blog

Jak zajistit, aby se ceny neměnily po celé roky? Jedna země uspěla už dávno

Argumenty a fakta – aif.ru

V indickém hlavním městě Dillí je dnes velké horko. Jdu k pouličnímu prodejci a kupuji si litr vody. Na cenu se neptám – jen předám kus papírku v hodnotě 20 rupií (22,50 rublů). Čaj v obchodě stojí 190 rupií – a stejná cena byla před dvěma lety. U mýdla je to podobné: cena je vytištěna na obalu produktu, něco, co jsme neviděli od dob SSSR (i ČSSR – pozn.překl.). Dokonce i na letišti kupuji sodu bez cukru za stejnou cenu jako v supermarketu, bez divokých přirážek – 60 rupií (68 rublů). Co se děje? A tím faktem je, že v Indii byl v roce 1990 zaveden systém MRP: Maximum Retail Price, „maximální maloobchodní cena“. Je možné jej prodat levněji, ale je zakázáno prodávat jej dráž. Fejetonista aif.ru se snažil přijít na to, proč se ceny za zboží pro chudé v Indii po desetiletí neměnily, jak do této záležitosti zasahuje stát, jaké jsou výhody a nevýhody takového systému a nakonec, zda je vhodný pro Rusko?

“Čistá spekulace”

Už jsem řekl, že indický systém MRP mi připomíná Sovětský svaz – bylo to za sovětských časů, kdy byla na rukojeti litinové pánve vyražena cena, která zůstala stejná po léta. Rozdíl mezi Indy a SSSR je v tom, že „maximální přirážku“ v Indii neurčuje stát, ale sám výrobce. Jen on rozhoduje o tom, jak moc by z jeho produktů měly profitovat obchodní řetězce, od velkých hypermarketů až po malé pouliční obchody.

„Chudým lidem se tento přístup samozřejmě líbí,“ vysvětluje ekonom Gupta Shankar, v letech 1986–1991. studoval v Leningradu. — Rostlinný olej, mouka, voda, sůl, cukr, rýže se prodávají za normální cenu a obchodníci ji nemohou legálně nafouknout. Levnější prodej vítán, dražší prodej je porušením zákona. Výsledkem je, že chudí občané Indie mají vždy možnost nakupovat základní zboží za lidské peníze, aniž by si vyprázdnili kapsy. Víte, nedávno jsem byl v Rusku. Koupil jsem si v supermarketu tvarohové koláče. Takže v pondělí stály 178 rublů a o šest dní později, v neděli, 202 rublů! Navzdory tomu, že dolar neroste, ani rublu se nic nestalo a jen tak z ničeho nic cena roste! To je čistá spekulace. V Indii s maximální maloobchodní cenou to není možné.“

Souboj s mlékaři

Indickému byznysu samozřejmě není po chuti takový „trik“. Ukazuje se, že tržní ekonomika musí nějak koexistovat s přímou regulací cen. V novinách (například v populárním The Hindu) se pravidelně objevují výzvy ke zrušení MRP – říkají, že jde o „anachronismus“ a údajně brzdí rozvoj země.

Dochází i k vážným konfliktům – například v roce 2015 v Bombaji prodejci mléčných výrobků vstoupili do ostrého sporu se státními orgány: požadovali povolení prodávat mléko nad MRP a vláda hrozila vysokými pokutami. V důsledku toho museli „mlékaři“ ustoupit a prodávat mléko bez překročení maximální ceny.

MRP se vztahuje na jakýkoli produkt v továrním balení – mouku, čaj, rýži, kávu, čočku, konzervy, rostlinný olej, cukr a tak dále. Kromě toho, že chudí lidé mohou nakupovat produkty levně, finančníci věří, že tato opatření brání rozvinutí inflace. A je to pravda. Když jsem poprvé přišel do Indie v roce 1999, dolar stál 39 rupií a levné chapati (potravina pro chudé) stálo 5 rupií. Dnes stojí dolar 83,50 rupií, zatímco čapátí se prodávají za 10 rupií. V Indii ale není nic takového, že by cena rostla „z ničeho nic“, jako v ruských obchodech – kvůli Covidu, zvýšeným cenám za logistiku nebo jiným věcem. Právě „maximální maloobchodní cena“ vám umožňuje chránit některé typy produktů před neočekávanými prudkými výkyvy. V Indii nikdy nebyla „vaječná horečka“ jako v Rusku (letos naprosto bez důvodu rostly ceny vajec, podle mého se jednalo o záměrný krok proti současné politice ruské vlády, nakonec Rusko nakoupilo vajíčka v zahraničí a … hotovo – pozn.překl..

