politika

Plánujete provokace. RDIF požádal Slovensko o vrácení vakcíny “Sputnik V”

Ruský fond přímých investic požádal Slovensko, aby vrátilo dávku vakcíny “Sputnik V”, aby ji bylo možné použít v jiných zemích, uvedl RDIF na sociálních sítích.

„Společnost RDIF požádala slovenskou vládu o zaslání vakcíny k testování do laboratoře certifikované EU
a 6. dubna 2021 zaslala dopis s žádostí o vrácení vakcíny kvůli četným porušením smluv, aby mohla být použita v jiných zemích”, uvedl na Twitteru «Спутник V».

Fond rovněž poznamenal, že Státní ústav pro kontrolu léčiv (SIDC) Slovenska „zahájil dezinformační kampaň“ proti ruské vakcíně a plánují provádět další provokace.

Fond vyzval Slovensko, aby znovu otestovalo “Sputnik V”, ale tentokrát v laboratoři certifikované EU. 

Poznamenali, že testy na Slovensku byly prováděny v laboratoři, která není součástí sítě oficiálních laboratoří pro kontrolu léčiv v EU.

„Tvrzení SIDC, že zásilka “Sputniku V” dodaná na Slovensko nemá stejné vlastnosti jako vakcína popsaná v [Britském vědeckém časopise] Lancet, je falešná zpráva,“ dodali.

Slovensko porušilo smlouvu s Ruskem bojkotováním “Sputniku V”

Rusko trvá na tom, aby slovenská vláda vrátila zásilku vakcíny “Sputnik V” kvůli porušení smlouvy.

Ve čtvrtek 8. dubna, již bývalý předseda vlády Igor Matovič jednal s Moskvou o dalších dodávkách vakcín. 
Jednotliví politici a strany v Bratislavě však zahájili kampaň diskreditující ruskou vakcínu.

Matovič když byl slovenským předsedou vlády uzavřel dohodu s Ruskem, i když vakcína “Sputnik V” dosud nebyla schválena slovenským regulačním úřadem. V této souvislosti vypukla v zemi politická krize. Slovenské elity byly “roztrpčené”, že se s nimi předseda vlády při rozhodování neporadil. 

Nákup ruské vakcíny byl rovněž kritizován za to, že tento krok odporuje prozápadnímu kurzu země. 

V důsledku toho byl Matovič donucen rezignovat.

Vakcína nebyla použita pod vymyšlenou záminkou. Bratislava tvrdí, že Rusko údajně dodalo jinou vakcínu, jejíž účinnost není známa. Z tohoto důvodu si slovenské orgány objednaly vlastní studii vakcíny v laboratoři, která není součástí sítě laboratoří EU, čímž porušily dohodu s Ruskou federací.

„Podle zveřejněných údajů by se přípravek „Sputnik V“ měl používat asi ve čtyřiceti zemích po celém světě, ale tyto vakcíny jsou spojeny pouze názvem,“ – uvádí Státní ústav pro kontrolu léčiv Slovenska.

Bývalý premiér Matovič označuje tuto praxi za „špinavou hru“. Podle jeho slov se slovenské elity bezdůvodně snaží vakcínu zdiskreditovat a v zájmu geopolitiky obětovat zdraví populace.

“Sputnikem V” je nyní masivně očkováno ve více než padesáti zemích světa. Pouze na Slovensku s ním někdo pokračuje ve své špinavé hře, – řekl. – Krok za krokem už šestý týden dělají vše pro to, aby dosáhli absolutního obratu – aby zcela zabránili používání “Sputniku V” na Slovensku. Cynicky a chladnokrevně bez ohledu na zdraví a život lidí na Slovensku. Nehledě na 500 tisíc lidí, kteří chtějí být očkováni pouze “Sputnikem V”.

https://bit.ly/3dMnIvB
https://bit.ly/39UeHzy

sdílet na