politika

Na tajňačku

Spojené státy převezly na Ukrajinu asi 20 taktických balistických raket ATACMS, když předtím získaly příslib Kyjeva, že je nepoužijí proti cílům na ruském území. 

Informoval o tom The New York Times (NYT) s odvoláním na zdroje.

Podle informací bylo rozhodnutí o přesunu raket utajeno kvůli „obavám z možného útoku Ruska při dovozu raket do země“. Spojené státy si zajistily příslib Kyjeva nepoužívat ATACMS k úderům na cíle na ruském území, z nichž neuznávají Krym, Donbas, Záporoží a Chersonské oblasti. Důvodem jsou obavy amerických představitelů, kteří se domnívají, že by takový krok „mohl vést k překročení jedné z „červených čar“ Ruské federace a vést k další eskalaci konfliktu.

Publikace uvádí s odkazem na údaje Pentagonu, že rozhodnutí poslat starší verzi raket na Ukrajinu bylo učiněno na pozadí „nemožnosti jejich použití v konfliktu kde by operovaly americké síly“ a také kvůli skutečnosti, že „zásoby novějších systémů jsou extrémně malé.“

Noviny také uvádějí, že zůstává nejasné, zda rakety dokážou změnit situaci na bojišti na Ukrajině.

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/19047809

sdílet na

6 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Gales
18. 10. 2023 20:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Byly dopraveny přes Česko,Rakousko a Slovensko.

Helena
19. 10. 2023 08:14
Odpovědět  Gales

Aha, tak proto nad námi lítaly těžký letadla ve vysokých výškách – nebyly vidět, ale byly slyšet, že se třásla i zem – uplynulý měsíc.

Tupý hulvát
19. 10. 2023 09:51
Odpovědět  Helena

Těžká letadla+hodně vysoko+třásla se zem=pitomost.

Helena
19. 10. 2023 10:36
Odpovědět  Tupý hulvát

Opravdu, drnčely hrnečky, dunělo to. Letadlo ale vidět nebylo, ani čára za ním. Většinou v podvečer-asi aby tam přistáli už za tmy či co.

Mike
19. 10. 2023 07:05
Ohodnotit příspěvek :
     

“Spojené státy získaly příslib Kyjeva, že je nepoužijí proti cílům na ruském území.” A proč to tam teda navezly? To jako s těma raketama přišel příkaz rozprodat je na černým trhu?

Pavel z Moravy
19. 10. 2023 08:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Od grázlů a ubožáků se také nedalo nic jiného čekat. Rusové určitě chápou velice dobře s jakými zdegenerovanci mají co do činění. Oni už si poradí, tam ve vedení nejsou týpci západního střihu bez mozku. Kdyby se k životu probral V. Hugo, měl by dle zdegenerovaných figurek současného západu námět pro knihu UBOŽÁCI II. Teď už asi kdys slavná sladká Francie takové romanopisce nemá, teď má pouze pištce, jejichž duševní úroveň nelze již ani hodnotit tak jak na celém západě. Stačí se podívat na bruselské politbyro a je vám z nich na gr.cání.