politika

Newsweek: Jak Rusko vyhrálo sankční válku se Západem

Rusko překonalo západní sankce, uvádí Newsweek. Dnes je na tom Moskva lépe než ti, kteří tato omezující opatření zavedli. Sankce neovlivnily situaci na Ukrajině – stejně jako dodávky „zázračných zbraní“ pro ukrajinské ozbrojené síly.

Autor: Michael Gfoeller, David H. Rundell

Nyní je naprosto jasné, že Rusko porazilo režim západních sankcí, které měly ochromit jeho ekonomiku a vynutit si jeho stažení z Ukrajiny. 

Místo kolapsu ruská ekonomika rychle roste. Ruský HDP vzrostl ve třetím čtvrtletí roku 2023 o působivých 5,5 procenta. Konečná čísla za rok ještě nejsou k dispozici, ale růst ruského HDP za celý rok 2023 by měl přesáhnout 3 procenta. 

Je ironií, že Rusové jsou na tom lépe než ti, kteří na ně uvalili sankce. V roce 2023 vzrostla americká ekonomika o 2,4 procenta, zatímco německá ekonomika klesla a EU jako celek vzrostla o méně než 1 procento. 

Místo toho, aby se Rusko stáhlo z Ukrajiny, zvýšilo velikost svých sil ze 190 000 vojáků v únoru 2022 na dnešních více než 600 000.

Od února 2022 do února 2023 uvalily západní země na Rusko nejrozsáhlejší režim sankcí od druhé světové války.  Ale i cílená opatření, celkem několik tisíc sankcí, proti ruským jednotlivcům, podnikům a vládním institucím způsobilo v roce 2022 pouze mírnou recesi, kterou Rusové rychle otočili.

Jak to udělali? Velmi jednoduše. Rusové mají spoustu zlata, obilí, ropy a přátel, které efektivně využili k poražení sankcí. Charakteristické je, že to vše se mohlo snadno předvídat.

V březnu 2022 členské státy G7 zmrazily 300 miliard dolarů rezerv ruské centrální banky – v té době asi polovinu ruských devizových rezerv. To mělo „proměnit rubl v trosky“. To se nestalo. Místo toho ruská centrální banka velmi rychle přistoupila k navázání rublu na zlato a tento krok podpořila svými obrovskými zlatými rezervami a výrobní kapacitou. Vazba byla v platnosti pouze tři měsíce, ale Moskvě to poskytlo čas na to, aby přeorientovala svůj obchod s energií mimo Evropu a přizpůsobila svou ekonomiku sankcím.

Téměř okamžitě Rusko obrátilo svůj obchod s energií směrem k Číně a Indii s nabídkou slev. Dnes jde 90 procent vývozu ruské ropy do těchto dvou zemí. Evropa, která dříve přijímala 40 procent ruského exportu ropy, nyní dostává pouze 4 až 5 procent. 

Aby se vyhnuli západním námořním (lodní doprava) a pojišťovacím sankcím, Rusové shromáždili obrovskou „stínovou flotilu“ ropných tankerů, nakoupili a pronajali si stovky plavidel, která nedodržovala sankce. Podle Mezinárodní energetické agentury Rusko v současnosti vyváží 7,5 milionu barelů ropy denně, jen o něco méně než Saúdská Arábie.

Rusové také byli kreativní a obrátili se na přátele jako Írán, Turecko, Čína, Severní Korea a Kyrgyzstán o pomoc při překládce high-tech zboží, jako jsou mikročipy, drony a automobily. Například dovoz západních automobilů a náhradních dílů do Kyrgyzstánu tak za prvních devět měsíců roku 2023 vzrostl o úžasných 5 500 %.

Rusko zůstává největším světovým producentem přírodních diamantů a významným vývozcem diamantů. Laviny sankcí měly na produkci diamantů a příjmy jen omezený vliv. 

Konečně, od zhroucení systému kolchozu Sovětského svazu se Rusko stalo největším světovým vývozcem pšenice. Navzdory západním sankcím se podíl Ruska na celosvětovém vývozu pšenice za poslední dva roky ve skutečnosti zvýšil. Díky globálnímu oteplování Rusko sklidilo rekordní úrodu obilí a doufá, že se to ještě zlepší, jak se Sibiř otepluje. Putin se nestará o lední medvědy. Má jich spoustu.

Zázračné zbraně NATO jako HIMARS a tanky Leopard nedokázaly podpořit ukrajinskou protiofenzivu. 

Diplomacii se nepodařilo izolovat Rusko, které je zaneprázdněno posuzováním četných žádostí o vstup do organizace BRICS. 

