politika

USA možná budou muset manévrovat kolem článku 5 NATO. “Nikdy předtím jsme neměli bezohlednější protektoráty”

Neměli bychom automaticky chránit spojence aktivně se dvořící jadernému zúčtování. Prezident Trump měl pravdu. Neměli bychom hájit nikoho, kdo je v otázce kolektivní bezpečnosti hulvátský a usiluje o jadernou konfrontaci. 

Je načase, aby Washington dal Pobaltí a dalším státům jasně najevo, že se kvůli nim nebude uplatňovat notoricky známý článek 5. Severoatlantické smlouvy, píše Sumantra Maitra z The American Conservative.

„Čím menší je protektorát, tím silnější je hysterické šílenství jeho politických lídrů ,“ poznamenává autor. Upřímně nechápe, proč Spojené státy „naslouchají těmto šílencům a jednají s nimi v rámci NATO jako se sobě rovnými“

Například když lotyšský prezident Edgars Rinkēvičs tweetoval svou podporu prezidentu Macronovi: „Neměli bychom kreslit červené čáry pro sebe, musíme kreslit červené čáry pro Rusko a neměli bychom se bát je prosadit. Ukrajina musí vyhrát, Rusko musí být poraženo. Russia delenda est!“.

Proč posloucháme tyto šílence a jednáme s nimi jako se sobě rovnými v rámci NATO? Proč máme brát vážně lidi, když tvrdí, že chtějí dát zemi s 6000 jadernými zbraněmi léčbu Kartágem?

Existuje jednoduchý způsob, jak tento nesmysl zastavit. Prezident USA a jeho tým upřesnili, že odmítají vyslat vojáky na Ukrajinu za jakýchkoli okolností.

Maitra přímo spojuje drzost pobaltských států a zároveň Finska s Macronem, který na pozadí německé slabosti vytváří „blok v bloku“ , aby zvýšil politickou váhu Paříže v EU. 

Aby se tyto hry nevymkly kontrole, je třeba Evropě jasně vysvětlit: pokud se jakákoli země rozhodne zahájit válku s Ruskem společně s Francií, tak hodně štěstí, píše autor. Ale v tomto případě jakákoli, byť nejtvrdší reakce Ruska a jakkoli nepřiměřená, nepovede automaticky k použití článku 5.

A to by mělo být Západoevropanům i Východoevropanům výslovně řečeno.

“Jakmile jste v klubu, jste v něm. Ale pokud otevřete dveře a pokusíte se venku někoho praštit, jen abyste očekávali, že ostatní členové klubu vás půjdou bránit, pak se omlouvám, ale jste na to sami. Kluby mají stěny. Můžete zůstat v bezpečí uvnitř, pod podmínkou, že se nepohádáte mimo klub,” takové přirovnání uvedl Maitra.

“Je čas, aby se protektoráty dozvěděly, že pokud chtějí zatáhnout Ameriku do války nebo zahájit jaderný konflikt, bude s nimi zacházeno jako s nepřáteli amerického lidu,” uvádí analytik.

https://www.theamericanconservative.com/what-do-you-mean-we-kemosabe/

▪️Abychom nebyli příliš nadšení, měli bychom vzít v úvahu dvě nuance. Za prvé, sami američtí konzervativci se válkám jako takovým nebrání. Jsou pouze proti zbytečným válkám pro Ameriku kvůli zájmům těch, které oficiálně nazývají „spojenci“, ale v žurnalistice upřímněji přímo „protektoráty“. Pro své životní zájmy bude Washington ochoten rozdrtit kohokoliv.

A druhý bod: ať už volby v roce 2024 dopadnou jakkoli, nebudou to konzervativní publicisté, kdo bude určovat, co jsou zájmy Spojených států a co ne, ale skuteční vládci Ameriky – od magnátů z Wall Street po hlavouny z amerického vojensko-průmyslového komplexu. 

