Krize UKRAJINApolitika

„Tohle musí přestat. Tak rychle, jak je to možné”

MUDr. Ivan David

„Černá kolona, dvě desítky těžce ozbrojených elitních vojáků a dvacetihodinová cesta ukrajinským venkovem: Moje cesta s novým předsedou evropské Rady Viktorem Orbánem k prezidentovi Volodymyru Zelenskému do Kyjeva.“

Přináším laskavému čtenáři exkluzivní text Rogera Köppela, jediného zástupce západních novinářů, který doprovázel Viktora Orbána na jeho cestě do Kyjeva na začátku tohoto týdne. Čtěte:

Kyjev

„Modrá světelná kolona černých limuzín brázdí bruselskou pozdní odpolední dopravu. Viktor Orbán, maďarský premiér a nejdéle sloužící předseda vlády v Evropské unii, právě úspěšně dokončil svou inaugurační recepci v hlavním městě EU. A už to začíná. Ve vysoké rychlosti. Od tohoto pondělí 1. července Orbán šest měsíců předsedá Evropské radě předsedů vlád. Rada je fakticky nejvyšším orgánem Evropské unie, jakousi aktivní správní radou, jejímž výkonným nástrojem by měla být Evropská komise. Ale od covidové pandemie, jak mi řekl maďarský ministr pro EU János Bóka, přibírala si Ursula von der Leyenová stále více pravomocí, ‚až příliš,‘ dodává právník s obavami v hlase.

Briefing v letadle

Odbočujeme a před námi je letiště belgické armády. Šedé letadlo maďarského letectva, Dassault F7, je připraveno s plnou nádrží. Orbán si vykračuje po schodech pružnými kroky, vyhoupne se na kožené křeslo, sundá si sako a kravatu, levou nohu má volně nataženou na postranní opěrce. Vládní letadlo nás veze na tajnou misi do Debrecínu ve východním Maďarsku. Pokud se nic nepokazí, nabere nás tam kolona dalších černých limuzín. Mají nás po jedenáctihodinové cestě odvézt do Kyjeva. Téměř nikdo zatím neví, že Viktor Orbán rychle navštíví ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, je to první akce první v jeho funkčním období, které dnes začíná. Chce s ním mluvit o válce na Ukrajině, a především o tom, jak ji ukončit.

Orbán se považuje za svého druhu „problémového zvěda“, průzkumníka minových polí a konfliktů.

Jakmile Dassault vzlétne k obloze, Orbán zahájí briefing. Jeho prezentace je svižná a argumenty z něj jen proudí. Mluví rychle, skoro staccato, žádné excesy, žádné tlachání, křišťálově čisté, promyšlené věty. V nadcházejících měsících prý prozkoumá nejdůležitější krizové zóny světa z evropské perspektivy. Vidí se jako ‚předsunutou hlídku‘, průzkumníka minových polí a konfliktů, bude psát zprávy, určovat místo co nejrealističtěji a ukazovat varianty akce. Pak by ale měla rozhodnout Rada, ne on. Ne, nemyslí si, že by jeho předchůdci – kdo si ještě pamatuje jejich jména – úřad chápali v tomto smyslu. Do budoucna se chce zkusit vypořádat i s Libanonem, Balkánem a migračně temnou zónou Sahelu. Nejdůležitější Orbánovou prioritou je ale Ukrajina: ‚Každý den umírají na frontě stovky, tisíce mladých lidí. To musí přestat. Tak rychle, jak je to možné.‘

Před rokem mi odpověděl maďarský premiér v rozhovoru pro Weltwoche na otázku, jaký je jeho nejdůležitější dojem z války: ‚Že EU již neexistuje jako politický faktor. Již neexistuje. Odhlásila se, nehraje žádnou roli, je pěšákem zájmů jiných.‘ To by se mělo změnit. Načasování je dobré, má prý pocit. V Evropě a Americe se rýsují politické změny. ‚Všichni kromě mě odmítají mluvit s Putinem, což je vážná chyba.‘ Mírotvůrce Orbán? Nejprve musí být příměří. Pak bychom mohli vyjednat trvalý mír. ‚Všichni předsedové vlád EU kromě mě,‘ říká Orbán, ‚to vidí přesně opačně. Chtějí nejprve mírové podmínky, později příměří.‘ Ale to je špatný přístup. Dosáhnout stabilního míru je mnohem obtížnější než ukončit každodenní jatka. Domnívá se, že Zelenskyj má také zájem na příměří, ale to je nyní třeba prozkoumat a identifikovat jeho červené linie. ‚Pokud nebude souhlasit s mým plánem,‘ pokračuje Orbán ‚navrhnu, aby během letních olympijských her v Paříži složil zbraně alespoň na dva týdny.‘ Takhle by to udělali staří Řekové, žádná válka, žádné zabíjení během olympijských soutěží.

Orbánův plán

Na otázku, jak dlouho byla návštěva Zelenského plánována, Orbán překvapivě odpověděl: ‚Rozhodli jsme se spontánně u příležitosti jeho návštěvy Evropské rady minulý čtvrtek.‘ Teď je pondělí. Nikoho o tom kromě svých nejbližších zaměstnanců neinformoval. Veřejnost se to dozví až zítra, v úterý, kdy oba předstoupí před média v Kyjevě. Proč by měl Zelenskyj návrhy přijmout? Orbán: ‚Protože má potíže. V USA se blíží změna vlády. Po Bidenově debaklu v televizním duelu se objevují náznaky, že Trump udělá comeback. Ale pak už Zelenskyj nebude mít co říct. Trump bude jednat přímo s Putinem. Zelenského a Evropu vynechá. V tomto případě nemá Zelenskyj co získat, ale má hodně co ztratit. Musím mu to vysvětlit.‘

Všichni ostatní šéfové vlád EU jsou samozřejmě proti, říká Orbán. Jeho cílem je přivést EU, která, zdá se, je na dálku řízena z USA a bez vlastních rozhodnutí, zpět do aktivní role. ‚EU neexistuje jako nezávislý politický faktor v této válce,‘ řekl Orbán Weltwoche v rozhovoru před rokem. Nyní to chce změnit – se Zelenského pomocí. Je potřeba začít znovu mluvit s Ruskem. Ale jak se to má stát, když EU de facto zakázala mluvit s Putinem, který byl prohlášen za vyděděnce a válečného zločince? ‚Pouze Zelenskyj může vyřešit blokádu EU proti Rusku. Pokud převezme iniciativu a vyjedná příměří, Evropané se proti tomu nepostaví. Je důležité, abychom to stihli před volbami v USA. Času je zatím dost.‘ Orbánův smělý plán: Zelenskyj by měl prolomit evropský dialog a válečnou blokádu. A vrátit EU zpět jako seriózní vyjednávací velmoc.

Jak ale Putin na žádost zareaguje? Vůdce Kremlu nemusí mít zájem o příměří. Jeho síly mají navrch, Ukrajinci ztrácejí. Ochota Západu poskytovat bezpodmínečnou podporu se zmenšuje. Proč by teď měl Putin ustupovat? ‚To je pravda,‘ odpovídá nyní téměř vesele Orbán, ‚ale z příměří by Putin mohl mít politický prospěch a do jisté míry napravit svou reputaci, která byla na Západě masivně poškozena. ‚Mimochodem, z USA přicházejí povzbudivé signály,‘ dodává premiér, který poletuje od jednoho tématu ke druhému jako pingpongový míček. Američané jsou prý zatím velkými vítězi této války, strategicky i finančně, ale volební rok je také zkouškou charakteru. Orbán si je jistý, že američtí voliči nechtějí válečného prezidenta, ale mírového prezidenta. Na posledním setkání G-7 Biden naléhal na Zelenského, aby brzy předložil realistické plány vyjednávání.