Ekonomická válka skončila neúspěchem. To vedlo některé k tomu, že nyní navrhují přijmout bezprecedentní opatření, uvažují o matce všech sankcí.

V současné době byla aktiva ruské centrální banky zmrazena, což znamená, že je nelze použít, ale stále patří Rusku. Někteří zahraničněpolitičtí poradci nyní navrhují, aby byl tento majetek zabaven a předán Ukrajině. 

Bez ohledu na to co o této záležitosti říkají právníci je to velmi hloupý nápad. Zabavení aktiv ruské centrální banky by donutilo téměř každého, aby našel alternativu k dolaru jako rezervní měně. Nebude to snadné, ale pokud alternativou je přijít o všechny vaše peníze, pokud naštvete Washington, lidé si cestu najdou. 

Nic by nesjednotilo ruský lid v jeho nenávisti k Západu, podpoře prezidenta Vladimira Putina a odhodlání pokračovat ve válce než krádež toho, co považují za své peníze; – ve skutečnosti to tak je. 

A jak by podle vás reagoval Putin? No, pro začátek zabaví veškerý západní majetek v Rusku. Je americké ministerstvo financí připraveno odškodnit převážně německé vlastníky těchto aktiv za jejich ztráty?

Sankce jsou levné a snadno se ukládají, ale málokdy fungují. Ekonomické sankce uvalené na Rusko situaci na Ukrajině rozhodně nezměnily. Kyjev je bez mužů, bez peněz, bez dělostřeleckých granátů a bez času. Západ by měl přestat dávat peníze člověku s dírou v kapse.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://inosmi.ru/20240118/sanktsii-267477749.html
PŮVODNÍ ČLÁNEK

sdílet na

79 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
ModrýKlokan
24. 1. 2024 00:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Chro, chro chro chro… prasátka už zase pěkně kvičí… kvik kvik kvíííííík… už slyší jak přichází pan řezník na návštěvu a tuší co je čeká.

Jura S
24. 1. 2024 11:12
Odpovědět  ModrýKlokan

Jo jo, nevím jak to ty prasátka dělají že to tuší, že k nim jdeš s jateční pistolí….vchodné je prasátku dát nějaké cukrlátko aby se zklidnilo… třeba vydat opce na ukro pole…. čuník v Blackrocku chrochtá blahem, jaké bude mít nové šťavnaté pastviny….a náhle rána do palice a mozek na sračky 🙂

24. 1. 2024 02:08
Ohodnotit příspěvek :
     

Jojo. Kdy jinému jámu kopá, až se ucho utrhne.

Albi
24. 1. 2024 04:40

Že jim to ale trvalo. 🙂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
24. 1. 2024 13:35
Odpovědět  Albi

🙂

Administrátor
P.A.Semi
24. 1. 2024 04:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Nicméně jako s Očkováním na Covid a s Lockdowny – protože to nefunguje, budeme to dělat ještě víc a intenzivněji… Vítejte v Absurdistánu…

πα½

Albi
24. 1. 2024 06:07
Odpovědět  P.A.Semi

“… a dopadlo to jako obvykle“.
A co teď naše vláda? Nezbude jí asi nic jiného, než zaujmout pozici “mtvého brouka”.

Ladislav 💤
24. 1. 2024 07:57
Odpovědět  Albi

Blbneš? Žádnou vládu nemáme!

jsladin
24. 1. 2024 09:22
Odpovědět  Ladislav 💤

To jsou jenom američtí pohůnci.

komoří Lang
24. 1. 2024 10:14
Odpovědět  jsladin

…a jisto jistě i ukrajinští. A né nadarmo dostal Fiala na konci roku 2022 od Zelenskeho státní vyznamenání – řád knížete Jaroslava Moudrého. Ten se teď musí v hrobě obracet jakému jelitu ho dali.

komoří Lang
24. 1. 2024 14:17
Odpovědět  komoří Lang

Jo a tohle státní vyznamenání, ještě dostali Havel a Schwarzenberg. Takže, jedná se ještě vůbec o vyznamenání?

Ladislav 💤
24. 1. 2024 10:45
Odpovědět  jsladin

👍

Albi
24. 1. 2024 09:54
Odpovědět  Ladislav 💤

Tak dobře, opravím se.
“A co teď naše okupační vláda? Dovolí jí protektor dělat mrtvého brouka, nebo přikáže kráčet ukrajinskou cestou za ukrajinským “úspěchem”?
Můžu to tak nechat? 🙂

Slovan
24. 1. 2024 10:06
Odpovědět  Albi

😊
To už je lepší.

