politika

Německo může zachránit pouze změna moci v Rusku (názor MMF)

Oleg Makarenko

Hlavní ekonom Institutu mezinárodních financí Robin Brooks vysvětluje, proč je situace v Německu tak špatná a co je třeba udělat pro zlepšení situace (odkaz):

Německo je impozantní ekonomická lokomotiva. Německý HDP na obyvatele (modrá) rostl stejně jako americký (černá) po dvě desetiletí, ale nyní rychle zaostává. Jediný způsob, jak to zastavit, je změna režimu v Moskvě. Jakmile bude Putin pryč, může Německo začít znovu nakupovat ruský plyn…

Pan Brooks vysvětlil, že označovat Německo „nemocným mužem Evropy“ není správné, protože v jiných evropských zemích je situace ještě horší. Německý HDP na hlavu skutečně od roku 2007 rostl o skromných 13 %, tedy o méně než 1 % ročně. Nicméně HDP Francie za stejnou dobu vzrostl o směšných 6 %, zatímco HDP Španělska a Itálie klesl o 4 % ( odkaz ).

Zdá se, že pan Brooks stále doufá v návrat do 90. let, kdy MMF neustále poskytoval Rusku své toxické půjčky.  Půjčky byly rozkradeny prozápadní administrativou té doby a MMF na oplátku požadoval, aby určité segmenty ruského trhu byly poskytnuty cizincům. Fond přitom stále zůstával v plusu, protože Rusko stále muselo splácet půjčky a značné úroky z nich. 

Svátek pro kompradory skončil příchodem Putina. 

Tehdy MMF výměnou za další půjčku nařídil předat Západu ruský ropný průmysl, ale Putin řekl, že Rusko už nepotřebuje pomoc. Brzy byly půjčky MMF splaceny a my jsme zapomněli na tyto supy.

Překvapený Západ začal zkoušet znovu získat kontrolu nad Ruskem. Téměř okamžitě, po roce 2000, Chodorkovskij ve velkém skoupil velké množství komunistických poslanců (byli nejlevnější), aby s jejich pomocí zorganizoval převrat. Puč se nezdařil: po slavném procesu, takzvaném „případu JUKOS“, byl Chodorkovskij na dlouhou dobu uvězněn za daňové úniky. 

Případ JUKOS se mimochodem stal jedním z důvodů chronické nechuti prozápadní veřejnosti k Anatoliji Serdjukovi – právě pan Serdjukov, který tehdy vedl daňovou službu, sehrál klíčovou roli v odražení útoku Západu. Jako příjemný vedlejší efekt potlačení povstání Rusko získalo pětinásobný nárůst příjmů z vývozu ropy: po roce 2003 se naftaři již nesměli skrývat před daněmi tím, že ropu vydávali za „studniční, vrtnou tekutinu“.

Poté se pokusili otřást Ruskem zvenčí i zevnitř. Gruzie 2008, Bolotnaja 2012, Majdan 2014… Když jsme byli nuceni v roce 2022 začít SVO, mnozí na Západě si mysleli, že teď už je vše jisté, ruská ekonomika se ukáže stejně slabá jako ta sovětská a zhroutí se pod neodolatelnou tíhou “20 tisíc” sankcí. 

V březnu 2022 Robin Brooks napsal s očekáváním, že se ruský HDP zhroutí (odkaz):

Předpovídáme, že ruský HDP klesne do konce roku 2022 o 30 %, což je mnohem horší výsledek než v roce 2009. Sankce výrazně zpřísňují finanční podmínky (modrá), což udusí domácí poptávku. Rusko může tisknout peníze, aby zmírnilo tuto krizi, ale to přinese jen spirálu devalvace-hyperinflace…

30% je hodně, to je katastrofa. Západ počítal s opakováním roku 1991 s prázdnými regály a spontánními nepokoji, s nástupem k moci nového týmu prozápadních „reformátorů“ a jak pan Brooks otevřeně poznamenává, s levným plynem pro Německo.

Něco se ale velmi pokazilo a za to „něco“ také musíme poděkovat naší tvůrčí komunitě, všem těm „režisérům“ a „ekonomům“, kteří loni hromadně prchali z agresivního Ruska do mírumilovného Izraele. 

Naše pátá kolona tak dlouho a tak usilovně přesvědčovala Západ, že Rusko je jen rezavá čerpací stanice, nemajetná asijská satrapie (vojenská a daňová oblast v perské říši v čele s dosazeným správcem-satrapou, pozn.red.), oligarchie na hliněných nohách, že Západ dospěl k přesvědčení, že jsme kriticky závislí na receptech na burgery a pozvánkách na duhové festivaly.