Vojenský konvoj v Karpatech

Pasová kontrola. Tady začíná Ukrajina. Noc je před námi. A minimálně deset hodin jízdy do hlavního města za prezidentem Zelenským. Není skoro nic vidět. Skrze Karpaty se vine dálnice plná výmolů, nikoli od bomb. Celá tato oblast kdysi patřila Maďarsku. Odsud maďarští králové bránili Evropu před náporem Osmanů ve svých opevněních. Na tomto pohoří si vylámaly zuby i císařské armády Ruska. Po první světové válce, kterou Maďarsko prohrálo spolu s Rakouskem a Německem, byly státu zabaveny dvě třetiny jeho území, včetně tohoto pohoří, které se přidalo k tehdy nově založené Ukrajině. Hranice v této části Evropy jsou tekuté, říká mi hlavní stratég Balázs Orbán, mladý maďarský Kissinger, který není s premiérem, navzdory jménu, v příbuzenském vztahu. I na rozlehlém území dnešní Ukrajiny po staletí země nasákla krví, je to věčná bojová zóna velmocí. V těchto zeměpisných šířkách, na šachovnici říší, žije prý trpělivý a utrpení přivyklý národ s nádechem melancholie.

Orbán nebojuje proti, ale za lepší Evropu, v níž mají členské státy větší slovo.

Až teď si uvědomuji, že se naše kolona rozrostla na dvacet vozidel, většina z nich s blikajícími světly, včetně pár dodávek. Zastavujeme u dálniční čerpací stanice. Najednou kolem nás stojí dva tucty těžce ozbrojených mužů v plné výstroji, s rozkročenýma nohama zastiňují okolí. Jsou to maďarské speciální jednotky, protiteroristické jednotky, každý voják kolem 190 cm. Viktor Orbán, nyní v šortkách a rozhalené košili, si se svými lidmi vedle benzinové pumpy povídá o mistrovství Evropy ve fotbale a nejeví známky únavy. Jsou tři hodiny ráno po velmi dlouhém dni. Mírová politika je maraton, vytrvalostní sport. Orbán kolem sebe shromáždil řadu dlouholetých, loajálních a inteligentních spojenců. Nejdéle sloužící evropský premiér je člověk stojící pevně na zemi, pokud si přečtete jeho projevy, ale také brilantní, vtipný rétor s tahem na branku. Jeho podřízení mu s respektem a bez předstírané úcty říkají ‚šéf‘.

Čas hraje pro Putina

Přede mnou sedí nový bezpečnostní poradce Marcell Biró, rovněž bývalý právník. Mluvíme o průběhu války na frontě. Domnívá se, že je nemožní porazit Rusy na poli války. Ukrajinci utrpěli obrovské ztráty, nejvyšší odhady jsou tisíce za den. Navzdory snížení náborového věku z 27 na 25 může Zelenskyj jen stěží zaplnit pozice. Putin má naopak obrovské rezervy, nekonečnou munici a gigantický arzenál. Zeptal jsem se ho na německého vojenského experta ETH Marcuse Keuppa. Ten už měsíce mluví o hrozícím kolapsu Putinovy armády. V německých novinách právě diagnostikoval, že kremelskému vládci docházejí zbraně. ‚Je těžké to pochopit,‘ odpovídá Orbánův bezpečnostní poradce. Rusko bylo vždy systematicky podceňováno. Čas není proti Putinovi, ale pro něj.

Venku se kolem nás míhá krajina. Je ráno. Začíná krásný, trochu zamžený slunečný den. Západní Ukrajina je nádherná zemědělská krajina, velmi plochá, jen občas mírně zvlněná. Zřejmě se jedná o nejlepší obilnou půdu v Evropě. A nejkrvavější. Proti Moskvě se sem kdysi valily tankové kolony Wehrmachtu. Ještě v létě 1942 byli Němci pevně přesvědčeni, že dokážou rozdrtit sovětský kolos. Lidé se posmívali neschopnosti ruských generálů, nedostatku morálky, mizerné organizaci, špatné výzbroji. Jako dnes? Je neuvěřitelné, že právě v tuto chvíli na východě země vybuchují bomby. Dva národy, které jsou ve skutečnosti sourozenci, spolu bojují a zabíjejí se. Vzpomínám si na rozhovor s maďarským ministrem pro EU Bókou včerejšího odpoledne v Bruselu. Na otázku, jak na něj Zelenskyj působil, odpověděl jednoduše: ‚Vyčerpaně‘. Viktor Orbán vyjádřil svůj dojem v letadle takto: ‚Zelenskyj je upřímný vlastenec. Miluje svou zemi. A chce pro Ukrajinu dobrý deal.‘ Je skutečně ve vzduchu naděje na mír?

Staré evropské elity padají

Evropa, Západ se mění. Orbán si je téměř jistý, že Trump volby vyhraje. ‚Je to nejlepší, co se světu mohlo stát.‘ V Evropě voliči zahájili proces výměny starých elit. ‚Kapitola evropských poválečných dějin se uzavírá. Začalo to pádem Berlínské zdi. Následovalo východní rozšíření EU a NATO. Tato fáze se nyní chýlí ke svému neodvolatelnému konci. Evropské národy zanechaly politikům v evropských volbách tři vzkazy: Zaprvé: Křičeli na staré studené válečníky rozšíření NATO: Jděte do háje! Chceme mír, ne válku. Za druhé: migrace. Trpíme, ale vám nedaří ani kontrolovat hranice. Odejděte! A za třetí: Udělali jste zničující zelenou politiku. Zelená dohoda je katastrofa. Ničí prosperitu. A Evropa spaluje více uhlí než kdy předtím. Potřebujeme nové elity. Měli byste odejít.‘

Aby Orbán spojil konzervativní síly, vymyslel před svou inaugurační cestou do Zelenského v Kyjevě v Evropském parlamentu novou skupinu: Patrioti pro Evropu. Název je vybrán chytře. Jde k jádru toho, co je pro Orbána důležité: vlastenectví, láska k vlasti, ale ne přílišný nacionalismus. Pro Evropu: Orbán nebojuje proti, ale za lepší Evropu, v níž mají členské státy větší slovo, vrací se ke staré vizi poválečného francouzského prezidenta de Gaulla, ‚Evropě vlastí‘. Už je tam FPÖ Herberta Kickla a strana bývalého českého premiéra Babiše, který si opět vedl ve volbách dobře. Orbán je přesvědčen, že se na palubu dostane i Marine Le Penová. Giorgia Meloniová si stále drží odstup. Orbán má k oběma ženám velký respekt. ‚Měl jsem velmi dobré vztahy s Le Penovou a Meloniovou, když byli v Evropě ještě považovány za vyvržence.‘ Kritizuje německou AfD: ‚Strana se musí naučit sebeovládání. Jinak je rizikem pro ostatní.‘ Chce Orbán vytvořit pomník pro sebe a své vlastence a upevnit svou moc v Evropě? Premiér mávne rukou: ‚Ne, Maďarsko je na to příliš malé. Jsem stavitel, umožňovatel. Ostatní by měli vést.‘ Jeho preferovaným kandidátem je: Meloniová.

Kyjev na začátku léta

Kyjev ve válce: Naposledy jsem zde byl v roce 2000 na rozhovoru s tehdejší premiérkou Julií Tymošenkovou. Tato kdysi nositelka naděje už dávno zmizela v neznámu. Od ruské invaze jsem se několikrát pokusil dostat do ukrajinského hlavního města. Ale z bezpečnostních důvodů mi to nebylo doporučeno. Ukrajinským úřadům se zjevně nelíbí, když na jejich území vstupují kritici. Nyní to konečně klaplo, když jsem jediný zahraniční novinář, který se zúčastnil mírových rozhovorů, o kterých svět ještě nic neví. Zvenčí úctyhodné východoevropské světové kulturní město Kyjev nevykazuje žádné známky války. Na příjezdových cestách stále stojí rozpadající se šedé budovy ze sovětských dob. Lidé – muži, ženy a mladí lidé – se procházejí v centru města, teploty jsou letní. Kavárny jsou obsazeny a atmosféra vypadá jako vždy. Zvenčí je vše normální.

Ale dojem je klamný. Válka je hmatatelná. Přirozeně. Příbuzní a přátelé stojí a padají na frontě. Jeden muž mi řekl, že proud vypadne každý den na deset hodin, nikdy nevíte kdy. Každý Ukrajinec je svým vlastním válečným reportérem na Telegramu. Lidé se navzájem varují. Včera byl poplach v 16 hodin. Občané se o tom sami informovali. Před invazí ruských vojsk žilo v Kyjevě kolem čtyř milionů lidí, nyní jich je 2,5 milionu. V jiných částech země se mladí lidé už neodvažují vyjít do ulic, protože je vláda kvůli vysokým ztrátám v ulicích nutí násilím k vojenské službě. Ceny rostou a jsou téměř na úrovni EU, ale mzdy ne. Jedna žena mluví, což je pochopitelné, o obrovské válečné únavě. Lidé chtějí, aby to přestalo, nevidí perspektivu. A kdo může vinit mladé kluky, že dělají vše pro to, aby se vyhnuli vojenské službě?