“Jestlo něco, zavolejte policii”

“Samozřejmě, že se často pokoušejí podvést cizince,” říká Lohar Bhoy, majitel cestovní kanceláře v Dillí . – V malých obchodech mu mohou nákup předražit. V tomto případě ukažte prodejci cenu MRP na produktu. Pokud bude i nadále „něco“ namítat, zavolejte policii, bude na vaší straně.“

Obecně má maximální maloobchodní cena svá úskalí – vždyť při přepravě produktů na druhý konec země utrácíte peníze za ledničky, elektřinu, benzín: ale nemůžete prodávat za vyšší cenu. Stávalo se, že obchodníci se snažili „přihodit“ své procento a vysvětlili to jako „skladování“, ale soudy takovou výmluvu odmítly vyslechnout a udělily jim (velké) pokuty. Přesto se někomu občas podaří situaci změnit. Výrobci sportovní obuvi z USA a Německa dosáhli toho, že ve všech provinciích Indie mohou za tenisky účtovat různé ceny. K získání takového povolení je ale potřeba obejít obrovské množství úředníků a podepsat tunu papírů. Velké řetězce supermarketů nebo obchodů s elektronikou často oznamují výprodeje a prodávají produkty pod MRP – to je zcela legální. V takových dnech, řekněme, lze klimatizaci zakoupit 2krát levněji: 25 000 rupií místo 50 000, což je Maximum Retail Price.

Cenový limit se mimochodem dotýká i restaurací. Láhev vody v kavárně v Dillí mě stála 75 rupií, ne 350 rublů, jako v Moskvě – kde někdy ve veřejném stravování stojí nápoj 3-4krát více než v obchodě.

“Vysoká cena vyvolá protesty”

Je třeba poznamenat, že MRP se vztahuje na produkty vyrobené konkrétně v Indii. Ceny za dovážené zboží se mohou lišit a liší se případ od případu. „Maximální maloobchodní cena“ se navíc nevztahuje na ovoce a zeleninu, jejich cena kolísá v závislosti na sezóně, totéž platí pro maso a drůbež (pokud není konzervovaná). Velké supermarkety se však často potýkají s obtížnou volbou – pokud příliš nadhodnocují cenu, na pozadí MRP lidé prostě odmítnou takový produkt koupit. Ukazuje se tedy, že tento systém, nepříliš podobný tržní ekonomice, pomáhá udržovat nízké ceny, ale zároveň nevytváří nedostatek. Indické supermarkety jsou plné potravin vyrobených v Indii a v obchodech s alkoholem jsou regály plné indického vína a piva a tam také kraluje MRP – pokud je cena v tomto obchodě stejná, v příštím to bude podobné . Pravda, každý stát stanovuje Maximální maloobchodní cenu nezávisle – v Dillí je pivo dražší než v Bangalore. Přes veškerou složitost a neobvyklost MRP existuje v Indii již 34 let a lidé s běžnými platy jsou s ním velmi spokojeni, pociťují uvěřenost v budoucnosti (Ano, to je TEN pocit, co tak schází – víra v budoucnost! – pozn.překl.). Podnikatelé nejsou nijak zvlášť spokojeni, ale přes všechny pokusy o zrušení Maximální maloobchodní ceny se jim to zatím nepodařilo. „Ostrý růst cen vyvolá vlnu protestů,“ vysvětluje Gupta Shankar. “Vláda to rozhodně zcela určitě neudělá.”

Neříkám, že musíme okamžitě kopírovat indický vynález z Maximum Retail Price, ale nepochybně si zaslouží podrobné prostudování. Dlouhé roky nám bylo tvrzeno, že „neviditelná ruka trhu dá všechno na své místo“, ale osobně si myslím, že je šílené, že v určitém okamžiku ceny vajec, pohanky nebo cukru raketově stoupají pouze podle vůle obchodů (U nás je to naprosto to samé. Kdyby např. obchody ponechaly ceny na úrovni před kovidem, stále by vydělávaly u nás obrovské peníze … nevěříte? Spočítejte, kolik odvádí do zahraničí a kolik tedy přeplácíme z vůle CIZÁKŮ A ZRÁDCŮ Z NAŠICH ŘAD – pozn.překl.). Možná by systém typu MRP mohl být jistotou pro lidi pobírající minimální příjem – jako šance nakoupit určitý soubor zboží téměř za státní ceny. Nenavrhuji zde nyní nic zavádět. Možná je ale zajímavé seznámit se s indickou zkušeností.

