politika

Stručná analýza nejdůležitějších událostí

Dlouho jsem nekomentoval aktuální zpravodajskou agendu. Pokusím se projít všechny nejdůležitější novinky posledních dnů najednou.

O teroristech na hranici Brjanské oblasti

Všechno je zde jednoduché, chtěli vytvořit informační bombu, ale ukázalo se, že dostali starou belu.  Vydávali se za „správné Rusy“ a uprchli do sousední vesnice, aby si u dveří administrativy pořídili videozáznam. Jenže ani tak jednoduchá operace nevyšla podle plánu a otočila se proti nim.

Tato akce se za prvé stala dalším důkazem teroristické povahy současného kyjevského režimu. 

A za druhé zdiskreditovala i samotný pokus ukázat existenci jakéhosi masového hnutí „správných Rusů“. Pro skutečné Rusy to nejsou ideologičtí bojovníci, ale prostě banda teroristů, kteří vyvolávají jen hněv a podléhají zničení. Teroristé, co nedokázali odolat zabíjení civilistů.

O četných prohlášení kolem Nord Streamu

Spojené státy utrpí velké ztráty na reputaci a snaží se s tím vypořádat, jak nejlépe dovedou. Celá planeta dokonale vidí, čí „uši“ trčí z Baltského moře. Hlavní hráči na světové scéně vážně přemýšlejí jak dál se Spojenými státy vyjednávat. No, kdo potřebuje partnera, který vás může kdykoli podrazit, ignoruje všechny mezinárodní zákony a záruky a neváhá k tomu použít i teroristické metody.

Pokus svalit vinu na Ukrajinu vypadá prostě směšně a ukazuje, jak moc se suverén nestará o svého vazala, kterého už odepsal. Pravděpodobně i samotné vedení Ukrajiny bylo takovými kroky ze strany „velkého bratra“ velmi překvapeno.

Je ale potřeba nějak odvést pozornost od vyšetřování Seymoura Hershe. Směšné „výmluvy“ amerických úřadů vedou k tomu, že již tak nízká míra důvěry ve Spojené státy ve světě se ještě snížila. Ztráta reputace se jen zvýšila. Dávalo by větší smysl, kdyby jen prostě mlčeli.

O událostech v Gruzii

Proslýchá se, že Američané naléhali na představitele gruzínského parlamentu, aby otevřeli „druhou frontu“ proti Rusku v Abcházii, ale byli odmítnuti. V této souvislosti byl učiněn pokus o realizaci „gruzínského Majdanu“. Nedivil bych se, kdyby zavedení návrhu zákona o zahraničních agentech bylo původně koncipováno s cílem vytvořit záminku pro nepokoje. Obecně už samotná podoba takového zákona v prozápadní Gruzii vypadá divně. A pokud by Parlament vážně chtěl takový zákon přijmout, neustoupil by.

Proslov prezidentky Gruzie k demonstrantům z… New Yorku … vypadá velmi příznačně:

“Jsem s vámi <…> Tento zákon musí být zrušen v jakékoli podobě.”

To znamená i ozbrojeným povstáním. Úřadující prezident, který vyzývá k nepokojům a státnímu převratu ve vlastní zemi je něco nového. Slova „Jsem s vámi“, znějící zpoza oceánu, vypadají prostě cynicky. Gruzínci, nejste z toho všeho znechucení?

Pokud bude plán demonstrantů realizován, získáme na našich hranicích druhý hořící bod. Opravdu doufám v mentální rozdíl mezi Gruzínci a Ukrajinci. Myslím, že budou schopni posoudit důsledky „gruzínského Majdanu“ pro svou zemi.

O situaci v Podněstří

Evidentně se připravovala vážná provokace ze strany nepřítele s následným útokem na skladiště zbraní. I prázdné vlaky přijížděly na hranice, aby odvezly munici na frontu. Operace však nebyla realizována kvůli některým zatím neznámým faktorům. A ani pokus o atentát na prezidenta Podněstří se nezdařil.

Jediný důvod neúspěchu nepřátelského záměru vidím v tom, že Rusko neveřejnými kanály pohrozilo Američanům nějakými důsledky, které je donutily zpomalit svoje hlídací psy. Doufám, že se někdy dozvíme čím přesně naši Američanům pohrozili.

Ve výsledku vidíme, že vojáci, kteří se tam stahovali teď kopou obranné zákopy. Inu, je potřeba jejich přítomnost u hranic nějak zdůvodnit.

