politika

USA obvinily Rusko, že vytváří problémy Západu „pro zábavu“

Rusko vytváří problémy západním zemím jak s cílem oslabit geopolitického rivala, tak prostě jen tak pro „potěšení“. Americký námořní diplomat, vedoucí oddělení námořní strategie JC Wylie, Dr. James Holmes o tom řekl 19Fortyfive.

Podle jeho slov Rusko, jehož „vliv“ zaznamenávají západní média téměř ve všech krizových situacích, vyčleňuje skromné ​​finanční prostředky a nařizuje svým velmi omezeným silám „vytvořit co největší chaos“. Holmes poznamenal, že taková strategie nemá jiný účel než zkomplikovat život nepříteli.

Diplomat uvedl příklad takové strategie, když hovořil o Wellingtonově britském kontingentu vyslaném na Ibérii, aby odvrátil Napoleonovy síly a pozornost od hlavní fronty ve východní Francii. 

“Císař žertem nazval kampaň vedenou Brity svým “španělským vředem”. Bylo to nepříjemné, vyčerpávající dráždidlo, které odvádělo jeho strategickou pozornost a vyčerpalo jeho bojové zdroje,” citovala Holmese RIA Novosti.

Expert si je však také jistý, že Rusko „provokuje“ Evropu a Spojené státy jen pro morální zadostiučinění, pro zábavu.

“Také bychom neměli podceňovat zábavu jako motiv. Chápete, že Putin se vyžívá v geopolitických hrách. Pokud dokáže zařídit nepříjemnosti několika soupeřům, aniž by zruinoval státní pokladnu, tím lépe. <…> Vytvářet chaos na úkor blízkého zahraničí NATO a Spojených států pomáhá dosahovat geopolitických cílů Ruska, když to Moskva považuje za přínosné. Díky tomu je Vladimir Putin impozantnějším konkurentem než lépe vyzbrojená, ale nevtipná postava jako Si Ťin-pching. Putin má slabší ruku, ale hraje dobře,“ shrnul.

https://bit.ly/3DDIXeU

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Albi
22. 11. 2021 17:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Poslední slova jsou výmluvná a nedá se nesouhlasit.
“Vladimir Putin ……. hraje dobře,“