Rezidence Zelenského

Vyrážíme, naše poslední zastávka, konvoj startuje směrem k prezidentskému paláci. Rezidence se nachází nedaleko od centra na břehu vysoko nad Dněprem. Mariánský palác byl postaven v 18. století italským architektem v jižním baroku, jemně barevně ocukrovaný jako dort. Tento hrad si oblíbila mimo jiné i carevna Kateřina Veliká. V 19. století několikrát vyhořel, ale byl věrně obnoven a nyní slouží jako velkolepé sídlo ukrajinských hlav států. Vše je dokonale ozdobeno vlajkami a květinami. U vchodu nás kontrolují stráže v historických uniformách jako z muzea. Nálada je uvolněná, profesionální. Na mramorové podlaze se seřadil celý zástup ukrajinských novinářů. Očekává se, jak mi bylo řečeno, že Zelenskyj přesvědčí Orbána, aby udělal více pro věc Ukrajiny v EU. U jednoho ze sloupů ve velkém sále nenuceně stojí ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Těší ho, že Orbán svůj první oficiální počin věnuje Ukrajině. Neprojevuje příliš velkou naději na mírové řešení, ale je dobře, že Zelenskyj mluví s Orbánem.

Věří Zelenskyj tomu, co tvrdí? Mluví tak proto, že to Ukrajinci chtějí slyšet?

Novináři, se kterými jsem dělal rozhovory, nemohou pochopit, proč Putin zahájil útok na Ukrajinu. Jsou přesvědčeni, že ruský prezident chce zničit a vyhladit ukrajinský národ. Už se na to chystá. Rusové vybombardovali 80 procent energetické infrastruktury. Někteří lidé však s úžasem poznamenávají, že lidé si rychle zvyknou na každodenní povahu války. Sergej byl dříve korespondentem na Blízkém východě, v Sýrii, Aleppu a dalších. Byl ohromen, jak tamní obyvatelstvo žilo s pravidelným bombardováním. Dnes si všimne, že v Kyjevě jsou věci podobné, i když ne tak hrozné. Dva další byli na konferenci na Bürgenstocku ve Švýcarsku. Okouzleni poklidnou krajinou a poněkud šokováni vysokými cenami se zdají být výsledkem mírně nadšení. Skutečnost, že tam Čína nebyla, je považována za velkou nevýhodu. Když se zástupkyně soukromé televize ptám, co si myslí o teorii, že Američané vyprovokovali Rusy svým odvážným rozšiřováním NATO, líčí jiný dojem, lehce podrážděně. Ukrajinci se prý snad desetkrát snažili dohodnout s Rusy vyjednáváním. Ale Putin je gangster. Nenacházím tu nikoho, kdo by to viděl jinak.

Prezident pod tlakem

Orbán a Zelenskyj vstoupili do velkolepého sálu o něco dříve, než bylo plánováno. Vztah mezi nimi nevypadá nijak zvlášť srdečně. Není to doba ledová, ale trochu mrazivá, pokojová teplota je výrazně nižší než venku. Zelenskyj ve svém obvyklém vojenském oblečení, černý nahoře a zelený dole, vypadá velmi napjatě, jako by byl pod olověným talířem nebo jako někdo, kdo právě slyšel něco špatného, co slyšet nechtěl. Přečte svůj závěrečný komentář z listu. Překládají mi, že o mírovém návrhu, který předložil Orbán, neřekl ani jednu větu. Na konci svého prohlášení říká jako obvykle ‚Slava Ukraini‘ – sláva Ukrajině. Pak se stane něco zvláštního. Shromáždění novináři, téměř všichni z Kyjeva, novin, rádia, agentur, televize, sborově křičí na svého prezidenta – ‚Ukraini Slava‘, v obráceném pořadí slov. Zní to jako náboženská mše. Možná je to jen kvůli skutečnosti, že na východě zuří válka, zatímco se zde v tomto nádherném paláci odehrává slavnost těch, kdo byli ušetřeni.

Viktor Orbán mluví volně, ale i v jeho proslovu je znát jistý odstup, i přes letní vedra jsou ve vzduchu jemné krystalky ledu. Zdá se, že očekávaného průlomu ještě nebylo dosaženo. O Orbánově plánu inspirovat Zelenského k příměří není ani zmínka. Ukrajinský prezident, jak se zpětně na maďarské ambasádě po debrífingu dozvídám, se zřejmě drží svého požadavku, který je Maďary považován za donkichotský, že mír může nastat až po vojenském vítězství nad Putinem. Na jaké planetě žije prezident? Opravdu věří, že dokáže porazit svého výrazně silnějšího soupeře? Odpovědí jsou jen tázavé pohledy. Na maďarské ambasádě jíme vynikající boršč; budova je fascinující architektonická památka ze sovětských časů, futuristické vzory koberců, nádherně ořechově hnědá stěna knihovny v prvním patře.

Loučení a pokračování

Věří Zelenskyj tomu, co tvrdí? Mluví tak proto, že to Ukrajinci chtějí slyšet? Chce, aby svět věřil, že jeho vojáci mají na bitevním poli navrch? Inscenuje bývalý herec realitu podle svých představ? Nebo má pravdu? Mýlí se ti přítomní? Napadá mě pasáž z velkého projevu švýcarského nositele Nobelovy ceny Carla Spittelera během první světové války. Projevu na oslavu neutrality. Podívám se na Google: ‚Kdo lže v hlášeních z bitvy? Ne ten či onen národ, ale ten poražený. Pro vítěze je snadné držet se pravdy. Nelze však rozumně požadovat, aby poražený oznámil svou porážku hlasitě a naplno. Protože tady jde o lidskou sílu. Ani my, kteří se tomu posmíváme, bychom to nedokázali.‘

Člen – veterán delegace, si povzdechne. Dlouhodobě se zabývá maďarsko-ukrajinskými vztahy. Za Zelenského se bohužel rozšířil jednotný názor. Diskuse již není žádoucí. Vláda vidí vše černé nebo bílé, dobré nebo špatné. Jste buď pro nebo proti Ukrajině, neutrální postoje jsou klasifikovány jako nepřátelství. Vláda také nemá zábrany zařazovat neoblíbené novináře a kritiky na černé listiny. Nikdy nebyly oficiální, ale jsou realitou. Pak můžete být deportováni, uvězněni nebo vůbec nevpuštěni do země. Možná by se to v případě války stalo v každé zemi, dodává smírně. Možná, odpovídám, ale Ukrajina je na Západě oslavována jako symbol svobody a demokracie, který musíme bránit. Očividně jím není. A tvrzením, že v Rusku je prý všechno horší, se údajně jen okrajová nespravedlnost na Ukrajině nedá zamlčet ani ospravedlnit.

Příměří ještě není na dosah. Ptám se Viktora Orbána, jestli je zklamaný. Říká že ne. Chce to spoustu pokusů, dlouhé noci na hrbolatých cestách, pokusy a rozhovory, ve kterých chytnete i omrzliny. Rychle balíme věci. Poslední sousto z bufetu. Maďarští odstřelovači nasedají do svých dodávek. Mohutná brána ambasády se otevírá. S blikajícími světly se brzy opět projedeme po zdánlivě nekonečných ukrajinských polích. Najednou venku hustě prší. Občas se vyjasní mraky a vysvitne sluníčko. Na dálničních čerpacích stanicích se zase vtipkuje a fotbal je téma. Nálada se rozjasní. Do Budapešti přijíždíme dlouho po půlnoci, k smrti unavení, ale plní energie. Mír je tvrdý byznys a geopolitika není pro slabé povahy. Premiér mi na rozloučenou podává ruku. Oči mu jiskří. Co se rodí? Pokračování následuje,“ píše v závěru své obsáhlé stati Roger Köppel.

sdílet na

85 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
ijn
6. 7. 2024 13:10
Ohodnotit příspěvek :
     

válka o dobytí zdrojů RF má mnoho způsobů a Západ nepochopil, že jsou Rusové ochotni bránit vlast až pochodem na pobřeží Atlantiku a překonají i La Manche,

tzv. konečné řešení válek bude dosaženo do 5 let, tak si vytkli cíle Slovanští vlastenci pod vedením VVP!!! Mnozí budou profitovat,….jiní hodně ztrácet,…a v ČR se musíme vrátit ke slovanským kořenům a zaprodanců se zbavíme novu daňovou zátěží i kapitalizací jejich nakradených majetků!!!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jaroslav
6. 7. 2024 14:13
Odpovědět  ijn

Celkem již Rusové pochodovali na západ 3x. Napoleon byl až druhý a Hitler třetí. Doufám že se čtvrtého ruského tažení na západ nedožiji a že rukou píseň “Jedou jedou po Berlíně naši kozaki ” budu slyšet jenom z Youtube. Také by se mohla, vzhledem k “zásluham” české vlády nezmění Berlín za Prahu. Co jsme si zvolili to máme. Nejvíce by se asi k Rusům lísali voliči fialový.

