politika

Výhody světového hladu

Článek ze dne 6. července 2022 z webu OSN, který byl promptně stažen za zjevně šovinistický obsah a který zůstal pouze ve wayback machine, ze kterého je citován.

Článek jasně ukazuje, co je v hlavách těch, kteří se chystají vybudovat the brave new world a částečně vysvětluje, proč je brave. Napsal ho havajský profesor politologie George Kent.

George Kent: Výhody světového hladu

Někdy mluvíme o globálním hladu jako o metle, které se všichni chceme zbavit, považujeme ji za srovnatelnou s morem nebo AIDS. Ale tento naivní pohled nám brání pochopit, co způsobuje a udržuje hlad.

Hlad má pro mnoho lidí velký pozitivní význam. Ve skutečnosti je zásadní pro fungování světové ekonomiky. Hladovějící lidé jsou nejproduktivnější lidé, zvláště tam, kde je vyžadována manuální práce.

My ve vyspělých zemích občas vidíme chudé lidi na kraji silnice, jak drží cedule s nápisem “Will Work for Food” („Budu pracovat pro jídlo“). Ve skutečnosti většina lidí pracuje pro jídlo. Především proto, že lidé potřebují jídlo, aby přežili a tak tvrdě pracují – buď vyrábějí jídlo pro sebe za životní minimum, nebo prodávají své služby jiným výměnou za peníze. Kolik z nás by prodalo své služby, nebýt hrozby hladu?

Ještě důležitější je, kolik z nás by prodalo své služby tak levně, kdyby nehrozilo hladovění?

Když prodáváme své služby levně, obohacujeme ostatní, ty, kteří vlastní továrny, stroje a pozemky a nakonec i lidi, kteří pro ně pracují. Pro ty, kteří jsou závislí na levné pracovní síle, je hlad základem jejich bohatství.

Konvenční názor je, že hlad je způsoben málo placenými zaměstnáními. Například článek Toma Philipse z The Guardian z roku 2007 informuje o „Brazilských etanolových otrocích: 200 000 migrantů na krájení cukru, kteří podporují boom obnovitelné energie“.

I když je pravda, že hlad je způsoben málo placenými pracovními místy, musíme pochopit, že hlad zároveň způsobuje vytváření míst s nízkými platy. Kdo by v Brazílii zavedl provozy na masivní výrobu biopaliv, kdyby nevěděl, že tam jsou tisíce hladových lidí, kteří jsou natolik zoufalí, že jsou připraveni přijmout příšernou práci, která jim bude nabídnuta?  Kdo by stavěl nějaké továrny, kdyby nevěděl, že mnoho lidí bude k dispozici, aby přijali práci za nízké mzdy?

Velká část literatury o hladu hovoří o tom, jak důležité je zajistit lidem dobrou výživu, aby mohli být produktivnější. To je nesmysl. Nikdo nepracuje tvrději než hladovějící lidé. Ano, dobře živení lidé mají větší kapacitu pro produktivní fyzickou aktivitu, ale dobře živení lidé jsou mnohem méně ochotni tuto práci dělat.

Nevládní organizace “Free the Slaves” (Osvoboďte otroky) definuje otroky jako lidi, kteří nesmějí odejít ze zaměstnání. Odhaduje se, že na světě je asi 27 milionů otroků, včetně těch, kteří jsou doslova zavřeni v dílnách a drženi jako nevolníci v jižní Asii. Nezahrnují však lidi, kteří by se dali nazvat otroky hladu, tedy ti, kteří mohou svobodně opustit své zaměstnání, ale nemají nic lepšího, kam by mohli jít. Možná, že většina lidí, kteří pracují, jsou otroci hladu?

Pro ty z nás na vrcholu společenského žebříčku by bylo ukončení světového hladu katastrofou (nejspíš tato fráze byla důvodem ke smazání článku – redakce).