Výsledková tabule:

  • Rusko je v plusu, a to i ekonomicky, protože jsme dostali vzácnou příležitost zbavit se mnoha důsledků měkké okupace devadesátých let. 
  • Spojené státy jsou v plusu, protože poslední rok a půl okrádají Evropskou unii se stejnou zištnou krutostí, s jakou kdysi sama Evropa okrádala Indii a Čínu. 
  • Evropská unie, včetně Německa, je v mínusu. Místo očekávaných zisků z účasti na dělení medvědí kůže se Evropa dočkala poklesu životní úrovně a zavírání podniků beznadějně závislých na levném ruském plynu.

Například zprávy chemického gigantu BASF – jednoho ze symbolů průmyslové síly Německa – se čtou jako válečné kroniky. Dochází ke ztrátám, dochází k hromadnému propouštění, dochází k omezování výroby… Světový petrochemický trh rychle roste, ale Němce už na něm nečekají, protože petrochemie jsou suroviny a elektřina, ale přístup k oběma Američané Německu oklestili.

Možná by bylo historicky spravedlivé, kdyby MMF také přišel na pomoc Němcům a dravě zamával křídly. Ale i když si to Němci zaslouží, půjčky od MMF jim přát nebudu – my, Rusové, jsme humánní národ.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://1url.cz/fuVb3

sdílet na

42 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
krtek
16. 11. 2023 00:53
Ohodnotit příspěvek :
     

To jsou blbé řeči. Každý rozumný človk ví, že západní země se třesou na rozparcelování RF a vydrancování jeho přírodních zdrojů.

Gales
16. 11. 2023 09:46
Odpovědět  krtek

Fiala hrál vabank a prohrál.Nic se dělit nebude a my jsme v pr*eli.

katango
16. 11. 2023 20:35
Odpovědět  Gales

On si myslí, že jeho se prohra týkat nebude. Že se na něj někde v Ko-Za třesou a už mu připravujou teplý místečko.

Mike
16. 11. 2023 09:53
Odpovědět  krtek

Až bude Rusko k rozparcelování, nebudou již západní země existovat.

ali-tete
16. 11. 2023 20:10
Odpovědět  krtek

Nemecko uz nic nezachrani…pokaslali si to sami.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
16. 11. 2023 00:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Jakmile bude Putin pryč, může Německo začít znovu nakupovat ruský plyn…”
Mohlo vždycky a může i dnes. Stačí požádat, zaplatit a dostane kolik potřebuje.
Proč by si kvůli Německu a kolektivnímu Západu měl nechat Gosudar likvidovat svou zemi?
Každý se má starat hlavně o tu svou a necpat se do cizí. A když se starat neumí, ať jde od válu.

Petr D.
16. 11. 2023 02:39
Odpovědět  Albi

Ano, to je skvělé předvolební heslo pro VVP. Zvolíte-li si někoho jiného, snadno vás zase odrbeme. 🙂

Gales
16. 11. 2023 09:49
Odpovědět  Petr D.

A v Čechách nechte starou vládu.Ta nám jde na ruku.

Efpe
16. 11. 2023 10:05
Odpovědět  Petr D.

Koza už deklaroval že pokud příští volby vyhraje VVP,tak jej neuzna chápete to? Na assada byl vydán zatykac to je totálně mimo.a Německo? Zkuste si vzpomenout co znamenal ten shluk písmenek v historii před několika staletími,před 90ti lety,před 30ti lety,a co to je dnes.kebaby,zelene šílenství,nebezpečné ulice.za chvíli budou k nám a do Polska utíkat jejich germánské důchodci

Markýza
17. 11. 2023 14:47
Odpovědět  Efpe

Neuzná volby? V Rusku?? 😀 😀 Nebyl to třeba jen nějaký mejnstrýmový kecálista?

Frank1
17. 11. 2023 09:10
Odpovědět  Albi

Jako kdyby vse zaviselo na V. Putinovi.
Je to vydirani silencu, kterym nic jineho nezbyva. Uvaluji stale nove sankce na Rusy ve funkcich v nadeji, ze tito provedou statni prevrat.
Jako kdyby Rusko bylo mozne z vnejsku destabilizovat podobne jak za Perestrojky. Jako by bylo zavisle na odbytisti EUhnii pro sve lacine suroviny. Uz neni. Velkou namahou presmerovava sve toky surovin do Eurasie. Tam je potencial rostouci a nastaruje ekonomiku. Dostavuji se tam plyno a ropovody. Mezitim dopravu ruskych surovin v mesim mnozstvi do EUhnie prevzaly staty jako Turecko, Recko. Suroviny se nekolikrat prekladaji, rafinuji a pak draze prodavaji.
To ovsem idioti v EUhnii vedi, ale nesmeji ani o tom mluvit.
Jedeme podle planu. Ponizovani Rusove a Cinani budou povyseni. Ti, kteri se povysuji nad jine a tyraji je, budou ponizeni. Co to pro ne znamena? Bidu a no future.

