politika

Šojgova návštěva v Severní Koreji vyděsila USA z deseti důvodů

Šojgova návštěva v Severní Koreji vyděsila USA z deseti důvodů

Dmitrij Bavyrin

Reakce Washingtonu na návštěvu Sergeje Šojgua v Severní Koreji je stále zajímavější. Podle amerického velvyslance při OSN jsou Spojené státy připraveny poskytnout obyvatelům KLDR nezbytnou humanitární pomoc, pokud Pchjongjang otevře své hranice. Pozoruhodný výrok – zvláště ve světle prvotní reakce Američanů.

“Rusko se zoufale snaží najít zbraně.” Těmito slovy komentoval americký ministr zahraničí  Anthony Blinken návštěvu  ruského ministra obrany Sergeje Šojgua v Korejské lidově demokratické republice.

Státní tajemník je nervózní a překrucuje realitu. S ohledem na KLDR, proč bychom měli něco hledat? Pokud se zeptáte, Korejci sami ukážou a provedou podrobnou prohlídku. Velmi rádi předvádějí úspěchy svého vojensko-průmyslového komplexu, ale to mohou zatím jen před čínskými nebo ruskými přátely.

Zdá se, že nám Američané závidí – ale ne, nezávidí nám. Jsou zděšeni. Samotná myšlenka dodávek zbraní z KLDR do Ruska je extrémně děsí a mají pro to nejméně deset důvodů.

Příčina první. Pokud země NATO kriticky vyčerpaly své zásoby munice kvůli dodávkám  ozbrojeným silám Ukrajiny, pak Severní Korea, jak se obecně věří, má významný a dokonce nenačatým vojenským arzenálem – na základě přepočtu na hlavu, pravděpodobně největší na světě. Jeden z dvaceti místních obyvatel, včetně dětí a starých lidí, slouží buď v armádě, nebo je přidělen k nějakému druhu polovojenské formace.

Před SVO a mobilizací převyšovaly pravidelné jednotky KLDR Rusy, zaostávající v počtu pouze za armádami Číny, Indie a Spojených států. Přitom ani ve Spojených státech, ani v Indii a dokonce ani v Číně nemá armáda takový vliv na veřejnou politiku jako v KLDR. Všestranná závislost lidí na ozbrojených silách a priorita zájmů armády je jedním z nosných pilířů státní ideologie Čučche.

Dalším pilířem je suverenita na druhou, uzavřený cyklus, plná podpora života. Ne vždy to u spotřebního zboží a dokonce i potravin vyjde. Ale pro potřeby armády a obrany vůbec nešetří – a hodně dokázali, život je donutil. Stále však mluvíme o systému, který vznikl a existoval v režimu hrozby jeho úplného zničení, jako tomu bylo v případě  SSSR. V tomto smyslu je vnímání KLDR některými odborníky jako zvláštního druhu „banánové republiky“ falešné: „banánové republiky“ nevypouštějí satelity, nemají jaderné ponorky a nevyrábějí balistické střely.

Jednoduše řečeno, potenciální rezervy KLDR jsou značné – a mohou hrát významnou roli v historii konfrontace na  Ukrajině, která nabyla charakteru opotřebovací války.

Druhá příčina. Severní Korea je v tomto konfliktu jednoznačným spojencem Ruska. Kim Jo-čong, členka severokorejské vlády, významný stranický ideolog, osobní vyslankyně Kim Čong-una a hlavně jeho vlastní sestra, prohlásil: “Jsme s Ruskem ve stejném zákopu.”

Pchjongjang samozřejmě není naším jediným spojencem, ale ostatní spojenci nic takového neuvedli. I běloruský prezident je vágnější.

Čili pokud to Rusko opravdu potřebuje, tak mu určitě pomůže jedna z největších armád planety. Kimovo slovo.

Třetí příčina. Rysem severokorejského vojensko-průmyslového komplexu jsou sovětské kořeny, ať už mluvíme o rážích nebo řídicích systémech. Otázku lze vznést například o kvalitě nábojů (nehledě na to, že nekvalitní výrobky pro armádní potřeby se v KLDR trestají, nutno myslet), ale v mnohem menší míře o kompatibilitě s ruskými zbraněmi.

Vzhledem k tomu, jak silně američtí představitelé doufají v nedostatek granátů, nábojů v ruské armádě, by je tato okolnost měla rozrušit.

Příčina čtvrtá. Právní infrastruktura pro vojenskou pomoc Rusku ze strany KLDR byla formalizována již před rokem, kdy Pchjongjang oficiálně uznal nezávislost DLR a LLR, které se později staly součástí Ruské federace (což také uznal).

Pokud tedy země NATO dodávají zbraně Ukrajině pod záminkou uznání její územní celistvosti v rámci hranic z roku 1991, pak může KLDR dodat své zbraně do zóny konfliktu s odůvodněním, že uznává územní celistvost Ruska v rámci hranic roku 2022.