Ladislav 💤
24. 1. 2024 10:46
Odpovědět  Albi

👍****

Albi
24. 1. 2024 12:53
Odpovědět  Ladislav 💤

Děkuji pánové. 🙂

Pavel z Moravy
24. 1. 2024 13:55
Odpovědět  Albi

Já to ještě upravím. Českým škůdcům je to šumák. Plná polní sbalena, prašulky již někde na účtech uloženy a jednoho dne neočekávaně tradá a šupky dupky za kopečky. Jako Radovan. A ty už nedostanete. Ti mají prašulkovou imunitu.

Putinovec
24. 1. 2024 15:03
Odpovědět  Pavel z Moravy

Jen do doby , než jim ty prachy sebere západní pasák .

Bety
24. 1. 2024 20:42
Odpovědět  ZMann

No tak teď už mě doopravdy nasr..ali.

Bety
24. 1. 2024 21:33
Odpovědět  Bety

Ještě k tomu WEF. Vypadá to jako naprostá nesmyslná hovadina, ale zajímalo by mě, jestli Pražáci vědí, co pro ně jejich vrchnost plánuje do šesti let ode dneška.
Trochu zlomyslně jsem si tu jejich hypotetickou budoucnost představila, přiznávám.
Bez masa, bez mléka, bez aut, bez kávy…asi bez piva….
No ale na druhou stranu, jestli to takhle půjde dál (pokud vůbec přežijem), tak
na tom nebude zbytek republiky o moc líp.

Boomer
24. 1. 2024 21:41
Odpovědět  Bety

.. umořit venkovany nedokázali ani náckové v protektorátě, nebylo sice na vesnici každý týden posvícení, ale vánoce byly jaksepatří…

Slovan
24. 1. 2024 21:44
Odpovědět  Bety

Puste to z hlavy, jak s kolegou píšeme do blba, není vyhnutí a národ muší dostat přes hubu. Užívejte dokud to jde, ostatní nedělají nic jiného a až bude závěr, to poznáte. Poslední zasne.

Bety
25. 1. 2024 09:33
Odpovědět  Slovan

No víte čekat trpně na konec se mi příčí.

Slovan
25. 1. 2024 09:42
Odpovědět  Bety

To mě také bralo, ale postupně si začínám zvykat. Stejně s tím VY nic nezměníte. Ano jde také o věk. Já mám rok do SD a takový osud byste nechtěla co potkalo mě. My jsme si to s Pavlem už vyjasnili. Víte ono i když vaše blízké příbuzenstvo jde politicky proti vám, tak jak asi ti ostatní. Proto píši že mám už mezi. Ale furt mám pootevřené vrátka, že v případě toho zhasnutí zase rozsvítím. Ano ve vnitř mě to žere, ale mozek ještě funguje.

Pavel z Moravy
25. 1. 2024 11:17
Odpovědět  Slovan

Tak tomu stavu se říká stáhnout se do sebe a nebo vnitřní emigrace. Ale není to rezignace, člověk stále čeká na tu jiskřičku, která vše rozhoří. Prd.el je, že toto řeší po staletí generace za generací. Zmr.di a dacani něco likvidují a ti další čekají na tu jiskru, místo aby jim navždy nakopali prd.el tak, že ti grázlíci už na prasárny vůči člověku nebudou mít náladu. Se.re mne jedno, i tady se zbytečně napadáme a přitom nepřítel číhá za branami. A ještě více mně se.re jak je to té většině jedno co s nimi bude. Kur.wa, co to je s vámi lidé, to máte tak rádi otrokárnu se mně chce zařvat. Ve filmu Pád říše Římské to Sofia Lorenová řekla krásně, Lide římský, vy neslyšíte a nevidíte, že Řím umírá nebo tak nějak. A oni neviděli a neslyšeli. Tím neobhajuji římskou říši, jen to dávám jako příklad naprostého konce, když jedinec ztratí pud sebezáchovy.

Slovan
26. 1. 2024 08:39
Odpovědět  Pavel z Moravy

Tak kolego samozřejmě souhlasím, pokud se zlo nezničí do posledního zrníčka, tak za čas to vzklíčí někde zase. Když furt koukáš na ty filmy (já na to čas nemám), ale pár jsem jich viděl, no tak víš že hodně filmů končí s otevřeným koncem…..na pokračování…..někdy příště. A jede to nanovo. To je svět.

