politika

„Všechny vás setneme“: Francie se stane druhou Sýrií

Zatímco francouzský prezident Emmanuel Macron pracuje na zákonu proti „islamistickému separatismu“, radikálové v této zemi vyhrožují „oddělením mnoha hlav od těl řadě starostů a profesorů“. 

Vysílal to izraelský kanál Seven (Arutz Sheva) 16. listopadu.

V různých částech Lyonu se objevily dopisy s hrozbou setnout Jeremyho Brea, starostu francouzského Bronnu, což přimělo ministra vnitra Geralda Darmanena dát starostu pod zvýšenou ochranu donucovacích orgánů.

Jeremy Breo, setneme ti hlavu, synu Satana,“, „setneme hlavy učitelům“ – takové hrozby vůči konkrétním jednotlivcům a zástupcům francouzského vzdělávacího systému se stávají rozšířenými.

Stejné hrozby se objevily na zdech místní školy proti starostovi osmé části Lyonu, Olivierovi Berzanovi.

Asociace starostů hlásí v posledních dnech stovky hrozeb. Jak uvedla společnost France Info, po setnutí hlavy profesoru Samuelovi Patymu na pařížském předměstí Conflans-Saint-Honorine 16. října, bylo zahájeno zhruba dvě stě vyšetřování kvůli vyhrožování podobného rázu na základě náboženského extremismu.

“Existuje mnoho hrozeb proti osobnostem veřejného života a učitelům,” řekl vydání Le Parisien zdroj ze soudního systému.

Vedoucí departmentu Essonny Stefan Raffalli má podobnou zkušenost, vyhrožovali mu smrtí poté, co vzdal hold Patymu: „Ó nenáviděný Francouzi, urážíš proroka Mohameda, urveme ti hlavu.“

“Podobné hrozby vůči voleným úředníkům byly pozorovány v regionu Ile-de-France,” píše Le Parisien.

Skutečnost, že sociální klima je napjaté na maximum, byla zřejmá během událostí uctění památky učitele ve školách, odkud přicházely informace o „čtyřech stovkách porušení minuty ticha“, připustil dříve francouzský ministr školství Jean-Michel Blanquer.

Byli tam školáci a studenti, kteří při této pietě pískali, někteří se vzdorovitě smáli, jiným se dokonce v tu chvíli podařilo distribuovat fotografii setnutého Patyho.

“Můj otec ti setne hlavu,” řekl student svému učiteli ve škole ve francouzském Saumuru.“

Udělal to ve třídě přede všemi. 

To vše velmi připomíná velké množství případů poprav učitelů ze strany militantů z teroristické skupiny Daeš (Islámský stát, IS, ISIS) v syrském městě Rakka před jejím osvobozením v roce 2017, poznamenává Arutz Sheva.​

Připomínáme, že Francie byla minulý měsíc vystavena několika teroristickým útokům najednou. 

16. října 18letý rodák z Čečenska Abdullah Anzorov za křiku „Alláh Akbar“ zaútočil na předměstí Paříže na 47letého učitele dějepisu a zeměpisu Samuela Patyho, zabil ho a sťal mu hlavu. 

Při hodině o svobodě slova učitel Paty ukázal studentům karikatury proroka Mohameda, publikované ve francouzském satirickém časopise Charlie Hebdo. 

29. října rodák z Tuniska, kterému byl v Itálii odepřen azyl, vnikl do katolické baziliky Notre Dame v Nice. 
Zaútočil na návštěvníky nožem. Tři lidé byli zabiti a dalších šest bylo zraněno. 

Útočník také křičel „Alláhu Akbar“.

https://bit.ly/2H8roeM

sdílet na