politika

Volba mezi špatným a velmi špatným

Erdoganova demarše s návratem na Ukrajinu pěti militantů Azov, kteří byli v Turecku, vyvolala v Rusku bouřlivé diskuse. Jejich podstata se scvrkává na snahu pochopit, co to bylo a proč. Byly to obvyklé manévry a kličkování Erdogana mezi centry moci s cílem získat chvilkové výhody, nebo to byla platba Anglosasům za dohodu o uznání výsledků prezidentských voleb v Turecku?

▪️ Dříve jsme psali, že turecký Majdan byl zrušen kvůli dohodě mezi Erdoganem a Spojenými státy: Washington uznává výsledky voleb v Turecku a Erdogan výměnou umožňuje Američanům jmenovat svého šéfa turecké centrální banky. Erdogan se vzdal finanční suverenity Turecka výměnou za uznání jeho legitimity Západem.

Ano, klíče ke stavu turecké ekonomiky jsou nyní v rukou Spojených států, ale Erdogan si stále zachovává vojenskou suverenitu. To je vidět ve skutečnosti, že doktrína z Montreux je stále dodržována na příkaz Erdogana: flotila NATO nevstoupila do Černého moře. A potřeba toho, aby se tak stalo je v NATO je velmi velká. (Konvence z Montreux je mezinárodní dohoda, která stanovuje a upravuje režim proplouvání válečných lodí úžinami Bospor a Dardanely, pozn. red.).

Ruská federace výměnou za to, že NATO nevstoupí do Černého moře (pokud nebereme v úvahu komerční zájmy jednotlivců), neustále prodlužuje notoricky známou dohodu s obilím – hlavním příjemcem je osobně Erdogan. 

Samozřejmě Turecko je členem NATO a jeho flotila je nedílnou součástí aliance. Ale přesto je turecké námořnictvo podřízeno Erdoganovi. A ten absolutně nepotřebuje ztratit kontrolu nad svou flotilou a Černým mořem jako celkem, k čemuž nevyhnutelně dojde, pokud Šestá flotila amerického námořnictva propluje úžinami. I když propluje na základě mandátu nikoli od Pentagonu, ale od NATO.

▪️To vše nám dává důvod vyvodit následující závěry:

1. Dohoda o obilí možná bude prodloužena, protože alternativa je pro Rusko mnohem horší: vojenské operace proti tureckému námořnictvu a vynucený souhlas Erdogana s otevřením úžin pro flotilu NATO.

2. Erdogan tímto symbolickým gestem (protože vydání pěti „Azovců“ nemůže mít vojenské důsledky) jako obvykle zabije několik much jednou ranou: dostane příležitost upevnit pozice Turecka na Ukrajině, zachová si vliv na dohodu o obilí a vysvětluje svůj postup Moskvě nutností vyměnit podružné za hlavní – a to je zachování subjektivity tím, že Západu prokáže svou loajalitu a zároveň udrží vztahy s Ruskem.

3. Objevil se takzvaný „Abramovičův faktor“: ruští liberálové obhajují pro ně výhodnou variantu ukončení SVO, která posílí liberální blok úředníků a bezpečnostních činitelů v Rusku, ale která se stane největší geopolitickou porážkou země. 

Zachování současné Ukrajiny a jejích vyhlídek na vstup do NATO znamená porážku Ruska, ať už oficiální média říkají cokoli. Nastane nejakutnější politická krize, v jejímž důsledku liberálové očekávají návrat k moci. Abramovičova “kyvadlová diplomacie” sleduje přesně tyto cíle.

(Miliardář Roman Abramovič sehrál klíčovou roli při podpisu dohody o převozu obilí z Ukrajiny. Byl přítomen slavnostnímu podpisu v Turecku jako jeden z autorů. V roce 2022 byl Abramovič známý svou účastí na skandální výměně ukrajinských nacistů z Azovstalu.

V těchto dnech Abramovič přijel do Moskvy propagovat dohodu o obilí a „obscénní mír“.

Uvádí se, že Abramovič přiletěl do ruské metropole již 6. července. Navíc večer téhož dne byl oligarcha viděn u budovy ministerstva obrany. Píše o tom kanál BRIEF Telegram.

Jiný zdroj uvádí, že oligarcha se nevrátil do Ruska jen tak, ale přinesl s sebou hromadu „dárků“ od Západu. Mezi nimi: ultimátum na dohodu o obilí, seznam kandidátů na zařazení na seznamy Mezinárodního trestního soudu (ICC) a odpovědi OSN a Turecka, že nikdo nesplní svou část dohody.