Pavel z Moravy
25. 1. 2024 11:02
Odpovědět  Bety

Podle mne obyčejného chlapa máme Bety 2 možnosti.
1. Nespolupracovat s tou bandou v bankovním sektoru, odmítat všechny jejich pobídky, neboť pro ně je nejhorší když přicházejí o prašulky. A totéž všude kde je to možné, prostě nejít s nimi do holportu. Je ale problém, že toto nejde udělat s většinovým národem, důvody si vysvětlovat nemusíme. My na malých městech jsme jako ti na vesnicích o kterých píše Boomer, že je ani náckové neumořili. Nám toho moc sebrat nemohou, to by nám zdegenerovanci museli šáhnout na základní potřeby žití, ale to nebude tak jednoduché.
2. Nejlepší by bylo dokopat všechny ty opoziční strany a hnutí k tomu, aby si sedli k jednomu stolu, vyjasnili si ty svoje preference, zvolili lídry, určili cestu jakou se chtějí vydat a mohou se přitom i profackovat, alespoň jim to lépe v makovici sepne a jít společně do voleb bojovat za vlast.
3. A když nevyjde to ani to, tak potom to musíme nějak doklepat a nechat to na dětech ať si s tím poradí. Většinou jsou to hlavy studované, tak si budou muset budoucnost připravit.

x-13
24. 1. 2024 05:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Jó Fiala, to je panečku předseda vlády České republiky, jen co je pravda…
Pokud se týče současného skandálu Petra Fialy s kampeličkou, na kterou údajně zapomněl, českým mainstreamovým médiím to trvalo od 20. října 2020, kdy jsme celý skandál zveřejnili v MAP 631, včetně důkazu o majetkové účasti Petra Fialy v kampeličce, včetně dokumentace z valných hromad, včetně propojení s nájemným vrahem Petrem Štalzerem, který 19.5.2012 v garáži zvláště trýznivým způsobem zastřelil českého občana JUDr. Kruliše, protože si splet oběť, kterou měl zavraždit, včetně podezřelého objednavatele vraždy Kamila Bahbouha, včetně plateb na účty policejních papalášů, aby se celé propojení nevyšetřovalo! (Tehdejší náš videopořad MAP 631 najdete zde.) Co byla v roce 2020 dezinformace, je v roce 2024 hlavní informace českého mainstreamu! Tak to se povedlo!
https://www.michalapetr.com/map-1891-kyjev-vcera-oznamil-ze-jeho-vojska-zacala-provadet-tzv-frontverkurzung-9-kvetna-tak-bude-putin-v-kyjeve-prekvapive-rychly-konec-valky-na-ukrajine/

Ladislav 💤
24. 1. 2024 10:47
Odpovědět  x-13

👍Tohle už není na demisi, ale na hromadný odstřel za zradu své vlasti!

Jura S
24. 1. 2024 11:28
Odpovědět  x-13

No je třeba si dát na “PROFESŮRKA” pořádnýho bacha, je evidentně “VŠEHOSCHOPNÝ” koho mi ty nevinné brejličky připomínají… ech Heinrich Himmler ? To byl taky takový “bodrý profesůrek” s brejličkama, vyložený neviňátko že…

Albi
24. 1. 2024 12:57
Odpovědět  x-13

Se zdá, že už vítězí nějak moc dlouho.
Že on Alzák ty své rozkazy a ofiko potvrzená vítězství předává ukrajinským médiím z kremelské internace pomocí motáků? 🙂

Markýza
24. 1. 2024 17:10
Odpovědět  x-13

A to jsou věci……….že by se další konspirační teorie stávaly realitou? 😀

Kelly
24. 1. 2024 07:49
Ohodnotit příspěvek :
     

A budou na tom Rusové ještě lépe a my ještě hůře, protože taková zbabělost lidí, jakou projevují občané ČR, ta si nic jiného nezaslouží, než aby Češi ryli rypákem zemi jako červené svině.

Slovan
24. 1. 2024 09:09
Odpovědět  Kelly

Stal se ze mě mrzutý škodolibý dědek. Mám na věc stejný názor a vono to né a né kleknout. Furt se ty mrchy drží nad vodou a nerejou tu zemegulu rypcem. Já nevím jak to ten malý českomoravskýslezký človíček dělá, že ještě drží ako beran. Netvrdím že se mám špatně, ale pohybuji se na hraně propasti, stačí málo a……. Je pravda, ještě mě nedorazilo vyúčtování za plyn a elektřinu. Ale jak mluvím z lidmi tak se fakt španě nemají, jsem už z toho na nervy, že se toho nedožiji až budeme totál. Nedavno jsem obvolával pár známých, bo něco potřebuji okolo toho mého chovu vrabců a všichni mi říkají že to budeme řešit až se vrátí z hor. Oni nemuší chodit do práce? Já se teď bojím někomu zavolat, aby zrovna někde nesjížděl Mont Everest. Jak to jen ty lidi dělají, já když měl rodinu tak jsem mušel makat jako bílej. Do práce 8h a když bylo třeba tak i 16h, samo že i soboty neděle. Také jsem chodil na melouchy a ještě jsem přitom stavěl dům. Na nějaké kopce nebylo, bo na móóře, chááá z ruky do huby. Dovolená max. někde okolo komína.No nic asi se máme fakt dobře.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
24. 1. 2024 14:04
Odpovědět  Slovan