Poznámka: Takže je k tomu zapotřebí jen jednoho – VŮLE STÁTU CHRÁNIT SVOJE OBČANY.

https://dzen.ru/a/ZibboWx4WFX4Y7d-

Překlad Peter 008

sdílet na

45 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
stan
25. 4. 2024 00:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Bohužel je pravdou poslední věta článku…….VŮLE STÁTU CHRÁNIT SVOJE OBČANY……to je co naprosto chybí. Tentle pocit jsem měl naposledy někdy před rokem 89, od té doby mám jistotu, že stát je tu jen na to jak odrbat občany, jak jim všechno znesnadnit, otrávit je. A o nynější vládě poskoka Fialy nemá ani cenu se rozepisovat. To je parta debilů, kterejm jde jen o to zavděčit se Fašingtonu, Ukrajině a ukrajincům,Berlínu a Bruselu.My občané tohoto státu sloužíme jen jako dojná kráva .

Ijn
25. 4. 2024 05:49
Odpovědět  stan

0,5 l piva PU z Plzně výrobní cena do 6,-Kč včetně daní ExW,…..obchodní cena 36,-Kč Globus, .kdo potrestá kartely obchodů?? Zkorumpovaný státní úředníci nikdy!!! Není druh zboží obvyklé spotřeby, které je o 100% obchody navýšené, i mléko pečivo a základní životní potřeby min o +70% pouze akční ceny se blíží k nákupním +20%

ijn
25. 4. 2024 06:54
Odpovědět  Ijn

kdo a kdy potrestá prokletí eugeniků + genocidních vrahů, vakcinačních šmejdů, energetických nenažranců a prohnilých politiků+soudců??? Lidé se musí vzchopit a EUROVOLBY lze všechny prohnilé české politiky NEVOLIT!!!!!!! KROUŽKOVAT nové nezkurvené kandidáty!!!!!!!!!

ijn
25. 4. 2024 06:59
Odpovědět  ijn

ani jeden EU poslanec (kromě Davida + Blaško) se ČR nezastal,….rozhodnutí je jednoduché a odpovědná volba odstaví i Spolu v ČR (i ANO)!!!!!!

ZMann
25. 4. 2024 08:16
Odpovědět  ijn

Tento zaprodaný odpad co je zde u moci musí potrestat rozběsněný lid jinak to nevidím. Ale to je asi v nedohlednu.

Skeletor
25. 4. 2024 08:25
Odpovědět  ZMann

Ale který? Ty ovce které se chlubí tím, že chodí demonstrovat? Každý myslící tvor ví, že nějaké demonstrace jsou jen divadélko a dle toho se také politici chovají. Takové nějaké jako ” járy cimrmana ” ležící a spící””.

Slovan
25. 4. 2024 07:46
Odpovědět  Ijn

Jj vážení sedíte na sedánkách jen 3,14čujete na diskuzích, tak trpte. Já se prozatím, píšu prozatím mám v rámci možností muže na předčasném odpočinku dobře. Na výbornou to není. Dluhy zaplacený, a že jich bylo. Můžu si říc že si to užívám, fakt nekecám. Nikam nepospíchám, kde koho můžu poslat do (!) koupím si “co chni k jídlu” a každý čtvrtek si dopřeji nový závos až do bytu pěnivého moku. Co mě chybí? Jen to zdravíčko kdyby bylo lepší, to bych bral. Ale když vidím jak na tom někteří jsou, tak je mi smutno, že muší někteří takhle dopadnout. A swyně vesele chrochtají a škodí. Má to ten nahoře nějaké pomotané. Hezké ráno všem i když u nás v pošumaví zamračené. 😊 🙋‍♂️

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Tupý hulvát
25. 4. 2024 09:15
Odpovědět  Slovan

A co navrhujete aby dělali, když je mezi volbami, kde si tu bandu zvolili?Hlavně mi nic neříkejte o podvodech při volbách.Správně je ,trpte,když jste si je zvolili.