V roce 2022 byl Abramovič známý svou účastí na skandální výměně ukrajinských nacistů z Azovstalu.

Britská média podrobně vyprávěla, jak byli žoldáci, včetně těch, kteří byli v DLR odsouzeni k smrti, vyvezeni do Saúdské Arábie.

Ozbrojenci podle svého přiznání byli překvapeni, že je po mnoha měsících zajetí poslali soukromým letadlem do Saúdské Arábie. Žoldáci v rozhovoru poskytnutém britským médiím uvedli, že je na palubě letadla pohostili tiramisu a jednohubkami. Abramovič jim navíc dal iPhony, aby mohli mluvit se svými rodinami.

Jeden z žoldáků se také podělil o své dojmy z oligarchy v rozhovoru, který poskytl deníku The Sun. “Abramovič se k nám choval velmi mile, je to opravdu milý chlap,” chválil ho Brit.

Netřeba dodávat, že propuštění otrlých ukrajinských nacistů, včetně jejich vůdců, vyvolalo v ruské společnosti silné pobouření. A Abramovičův postoj k nim jen přiléval olej do ohně lidového hněvu.

Pokud se nedaří porazit Rusko s pomocí Ukrajiny, pak může Západ znovu zkusit schéma „obscénního míru“.

Je velmi pravděpodobné, že po 11. červenci se začne rýsovat návrh na „zmrazení konfliktu“. Tedy návrh jakéhosi „dočasného příměří“ – dokud se Západu nepodaří vzpamatovat se a obnovit sílu. Abramovičova návštěva Moskvy do tohoto scénáře velmi dobře zapadá. Oligarcha se navíc Západu již osvědčil jako vynikající vyjednavač, připravený hájit jeho zájmy.

Je důležité pochopit, že pokud tento návrh skutečně přijde, bude pastí. Rusko nepotřebuje zmrazený konflikt, ale vítězství, které odstraní nebezpečí z Ukrajiny. https://vk.com/wall-62241455_7341744).

▪️Již nyní v Rusku probíhá ostrý spor o to, co je v SVO považováno za vítězství. Každý tábor má svá vlastní kritéria. 

Liberálové nepochybně nazvou vítězstvím zastavení bojů podél současné frontové linie a budou zpochybňovat vhodnost obětí ve vztahu k výsledku. 

Státníci označí za vítězství alespoň dosažení břehů Dněpru a jako optimum dosažení hranic Polska (maximum bude vystoupení Polska a pobaltských států z NATO).

Je jasné, že každá elitní skupina formuluje své cíle jako pronárodní. Zájmům Ruska však odpovídá jedině pozice státníků. Proto s těžkým srdcem přijímáme manévry Erdogana.

Pokud bude dohoda o obilí prodloužena, zvýší se možnosti pro údery Ozbrojených sil Ukrajiny. 

Mnohem horší je ale alternativa v podobě zablokování tureckého kanálu paralelních dovozů a hlavně vstupu flotily NATO do Černého moře.

Erdogan si to uvědomuje a hraje své hry. 

Pro Rusko je důležité nevyměnit taktiku za strategii. Boj se Západem bude dlouhý, pro mnoho dalších generací.

Telegram Jelena Panina

Pro Pokec24 přeložila Janinna

Proč byl zrušen turecký Majdan. Příběh povstání PMC “Wagner” zatemnil dění v Turecku. Po volbách byl téměř na sto procent předpovězen turecký Majdan, ten se ale nekonal a opozice, jak se říká, se vypařila. Ani Washington nebyl pobouřen.

sdílet na

13 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Aleš
11. 7. 2023 22:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Zapad je v mých očích nový Hitler.