Se.r na to a nech to být. Až přijde fičák, tak se z toho pose.rou. Tato země kolonie stejně padne pod nějaký útvar ve kterém už naše řeč bude jednou zbytečná. To je rozhodnuto, mladým to nevadí, tak proč se nervovat. Máš gořaličku, pivko, vrabčáky, užívej co jde. Tady s tím nic neuděláš. Jak tady psal jeden člověk, že se s tím již vnitřně smířil, já také. Když to nemá řešení, starosti nepomohou, jenom si zbytečně duševně ubližuješ. Jsem starší, ale ne moudřejší, ale takto to vidím. Konec, ámen, finito, mlýnek uzavřen.

Pavel z Moravy
24. 1. 2024 14:19
Odpovědět  Pavel z Moravy

A to, že jsi makal je velká ctnost. Víš, že práce šlechtí. Já nemohu říci, tak tenhle barák je moje dílo, nebo alespoň částečné dílo. To musí být radost, vidět, že něco pěkného co jsem postavil slouží druhým. Já s odstupem času také vzpomínám na to jak se nám pod rukama tvořila látka, kterou potom někdo nosil. A v dalších zaměstnáních kde jsem pracoval a druzí z toho měli užitek. Nefňukejme, žili jsme plný život, hodnotnější než tento prázdný té zbohatlické smetánky. Jak to říkal ve filmu Bez ženské a bez tabáku Jožo Króner, ah, žije se dobre, len by bolo niektorým ludom potrebné zvednúť jasle. Takhle jak píšeš ale žijí pouze někteří, víš ale kolik je těch bídných. Oni se tím ale nechlubí. Hurá, ještě žijeme.

Gales
24. 1. 2024 11:43
Odpovědět  Kelly

Jako červená myš budu rypákom guľuzem ryť.Jako červená myš.

komoří Lang
24. 1. 2024 12:25
Odpovědět  Kelly

I Gándhí kdysi řekl: “musite-li se rozhodnout už jen mezi zbabělosti a násilím je lepší to druhé, ale hned dodává, že tisíckrát lepší je nenásilí”. Zbabělý člověk totiž nemůže být ani dobrým příkladem svým dětem, a proto máme v naši mladé generaci, tak moc a moc sněhovýc vloček. Už jen pohled na ně, musí každého nepřítele povzbudit, že může dobýt celou zem.(z filmu Statečné srdce.)

Slovan
24. 1. 2024 14:01
Odpovědět  komoří Lang

Víte když tak různě na netu a v TV vidím různé události, kde naši silní a chrabří muži napumpované sterioidy a jinými šlehy tuna bojůjí proti sobě a někteří i vyhrožují zabitím, tak tyto pány bych rád viděl v akci, kde to začne hvízdat okolo hlavy. A až by se přímo potkali muž proti muži, kde bude hrozit, že v případě přemožení bude hrozit šmiky, šmik a hlava není. V těch fitnech centrech a na bojišti u dveří baru je to o něčem jiném. Tam je slabý soupeř a ještě ožratý ako to prasce.

Pavel z Moravy
24. 1. 2024 14:23
Odpovědět  komoří Lang

Film Ghándí s Benem Kingsleyem je obrovský zážitek. Kingsley se několik let připravoval na tuto roli, aby ji poté tak perfektně ztvárnil. A Ghándí svojí nespoluprací s kolonizátory zemi osvobodil. Jo, nespolupráce je silná zbraň, ale musí k ní být i silní lidé. Více je zbytečné říkat.

komoří Lang
24. 1. 2024 15:23
Odpovědět  Pavel z Moravy

…tak ten film Pavle, skouknu do roka tak třikrát – naposledy před měsícem. 🙂 Mám i knížku – Gándhí člověk. Ten životopis stojí opravdu za přečtení. Např. Když už byl hodně slavnej, novináři mu položili dotaz, proč přijel do Anglie vlakem třetí třídou. Odpověď: Protože čtvrtá třída není. 🙂
P.S.
Našim politikům bych to dal jako povinnou četbu.