Kdyby na světě nebyl hlad, kdo by oral pole? Kdo by sklízel naši zeleninu? Kdo by pracoval v kafilériích? Kdo by nám čistil záchody? Museli bychom si sami vyrábět jídlo a čistit své toalety.

Není divu, že vysoce postavení lidé s řešením problému hladu nijak nespěchají.

Pro mnohé z nás není hlad problémem, ale výhodou.

George Kent

A tady to je on – George Kent, “laskavý profesor s upřímnou tváří”, co otevřeně hovoří o novém úžasném světě.

George Kent je profesorem na katedře politologie na University of Hawaii. Věnuje se otázkám lidských práv, mezinárodních vztahů, míru, rozvoje a životního prostředí, se zvláštním zaměřením na výživu a děti. Napsal několik knih, poslední je Freedom from Want: The Human Right to Adequate Food.

Pro Pokec24 přeložila Janinna.

https://bit.ly/3NXhyZx

The Benefits of World Hunger | United Nations

We sometimes talk about hunger in the world as if it were a scourge that all of us want to see abolished, viewing it as comparable with the plague or aids. But that naïve view prevents us from coming to grips with what causes and sustains hunger. Hunger has great positive value to many people. Indeed, it is fundamental to the working of the world’s economy. Hungry people are the most productive…

Brazil’s ethanol slaves: 200,000 migrant sugar cutters who prop up renewable energy boom

Palmares Paulista, a rural town 230 miles from Sao Paulo is the centre of a South American renewable energy boom that is transforming Brazil into a global reference point on how to cut carbon emissions and oil imports at the same time.

sdílet na

20 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
skylla
11. 7. 2022 07:37
Ohodnotit příspěvek :
     

proboha to si my vovce necháme od gaunerů srát na hlavu?

Josef
11. 7. 2022 08:06
Odpovědět  skylla

Nuzota z lidí lotry činí a vlky z lesů žene hlad. “
Tento profesor bude asi vhodným kandidátem na post presidenta USA.

11. 7. 2022 10:33
Odpovědět  Josef

Asi jsme pana profesora nepochopili, co nám (bohatému Západu) chtěl říci:

Pro ty z nás na vrcholu společenského žebříčku by bylo ukončení světového hladu katastrofou (nejspíš tato fráze byla důvodem ke smazání článku – redakce).

Kdyby na světě nebyl hlad, kdo by oral pole? Kdo by sklízel naši zeleninu? Kdo by pracoval v kafilériích? Kdo by nám čistil záchody? Museli bychom si sami vyrábět jídlo a čistit své toalety.

Není divu, že vysoce postavení lidé s řešením problému hladu nijak nespěchají.

Pavel K
11. 7. 2022 10:23
Odpovědět  skylla

Doposud to funguje tak, že Pavel čeká až Petr začne (rebelovat) což není dobré rozhodnutí, protože až začnou oba dva na ráz, to už bývá pozdě a bolí to. Někdy až moc. Škoda že události v minulosti a i momentálně v přítomnosti jsou. Nevím proč se to musí nechat až do doby, kdy to už nejde vrátit do poklidného vyřešení.

Pavel
11. 7. 2022 13:26
Odpovědět  skylla

Ožebračují a okrádají nás ti šmejdi ještě o ty zbytky co nestačili rozkrást, rozdat a zpronevěřit a zombifikované ovce drží hubu. To je skutečně zoufalá situace.