Slovan
25. 4. 2024 09:24
Odpovědět  Tupý hulvát

Hlavně mi neříkejte, že je to čisté jako Standa lokomotiva. Mašinfíra.
Takhle se tuna můžeme dohadovat do soudného dne. Staší otevřít oči. Ale nepopírám že ouce tomu jdou vpřed.

Pavel z Moravy.
25. 4. 2024 11:05
Odpovědět  Tupý hulvát

Tady je nikdo nevolil (asi), ale co s tím chcete dělat? Museli bychom si utvořit svoji vlast a to není možné takže jsme všichni v dupě. S vámi to rozebírat nebudu, vy to víte. V této zemi je vymalováno a to definitivně. Ztratil jsem jakoukoliv víru ve změnu. Ta by musela přijít z venku, ale kdo by měl o tuto kolonii zájem.

Pravdomluvny
25. 4. 2024 13:03
Odpovědět  Tupý hulvát

Podfuckem zvolena pětidemoliční vlastizrada……NEROVNÁ SE DEMOKRATICKÉ VOLBY!

Pavel z Moravy.
25. 4. 2024 10:43
Odpovědět  Slovan

Kujwa jmenovče, naříkat by měla omladina, která má hypotéky a dluhy do konce svého života. Já také nepotřebuji naříkat, my staří jsme si vše zařídili již dávno, to je přece logické. Nemá smysl o tom hovořit. Ale copak tady jde pouze o ekonomickou stránku věci? Podívej se kam ta společnost klesla, korupce, zlodějna, rozkrádačka a výprodej celého státu. Jak dlouho myslíš, že to vydrží. Tihle ti mladí blbečci budou za chvíli na huntě, ani nebudou stačit říci švec. A tato země bude při tomto tempu vývoje absolutní kolonií západu. Ani volby tady nebudou potřeba. A mladí trotlové budou sloužit cizákům do roztrhání těla. Já necinkal, ale to snad nikdo normální v 89 nechtěl, takový úpadek země. Mohlo by mně to být u dvojité číče, ale pořád je jaksi člověk srostlý s touto zemí a se.re ho to. Jak píše Z.Mann, kdo to tady zvedne. Ať už se každý z Alternativy jasně vyjádří. Vypadneme z EU nebo se tam budeme plácat? Člověk je potřebuje slyšet jasně, já na ty hrátky už nemám nervy. Nemíním dělat někomu křoví, na to mám jíž svoje roky a důstojnost. Jestli chtějí hrát nějakou dvojakou hru, dobrá, ale já na to potom házím bobek a to definitivně.

Slovan
25. 4. 2024 12:51
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Ve všem s tebou souhlasím a ty to víš, tak mi to furt nemlať o hlavu. 😊

Pavel z Moravy.
25. 4. 2024 13:56
Odpovědět  Slovan

Já ti to fakt o hlavu nemlátím, já si s tebou rád pokecám, neboť jsme naladěni stejně. Já pouze chtěl říci, že bych také neměl až takovou potřebu se tady o tu žumpu tak zajímat. Já to také přežiji a to v pohodě, alespoň prozatím. Já bych chtěl pouze vědět, kdo z těchto současných stran řekne na tvrdo – okamžitě ven z tohoto vězení národů. To je moje priorita, neb přestávám všem věřit. Kdysi jsem četl, že i taková Le Pen couvá ze svých prohlášení o vystoupení z EU. Tak pak to mohu je.bat a hodím si doma raději šlofíčka, než se trmácet k volbám a být za trotla.

Slovan
25. 4. 2024 14:06
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Kde jsou ty časy, kdy jezdili od štace ke štaci hrát smutnou legraci za polévku a kousek žvance. Proto ty swyyněě byly tak aktivní v 89, ale i za komoušů, bo viděli jak na západě si ustřižené kůžičky vymazlili komediaty. Byl to samej homouš, lesba, nebo agresor nedejbože deviant. Jejich příjmy šly do astronomických výšin, tak to české a slovenské komediantstvo chtělo také. Urvy co můžeš. A VY dělný lide dři jako mezek a my vám občas hodíme kousek žvance. Všechny bych je vypráskal bičem. Prýýý kultůra národa. Hmm.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ewa-Farna-zazpiva-v-Koline-na-namesti-Dostane-za-to-617-58

Pavel z Moravy.
25. 4. 2024 20:38
Odpovědět  Slovan

No jo, kdysi jezdili po štacích, ale uměli hrát. Tady tito umí úplně něco jiného, ale říkat si umělci, to v žádném případě. Nechci být sprostý co jsou zač. Nu ale prašule za ty sra.čky co předvádí jim nesmrdí. No a že dokážou jet s proudem, tak o tom žádná. Je to k zblití.