O Číně a Eurasii

Existuje několik dalších zajímavých novinek, které by neměly být ignorovány:

  • Si Ťin-pching byl potřetí oficiálně znovuzvolen prezidentem Čínské lidové republiky a předsedou Ústřední vojenské rady;
  • Novým čínským ministrem obrany se stal generál Li Shangfu, který je od roku 2018 pod americkými sankcemi za vojenskou spolupráci s Ruskem;
  • Zástupci Saúdské Arábie a Íránu se sešli v Pekingu, aby obnovili diplomatické vztahy přerušené před mnoha lety;
  • Rusko a Indie přešly na používání rublu při obchodování s ropou.

Výše uvedené znamená následující:

Čínská politika se v příštích letech nezmění, a to ani ve vztazích s Ruskem. Z vojenského hlediska jsme ještě blíž.

A v geopolitickém měřítku pokračuje posilování vztahu mezi mimoevropskými zeměmi Eurasie. A to se děje bez ohledu na zámořského bývalého hegemona. 

Ve skutečnosti hegemon reprezentovaný Spojenými státy již neexistuje.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3Jk5b9O

sdílet na

29 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Teuton
15. 3. 2023 06:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Stále se nemůžu srovnat a vyrovnat s tím, že česká policie bije své české spoluobčany, kteří na národním symbolu, Národním muzeu v Praze na Václavském náměstí, chtějí nahradit vlajku ukrajinskou vlajkou českou. Nikde na světě nevidím stát, jehož vláda by dávala přednost cizákům, vetřelcům a parazitům před domácím obyvatelstvem. Jsme úplným unikátem. Bohužel v negativním slova smyslu.

Pijack
15. 3. 2023 07:58
Odpovědět  Teuton

U nás je to na rozdíl se světem běžné. Česká lokajská “šlechta” uměla olizovat podrážky bot Habsburkům 300 let, pak Němcům, pak sovětům (nikoliv pouze Rusům) a dnes Američanům a Bruselu. Zázrak by byl, kdyby se to někdy změnilo. Vyvěšování vlajek těchto cizích mocností patří do repertoáru protektorátní správy. Je to viditelný důkaz poddanosti, takže protestující lidé mají pravdu.

sizok
15. 3. 2023 09:27
Odpovědět  Pijack

Zatím chocholi nemají právo do ničeho mluvit, po začlenění
ukrajinské mafie mezi českou elitu, o toto právo přijdeme
i my, Češi. Korupce, mordy, vydírání se stanou běžnou součástí
našich životů, jako na okrajině.

Helena
15. 3. 2023 09:33
Odpovědět  sizok

Však dalo práci ty ukrajinský gangy v devadesátkách rozprášit. A už jsou tu zas.

sizok
15. 3. 2023 10:27
Odpovědět  Helena

Nyní už to nebude tak jednoduché.

Gales
15. 3. 2023 14:36
Odpovědět  Teuton

Ať sípnou.

All
15. 3. 2023 14:43
Odpovědět  Teuton

Před chvilkou jsem na YouTube z pořadu Paralelně.cz kouknul na video a výpověď Karla Kočího,kterého u nár.muzea v Praze zmlátila česká policie. Na příkaz velitele těžkooděnců,který porušil zákon a ůstavu čr a na způsob gestapa dal pokyn zmlátit pana Kočího,který musel být ošetřen záchrankou a dopraven do nemocnice. ( kurwa začala se mi pěnit krev v žilách,takové svinstvo )

Karel
15. 3. 2023 07:26
Ohodnotit příspěvek :
     

Americká kobyla chcípá a kope olem sebe jako vzteklá.

ijn
15. 3. 2023 07:50
Ohodnotit příspěvek :
     

ještě k SRN chybí vyhodnocení k Nord Streamu,…..zbabělost a vydíratelnost dosazených loutek,….která podpoří deindustrializaci ekonomiky SRN+Střední Evropy,…..šachování s vyšetřením pachatele terrorismu