Slovan
24. 1. 2024 18:00
Odpovědět  komoří Lang

😊 😊 😊 😊
Tak to bylo hezky řečeno.
Já zase viděl už mnohokrát film, který považuji za filmový skvost, kde jeden herec říká, že byl jednou v El Pasu a tam viděl chlápka, který nahý skočil mezi kaktusy. Když se ho zeptali proč to dělá, tak jim řekl, že se mu to zdálo dobrý nápad.
Před cca 40 lety jsem chodil s už tenkrát 60 letým pánem na směny. Bylo to v létě a snad tehdy už čtrbáct dní furt chcalo. Přišel jsem na odpolední celý promočený a pln nadávek jsem nadával na počasí asi (zasr…, zkur…..počasí), ON na mě s plnou vážností kouká a říká( zadrhával) Nuo buď rád že je nějaké počasí, si představ, kdyby nebylo žádné!! Ale s kamenou tváří a asi i tomu věřil. Mě jen spadla brada a dodnes to všude vyprávím. Už je to dávno, byl jsem velmi mlád. 😋👍

Pavel z Moravy
24. 1. 2024 19:40
Odpovědět  Slovan

A znáš tu anekdotu o mladém ledním medvídkovi? Tak to se jednoho dne malý medvídek ptá své mámy medvědice. Mami, jsem já lední medvěd a máma říká, no jsi lední medvěd. A je tatínek také lední medvěd. A máma zase, no je lední medvěd. A jsi ty mami také lední medvědice. No samozřejmě, že jsem, říká medvědice. A medvídek říká, tak mi potom mami řekni proč je mi tak kure.vská zima.

Slovan
24. 1. 2024 20:12
Odpovědět  Pavel z Moravy

🤣 🙋‍♂️ 🙋‍♂️ 👍 👍 🤣
Koukám jak tu dnes bojuješ s antiruskými škodiči. Jestlipak umíš do dvou. Jeden a jeden je jeden. 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣
Já už jsem jako Venny, ten má taky ty počty nějaké divné. 😊🙋‍♂️

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
komoří Lang
24. 1. 2024 19:46
Odpovědět  Slovan

… 🙂 tu hlášku znám – je z westernu a myslim, že padla v Sedmi statečných.
A Calvera povahou? Celej Fiala i s tou jeho bandou.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Slovan
24. 1. 2024 20:09
Odpovědět  komoří Lang

👍 👍 👍 👍 👍
Dobrej, umíííí!! A jak ten Calvera čuměl, než mu to docvaklo. 🤣🤣
No a co ten můj kolega z práce, taky dobrý nééé?

komoří Lang
24. 1. 2024 20:47
Odpovědět  Slovan

Jé, na kolegu sem úplně zapomněl – udělal sem to z lehkomyslnosti a nedbalosti. 🙂 No a teď vážně – byla to taková hodně moudrá a otcovská odpověď. Taky sem takových pár lidi v životě potkal.
No a díky té vaší příhodě s deštěm sem si teď vzpomněl na tohle:
Hleděli dva vězni z okna cely ven.
Jeden viděl hvězdy, druhý bláto jen.

Boomer
24. 1. 2024 21:16
Odpovědět  komoří Lang

..pánové, v naší tristní situaci hledejme inspiraci v jedné z prvních scén toho filmu, když vesničani sedí v putyce s Chrisem a očumují vhodné chlapy pro svůj záměr. Vejde drsňák s xichtem samá jizva, peóni uznale koukají, ten teda jo, že jo? Ne! ucedí Chris, nám by se spíš hodil ten, co mu ty jizvy nadělal…

komoří Lang
24. 1. 2024 22:09
Odpovědět  Boomer

… 🙂 malinko vás Boomere, opravím. Tu poslední větu neřekl Chris, ale zase jeden z vesničanů. No a na to mu myslím Chris řekl ” učíš se rychle”. 🙂 🙂

Slovan
24. 1. 2024 21:21
Odpovědět  komoří Lang

😊 👍
Však jemu bylo tenkrát 60 a mě tuším 28. Čerstvě ženat.