František
25. 4. 2024 13:51
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Zvedne to tu jen a pouze O K A M U R A , pokud už to konečně lidi pochopí. Ale nedělám si naději. Lidská hloupost je neomezená.

janle57
25. 4. 2024 10:56
Odpovědět  Ijn

Tenhle článek naprosto logicky vysvětluje,proč se tady u nás uskutečnila,
na popud soudruha Gorbačova,tzv. “sametová revoluce” a komu posloužila,
zdejšímu lidovému plebsu určitě ne,ceny potravin,bydlení,služeb a všeho
ostatního,pro život nejdůležitějšího,to jen a jen potvrzují.

Honzas
25. 4. 2024 16:29
Odpovědět  Ijn

No jestliže je výrobní cena 1 l piva 6 Kč tak bych se do toho okamžitě pustil. A sekal bych to po 10 Kč za litr. Za rok bych vydělal 1 000 000. Máte možnost to zkusit. osobně si myslím že nějaké státní regulace na potraviny jsou nutné ovšem až takové jako v indii asi ne. Musíte vidět i tu druhou stránku věci. A to toho producenta resp. zaměstnance kteří by ta vejce vyráběl třeba za 1 Kč. ten by si moh koupit nové kalhoty jednou za 10 let. A to chcete?

Tarantina
25. 4. 2024 21:20
Odpovědět  Ijn

Lukasenko vzal statnych uradnikov na exkurziu do vaznice, aby im ukazal, ze je tam miesto….aj pre nich….skvely napad !

Pavel z Moravy.
25. 4. 2024 10:13
Odpovědět  stan

Do prde.lky, co bychom měli kopírovat. Já se něco nachodil do obchodu nakupovat potraviny již od malého kluka. A ty ceny jak všichni víme tam byly vyražené. V sedmdesátých letech, když jsem se oženil byly ceny prakticky stejné jak v šedesátkách, když jsem byl kluk. A platy byly určitě mnohem vyšší. Člověk má ty ceny, které byly na obalech vyražené ještě před očima. Tak co bychom měli kujwa kopírovat. Naše země byla v té době již na ” měsíci ” když spousta dalších zemí ryla hubou v hlíně. Už mně to se.re to opičení po druhých, když my jsme byli na té nejvyšší úrovni žití a v sociální oblasti jsme byli mezi premianty.

František
25. 4. 2024 13:55
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Co je to platné? Tehdy nebyli banány a to byl pro hlupáky důvod k zvonění klíčema.

Tarantina
25. 4. 2024 21:27
Odpovědět  František

byly, ale se nevyhazovali !

Slovák
25. 4. 2024 11:46
Odpovědět  stan

Svobodná Evropa vyhrála nad svobodou občanů…

Burák
25. 4. 2024 07:13
Ohodnotit příspěvek :
     

Joo, to byly časy. Vše vyražené na výrobku a ceny všude stejné. Nedávno jsem viděl reportáž ČT z roku asi 92. Reportérka se tam rozčilovala, že tehdejší řetězec Jednoty má na mase 20% marži a že je to neúnosné. Tehdy totiž probíhala placená kampaň zahraničních řetězců, která měla za úkol zlikvidovat hlavního konkurenta Jednotu. A my blbci to sledovali a vůbec netušili jaká falešná hra kolem nás probíhá. Média a jejich pohunci zlikvidovali vše státní, protože vždy poukazovali jen na chyby, mnohdy vymyšlené. Lidé vždy vidí vinu v politice ale naprosto přehlíží ty mediální kampaně, které si platilo zahraničí.