Burák
16. 11. 2023 05:55
Ohodnotit příspěvek :
     

Však koupit můžou ale za rubly a oni mají holé zadky bez tiskárny na euro 😁

PepeAlex
16. 11. 2023 06:50
Ohodnotit příspěvek :
     

To je větší dementní schizofrenik,než celá pětidemolice i s Pávkem.Co tam berou pořád za shit?

Ladislav 💤
16. 11. 2023 06:57
Odpovědět  PepeAlex

A my dobrovolně vlezli do tohoto fašistického bordelu! Hnus!

Burák
16. 11. 2023 11:53
Odpovědět  Ladislav 💤

No jo ale tehdy o tom, co se dnes děje nebyla řeč. Mělo jít jen o volný pohyb zboží, osob atd. Nikdo neřekl ani slovo o budování nové říše, ve které budeme makat na ty vyvolené národy. Ono o to šlo ale vždy a trvá to stovky let.

Markýza
17. 11. 2023 14:50
Odpovědět  Burák

Přesně tak. Pro tuhole EU jsem hlasovala taky a strašná spousta lidí dnes říká totéž: do tohoto dnešního spolku bychom nevlezli ani za nic.

Putinovec
16. 11. 2023 07:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Má to svoji logiku že ?
Logiku parazita .

Standa
16. 11. 2023 07:59
Odpovědět  Putinovec

Hledají nového Jelcina!Opilce , co prodal stát!( Něco, jako Havel)…
ALE, kdo po Putinovi?

Efpe
16. 11. 2023 10:07
Odpovědět  Standa

Určitě se někdo najde.latkaje nastavena velice vysoko podobné jako Kateřina Veliká,ale Rusko bude dál.

katango
16. 11. 2023 11:09
Odpovědět  Efpe

Že by si takovej šachista nevychovával nástupce? A jen jednoho?

Pavel z Moravy
16. 11. 2023 11:36
Odpovědět  katango

Přesně tak, tomu se nedá věřit. Myslím, že nemá připraveného jen jednoho.

Markýza
17. 11. 2023 14:52
Odpovědět  katango

Ničevo něvidno…….doufám taky, že se líhne někde v tichu a teple. Rusko je jako rozlehlá klenba, která nutně potřebuje klenák.

katango
18. 11. 2023 18:03
Odpovědět  Markýza

Putin se taky držel ve stínu.

Markýza
18. 11. 2023 18:16
Odpovědět  katango

Taky pravda. Do světel ramp ho vyvlekl Jelcin.

Boomer
18. 11. 2023 18:41
Odpovědět  Markýza

.. no spíš bych řekl, že někdo Borisovi pošeptal do ucha.. ďáďuša, ještě můžeš odejít se ctí po zlatém můstku, vezmi tohohle kluka za ruku a představ ho davům..

Markýza
18. 11. 2023 19:34
Odpovědět  Boomer

To je klidně možné, Jelcin sám mi stejně nikdy nepřipadal jako někdo zvláště prozíravý. Natož šachista politiky. Nicméně – něco vidět musel. Každopádně ho za tlapku dovlekl do Kremlu. Prý “převezmi to, Voloděnko, nápomocen ti budu, jako že je Bůh nade mnou. Třeba nám tu čističe – ale mou rodinu, tu z toho vynecháš.” A Voloděnka slíbil – a jak známo, co slíbil, to dodržel. Stejně to byly zřejmě v celkovém marastu jen malé ryby.

ali-tete
16. 11. 2023 16:08
Odpovědět  Efpe

Co vam hrabe, zomrel snad Putin, ze mu hladate nastupcu ??!!!

Vladimír
16. 11. 2023 08:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Německo, Evropa se nezachrání tím, že Putin skončí. Oni se zachrání tím, že skončí západní politici, neziskovky a ty šílenosti jako je ta zelená!

Autor
16. 11. 2023 09:04
Odpovědět  Vladimír

Ano, Německo, stejně jako my, se musí zachránit samo. Svět se skutečně změnil a NIC nebude jako dříve, takže i kolonií bude méně a nebo možná vůbec žádné.