Gales
11. 7. 2022 09:07
Ohodnotit příspěvek :
     

No,nevím jak kdo. Ale taky se může stát,že hladový lidi sežerou toho bohatého.Zlatí komunisti….

zuza
11. 7. 2022 09:22
Ohodnotit příspěvek :
     

škoda, že pán profesor nežije na Srí Lanke, tam by ho tí hladní rýchlo priviedli k rozumu…

11. 7. 2022 21:16
Odpovědět  zuza

Radši na Borneu. Tam by ta prospěšnost hladu obzvláště vynikla, až by pobublával v kotli dlouhého domu Dajáků zatímco by udili ten jeho laskavej a upřímnej kukuč aby se smrsknul do velikosti pomeranče, čímž by se stal trofejní tsantsou a zaujal tak odpovídající místo. Nebo by mohl jít povykládat o prospěnosti hladu na Korowaiům na Novou Guineu, kde by si ho urožnili jako tzv. “dlouhé prase”. Jo. To by bylo lepší. Zaprvé by to významově odpovídalo a za druhé tam ještě nejsou tak zkažení jako na Borneu a lidožroutí dodnes svobodně a s gustem.

11. 7. 2022 21:51

Ježíšmarjá, já už bidenovatím! To nejdůležitější proč jsem tu kravinu psal jsem zapomněl!
No přece že by pak o něm aspoň někde mohli říkat, že to byl moc dobrej člověk!

janle57
11. 7. 2022 09:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Až začnou hladové bouře v jeho milované Americe,bude sedět doma s nacpanými mrazáky
s masem,v ruce klobásu s uherákem a bude se ptát.” co to Ti chudáci lidi dělají?
vždyť jim nikdo nic neudělal? “

václav
11. 7. 2022 09:41
Ohodnotit příspěvek :
     

My máme také takového šulina”profesora politologie”, kolik jídla si tito dva už vyprodukovali. Pokud člověk nezkusí opravdu alespoň chvíli se živit prací svých rukou, nemůže být vedoucím a nebo profesorem.

Gales
11. 7. 2022 09:53
Ohodnotit příspěvek :
     

A ty vypasený budeme posílat darem lidojedům.

ZRX1200
11. 7. 2022 10:55
Ohodnotit příspěvek :
     

No to je síla, takový, s prominutím, vychčůraný ksicht, prý profesor politologie. Šiřitel nenávistné ideologie, propagandista placený za lži. Křivák, lenoch, fašista válející si zadnici na Havaji, který s úlisným úsměvem učí žáky, jak lehce proplouvat životem a užívat slastí života na vrcholu pyramidy, jejíž základna je plna hnijích mrtvol.

Pavel
11. 7. 2022 13:37
Odpovědět  ZRX1200

Jemu a jim podobným ty hnijící mrtvoly vůbec nevadí. Oni by si to žití na druhém břehu potřebovali odzkoušet na vlastní kůži. Jak to ale udělat, když chlapi jsou již dnes s velké míry dřevění.

11. 7. 2022 15:50
Odpovědět  Pavel

Radši pěkně si přečíst, co ten pán říká a zamyslet se nad tím. A pak vynášet unáhlené soudy. Nepochopeno?

11. 7. 2022 21:57
Odpovědět  primak

Tak jsem se zamyslel. A furt nepochopeno, jak to nepochopeno myšleno.

11. 7. 2022 15:49
Odpovědět  ZRX1200

Radši pěkně si přečíst, co ten pán říká a zamyslet se nad tím. A pak vynášet unáhlené soudy. Nepochopeno?

11. 7. 2022 22:03
Odpovědět  primak

Tak nám roztočte závity kýženým směrem, aby nepochopeno transformovalo do pochopena. Hlavně s těmi unáhlenými soudy kdybyste nás ráčil osvítit, to by pak bylo vohromný pochopeno.

11. 7. 2022 14:47
Ohodnotit příspěvek :
     

S laskavou upřímnou tváří? Moc by mě zajímala jeho sexuální orientace. Nepozoruje náhodou rád pískoviště? Přesně na to totiž vypadá. Lidi už nějak nedokáží číst v ksichtech. Vždyť z toho hajzla faleš přímo tryská.

kerberos
11. 7. 2022 22:05

Tiež ma to napadlo pri pohľade na jeho fotku. Mám pocit, že nezostáva len pri pozorovaní a je mi z toho nevoľno.