Pavel z Moravy
24. 1. 2024 19:35
Odpovědět  komoří Lang

Ještě bych doporučil četbu Desanky Maximovič – Vůně země. Já se tedy dostal k četbě pouze několika stran, ale je to úchvatné. Když jste totiž vzpomněl tu třetí třídu, tak jsem si na to vzpomněl. Vypráví jak chudí a staří lidé cestují 3 třídou ve vlaku, na lodi, v autobuse a jak se k sobě laskavě chovají a vzájemně se svěřují se svým trápením a nikdo nikomu se nesměje a nikoho neuráží. Nevím jestli je ta kniha v překladu, já četl pouze úryvky v srbštině. Ale je to nesmírně lidské. A zde je přesně to, co se traduje, čím obyčejnější a chudší člověk, tím lepší vztahy mezi sebou. Vždyť chudý i z mála dá potřebnému.

komoří Lang
24. 1. 2024 22:39
Odpovědět  Pavel z Moravy

Ano, je to tak jak říkáte Pavle. Chudý dává vždycky víc, než ten bohatý. On dává ze svého nedostatku a bohatý ze svého přebytku – tak nějak to stojí i v Bibli.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
katango
25. 1. 2024 09:57
Odpovědět  komoří Lang

Kdyby bohatý nebyl na prachy, nebyl by bohatý.

Pavel z Moravy
25. 1. 2024 11:26
Odpovědět  katango

Rozvíjí se nám to tady slibně a tak to má být. Člověk pak není sám se svými myšlenkami. Díky, přátelé.

Putinovec
24. 1. 2024 09:19
Ohodnotit příspěvek :
     

Díky globálnímu oteplování Rusko sklidilo rekordní úrodu obilí a doufá, že se to ještě zlepší, jak se Sibiř otepluje.

Všimejte si , jak se ideologická propaganda dokáže chytit drápkem a škodí , aniž by si to člověk uvědomoval .
Není žádné globální oteplování , způsobené fujfuj uhlíkem , dusíkem a brzy i kyslíkem . Jedná se o cyklické změny ,navázané na probíhající MÍRU dlouhodobých probíhajícich procesů .
Příroda má své zákony a ty mají pevně vloženou mnohovariantní MÍRU nízkofrekvečních procesů , které probíhají v rámci stovky , tisíce , milionu , miliardy let .

Trojta
24. 1. 2024 10:29
Odpovědět  Putinovec

Máte pravdu, také jsem zaznamenal tuhle ideologickou vsuvku.

Markýza
24. 1. 2024 17:11
Odpovědět  Trojta

Copak ty jsou všude, starý zkušený mozek už je selektuje za chodu.

Administrátor
P.A.Semi
24. 1. 2024 10:39
Odpovědět  Putinovec

Ten klimatický cyklus má asi tak 800-900 let…
Porovnávají nás s “předprůmyslovou érou”, ale zapomněli lidem dodat, že to byla malá doba ledová… Srovnávají a chtějí nás vracet do malé doby ledové…

Ale v “krátkodobém” horizontu posledních cca 50-100 let se vskutku otepluje, není to nic špatného, naopak jak vidět, ruské pšenici to prospívá, a nám to prospívá také… Čím víc CO2, tím lépe roste všechna Zelená příroda…

Tedy je “globální oteplování”, zřejmě nijak nesouvisí s CO2 (to se uvolňuje z teplejších oceánů, změna následuje půl roku za změnami teplot), a není na něm nic špatného, zejména pro severské národy…

πα½

Administrátor
P.A.Semi
24. 1. 2024 10:41
Odpovědět  P.A.Semi

comment image

Zelenou je, kde přibylo za posledních 40 let listů, oranžovou a červenou, kde ubylo…
Sahara se rozšiřuje na jih, v Himalájích je méně listů, a Brazilské pralesy kácejí na jihu… Všude jinde listnaté plochy přibývá, díky prospěšnému zvýšení CO2…

πα½

Gales
24. 1. 2024 11:49
Odpovědět  P.A.Semi

A abychom chcípali tak se musí omezovat CO2 Gríndýlem. ,,Oteplování” je povoleno pouze 4% menšině.

Putinovec
24. 1. 2024 12:01
Odpovědět  P.A.Semi

Ještě jste zapomněl napsat , že po oteplování přichází skokové ochlazení .
To oteplování je návrat do stavu před malou dobou ledovou .
Zde se k té problematice vyjadřuje profesor Staňěk .
https://www.youtube.com/watch?v=WJmMW8bDVrY
Cyklus 800 – 1000 let je malou součástí cyklu 100 000 let , jež je malou součástí cyklu 1 000 000 let atd atd .
Nejsou žádné procesy ležící ve vzduchoprázdnu . Každý proces je součástí jiného a tvoří jej součásti jím podřízených procesů .
Je to jako matrjoška , kde určitý počet panenek zapadá do jim nadřazené , té , u které tvoří její součást a tato nadřazená panenka je jen jednou z mnoha , která zapadá do jí nadřazeného procesu panenky .
Malé tvoří velké , velké tvoří veliké a to veliké se z pohledu dlouhodobého nízkofrekvenčního procesu stává malinkým .