Елена Панина

 

sdílet na

24 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
cool
21. 3. 2024 01:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Stačí se podívat na hararyka šwábace a máte předvoj KoZa.
https://otevrisvoumysl.cz/jp-sears-lzi-kterym-byste-meli-verit/

cool
21. 3. 2024 01:34
Odpovědět  cool
karel
21. 3. 2024 09:22
Odpovědět  cool

Nerozumět jazyku tvého kmene, takhle jako ty píšou prasata.

cool
21. 3. 2024 09:47
Odpovědět  karel

Běž kejhat z nasazením. 🙂
https://www.youtube.com/shorts/DqAxAS15hiY

Slovan
21. 3. 2024 17:04
Odpovědět  cool

Šlaka na tebe, ten by tě to na půlkilometrovém příspěvku vysvětlil. 🤣 🤣 🤣

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Helena
21. 3. 2024 16:39
Odpovědět  karel

To se jenom zasírač sergej přejmenoval.

Pijack
21. 3. 2024 07:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Akademici a filosofové z kavárny došli k závěru, že když zemědělcům jejich práce nevynáší, tak ji prostě nemusí dělat. Vůbec se nezabývají otázkou, kdo ty zemědělské komodity bude chovat a pěstovat. Jejich mudrování je viditelný úspěch našeho vzdělávacího systému. Dle jejich myšlenkových toků si potraviny přivezeme ze zemí, kde ti stejní zemědělci s prací na polích neseknou. Úžasné.
 
Na Ústavním soudě už přemýšlí, jak vymyslet další kličku, aby současná Fialova vláda v nadcházejících volbách vyhrála. Kde je tedy to bezpečnostní riziku pro demokracii?
 
Rozdíl mezi svazáky dneška a těmi z padesátých let není v rétorice. Pouze v tom, že ti z padesátek chtěli budovat, chopili se lopat a krumpáčů a stavěli paneláky a infrastrukturu. Ti dnešní mají plnou hubu smělých plánů, ale pracovat se jim nechce. Chleba a bydlení jim zajistí umělá inteligence 🙂 🙂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
cool
21. 3. 2024 07:54
Odpovědět  Pijack

ctrl
Zemědělci, stehýnko nebo křidýlko? Takhle se likvidují farmy.
https://www.facebook.com/reel/1803308806847352
https://pravyprostor.net/konec-hry-na-evropskou-politiku/#comments

karel
21. 3. 2024 09:24
Odpovědět  cool

Takhle jako prase tady matlal jakejsi “sergej”. No ty seš teda kůlsergej, ty matlale.

cool
21. 3. 2024 09:47
Odpovědět  karel

Trhni si osle hýkavý.

Albi
21. 3. 2024 11:39
Odpovědět  cool

Prosím, nezatahujte na Pokec pravoprostorové manýry. Děkuji.

sergej
22. 3. 2024 00:13
Odpovědět  Albi

Ty manýry tam kejhá pominutý gramatik hejkal, vřískač spamer. :-)https://www.youtube.com/shorts/DqAxAS15hiY

Slovan
22. 3. 2024 08:12
Odpovědět  Albi

Ahoj, jdi se tam podívat na článek Reichla, jseš tam taky, tedy myslím si že to býval tvůj nick. To je paráda, có?

Helena
21. 3. 2024 08:29
Odpovědět  Pijack

I americký ministr obrany Lloyd Austin oznámil, že Američané nadále stojí po boku Ukrajinců. Na základně Rammstein v Německu Lloyd Austin…. A mohli bychom ho vidět? černá vopice Lojd vstal z mrtvých? To je neskutečné, ty mééédia dokážou úúplně všechno – i oživit mrtvolu, tedy alespoň méédiálně. Tady se jedou 2 zcela odlišné úrovně: vše co se tady děje mají na svědomí jen a jen méédia – která píšou a vykřikují, co jim jejich páníčci nařídí – a vše co odvysílají, napíší je totální fantasmagorie dle rozkazu ! I ty volby vyhraje ten, o kom to méédia napíší !!! Stejně jako v USA: “dle médií volby vyhrál Biden.” A konec, hotovo dvacet – víc nikdo ani píp.
POD ČAROU JE ALE NĚCO ÚPLNĚ JINÉHO. A teď do lžidoTV usadili buzeranta – tím to doklepli.
1.věcí, kterou je třeba tady udělat: vyházet a vykopat ty hajzly ze lžidoTV a méédií vůbec. CELÉ OBSAZENÍ PODPLACENÉ ÚCHYLÁCKÉ LŽIDOTV MUSÍ PRYČ !! TEPRVE PAK SE DÁ DĚLAT ŘÁDNÁ DEMONSTRACE A REVOLUCE. DŘÍV NE.