Pavel z Moravy.
6. 7. 2024 17:13
Odpovědět  Jaroslav

Já jsem si tam všimnul jedné důležité informace a to této. NOVINÁŘI se kterými jsem dělal rozhovory nemohou pochopit proč Putin zahájil útok na Ukrajinu. Nebo, že by pro ně bylo normální to ostřelování a zabíjení vlastních, pouze rusky mluvících spoluobčanů. Takže jejich propaganda musí být skutečně komfortní, když novinářská elita neví a nebo nechce vědět co se v jejich zemi od majdanu děje. Proboha, vždyť oni jsou zbanderizovaní a ti lidé a novináři to nevidí? Ten jejich dnes již nezvolený vládce tam vládne jako tyran, kdyby toto probíhalo někde v Evropě, tak by liberální špičky z toho dostaly osipky a tady je vše v pohodě. A to, že tam někdo ty bratrovražedné boje podporuje, tedy amícká a evropská generalita ukazuje, že ti obyčejní Ukrajinci jsou pro ně skutečně póvl. A oni samotní to ještě asi nepochopili. To snad ani není možné.

Albi
6. 7. 2024 20:13
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Je to jako u nás. Ti novináři, kteří by neopakovali nařízené názory tam prostě nesmějí ani vstoupit. Což neznamená, že neexistují.

eFPe
6. 7. 2024 20:52
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Nevládne Pavle. Nevládne. Je to Hurvínek, kterého vodí na drátkách a mluví za něj někdo jiný….

7. 7. 2024 00:02
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Čort vzal novináře. Mnohem, mnohem horší je, že totéž nedokáže pochopit cca 80% chocholů!
Jistě, brojí semo tamo proti mobilizaci, ale vinu za to dávají natonáckům, že je málo podporují, a Putinovi !!!

Ne NATO a fetákovi; ne sobě, jako tzv. národu, který, v rozporu s vlastní ústavou i v rozporu se slibem neutrality výměnou za samostnost obé porušil, poplival, zneuctil a chtěl vstoupit do NATO; ne sobě, jako tzv, národu, který ruskému národu pod sankcí zakázal jeho mateřštinu; ne sobě co tzv. národu, který po osm let ostřeloval území národa, s nímž mají stejné kořeny – a tak bych mohl pokračovat – ne sobě dávají vinu za to vše – ale na vině je Rusko!
A to vůbec ze všeho nejhorší je, že 80% chocholů je stále přesvědčeno, že jejich führer vede spravedlivou válku!
Odkud to mám? Z ukrovebů i z ruswebů kamaráde. Z průzkumu někdy v minulém měsíci.
Summa – politruk má pravdu, když tvrdí, že nesmí zůstat ani milimetr takzvané ukrajiny, protože i ten milimetr by byl do budoucnosti hrozbou.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy.
7. 7. 2024 09:06

Já vím Milane, že to tak je. To o těch 80 % ne li více je skutečnost. Je nutné pochopit, že toto vše má kořeny v hluboké minulosti před více jak stoletím. Mne zaráží, že tady si spousta lidí myslí, že tady tito tzv. naši Ukrajinci jsou ti hodní, kteří chápou co se tam stalo. A tomu já vůbec nevěřím, myslím si, že ta bander párty pokrývá většinu jejich společnosti.

7. 7. 2024 16:38
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Je to o fous víc než osmdesát, ale pamatuji si jen tu osmičku – co bylo za ní už ne.
Hm… Co se tam stalo, chápou jen ti, co k nám přišli v první vlně migrantů z řad lidí práce – z řad lidí práce proto, že zároven s nimi k nám navalili i ukromafiáni – po zániku SSSR.

Tady ti pro odlehčení a zlepšení nálady přidám skutečný příběh manželů – Rusa Michala a Malorusky Olgy (oba pravoslavní) – s nimiž nás s mým synem pojí letité přátelství. Kteří nás pozvali na oslavu půlročních “měsíčnin” jejich dětí, kterých jsme se pochopitelně zúčastnili, rozumí se. Ta oslava se odehrála včera. Ještě jednou – je to skutečný příběh, i když obsahuje až takřka pohádkovou složku, jak ještě uvidíš.
Jo, tohle ještě.
Michal je Rus, ale jeho táta se i s rodinou přestěhoval ještě za sovětů kvůli práci do Kijeva. Pak se rozpadne SSSR, Michal zanechá učení na automechanika, rozloučí se s rodiči – slzy a tak, ale Michal je pevně rozhodnutý -, a migruje do Československa.
Tady si najde práci v pekárně, kde seznamuje s mým synem Milanem a přes něj se mnou – to na vysvětlenou. Po pěti letech sekne s pekárnou, dalších pár let maká co automechanik, pak sekne i s tím, a zakládá si stavební firmičku,

7. 7. 2024 16:38

ve které mu Milan dělá garanta. No a někdy před patnácti lety, ve svých pětatřiceti a fous, se seznamuje v nějakém pravoslavném chrámu či kostele v Praze (název mi vypadl), kam Michal odjel na uvítání pravoslavného Nového roku, s o deset let mladší Olgou, dcerou maloruských migrantů z téže první vlny devadesátek. Po roce jedou i s rodiči Olgy do Kijeva pro požehnání Michalových rodičů, vezmou se tam, a že si založí rodinu.
Vrátí se, ted už domů, do Čech, Olga se nastěhuje k Michalovi, staví si dům a zároven pracují na té rodině – a furt nic. Dům, ve kterém pamatováno na děti, už stojí, nastěhují se tam – a furt nic. Přidají k domácímu modlení ještě zájezdy na pravoslavné bohoslužby v ÚL – a furt nic. Tak se obrátí na vědu, ale modlí se dál. Jo tohle ještě – Olga si, jak mi včera přiznala, přála dceru, ale Michalovi, aby ho nermoutila, tvrdila, že si přeje také syna. Ale modlila se za dcerku. A Michal za synka.
No a tady je ta pohádková složka – na ježíška minulý rok dostali od Big Bosse, za to usilovné modlení a víru v Něj, jedenapadesátiletý Michal a jedenačtyřicetiletá Olga dáreček pod stromeček: dvojčátka; synka Mišku a dcerku Olinku. A já se kvůli tomu přežral.

Pavel z Moravy.
7. 7. 2024 18:28

Díky, krásný příběh. Tak ať se dvojčátkům daří a manželům také.

Markýza
7. 7. 2024 20:04

To je paráda! Spravedliví se dočkají spravedlivých příběhů.

Frank
6. 7. 2024 15:03
Odpovědět  ijn

Zdroje se nedobíjejí, ale dobývají, troubo.

marie
7. 7. 2024 16:09
Odpovědět  Frank

Dobíjej se až potom.