Slovan
25. 4. 2024 08:04
Odpovědět  Burák

Lidi vidí předevší vinu všude možně jen né u sebe. Dál nemá cenu o tom psát a povídat, bo to stejně v hlavě nepoberou. Takhle to přinést na stříbrným podnose, jó to jo, to by brali a pak vás pomluví. Dvacet let jsem dělal osvč, tak mohu vyprávět. Obchodníci všichni zdražili aby byli na svém a my řemeslníci velký kulový, bo by si vás nikdo nevzal. Takhle je to zařízený ve všem a jsme zase u toho, když lidi ……..

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy.
25. 4. 2024 10:51
Odpovědět  Burák

Socialismus nebo barbarství. Róza Luxembourgová.

Frank1
25. 4. 2024 09:24
Ohodnotit příspěvek :
     

Neviditelna ruka trhu je podpora chamtivcu. Zastaval ji Klaus.
Je rozumne, aby sam vyrobce stanovil prirazku pro prekupnika a tim maximalni marzi v prodeji jeho zbozi.
Ovsem nefunguje to tak jednoduse. Musi se zahrnout i faktor mistnich cen jako najmu obchodu a logistiky, ktere jsou ruzne. Mesto ma tyto vyssi naklady jak vesnice, ci male mesto.
Dnes manipuluji obchodni retezce ceny a tlaci cenu vyrobcu dolu.

Jura S
25. 4. 2024 13:50
Odpovědět  Frank1

A Henlainovské řetezce si pak napálí 150%marži a čehůňským podlidem to ještě jako dají ” ve slevě” a smradlavý Helmut ve správná radě hýká blahem nad zisky…

Bety
25. 4. 2024 17:00
Odpovědět  Frank1

Nejen že ceny výrobců tlačí dolů. Také je nutí, aby ze svého platili reklamu a pokud nechtějí mít své zboží zastrčené v koutě platí i za umístění na tom správném regálu. A ty automatické pokladny jen mají snížit jejich náklady na zaměstnance. Jsou hrabiví a nenasytní. A výsledek? Výrobci jdou s kvalitou dolů a tak za vysoké ceny konzumujeme šunty.

zuza
25. 4. 2024 22:51
Odpovědět  Bety

niekedy v roku 2008 sa otváralo u nás v Bratislave Tesco Lamač, obrovská predajná plocha.
Tí dodávatelia, ktorí chceli s Tescom spolupracovať, museli urobiť prvý závoz tovaru zdarma. Čiže obchod mali naplnený tovarom až po strechu bez jedinej vynaloženej koruny. A potom samozrejme sa platili poplatky za zalistovanie, za umiestnenie tovaru, za tovar v letáku, obratový bonus a pod. Keď skončila sezóna, nepredaný sezónny tovar si museli zobrať dodávatelia späť, predsa oni nebudú skladovať tovar celú mimo sezónu. Pritom časť tovaru už bola rozbalená, prípadne aj poškodená,poškriabaná, otlčená, obitá.

All
25. 4. 2024 09:25
Ohodnotit příspěvek :
     

U nás zase nic nejde a všude jsme okradáni,protože kvůli lenosti a lhaní jsme došli zase na konec své cesty.Dokonce i vláda a politici provádí proti svým vlastním občanům likvidační podvratnou činnost.To tu víme naprosto všichni.Zaměřujme se na protiopatření a vyměňujme si zkušenosti,co děláme každý doma.Doma na svém.Víno mám svoje,pálenku taky,každý rok si nasuším plno léčivých rostlin,k lékařům dlouhé roky nechodím,programuju si dokonce i vodu.Letos mi réva pomrzla asi tak 50 %,ale vůbec nevadí.Za prestižní a důležité považuju od letoška mít hlavně dost vlastních brambor ( ty jsem už 30 let v obchodě nemusel koupit),pak fazole,cibuli a česnek,toho mám dost vždy na celý rok.Hodně zavařuju,včetně zeleniny,ovoce,zelí ap.Dobře znám anatomii těla a dokážu reagovat včas na ,,řeč těla”.Nyní sleduju denně slunce a celou přírodu-to je velmi důležité,protože ona už vystupuje proti lidem a budou se dít věci,dostaváme poslední varování a dost lidí to nepřežije jak na západě,tak na východě.Podvolovat se fialovým blbcům nemusím,překročil jsem 70 let a budu si žít stále po svém,těm kreténům už nevěnuju žádnou pozornost .Na svůj pozemek mi nesmí vkročit žádný vakcinovaný ani nikdo se zap.mobilem

