blog

Ukrajinské obranné agentuře se nepodařilo nakoupit těžké zbraně v USA

Jakub WronaJakub Wrona

25. dubna 2024

Apr 25, 2024

Na pozadí zhoršujících se problémů na frontě zažívá ukrajinská armáda stále větší problémy se zbraněmi. Jestliže se dříve tyto problémy omezovaly na dělostřelectvo a protivzdušnou obranu, nyní se týkají i ručních zbraní. Zatímco konvenčních lehkých zbraní, jako jsou pušky a kulomety, je stále dostatek (díky zásobám ze sovětské éry), problém se objevuje u takzvaných těžkých „skupinových“ zbraní, jako jsou automatické granátomety a těžké kulomety.

Mk 19 a M2 Browning

V létě 2023 začala Agentura pro nákup obrany ukrajinského ministerstva obrany (DPA) hledat možné dodavatele. Plánovali nákup vybavení americké výroby, konkrétně automatických granátometů Mk19 a těžkých kulometů M2 Browning.

Tato volba není náhodná – americké MG a GL byly poskytnuty Spojenými státy ještě před zahájením úplné ruské invaze. Po začátku války v roce 2022 byl M2 Browning často součástí zásobovacích balíčků a granátomet Mk19 byl často spojen s dalším vybavením, jako jsou obrněná vozidla.

Mk 19 a M2 Browning

Nyní Mk 19 a M2 Browning aktivně používají různé jednotky ukrajinských ozbrojených sil. Například M2 používají mobilní palebné týmy, které se specializují na sledování ruských dronů v předních liniích a v týlu. Ukrajinci zároveň pro Mk19 vyvinuli speciální zaměřovač, který jim umožňuje střílet z uzavřených pozic.

Granátomety Mk 19 a kulomety M2 Browning hrají zásadní roli při porážce pěchoty a lehkých vozidel ruských sil až do vzdálenosti 1500 metrů. Dodávky těchto nezbytných zbraní proto nemohla DPA zůstat bez povšimnutí.

Americká dohoda

Od července 2023 začala Defense Procurement Agency spolupracovat s americkou společností SWORD Defense Systems. V říjnu byly podepsány předběžné dohody a v listopadu se ukrajinské velvyslanectví ve Spojených státech připojilo ke snaze o provedení kontrol v lokalitě SWORD. Zástupci ukrajinské diplomatické mise informovali, že schopnosti amerického výrobce nesplnily očekávání. Vedení společnosti SWORD však uvedlo, že zařízení bylo modernizováno a Kyjev by se neměl znepokojovat. To Kyjev uspokojilo a v prosinci 2023 byl podepsán finální kontrakt na dodávku 1350 kulometů.

V lednu se zástupci ambasády pokusili továrnu prohlédnout podruhé, ale nedostali odpověď od SWORDu. Poté se ukrajinská ambasáda ani DPA ani nepokusí vyvinout malý tlak na americkou zbrojní společnost. Zdá se, že hlavním cílem v otázce dodávek zbraní není zajistit kulomety a granátomety pro ukrajinské zákopy, ale spíše prát peníze a vyhýbat se konfliktům s Američany.

SWORD&Co

V tomto příběhu hraje roli i americká strana SWORD Defense Systems. Společnost SWORD, založená v roce 2010 veterány speciálních operací amerických ozbrojených sil a výrobními experty, vyrábí specializované střelné zbraně, řešení pro přistávání ve vzduchu, robotiku a příslušenství především pro americkou armádu a organizace činné v trestním řízení. Společnost je držitelem řady patentů na specializované produkty.

SWORD Defense Systems vypadá spíše jako místní výrobce ručních zbraní než jako seriózní mezinárodní hráč. Takových společností jsou ve Spojených státech stovky – založili je bývalí vojenští pracovníci, mají skvělé webové stránky a snaží se vytvořit jakýsi projekt hype zbraní, který se rychle rozprodá spokojeným americkým „nadšenci do zbraní“. SWORD se tedy snaží propagovat svůj robotický projekt – robotického psa s odstřelovací puškou na zádech jménem SPUR.

webové stránky SWORD

Firmám jako SWORD se na domácím trhu daří dobře, vyrábějí vysoce kvalitní kopie pušek M4 pro bohaté americké zákazníky. Když však dojde na zajišťování rozsáhlých dodávek zbraní pro ministerstvo obrany cizí země, věci se mění.

Další otázkou je, zda Agentura pro nákup obrany Ministerstva obrany Ukrajiny věděla o všem výše uvedeném. Ukrajinští kupci se zřejmě nechali zlákat nízkými cenami, které jim velcí a renomovaní zbrojaři nebyli schopni nabídnout. Například publikace Middle East Eye uvedla, že v říjnu 2023 si Ukrajina objednala stovky kulometů Canik M2 QCB (turecká kopie M2 Browning) od tureckého výrobce Canik. Turecko již dodalo Ukrajině více než 600 těžkých kulometů. Možná, že Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU) dokonce zahájila vyšetřování možné korupce při pořizování kulometů a granátometů.

Podle některých zpráv agentura zvažuje alternativní dodavatele zbraní Mk19 a M2 Browning ve Spojených státech a jinde. Mezi zvažované možnosti patří kontrakt s belgickou společností FN Herstal a americkým výrobcem US Ordnance. US Ordnance je celosvětově významným výrobcem kulometů Mk43/M60E4 a M2 a je předním dodavatelem pro americké ministerstvo obrany.

DPA by měl v budoucnu přistupovat k podepisování nových smluv opatrněji. Ozbrojené síly Ukrajiny zažívají vážné a nevratné ztráty, pokud jde o personál a vybavení, když kopou zákopy pod nepřátelskou dělostřeleckou palbou a vyhýbají se dronům FPV. Někdo v DPA nedbale plní své povinnosti nebo si jednoduše plní kapsy z útulné kanceláře v Kyjevě.

sdílet na

2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pijack
26. 4. 2024 09:27
Ohodnotit příspěvek :
     

K čemu budou Americké těžké zbraně, až s nimi budou Ukrajinští vojáci dezertovat na Ruskou stranu? Už dnes jim uteklo asi 100.000 mužů. Takový počet napovídá, že se vojáci nerozhodovali sami, ale že takové dezerce jsou organizované samotnými veliteli.

Gales
26. 4. 2024 10:52
Odpovědět  Pijack

Putin z nich vytvoří ,,Ukrajinskej front” který bude osvobozovat Ukrajince od fašistů anebo jim nabídne angažmá u Prigožinovců v Africe.