Pijack
16. 11. 2023 09:02
Ohodnotit příspěvek :
     

To je pěkná pitomost. Nechápu takto dezinformační pojetí. Jiný režim v Rusku nikdy Německo nezachrání. Byl to právě Putin, který zachraňoval Německou ekonomiku. Byl to Putinův nástup, který rozhodl o postavení NS 1 a 2. Byl to Putin, který dlouhodobě garantovat dovoz energií z Ruska do EU, resp. napřed do Německa. Jak by to asi měl jiný režim udělat, když Německou ekonomiku dusí Američtí nenažranci? Věnujme se raději tomu, jak zbavit Německo režimu v USA. To je důležitější. Pak se zase začne férově obchodovat a je šumák, kdo bude vládnout v Rusku. Rusko do toho netahejme. Tam je svět ještě v pořádku.

Frank1
16. 11. 2023 09:28
Odpovědět  Pijack

US hnusaci jenom lzou a dezorientuji! Pochopte to konecne lidi!

ali-baba
16. 11. 2023 13:31
Odpovědět  Pijack

No takto nemci su blbi, ze americanov tam este trpia! Amen

Frank1
16. 11. 2023 09:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Naproste nesmysly. Rusko neni jenom Putin. Brooks je idiot, majici se za ekonoma a chytraka.
Nestestim Nemecka byla prohra ve valce. Od te doby je vazalem USA, okupovanou zemi se zakladnami USA. Ty maji tento stav trvale udrzovat. Jejich kecy, ze tam jsou na obranu je zidacka lez, jako vse. Nikdy nepojmenuji skutecne duvody proc vedou valky, obsazuji zeme.
USA delaji ted vsechno mozne, aby Nemecko oslabily jako konkurenta. Pretaly i zilu ekonomie Nemecka s levnym plynem NS1 a 2. Prodavaji mu 4 x drazsi plyn LNG z bridlice.Vinu za sabotaz hazeji ted na Ukrose. Nemecko nesmi vysetrovat tuto sabotaz a hledat vinnika, neni mu to dovoleno kolonizatorem USA! Import LGBT a politika EU, podpora Izraele a Ukrajiny tahnou Nemecko ke dnu. Vypinaji si atomove elektrarny a podporuji elektroauta. Planovani jak za socialismu, vlastne tam bylo lepsi. Tady je to zamer. Politika ridi hospodarstvi, ne ekonomove.

josef
16. 11. 2023 11:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Německo, ale i celou “demokratickou” Evropu mohou zachránit tři věci.
1)Obnovení průmyslu a práce.
2)Obnovení pořádku.
3)Revize spojeneckých a hospodářských smluv.
A dále :
Likvidace parazita EVROPSKÉ ÚNIE
Revize NATO jako organizace.

SEBEVRAH KTERÝ SE DO TOHO PUSTÍ

ali-baba
16. 11. 2023 13:45
Odpovědět  josef

Jaka revize NATO ? Zrudit !!!

ali-tete
16. 11. 2023 16:09
Odpovědět  ali-baba

Zrušit..sorry… ☺

Pavel z Moravy
16. 11. 2023 11:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Nač to rozebírat, tento trolda chce hrát na ty nejnižší pudy lidiček. Když se jim to dařilo doteď, myslí si, že to půjde i nadále. Nemohu samozřejmě radit Rusům, ale kdybych mohl, tak bych řekl – dejte si opravdu Rusové zvýšený pozor na ty západní zmr.dy, jejich faleš a pokrytectví jsou neskutečná. Mějte stále před očima co s vámi již několikrát provedli a co by chtěli provést. Opatrnost je stále na místě. A veliká opatrnost. Neboť jejich zákeřnost je jim blízká.

Pavel z Moravy
16. 11. 2023 16:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Celý tento západ se neuvěřitelně odhalil. Ukázal nám jaká neskutečná sebranka tam vládne. Já vůbec nepochybuji o tom, že ti by nás klidně zničili mrknutím oka.

Janaz
17. 11. 2023 07:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Taký expert ako tento čurák som aj ja. Západ skoro 30 rokov drancoval bývalú socialistckú Európu a to ho zachránilo pred krachom v 89.. Teraz už niet koho drancovať, tak ide do riti. Howgh.

Markýza
17. 11. 2023 14:54
Odpovědět  Janaz

Velmi pregnantní! 😀 😀 😀

Frank1
17. 11. 2023 08:59
Ohodnotit příspěvek :
     

MMF keca uz nesmysly. Nevi kudy kam a citi, ze jeho konec se blizi!