6. 7. 2024 13:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Pecka…
Ale myslím si,že jste vytáhli Krále příliš brzo…
Pěchota ještě není zničená…
Fico budiž toho důkazem.
Vyrazit s Králem proti pěchotě, je nerozum…

JoFa
6. 7. 2024 15:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Citujem z článku, že sa tí poje..nci maďarskí nevrátia až k Adamovi a Eve!!!
 “Celá tato oblast kdysi patřila Maďarsku. Odsud maďarští králové bránili Evropu před náporem Osmanů ve svých opevněních. Na tomto pohoří si vylámaly zuby i císařské armády Ruska. Po první světové válce, kterou Maďarsko prohrálo spolu s Rakouskem a Německem, byly státu zabaveny dvě třetiny jeho území, včetně tohoto pohoří, které se přidalo k tehdy nově založené Ukrajině. Hranice v této části Evropy jsou tekuté, říká mi hlavní stratég Balázs Orbán, mladý maďarský Kissinger, který není s premiérem, navzdory jménu, v příbuzenském vztahu. I na rozlehlém území dnešní Ukrajiny po staletí země nasákla krví, je to věčná bojová zóna velmocí.” 
Tu máte info o Podkarpatskej /zakarpatskej/ Rusi, maďarov je tam len jedna osmina!!!
https://cs.wikipedia.org/wiki/Zakarpatská_oblast ,

JoFa
6. 7. 2024 15:32
Odpovědět  JoFa

Pokračujem…
Asi by bolo vhodné vysvetliť tomuto nebezpečnému nationalistckému hajzlovi, čo bolo na tomto území, pred Uhorským kráľovstvom, takto si bude nárokovať ten imbecil územia donekonečna. Orbán a maďari sú nebezpeční nacionalistický extrém a nikdy s nimi nebude pokoj, živia myšlienku Uhorska celé generácie a tlačia to do hláv všetkým okolo seba.
Dúfam, že ho Putin pošle do psej matere a nechá si to územie pre bezproblémový tranzit, lebo tento ču..k maďarský, je mu ochotný vyhu.liť a nastaviť kakaovú dierku za Podkarpatskú Rus.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
JoFa
6. 7. 2024 15:42
Odpovědět  JoFa

Keď si už otierajú hubu o Osmanov a Maďarskú šľachtu, tak jediný výprask dostali Turci pri Veľkých Vozokanoch na Slovensku, kde najprv Turci pobili celú maďarskú šľachtu a posledné zbytky podporil pospolitý Slovenský ľud s vidlami, cepami a kosami a zachránil to ich veľké poj..né Uhorsko, totálnou porážkou Turkov.
https://www.valka.cz/12251-Bitka-pri-Vozokanoch
https://sk.wikipedia.org/wiki/Bitka_pri_Veľkých_Vozokanoch
Aj posádky z pevností Levice a Vráble boli Slováci a nie Maďari, takže to je pre nás Slovákov podstané a nech si Felvídek rovno poj..bú..

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Joe Arp
6. 7. 2024 15:52
Odpovědět  JoFa

Ty jedeš, jsi celkem výživný hovado!

JoFa
6. 7. 2024 15:55
Odpovědět  Joe Arp

Naštuduj si odkazy a potom mudruj. Maďari nie sú český problém, zato si taký vymúdrelý, radšej sa zaoberaj Sudeťákmi, tomu rozumieš viac.

Joe Arp
6. 7. 2024 16:34
Odpovědět  JoFa

Tlačí se ti Orbán na zahrádku, nebo spíš do mozku? Odkazy na 16.stol., to už dějiny jsou trochu dál. Fico je u tebe blb, Orbán potkan, nepíšeš náhodou z brussele?

JoFa
6. 7. 2024 17:04
Odpovědět  Joe Arp

Ja som Slovák, ktorý chce to naj pre svoju krajinu a tu na SR sa to prelieva z jednej strany na druhú, no a ja sa snažím byť konzistentný. Tieto turbulencie musíš vnímať, inak budeš tvrdiť to, čo tvrdíš.
Ty sa na to dívaš z pohľadu, že niečo sa zmení v Európe ak bude Orbán to alebo Fico hento, ale ja sa na to pozerám z pohĺadu SR a obaja sú len bábky a nedokážu zo svojej pozície významne niečo zmeniť sami, len ak budú robiť to, čo im prikážu z pohľadu Európy či sveta.
Ak budeme mať neutralitu, tak môžeme niečo zmeniť aspoň vo svojej krajine, ak nie, nezmeníme sami nič, len to, čo je dobré pre tých, čo nás ovládajú.

Joe Arp
6. 7. 2024 17:17
Odpovědět  JoFa

Myslím, že Orbán a Fico, dále Le Pen, Okamura… dělají max možného v boji proti bruselský hydře, jde to pomalu jako kapky co vymílají kámen, do spolku se hlásí už Wilders… V každé zemi jsou nevěřící Tomášové, někteří si myslí, že když spí ve wikipedii, že by to dělali i líp a rejou a rejou. O mezinárodním politikaření vědí hovno, jako ty nebo já a jen pindají, co by kdo měl a ne měl, tak se zklidni bábko!

Slovan
7. 7. 2024 07:42
Odpovědět  Joe Arp

Taky je to k něčemu dobré to rytí. Bude pršet a voda je třeba, tady u nýs určitě. Ale muším s tebou souhlasit s tím sovím hledáním po WIKI, kde už to patřičné osoby dávno a kdoví jestli vůbec dobře napsali. A že toho v historii dění na zemeguly už je převexlováno až by se člověk v té době žijící nestačil divit jako Divizna. Joe, nezdá se ti pak i někdy úsměvné, ty argumentace sovích hlav z wiki atd? Ale jsou důležití. 🙄🤦‍♂️
Není nad to mít info z první, od přímých účastníků a pamětníků, jak to napsal tuším kolega Pavel. A už i v těch knihách, pamětech může být důvod k pochybení spousty. 🙋‍♂️

JoFa
7. 7. 2024 07:59
Odpovědět  Joe Arp

Ale já by som ti rád pripomenul, čo som tu pred 2-3 dňami písal a dnes ráno sa takmer to isté dočítam v článku od Rusa: https://www.hlavnespravy.sk/kurier-od-trumpa-nakolko-je-pravdepodobne-ze-orban-priniesol-putinovi-ponuky-od-buduceho-prezidenta-usa/3555852
Tak by som bol rád, aby si sa sklidnil ty!
Orbán zacítil príležitosť a má čerstvé info z US a už aj z RF a preto rád robí prostredníka, pretože mu z toho niečo kapne a zaňuchal delenie Ukrajiny a o Podkarpatskej Rusi som už písal vyššie.
Si zase vedle jak ta jedle, keby US neotočili, tak v Európe k takýmto zmenám len tak ĺahko nedôjde!
Keď som písal, že Orbán a Fico je poskok západu, tak si tiež namietal. No a je.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Joe Arp
7. 7. 2024 08:41
Odpovědět  JoFa

Řekl bych , kecy, prdy, dohady ten slavný kurier. Čas ukáže! Pokud jsou tebou odhalení poskoci, skutečně poskoky, tak jsme v “pérdeli pane hrábě” a veškeré politologické disputace zde, jsou nám k ho…!

JoFa
7. 7. 2024 08:45
Odpovědět  Joe Arp

Fico sa vyjadril vo svojom nedávnom prejave, že podporuje mierové aktivity Orbána a že by sa vydal do Ruska ako on. Mám ti to sem dať, alebo si to dohĺadáš?
Vlak k urovnaniu konfliktu sa už rozjel a nič ho nezastaví ani satanistické protesty Lajnobandy v Európe-na toto nemajú už dosah.
Preto sa menia panáci v celej Európe, US už presne vie čo treba aby…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
JoFa
7. 7. 2024 09:00
Odpovědět  JoFa

Tomuto ja hovorím kňučanie a kvílenie satana:
https://www.hlavnespravy.sk/europski-politici-tlacia-na-vymenu-bidena/3555930
A včera mi napísali, že som dokonca hulič, keď som upresnil prečo Biden neodstúpi:
https://www.pokec24.cz/politika/stevan-gajic-ceka-nas-dalsi-fasizace-evropy/#comments
ale veď si to už čítal predsa.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
JoFa
7. 7. 2024 09:13
Odpovědět  JoFa

Češi sa môžu nachystať na novú vládu s Babišom, to už naznačila jeho účasť vo frakcii EUparlamentu, takže Európa zostane naďalej pod vplyvom US, ale nie satanistov, tí skončili. Predpokladám po ukončení konfliktu dojde k obvineniam všetkých vedúcich Lajnopredstaviteľov Eparlamentu a US to tam vyčistí, ovládnu aj eparlament.
Ak Česi nezažobrú v Rusku s nami o neutralitu, tak je to na veĺmi dlho v prdeli pre oba naše štáty.