Pijack
15. 3. 2023 07:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Včera jsem se už musel u sledování informací pozvracet. Prý průzkumný dron USA nad Černým mořem havaroval po konfliktu s Ruskou stíhačkou… ALE co bylo horší – neuvěřitelně drzé prohlášení Američanů. Bílý dům vydal do světa prohlášení, že: “pozastavujeme se nad nezodpovědným chováním Ruského pilota a nad neuváženým manévrem stíhačky”… bla bla bla. Takže dron USA špehuje na obrácené straně zeměkoule v blízkosti Ruských vod a území, ale Rus je ten špatný, který si hlídá své území. Je to naprosto identické s chováním gestapáků, když označili akce partyzánů za teroristický čin, který musí být potrestán, tak jednoduše vyvraždí třeba Ležáky. Rusové jsou doma, tak se chovají jako teroristé. Američané jsou otravný hmyz nad cizím územím, tak se ještě ofrňují, že je Ruský agresor ohrožuje. A ten povyk v ČT tu frašku jen podtrhuje. NEUVĚŘITELNÉ. Co chce naše vláda trestat za to, že lidé musí chápat ať jsou slepí nebo hluší, že patříme do spolku agresorů a teroristů. Agresor si stěžuje na chování obránce – ještě by si mohl stěžovat v RB při OSN. Fakt pitomci, kteří zadělávají na světový konflikt.

All
15. 3. 2023 12:19
Odpovědět  Pijack

USA je hmyz,kde přiletí tam saje,otravuje,pije krev a způsobuje nemoci a smrt. Zvířata v přírodě mají mnohem vyšší ůroveň.Hmyz je hmyz.

All
15. 3. 2023 12:48
Odpovědět  Pijack

USA dron zkoumá slanost černého moře a počítá v něm ryby,nebo co a ještě letí v blízkosti ruských hranic a letí přímo ke krymu,no to je fakt jen od hmyzu. Takové drony mají za ůkol shromažďovat spravodajské info a předávat banderstánu. Zároveň je to ale výstraha pro hmyzáky,aby přestali létat kolem ruských hranic a dokonce směrem k výsostným ruským územím.Pokud hmyz použije alespoň hmyzí instinkt,přestane s naletaváním,jinak dorazí deratizátoři specialisti,co jiného.

Frank
15. 3. 2023 08:13
Ohodnotit příspěvek :
     

V USA krachují velké banky a není daleko k občanské válce. Dlouho vyskakovat nebudou.

sergej
15. 3. 2023 08:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Kejklíři šmrdolí s hračkou kde nemají a když jim flusátko spadne tak kvičí jak farma zvířat orwella.

Janvac
15. 3. 2023 12:06
Ohodnotit příspěvek :
     

Nechval dne pred vecerem. Ty predpovedi si nechte. A zeptejte se radsi tech, kdo nesou nejvetsi zatizeni v bojich. Rvou se a umiraji za nas. A je to Wagner a ruska armada. Ted uz bojuji na zavreni kotle a nechaji tam Ukrose vyhladovet. Vetsina z nich jsou etnicti Rusove, hlavne z Odesy.

José
15. 3. 2023 12:30
Ohodnotit příspěvek :
     

Zní to pěkně, tak nadějně, ale nedělejme si iluze. USA se jen tak nevzdají a budou kolem sebe pořádně kopat a obávám se, že pokud to bude nutné, použijí k posílení svého postavení všechny prostředky, zdůrazňuji VŠECHNY prostředky.

zuzana
15. 3. 2023 13:25
Ohodnotit příspěvek :
     

Podle prohlášení evropského velitelství USAF byl v úterý nad Černým mořem ruskou stíhačkou zasažen dron amerického letectva (USAF). K incidentu došlo, když se dva ruské letouny Su-27 zapojily do nebezpečného a neprofesionálního zachycení letounu MQ-9 amerického letectva, který prováděl rutinní operace v mezinárodním vzdušném prostoru.

https://aktax.cz/ruske-letadlo-zasahlo-nad-cernym-morem-americky-bezpilotni-letoun/

Pijack
15. 3. 2023 13:37
Odpovědět  zuzana

Drony jsou zákeřné zbraně. Nikdo neví komu patří a za jakým účelem na vás letí. Kdyby nad mým pozemkem nějaký dron letěl, tak nebudu pátrat po jeho úmyslech a rovnou ho sestřelím. Je to útok na cíl jako od kteréhokoliv jiného subjektu. TEČKA.