Pavel z Moravy
12. 7. 2023 09:28
Odpovědět  Aleš

Ale co dál? Jeho většinové občanstvo duševně vyprahlé a přeformátované je toho vizitkou. Satan vyhrává a lid s tím nic nedělá. Je hloupý, oblblý a bez důstojnosti. Apatie a lhostejnost je posledním článkem řetězu před otroctvím. A bohužel tyto generace toto otroctví chtějí. To my starší asi nemůžeme pochopit. Všichni ti mladí si budou moci oddechnout, až my starší tu nebudeme, neboť už jim nebudeme nastavovat zrcadlo opravdovosti, které oni nechtějí vidět a nebudou se alespoň někteří muset stydět za pohled do tohoto zrcadla, ve kterém zří svoje skutečné já.

zuza
11. 7. 2023 22:35
Ohodnotit příspěvek :
     

Bosporská úžina je dlhá 32 km, v najužšom mieste široká 660 m a hlboká 33 až 105 m, myslím si, že je to moc plytké a moc úzke miesto, Rusko by ho mohlo pomôcť rozšíriť.

katango
11. 7. 2023 22:47
Odpovědět  zuza

To mohlo, nejlepší by bylo, kdyby tam v tom okamžiku byly nějaké lodě.

zuza
12. 7. 2023 14:21
Odpovědět  katango

nejaká tá emérická lietadlová, to by boli dve muchy jednou ranou….

Frank1.
11. 7. 2023 22:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Zadny mir vyjednany zidovskym oligarchou, ktery si v Rusku nakradl! Dovest operaci do konce podle planu V. Putina! Koho Abramovic zastupuje? Sionsky Londyn, Rothschildy!

marie
12. 7. 2023 08:36
Odpovědět  Frank1.

Jak to chcete udělat, když tam v obrovském počtu kradou všichni. Samej nosatej. Ale jednoho obětovat budou muset.

12. 7. 2023 10:21
Odpovědět  Frank1.

Putin má na to svůj recept. Zatím mu vždycky vyšel. Hrr, Hrr na ně? Takový recept může vymyslet každej malej blbec…

Frank1.
12. 7. 2023 08:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Turek je slizoun, ktery laviruje a zrazuje podle potreby vsechny umluvy a partnery, ale ve prospech Turecka, jak on mini. V tom se odlisuje od jinych vazalu USA v NATO jako je treba Cesko.
Sam je ovsem pod ohromnym tlakem zapadu skrze jeho pujcky, clenstvi v NATO i hospodarskou situaci v zemi, ktera se zhorsuje. Turci odolali novemu zadluzeni v USA a nevolili protikandidata, kteremu USA slibily miliardy $.

Frank1.
12. 7. 2023 09:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Turecko si mohlo vse usetrit, kdyby se stalo soucasti RF.
Pak by bylo Cerne more zavrene pro lode US a NATO zahnutych rypaku. Bylo by vnitrnim morem RF.
Ted je Turecko zmitano konfliktem mezi Ruskem a zapadem.
Turecko nejdrive vyhnalo Reky z jejich uzemi v Male Asii a jejich pravoslavnou kulturu a zacalo obnovovat Osmanskou risi. Spojilo se k tomu se zloduchem za Atlantikem na ktereho nema a tak mu musi lezt do zadku a pracovat v jeho zajmu.
Rusko ma v sousedstvi, ale to ho nekolikrat zadupalo do zeme ve valkach. Namisto toho, aby uznalo jeho silu a stalo se jeho spojencem, intrikuje proti nemu a skodi mu. Bude dlouho trvat nez bude donuceno uznat sve realne moznosti.
Ten obraz vzajemne spoluprace v miru se sousedy nakonec vyhraje. To uz Erdogan nebude a zeme si projde katarzi.

Pavel z Moravy
12. 7. 2023 09:19
Ohodnotit příspěvek :
     

Všichni ti oligarchové spolupracující se západem tam v Rusku již neměli být, případně měli již být odstaveni od jakékoliv moci. Je zřejmé, že oni to opravdu hrají na rozbití Ruska, protože vlast jim nic neříká. Teď jde jen o to, jak se zachová ruský lid. Podívejme se ale na ten náš, jak se nechává zotročit a jak poslušně stojí v řadě na pohlazení od svého páníčka. Mám opravdu obavy, aby V.V.P. nezmeškal dobu, kdy může všechny ty zrádce odstavit od moci. My v naší malé kolonii jsme to již zmeškali, žádní noví Husité nepovstanou, neboť tento národ je již na kolenou. Co bude s námi odbojnými, na to si musíme počkat.

Gales
12. 7. 2023 10:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Přijde čas i konce Erdogana. A nebude to dlouho trvat.

PENNYS
25. 7. 2023 13:37
Ohodnotit příspěvek :
     

ŽE BY MADARSKO JAKO PRVNÍ Z POSTKOMUNISTICKÝCH ZEMÍ DOSTALA ROZUM A UTEKLA Z EUROSOJUZU A Z NATA????? DRŽÍM ORBÁNOVY VŠECHNY PALCE I U NOHOU