Joe Arp
7. 7. 2024 09:17
Odpovědět  JoFa

Kde všude budeš žobrat, v Rusku, USA, Číně, Francii….? Jen Rusko ti je prd platný.

JoFa
7. 7. 2024 09:24
Odpovědět  Joe Arp

Ale keď to prejde v Rusku, tak to prejde aj v Brics a Amík bude musieť a stred Európy bude relatívne bezpečný. Rusi potrebujú zaistiť aby sa nič podobné ako na Ukrajine už nezopakovalo, takže aj Ukrajinská časť bude podľa mňa neutrálna a preto by aj naša neutralita mohla byť pre Rusko výhodná.
Nielen pre vojnu, ale aj tranzit do Európy a preto by mal zostať kordón Podkarpatskej Rusi ruský alebo neutrálny.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Joe Arp
7. 7. 2024 09:30
Odpovědět  JoFa

Amík bude muset….CHÁ CHÁ CHÁ. Už vidím jak stěhují svoje základny a tchoří doupata z východ. Evropy domů.

JoFa
7. 7. 2024 09:38
Odpovědět  Joe Arp

Ale to bude predsa podmienka urovnania konfliktu, že sa stiahnu zo strednej Európy/ nerozširovanie NATO na východ/, Ako tomu môžeš nechápať?
Pre Američanov bude vytvorenie bezpečnej strednej zóny výhodný z hĺadiska obchodu a nemusia nič investovať.
A na americkú Ukrajinu budú potrebovať ruský plyn, to čo tam Amík vybuduje, bude všetko jeho Ukrajinci budú otroci /splácajú dlh/.
To bude skutočná multipolarita Európy, bude tu obchodovať celý svet.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Joe Arp
7. 7. 2024 10:07
Odpovědět  JoFa

Pro Amíky je hlavně výhodný válečný stav, kdekoli mimo území USA, co na tom nechápeš? Tam velí zbrojařská loby, nějaké stahování z obsazených území jejich protektorátů – ZAPOMEŃ. Světovláda toť jejich cíl.

JoFa
7. 7. 2024 10:16
Odpovědět  Joe Arp

No evidentne už nie, pretože s vyzbrojovaním Ukrajiny už skončili. Stahování bude!

Joe Arp
7. 7. 2024 10:32
Odpovědět  JoFa

Takže nerostné bohatství Ruska, kvůli kterému nespí už desítky let a rozes*rali Evropu je už nezajímá? Věř dál a víra tvá tě uzdraví, pro dnes nazdar, zdar!

JoFa
7. 7. 2024 10:39
Odpovědět  Joe Arp

Ale zaujímá a ja som o plyne už písal a ostatné suroviny vyťažia na Ukrajine a zbytok budú musieť kúpiť, ale to nebude problém, pretože plyn a ropa na UKR. tečie a to ostatné je ľahko a hlavne lacno dopraviteĺné na Ukrajinu kde bude ich hlavná výrobńa- ušetria miliardy na doprave do Ameriky, tam pôjdu len hotové veci.
Tak zase někdy…

Joe Arp
7. 7. 2024 10:51
Odpovědět  JoFa

Musel jsem se vrátit, tak budou se stahovat, nebo ne, doprdele? “Na ukr. bude jejich hlavná výrobňa” a čeho virů, jako kovid, co to cancáš? Co tam vytěží, mluvím o ložiskách na Sibiři a jinde v Rusku. A kupovat by jako chtěli co, za své bezcenné papírky od států v BRIXU?

JoFa
7. 7. 2024 19:31
Odpovědět  Joe Arp

Píšeš ako keby si sa vyliahol. Stiahnu sa zo strednej Európy na tom budú Rusi trvať. V neutrálnej zóne žiadne čierne laboratória, O Bricse zrejme moc nevieš, ale už to bolo prezentované, že obchod namiesto petrodolaru bude v rubloch, iuanoch, okrem toho obchodovať sa bude v menách konkrétnych štátov, tak ak budú nakupovať v Rusku suroviny , tak v rubľoch.
Ak ide o suroviny, tak aj v západnej časti Ukr. niečo je a nie je toho málo, východná je bohatšia, ale tá bude Ruská.
Výrobňa=polotovary. Všetko čo je náročnejšie na prepravu, budú vyrábať na Ukrajine, Čína, Rusko a ďalšie krajiny Európy budú obchodovať a predávať tovar v Európe, tak Amíci nepotrebujú vozit do Ameriky ale rovno predajú a vyrobia tu, prípadne vyvezú podstatne lacnejšie z Európy ako z Ameriky.

Joe Arp
8. 7. 2024 08:08
Odpovědět  JoFa

Možná ses vyliahol ty budulíne, amíci mají černé laboratoře i v Gruzii, Kazachstánu, takže v srdci velkého Ruska, o Ukr. ani nemluvím, i v Číně. V menách konkrétních států, takže asi ne v dolarech (petrodolar je co, neznám, dolar co spadl do sudu s naftou?) a co jsem psal bramboro?

Janaz
8. 7. 2024 15:58
Odpovědět  Joe Arp

ty si teda riadny hňup, keď nevieš , čo je petrodolár!

Joe Arp
8. 7. 2024 21:31
Odpovědět  Janaz

Petrodolár je nějaká nová měna, či čo ty vemeno bačovské? Dolár je potom čo, podtatranský euro?

JoFa
7. 7. 2024 09:33
Odpovědět  JoFa

Pre Čínu bude tiež takéto riešenie výhodné, nič neohrozí jej obchod a expanziu do Európy, no ak Američania budú mať zbytok Európy, môžu US a Čínske firmy kooperovať v bezpečnej zóne

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
marie
7. 7. 2024 16:17
Odpovědět  JoFa

No to se nesmí stát! Sice se o to ten náš fialovej debil snaží včetně jeho vládních poskoků, ale že by rozdělil Slováky a Čechy? Cha cha cha – ani náhodou. To může kecat Vašáryjová co chce s těma našima “umělcema, ale to pouto je tak silný, že to není možný. My to víme, Slováci to vědí – ale bohužel to nevědí v USA, Anglii. Tak se Slováci nenechávejte vyprovokovat. A zdravím!!!

JoFa
7. 7. 2024 20:01
Odpovědět  marie

Neviem prečo sa reakcie nezoraďujú podĺa konkr. komentáru prehĺadnejšie, ja vôbec neviem na čo reagujete a neviem vám tak odpovedať, je tu toho moc. Sorry, ale nech si to rieši admin, všetko je pod sebou totálny bord..l

JoFa
7. 7. 2024 20:06
Odpovědět  JoFa

Ak na tú Čínu, tak to už teraz tak je že Amerika ovláda Európu a ČR a SR sú rozdelení, tak to je. Čína expanduje do Európy a v Maďarsku majú už množstvo firiem a nových dohôd. Tomu sa nedá zabrániť. Ja navrhujem neutralitu pre ČR aj SR, ale to musí niekto rozbehnúť, to sa len tak neudeje.

Joe Arp
7. 7. 2024 09:13
Odpovědět  JoFa

No a co z toho vyvozuješ, že by Fico jel taky? Já myslím, že by to bylo jen dobře! 5 kulek od vyslance KoZy v břiše a bude jejich poskok, asi vám v tom vašem “centre” jebe.

JoFa
7. 7. 2024 09:19
Odpovědět  Joe Arp

Musíš rozlišovať na satanistov a americkú lobby židovskú. Atentát je dosť podivná záležitosť, ale povedal by som, že to bola satanistická záležitosť ešte posledný pokus zmeniť vládu na SR. Teraz to už majú v amerike židia v rukách a kooperujú s tými ruskými, takže výsledok bude vyhovovať obom.

marie
7. 7. 2024 16:13
Odpovědět  JoFa

Hlavně ať nevyfasujeme zpátky Zakarpatsko. Buď ať si jí nechají Slováci, nebo Maďaři, to je mně u ritě.

Joe Arp
6. 7. 2024 17:50
Odpovědět  JoFa

Odepsal jsem ti, ale inkvizitorovi se nepáčilo krásný český slovo ho*no, tak umřeš blbej.

