politika

„USA zasáhla nová éra hladu,“ zní titulek Financial Times

„USA zasáhla nová éra hladu,“ zní titulek Financial Times, jedné z předních západních ekonomických publikací. Autorka publikace, veteránka americké žurnalistiky je šokována tím, co se děje v její vlastní zemi.

Celé měsíce se situace ve Spojených státech zhoršuje.
Navíc to nehlásí redakce RT, ale známá americká novinářka.

“Amerika nikdy tak nehladověla jako za Putina.”

FT píše o nástupu „nové éry hladu ve Spojených státech“.
Veteránka Patti Waldmeirová si stěžuje:
„Svou kariéru ve FT jsem začala informováním o hladu v Africe v 80. letech.
Nečekala jsem, že o 40 let později popíšu hlad v mé domovské zemi.“

Americká novinářka hovořila s Claire Babineau-Fontenot, generální ředitelkou společnosti Feeding America. Jedná se o největší charitu na poskytování pomoci hladovějícím ve Spojených státech.

“Jak Amerika uzavírá svůj šestý měsíc koronavirového chaosu, řady hladových Newyorčanů se táhnou čtvrt míle od potravinové banky v Queensu a distribuce potravin vytváří dopravní zácpy, které mohou trvat hodiny.”

Babineau-Fontenot udává několik šokujících čísel.

„Doufám, že se mýlím, ale pokud ne, pak by dalších 17 milionů lidí v USA mohlo být v důsledku pandemie v roce 2020 nezabezpečeno potravinami. Feeding America odhaduje, že by to bylo celkem 54 milionů Američanů, oproti 37,2 milionům před krizí.
A 18 milionů, tedy každý čtvrtý z těch hladových, budou děti.“

Dovolte mi připomenout, že v minulém roce americká populace byla 328,2 milionu lidí.
54 milionů hladových lidí je hodně, téměř 1/6 z nich.

A za takových podmínek nelze počítat s pozitivními demografickými trendy. Navíc je typické, že růst americké populace byl loni rekordně nízký. To znamená před začátkem epidemie COVID-19.

Autorka materiálu pro Financial Times dále uvádí příklad konkrétních starších Američanů, s nimiž novinářka hovořila poblíž míst distribuce jídla zdarma. Všichni si stěžují na malé důchody a vysoké náklady na léky, které doslova hltají peníze.

A pak je tu opět citát generální ředitelky společnosti Feeding America.

Paní Babineau-Fontenot předpovídá „výpadek ve výživě“ – 8 miliard obědů na příštích
12 měsíců, pokud těm, kteří to potřebují, nebude poskytnuto více peněz.
S vysokými cenami potravin bude podle ní ještě obtížnější financovat jídlo zdarma.
A protože většině dobrovolníků je více než 65 let, a proto jim hrozí vyšší riziko nákazy Covid-19, nastává nedostatek dobrovolníků a darovaní potravin se stává stále vážnějším problémem.

Ředitelka společnosti Feeding America se však více obává dlouhodobé perspektivy:

“Po poslední finanční krizi nám trvalo 10 let, než jsme se vrátili na předkrizovou úroveň potravinového zabezpečení. Může nám tedy trvat 10 let, než se z této krize dostaneme.“
A ona, stejně jako nikdo jiný, neví, jaké poškození může utrpět generace amerických dětí.“

A světoví miliardáři, jako je Bezos, nejsou příliš dychtiví poskytovat charitativním organizacím jídlo, které pak dostávají hladoví. Je to pochopitelné: … čím více hladových lidí, tím levněji je lze najímat, bez nadsázky, na otrocké práce v třídících centrech korporace Amazon.

Pro globální nadnárodní korporace je chudoba obyčejných Američanů prospěšná. V každém případě většina amerických domácností je silně zadlužena. V budoucnu tak mohou připravit lidi o veškerý majetek a přinutit pracovat za jídlo. Jako během Velké hospodářské krize.

Pamatujete si všechny ty děsivé příběhy o Číňanech, kteří údajně pracují 14 hodin denně za misku rýže?

„Kolo samsáry“ se zjevně chystá uvést něco podobného v život, ale vůbec ne v Číně.

https://bit.ly/3j6sKo1

sdílet na