Vladimír
24. 1. 2024 18:43
Odpovědět  P.A.Semi

Gronsko –
Gronland neboli Zelená zemně. Ten název je asi proto,že je celý zasypaný sněhem a ledem.

Ladislav 💤
24. 1. 2024 10:52
Odpovědět  Putinovec

Už na základce jsme se učili, (kromě těch magorů co zrovna chyběli pro nemoc), že my všichni na planetě vydechujeme kysličník uhličitý a vše co je zelené vrací do přírody zpět!
Nebo, že by se změnil Přítodopis?

Jura S
24. 1. 2024 11:31
Odpovědět  Ladislav 💤

TO NEŘÍKEJ !!! Od lejnové každý dostaneme na držku měřák emisí a podle vydýchaného vzduchu zaplatíme “CO2 povolenku”

Pavel z Moravy
24. 1. 2024 14:28
Odpovědět  Jura S

Chlapi, nechte toho. Ser.te na debily. Oni mají orgasmy z toho, že se o nich hovoří. Kujwa, když něco nechci, tak to nechci, ať se grázli třeba pose.rou.

Vladimír
24. 1. 2024 18:35
Odpovědět  Putinovec

Slunce obsahuje 98% hmoty naší sluneční soustavy. Protože je slunce ve skutečnosti fůzní reaktor který nefunguje úplně rovnomněrne, docházi na Zemi k dlouhodobým výkyvům teplot.Nevím, kdo přišel s tím novým šílenstvím, že oteplování způsobují prdící krávy, ale vím jistě že by skončil ještě před 30-ti léty v blázinci.

Frank1
24. 1. 2024 11:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Rusko zacalo patrat po svych zapadem ukradenych majetcich vsude ve svete behem poslednich 500 let, az do r 1524 ! Az ten seznam bude mit, degeneratum na KoZa se protoci panenky.
Jeho vymahani vyzaduje silu Ruska, aby zlodeji se prestali zdrahat majetky vydat. Tu silu Rusko bude mit.
Tech 300 miliard co jsou zablokovane v bamkach KoZa, temi brnkaji stale na ruske nervy, chteji je dat Ukrajine. Jen to zkuste, rekli Rusove.

treza
24. 1. 2024 11:22
Odpovědět  Frank1

Ať s dáváním ještě chvíli počkají, až bude Ukrajina Ruská. Pak už to půjde,. Teď by to rozkradli.

Albi
24. 1. 2024 13:14
Odpovědět  Frank1

Zkusit to mohou, v tom jim zabránit asi nejde. Ovšem výsledek jejich (ami-ukrajinské) války je už mohl dostatečně poučit.
Někdo by měl Alzákovi přečíst alspoň závěr z toho článku, pokud toho sám už není schopen.

Kyjev je bez mužů, bez peněz, bez dělostřeleckých granátů a bez času,.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
24. 1. 2024 14:33
Odpovědět  Albi

Alzáků tady ještě bude, o jednoho více nebo méně, degeneraci západu a naší kotlinky nezastavíš. To je vývojový proces degenerace. A kdo nevěří, ať si pročte historii a to zde ještě nebylo 150 pohlaví a umělá inteligence. S těmito faktory je potom sešup do blbince ukázkově bleskový, což dosvědčuje naše současná přítomnost.

Markýza
24. 1. 2024 17:12
Odpovědět  Frank1

Začlo, ale napište taky proč.

Honzas
24. 1. 2024 15:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Víte kdy by Rusko Porazilo západ ekonomicky? Kdybys společně s Čínou zavedlo v briggsu vlastní měnu podloženou zlatem. Prostě zlatý standard by porazil západ. A byli bysme v p*****

Pavel z Moravy
24. 1. 2024 19:43
Odpovědět  Honzas

Však to brzy bude.

Boomer
24. 1. 2024 21:27
Odpovědět  Honzas

..Rusko už delší čas skupuje kde se jaký kousek zlata zaleskne. Koncem roku 2023 mělo ve zlatých rezervách 2360 tun, meziroční navýšení stavu o 2%
Na masovou výrobu Fabergého vajec se asi nechystají…

Světové pořadí: USA, Německo, Itálie, Francie, Rusko.

Pavel
25. 1. 2024 07:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Zlodějny, rabování, vyhrožování, válčení a debilizace mladé generace – to jest politika Západu. Blít, blít a zase jen blít nad těmito západními elitami.

Frank1
25. 1. 2024 08:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Jako prislusnik KoZa to Cesko uz pocituje.