Janaz
8. 7. 2024 15:55
Odpovědět  Joe Arp

Keby si niečo aj vedel, tak ti je známe, že Orbán stále vyťahuje Horné Uhorskom a Trianon.

Janaz
8. 7. 2024 15:53
Odpovědět  Joe Arp

Má pravdu a ani sa mu nečudujem, že je nasratý. Orbanovo Maďarsko nie je žiadny mierumilovný kraj, Čechov to neserie, keďže mu ide o Slovensko. Ale je to rovnaké akoČechy a minimalne Sudety. Tam si tiež kľudný?

Gales
6. 7. 2024 16:13
Odpovědět  JoFa

Maďaři jsou nalezlí v každém státě s kterým sousedí. Holt sídlili všude.A jsou to nacionalisti jak vyšití.Je to ukrofinskej národ a tou jejich hatmatilkou se lze těžko domluvit i kdyby člověk tři světové jazyky znal.

Bety
6. 7. 2024 19:15
Odpovědět  Gales

No co mě dostalo, tak ten Orbánův vyslovený názor, že Zelenskij je upřímný vlastenec, který miluje svou zemi a chce pro Ukrajinu dobrý deal.

Pavel z Moravy.
6. 7. 2024 20:20
Odpovědět  Bety

Jo, to mně také dostalo, díky za připomenutí. Já jim tady nevěřím nikomu a doufám, že Putin také ne. Jak jsem zde již napsal, tak leda tak Bystroňovi , Blahovi, Foldynovi a té německé Sáře. A to ještě o nich člověk nic neví z osobního setkání. Ale snad se dá z jejich projevů odečíst, že jsou to skuteční vlastenci, ne ti falešní.

7. 7. 2024 00:54
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Myslíš, že o těch Orbánových ambicích, stát se lídrem budoucí Středozemě alias rakousko-uherska 2, v týmu Putin a spol. nevědí? Ale vědí, kamaráde, dobře o tom vědí. Tedy dle mého, dlužno dodat.
A, z jejich geopolitického hlediska, co myslíš – měli by něco proti neutrální Středozemi (Trojmoří, Mezimoří atd. atd) co neutrálním nárazníkovém pásmu mezi Ruskem a budoucím západoevropským chalífátem (nebo co za patvar tam v relativně nedaleké budoucnosti vznikne)?
A vo tom to je. Opět tedy dle mého.

P.S. No, já vidím víc důvěryhodných, abych pravdu řekl.
Hm… Zajímavý je, že mezi těmi tvými důvěryhodnými Fico absentuje. Tak si myslím, že vím, nebo spíš tuším, proč.

Pavel z Moravy.
7. 7. 2024 09:28

Milane ať si vytvářejí a připravují patvar jaký chtějí, o tom já moc nevím. Přiznám se, že na zahraničních webech jsem zřídka, takže tahle zkušenost mi chybí. Ale pokud tito lidé, ať skrytě či veřejně jedou agendu WEFU, WHO a dalších dnešních bezbožných parchantů globalistů, víru v tyto lidi mít nemohu. Já mám rád jasno, buď jsem pro nebo proti. Chápu co je diplomacie a vyjednávání, ale mám za to, že skutečný chlap s gulemi se ke všemu musí postavit jednoznačně. Orbán jede na Ukrajinu, dobrá, ale proč k zelenému triku, vždyť on tím dává najevo, že ho bere jako tamního vládce. A on již vládce není, že to tady tak chtějí, neznamená, že je. Já bych ho tedy v té falešné roli nepodporoval. To je dle mne také ukazatel férovosti.

7. 7. 2024 14:41
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Byl to piár dobré vůle a zavření tlamy koze, aby tolik nemektala:
“Ke komu jsem jel, v zájmu urovnání, jako k prvnímu? Tak čušte.”

Orbán vychází z toho, jak bere fetku Evropa – jako toho, kdo to má na povel. Když se nad tím zamyslíš, tak s nikým jiným u banderů reálně jednat nemohl.
Ale a hlavně – stejně to byl z jeho strany pouze alibismus a nic víc, aby zavřel koze tlamu, páč ve skutečnosti jel na pokec s Putinem a nikým jiným. Tohle bral jen jako diplomatickou kličku aby se koza přespříliš nerozmečela a nedal jí do užívání další zbraně proti sobě. Tedy dle mého, žejo.

Markýza
7. 7. 2024 16:21

Taky mi to tak připadalo. Nedělalo to dojem, že by si Orbán dělal ohledně Zeliny jakékoliv naděje.

7. 7. 2024 16:47
Odpovědět  Markýza

Ve skutečnosti má fetku rád jak pazdero v pr-delia a až fetku trhnou, tak mu to prosluní den, zatímco Putina respektuje a, můj soukromej dojem, má ho v úctě.

Markýza
7. 7. 2024 20:12

Můj dojem z řeči těla je spíš respekt jo, ale jen proto, že Putin je o dost vyšší váhová kategorie. A i tak s Orbánem mele.
Řekla bych, že tady https://1url.cz/w1iTP je to hezky vidět, mrkněte.

Markýza
7. 7. 2024 20:18

Nerozumím už světu tomuto…..před chvílí jsem vám tu odpovídala a je to fuč! Tak znova – já mám z řeči těla dojem, že Orbán Putina respektuje, ale jen proto, že Putin je o hodně vyšší váhová kategorie. A i tak to Orbánem mele. Tady https://1url.cz/w1iTP je to pěkně vidět.

Markýza
7. 7. 2024 20:14
Odpovědět  Markýza

Omyl, pardon

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
8. 7. 2024 19:19
Odpovědět  Markýza

To abyste se nenudila

Markýza
9. 7. 2024 18:02

Nejspíš. Jak na to ovšem ta pitomá mašina přišla, že se nudím, to netuším 😀

Gales
7. 7. 2024 10:45
Odpovědět  Bety

Třeba to překládal nějakej náš flástenec…

Markýza
7. 7. 2024 16:24
Odpovědět  Gales

Ale vždyť měl z jistého úhlu pravdu – teda Orbán. Zelina se minimálně tváří jako velkovlastenec – jestli opravdu je, trochu bych pochybovala, ale nevím. A postoj Ukrajinců, popisovaný v téhle reportáži, jsem už zaznamenala taky u Ukrajinců zde žijících. Jakože Putin je ožralej gangster a ať toho hned nechá, a že Zelina je sice nemrcouch, ale co má chudák dělat.

marie
7. 7. 2024 16:20
Odpovědět  Bety

To jsou takový diplomatický řečičky, nic víc.

7. 7. 2024 00:35
Odpovědět  Gales

Nojo, kamaráde, ale oni mají vlastenectví nebo tak nějak jako povinný školní předmět! To považuji jako že je to v cajku, co ale není v cajku je, že tento předmět nemáme také my! A vo tom to je!

Pavel z Moravy.
7. 7. 2024 09:42

A o čem chceš aby tahle vládnoucí banda vlastenčila? O husitech, vždyť těm současným dacanům naskakuje krocaní kůže při zmínce o husitství a o mistru Janovi. Oni z něj mají bolení hlavy. Jakpak by se asi mistr Jan díval na to jak okrádají běžný lid a jak ho dojí a kolik odpustků jim musí ten plebs zaplatit, aby vstoupil do toho jejich buržoazního království nebeského. Řeknu to po staročesku. Ó bratřie a sestry, buďte rádi, že nevidíte kam to tento národ dopracoval. Ale já jsem na vás hrdý stále a budu až do svého konce.

7. 7. 2024 17:18
Odpovědět  Pavel z Moravy.