Keller
15. 3. 2023 18:27
Odpovědět  Pijack

Vážený pane,
nad Vaším pozemkem může létat kdokoli a je úplně jedno, zda je to letadlo s pilotem na palubě nebo bezpilotní letadlo. Pokud bezpilotní letadlo (letadlo bez pilota na palubě) zničíte, tak se dopustíte trestného činu “poškození cizí věci” – Trestní zákoník § 228 Poškození cizí věci. Pokud Vám poletí nad pozemkem bezpilotní letadlo, tak máte jedinou možnost – létání zdokumentovat (např. natočit na mobil), zaznamenat datum a čas a pak celou záležitost předat Policii ČR. Jaký bude výsledek? Nevím. Pokud bezpilotní letadlo sestřelíte, příklad mám: majitel pozemku sestřelil brokovnicí mutlikoptéru se kterou mu soused létal nad jeho pozemkem. Soused (majitel multikoptéry) si ztěžoval na PČR. Majitel multikoptéry byl potrestaný pokutou menší než 10 000 Kč, protože neměl povolení k létání nad tzv. hustě obydleným prostorem. Majitel pozemku byl potrestán, protože se dopustil přestupku § 228,a to zaplacením pokuty (výši neznám) a majiteli multikoptéry uhradil škodu ve výši ceny multikoptéry – více než 50 000 Kč.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
15. 3. 2023 20:22
Odpovědět  Pijack

Zkuste na něj vystrčit holý zadek. Já to zkusila a zdrhnul 😀

Markýza
15. 3. 2023 13:49
Odpovědět  zuzana

No já nevím, lítání nerozumím ani za mák, ale řekla bych, že když dvě stíhačky sejmuly bezpilotní letoun, že to muselo být vysoce profesionální jednání.

Keller
15. 3. 2023 18:36
Odpovědět  Markýza

Vážená paní, máte naprosto správný názor a je vidět, že používáte to, čemu se říká “selský rozum”. Na obou stranách (USA/RF) ohledně informací vládne propaganda a skutečné příčiny havárie neznáme. V podstatě víme pouze to, že ruské stíhačky nepoužily zbraně (protiletadlové rakety nebo palubní kanóny). A to je asi tak vše, co lze objektivně konstatovat.

Boomer
15. 3. 2023 21:05
Odpovědět  Keller

.. tož povězte prostému venkovanovi.. může blízký průlet výrazně většího, těžšího a rychlejšího letounu A výrazně narušit letovou obálku provozních násobků menšího a lehčího letounu B?

zuzana
15. 3. 2023 15:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Mateusz Morawiecki: Polsko může poskytnout Ukrajině stíhačky MiG-29 v příštích 4-6 týdnech

https://aktax.cz/mateusz-morawiecki-polsko-muze-poskytnout-ukrajine-stihacky-mig-29-v-pristich-4-6-tydnech/

Zmatený
15. 3. 2023 17:31
Ohodnotit příspěvek :
     

Právě rozhodl agent Pávek, že podepíše zkrácení valorizace důchodů. Předpokládám, že zde nikdo nepochybuje, jak rozhodnou hnidy na ústavním soudě. Je jasné, že vše měla vláda “demokraticky” předjednáno na všech úrovních, jak jsem psal už před dvěma týdny.
Pávek to vymyslel jak chytrá horákyně, ani oblečená ani nahá…
A tak si tu žijeme…

Markýza
15. 3. 2023 17:49
Odpovědět  Zmatený

Vždyť to říkal. Že musíme šetřit, i když to bude bolet. Koho bolet už samozřejmě nezmínil.
Hele – je to Národní fronta? Je. Bude řádit jako utržená? Samozřejmě.

Keller
15. 3. 2023 18:39
Odpovědět  Zmatený

Pane Zmatený, z příspěvku vyplývá, že jste opravdu zmatený, protože tato diskuze se tímto problémem nezabývá.

15. 3. 2023 21:10
Odpovědět  Keller

Tato diskuze je pokecem v Pokecu. Takže pane, nechte si své namachrované mentorské kydy pro sebe a běžte poučovat tam, kde jste otravoval svobodný pokec lidských bytostí doposud. A ve volných chvílích popřemýšlejte o pojmu pokec. Myslím, že to je problém, kterým byste se měl zabývat.

PENNYS
15. 3. 2023 23:36
Ohodnotit příspěvek :
     

OBROVSKÁ POLICEJNÍ SÍLA CHRÁNÍ JEN POLITIKY!!!
profesionálně připraveni přímo, vycvičení proti  stávkujícím,perfektně vyzbrojeni státní policie, vojska ,proti bezbranným demonstrantum!!!
Stačí si vzpomenout na Itálii, Víden,Brusell,Paříž vždy si politici prosadili své….atd,
policie která slouží výhradně k ochraně politiku , státním zaměstnancum, jakýkoliv schromaždění ,bez “CAVIKU” ROZPRÁŠÍ!!!
Co k tomu dodat:??JAK SE MÁ BRÁNIT OBČAN?
Jako český národ, jsme “všici v π-ČI”