Frank1
21. 3. 2024 08:52
Odpovědět  Helena

Negr Austin by jeste pred padesati lety za Apartheidu smel tak nanejvyse v Pentagonu cistit zachody. Dnes veli Pentagonu a svymi idiotskymi vyroky nasira celou planetu.

Frank1
21. 3. 2024 08:54
Odpovědět  Frank1

Zapad zajde na kvalitu lidi ve vedeni. Dosazuje tam zasadne dementy, bezcharakterni a primitivni srace. A zenske s kvalitami dozorkyn v kocentracich za Hitlera, kde patrily k tem nejzvrhlejsim tryznitelum.

Bety
21. 3. 2024 15:31
Odpovědět  Frank1

Přesně takové vedení ti za oponou chtějí. Trhnou vlascem a panáčci poskočí.
Ale to hlavní jaksi diskutérům ušlo.
VEŘEJNĚ , BEZ SERVÍTKŮ, NÁS A VŠECHNY OSTATNÍ POSLUŠNÉ
OZNAČUJÍ JAKO PROTEKTORÁTY !!!

Markýza
22. 3. 2024 13:15
Odpovědět  Frank1

No já vám nevím, Franku, ale pokud někdo zasírá idiotskými výroky, mně osobně je úplně fuk, jestli je černej, bílej, nebo růžovej se zelenýma puntíkama.

Pavel z Moravy
21. 3. 2024 10:38
Odpovědět  Helena

Heleno, víte, že to bez obrozeného lidu není možné. A ten tady není. Těch pár procent s tím nemůže nic udělat. Bohužel si svoje ovce 35 roků připravovali a teď zde vidíme výsledek. Kde ten obrozený lid vzít a nekrást.

Helena
21. 3. 2024 12:00
Odpovědět  Pavel z Moravy

Jak jednoduché: vyhnat ty swině ze lžidoTV a začít vysílat pravdu. Vovcím by se protočily panenky, aaale když to říkají v TV tak to musí být pravda. Ze všeho nejdřív je třeba vypráskat ty swině ve lžidotv a pak hned ty západem dosazené hovnivály.
Tak v sobotu.

Frank1
21. 3. 2024 08:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Pidizeme na KoZa jsou zamerne vybrani, aby provokovali Rusko. Dovoluji si provokacni vyroky a hrozby, ktere mocnosti nesmeji delat kvuli verejnemu pohorseni.
Cesko posila na Ukrajinu stotisice granatu a raketove odpalovaci rampy Vampiry. Temi dovoluje utocit na Belgorod a doupousti se tak vakecneho zlocinu zabijenim civilistu a deti. Rusko utoci zasadne jen na vojenske cile.
Tim se stala ceska vlada hrozbou pro zemi a jeji obyvatele, protoze Rusove si tohle vecne provokovani nenechaji dlouho libit.

Editor
21. 3. 2024 10:42
Odpovědět  Frank1

já občas podezírám zákulisní vládce loutek, že po prvotním nadšení pro odchod Pobaltí tehdy ještě z SSSR nevědí, jak se jich zbavit a že je poňoukají, aby si začali s RF na vlastní pěst, prohráli a vrátili se zpět. Přeci jen to několikset let byla součást ruského impéria a je to na obyvatelstvu dodnes vidět.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
21. 3. 2024 11:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Je čas, aby se protektoráty dozvěděly, že pokud chtějí zatáhnout Ameriku do války nebo zahájit jaderný konflikt”.

Tedy že “protektoráty” jsou většinou vypatlané mozečky, o tom žádná.
Ale “zatahování” do války na Ukrajině (resp. do všech válek z posledních dob) jde jednoznačně na triko USA + KoZa – hlavně GB!.

Teď ty protektoráty, celou dobu mj. vyřvávající klišé o své suverenitě, svobodě demokracii ponesou větší díl viny – ne-li celý.
Patří jim to! .

Markýza
22. 3. 2024 13:16
Odpovědět  Albi

Protektoráti se kapánek vymkli, jak se zdá. Zas na druhou stranu, buďme rádi, že si někdo zachoval zbytky zdravého rozumu a správného odhadu.