O našem Slovanském původu a sounáležitosti; o Sámově říši; o Velké Moravě; o Bořivojovi I.; o Boleslavovi I.; o Vratislavovi I.; o Přemyslu O. I. a II.; o Husovi, Žižkovi a Jiříkovi z Poděbrad; o Habsburcích a době temna; o Komenském; o obrozencích; o TGM – včetně vypíchnutí, co bylo špatně a proč, ale i to dobré ukázat; o Klémovi – včetně vypíchnutí co bylo špatně a proč, ale i na to dobré ukázat; o L. Svobodovi, o reálsocialismu – včetně vypíchnutí, co bylo špatně a proč, ale i to dobré ukázat; o našem průmyslu a postavení ve světě; o dvou milionech bytů za cca 15 let; o podpoře rodin; o socialistickém zdravotnictví na světové špičce; o našich vynálezech – české složení mlýna z něhož těžil celý svět po osm století a ruchadle, z něhož těží po dnešní dny, atd. atd. – – – a o hadráku a co na něm bylo špatně a proč, a proč na něm proto nic dobrého nalézti nemožno. Tak nějak. Snad. Někdy. Ne tahle banda, ale jiní…
Ale to už tu nebudem.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
JoFa
6. 7. 2024 19:19
Odpovědět  JoFa

Nie je prípustné, aby si nejaký národ, vybral zo svojej histórie len určitú časť najvýznamnejšiu pre seba ako bolo Uhorské kráľovstvo a podľa toho sa choval k ostatným susediacim národom. Nech zalistujú maďari hlbšie do histórie a o žiadnych maďaroch sa nič nedozvedia a keď sa pozrú do mladšej histórie tak majú čo si zaslúžia a nie je žiadny dôvod to meniť aj Podkarpatská Rus bola ruská, československá a ruská a ukrajinská a teraz čo ? Komu patrí Maďarom, pretože ich tam žije len 1/8 obyvateĺstva?
Vadí nám aj Rusom, že sa prekrúcajú dejiny a výsledky 2 sv. vojny a keď si niekto vytiahne jednu časť z dejín a tvári sa, že to je tá správna história národa, tak to je v poriadku? Nech si Putin naštuduje históriu Maďarov a pochopí o čom to je. Rusi majú kvalitné archívy, tak je z čoho čerpať.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Boomer
7. 7. 2024 19:13
Odpovědět  JoFa

..ale no tak, každý národ má světlé i temné okamžiky ve své historii! Dokonce i slovenský národ…
Hlavně se z toho nepos*at. Na Francouzích se mi líbí, že svoji minulost vnímají jako “Processus en bloc continu”. 

JoFa
7. 7. 2024 19:36
Odpovědět  Boomer

Ale my nikomu nevnucujeme dvojjazyčné nápisy v obciach na staniciach a administratívnych štátnych budovách, máte v Čechách niečo podobné? Tak si spravte výlet na južné Slovensko, májú niečo podobné v Rakúsku? Tak klídek ..

milan
7. 7. 2024 20:33
Odpovědět  JoFa

v Cechach nevim ale ve Slezsku su polske

Autor
6. 7. 2024 21:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Je to tak prosté, milý Watsone!
Nemohou dobrovolně ukončit tu válku, protože tohle by bylo asi největší porážka “západní civilizace” od jejího vzniku. A přitom vsadsili všechno na to, že se jim už už svět pokloní pokaždé, kdy si vzpomenou, oni si doopravdy mysleli, že je konec historie …
Jestliže kdy předtím utrpěli porážku, no dobrá, stáhli se a postarali se o to, aby to vypadalo jako jejich vítězství a dobrá vůle.
Oni prostě zoufale potřebují jakýmkoli způsobem ponížit Rusko, způsobit mu onu strategickou porážku, aby se zdálo, že všechno je jak má být. Vůbec jim teď nejde o Čínu, jedině aby nepoporovala Rusko. A pokud se pustí do Číny, přiznají svou vlastní strategickou porážku a ztratí další “body”.
A nemohou se vzpamatovat jako dříve, protože sami zaváděli systém – kapitalismus, který vyžaduje od určité fáze prostě globální prostor. Teď nebudou mít zdaleka tolik zdrojů, ani mozků, které by se mohly postarat o opětné vzkříšení. A pokud se vzpamatují, bude to zákonitě už zcela jiný Západ.
A Zelenský vlastně vykonává podobnou misi, kterou před ním dělali jiní.
pokr.

Autor
6. 7. 2024 22:07
Odpovědět  Peter 008

Vždyť podobné úkoly měli před ním takoví jako Hitler, Napoleon a další, jako třeba Alexandr “Veliký”. Ti všichno měli za úkol zničit toho, kdo “někomu” překážel.
V tomhle směru mohu doporučit k lepšímu pochopení cyklus na https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/
který se jmenuje Vyznání bývalé anglofilky, možná to někteří již znáte. (První tři části byly na Outsidemedia)Tento cyklus znám v originále a mohu říci, že je tam mnoho zajímavých souvislostí a postřehů, které objasňují i to, co se děje dnes. I ty úkoly, které plnily a plní takoví jako Zelenský, Napoleon, … Proč to pořád doporučuji? Protože tam je prazáklad všeho dění a politiky “západní civilizace”.
Pokud dnes uznají vítězství Ruska, je s nimi minimálně na pár století konec. To je ten pravý důvod, proč neoliberálové a jim podobní nemohou dobrovolně jít na mír.

Albi
7. 7. 2024 02:29
Odpovědět  Peter 008

Když jsi vzpomněl Myšlenky o…. , dnes (resp. už včera) je tam článek o “úspěších Fialovy vlády”.
https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2024/07/koluje-po-internetu.html
Nejprestižnější manažerská vzdělávací instituce světa vyhlásila Českou republiku za zemi řízenou v letech 2023-24 nejhorší vládou na celém světě.

Minulý týden uplynul rok, co profesor Fiala vyhlásil svůj ambiciózní program “Restart Česka”, ve kterém slíbil, jak českou ekonomiku rychle zmodernizuje a pozvedne na světovou úroveň. …..

Zpráva IMD suše konstatovala, že za rok 2023 se Česká republika propadla o dalších 11 pozic v celosvětovém řebříčku, který měří konkurenceschopnost, digitalizaci, efektivitu státní zprávy a rozvoj moderní ekonomiky.
Fiala dokonce v žebříčku neměl žádnou konkurenci. Ani jednomu dalšímu předsedovi vlády na celém světě se v roce 2023 nepodařilo tak razantním způsobem rozvrátit svou zemi jako Fialovi. Jeho výkonnosti ( -11 ) se přiblížila pouze současná peruánská diktátorka Dina ( -8 ). Atd.

Končí konstatováním:
Fiala je tak právem IMD vyhodnocen jako největší světový státní rozvraceč let 2023/24.

Albi
6. 7. 2024 22:18
Odpovědět  Peter 008

¨Zrovna jsem se tě chtěla zeptat na tu větu:”Nelze však rozumně požadovat, aby poražený oznámil svou porážku hlasitě a naplno.
Byla to snad v historii nějaká zvyklost? V případě ruské porážky by se hlasitě měsíce slavilo a všechna média by to desíétky let hlásala do světa. Proč takové ohledy k Ukrajině? Aby se to nedotklo Zelenského ega? Stejně se tomu nevyhnou.

7. 7. 2024 01:03
Odpovědět  Albi

To akorát ten vožralej hrobař ruské státnosti Pentagramu naplno vítězně oznámil, že SSSR rozložil a už neexistuje. A vidíš – dodnes existuje Jelcinovo centrum. Jojo, ještě hodně práce mají v Rusku před sebou. Ach jo. … A my neúměrně víc. Mám vzteka, jdu od toho.

Pavel z Moravy.
7. 7. 2024 09:52

Vím jak to myslíš kamaráde, ale my fakt ne. Na nás už toho moc nezáleží. Bohužel. Můžeš mít přehled, můžeš číst, můžeš radit, ale musí být síla, která tvoje názory a doporučení vezme za své. A to tady při dnešním stavu uvědomění člověka, nevím jak to lépe říci, není. Společnost konzumu k jiným hodnotám nikdy nedospěje, pokud ten konzum nedoplní i kvalitním duševním vyzráním. Potom bude stále platit Epikurovo – musíš li žít v davu, stáhni se do sebe.

Albi
7. 7. 2024 02:06
Odpovědět  josh-xy

A tomu říkají pomoc Ukrajině!

Slovan
7. 7. 2024 07:49
Odpovědět  Albi

Bohužel to tak je to těm šmejdům nikdo neodpáře. Ne nadarmo se neříká, že vše souvisí se vším. A tohle rčení sedí jako pr…hlava na hrnec, můžeme tomu říkat klidně i osud.

Antonín Körber
7. 7. 2024 07:25
Ohodnotit příspěvek :
     

Podmínky vstupu do EU splněny na 105% a do NATO na 120%..