All
25. 4. 2024 09:39
Odpovědět  All

K volbám ale půjdu,pokud budou u nás zase lidi takoví,co prokazatelně a razantně dokáží vystoupit proti současnému devastujicímu systému fialových loupežníků s podvratnou činností proti vlastním lidem.Uplně noví,rozhodní a akceschopní,co nedokáží lhát a jen slibovat,ale konat a vracet se ke svým kořenům a smyslu života ( tak,jak je to přirozené u slovanů a slovanských národů,pečovat a spolupracovat)

Pavel z Moravy.
25. 4. 2024 10:56
Odpovědět  All

Prosím ALLE, nenazývejte je vládou. Vím, že oficiálně to tak je, ale je možné škůdce takto nazývat? Když mi někdo vyloupí byt, také ho nenazvu přítelem, ale bytařem lupičem.

Gales
25. 4. 2024 10:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Zlatí komunisti.

Jura S
25. 4. 2024 10:38
Ohodnotit příspěvek :
     

ZLATÍ KOMUNISTI A PEVNÉ CENY !!!
Člověk si koupil flašku piva, 10 vajec, konzervu masa a chleba za stejnou cenu na Václaváku i v poslední vesnici na Vihorlatu. Lidi tedy nemuseli objíždět autem supermarkety jak zběsilí, stačilo si dojít do nejbližšího krámku, sámošky…. = logicky pro lidi úspora času, ježdění bezdůvodně kdesi do okresního města… a brutální úspora nervů nejen pro důchodce 🙂

garik
25. 4. 2024 12:37
Odpovědět  Jura S

Zlatí komunisti !

Pavel z Moravy.
25. 4. 2024 14:15
Odpovědět  Jura S

Jo, klídek Juro, to je neocenitelné. Občas jsem sice měl ve fabrice přesčas, dělal jsem za socíku ve dvou, ale moc těch přesčasů nebylo. Když jsme přišli s kámoši z práce, nějaký nohejbal, badminton, pak šup na pivko, někdy kino, v létě na houby atd. A ty večerní posezeníčka s kámoši či rodinami, nezapomenutelné. A co jsme pojedli a popili, škoda slov. Žádné velké starosti, budu mít na to nebo na to, vyhodí mne z fachy nebo ne? To je život, ten obyčejný a ne ten uhoněný za mamonem a zlatým pozlátkem. Ale každý to má jiné. Takže někomu možná vyhovuje tento stres a způsob života. Nikomu to neberu, ale já bych socík bral hned zpět. A vy co jste si stavěli baráky, no tak jste se nadřeli více, ale máte pořádné chalupy. To nejsou ty papundekly od amíků. Teď by to ti zmrdi chtěli pořádně zdanit a přitom žádnou zásluhu na tom co tady socialismus postavil nemají. Nu, když je ale tvorové volí a věří jim, co s tím. Ať se daří na rybách. Měj se.

Vlastimil Čech
25. 4. 2024 16:03
Odpovědět  Pavel z Moravy.

BINGO, pane Pavle z Moravy

Vlastimil Čech
25. 4. 2024 16:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Jak to dělají v Indii při různé kvalitě zboží? Každá kvalita má svou státem zajištěnou cenu?
Například: Mléko tiku prosté, mléko 1,5%, mléko 3,5%, mléko laktozy prosté, mléko mléka prosté, mléko od “šťastných kraviček volně se pasoucích”, mléko od krav posvátných…

zuzana
25. 4. 2024 16:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Proč se některé nežádoucí účinky „vakcíny“ proti COVID-19 podobají příznakům HIV?

https://aktax.cz/proc-se-nektere-nezadouci-ucinky-vakciny-proti-covid-19-podobaji-priznakum-hiv/

Tarantina
25. 4. 2024 17:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Augustin Dubravka na Infovojna.bz pouziva primitivny slovnik a admin tie jeho vulgarizmy a aj inych. toleruje. Neda sa mi k nim prihlasit. a tak dufam, ze niekto si to vsimne. Ostani prepacte !

25. 4. 2024 21:05
Odpovědět  Tarantina

Aby ses z toho nepo-sral, tarantule cenzorská jedovatá.

Tarantina
25. 4. 2024 21:34

neboj, mam Pampers !!

26. 4. 2024 12:48
Odpovědět  Tarantina

Pořádně se předzásob, budeš to potřebovat.