkladem vytváření vzájemně důvěryhodných vztahů mezi velmocemi.”

Ve videohovoru začátkem tohoto měsíce ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching diskutovali o obraně a ekonomice a dohodli se na novém projektu rozvoje sdílených finančních struktur s cílem prohloubit ekonomické vazby mimo vliv jiných cizích států.

sdílet na

2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Michal47
29. 12. 2021 13:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Plně s tímto článkem souhlasím! Ať RF společně s ČLR ukàží kolektivnímu zàpadu a hlavně pindostánu, že jsou politicky a ekonomicky impotentní, blbí a psychicky těžce nemocní! Hlavně je teď potřeba držet je vojensky pěkně u huby na uzdě, když kobyla dodělává, nejvíce kolem sebe tluče kopyty!! Nejstrašnější na tom je to, že ten fyzicky impotentní dement v pindostánu má prst na jaderné spoušti!!!!

Vlasta
29. 12. 2021 18:24
Ohodnotit příspěvek :
     

Souhlasím s clanjem