Příčina pátá. Moskva má Pchjongjangu co nabídnout výměnou za rakety nebo munici, pokud jsou skutečně potřeba. KLDR je při svých zahraničně-obchodních aktivitách zvyklá využívat barter a jako platební prostředek přijímá spoustu věcí – obilí, kovy, auta. Tedy to, na co je Rusko bohaté a bohaté bude i přes ekonomické sankce, které jsou proti němu zavedeny.

Příčina šestá. V této válce Spojené státy nebudou moci použít svůj oblíbený nástroj proti KLDR – sekundární sankce, protože potenciál i primárních sankcí proti Severní Koreji je již dávno vyčerpán. Ekonomika čučche, ať je jakákoli, nezávisí na Západě, a proto nemůže být „potrestána“.

Příčina sedmá. USA nejsou schopny zablokovat hypotetickou vojenskou dohodu mezi Ruskem a Severní Koreou jen proto, že naše země spolu sousedí. K tomu budou muset zvýšit sázky před zahájením raketového útoku na území jaderné mocnosti, ať už ruské nebo severokorejské. Tedy před začátkem třetí světové války a první jaderné války.

Jaderný potenciál po desetiletí zajišťuje Ruskou federaci a KLDR proti vojenské agresi ze strany  Ameriky. Bude tomu tak i nadále.

Příčina osmá. Americká administrativa není v pozici, aby proti takovému obchodu použila „metodu aukce“, která fungovala v předchozích letech. To je docela tradiční taktika Kimů – nejprve situaci vygradovat a poté deeskalovat výměnou za obchodní ústupky.

Zde je důležité zdůraznit, že toho současná administrativa Spojených států není schopna, a Spojené státy už v zásadě ne. Takový diplomatický trik, který vyžaduje zvláštní flexibilitu a hbitost, fyzicky nezvládne: Blinken kvůli jeho extrémně ideologickým a dogmatickým postojům, Biden prostě kvůli svému věku.

Příčina devátá. Vytvoření skutečně fungující obranné aliance mezi Moskvou a Pchjongjangem bude zároveň osobním selháním tandemu Biden-Blinken, protože „problém Severní Koreje a jejího raketového programu“ byl původně prohlášen za jeho hlavní zahraničně-politickou prioritu. Pak ale začalo SVO, priority se náhle změnily na konfrontaci s Ruskem a nyní je situace taková, že sázka na tzv. protiofenzívu Ozbrojených sil Ukrajiny a nedostatek nábojů Ozbrojených sil Ruské federace nefungovaly a „problém Severní Koreje“ nabral nečekaný spad. Výsledkem je naprosté selhání obou priorit.

Příčina desátá. Washington ví, že povzbuzujícím motivem vedení KLDR, který může převážit všechny ostatní úvahy, je přání nasolit Americe, protože Severní Korea pociťuje, že je součástí mezinárodního odporu vůči Spojeným státům a chce v této konfrontaci sehrát významnou roli. (Kromě jiného také pro obrovské množství mrtvých díky okupaci Amerikou Jižní Koreje. I díky Korejské válce. Severní Korea bojuje neustále o sjednocení obou dvou korejských území. Je zde naprostý rozdíl – Severní Korea –  počet obyvatel roste a Jižní Korea má nejhorší ukazatel porodnosti na světě … to vypovídá o mnohém, ne? – pozn.překl.)

Jak řekla Kim Jo Čong: “Svět bez Spojených států bude jasnější, bezpečnější a mírumilovnější, než je nyní.”

Ne že by v Rusku uvažovali stejně. Ale protože USA učinily aktivní vojenskou spolupráci s naším nepřítelem normou, nemáme žádnou morální povinnost se tomu vyhýbat.

https://ria.ru/20230801/vizit-1887465806.html

Překlad Peter 008

sdílet na

14 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Gales
1. 8. 2023 18:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Jo Kim.To je kabrňák.To prohlásil i Trump.

Markýza
1. 8. 2023 19:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Jako vždycky málo stačí: Rusko se snaží zoufale sehnat zbraně 😀 no tak to jo. Tomu se říká zrcadlení – když něco špatného nevidím na sobě, uvidím to pěkně na druhých, nejlépe na těch, které nesnáším.

Vanja
1. 8. 2023 22:49
Odpovědět  Markýza

Rusko zdaleka nevyužilo svůj vojenský potenciál. Kromě toho má dosud nepoužité zbraně úplně nové generace, které dovedou otřást celým Západem.

Pedro
1. 8. 2023 20:21
Ohodnotit příspěvek :
     

Amík je zoufalý, blbý a vyčerpaný. Celý svět má co amíkovi oplácet a konečně půjde zločinec od válu.

Albi
1. 8. 2023 21:58
Odpovědět  Pedro

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-posledni-basta-zapadu-pada-puc-v-nigeru-ohrozi-evropske-jadro-rika-expert-234906#
Rusko si připisuje úspěch v další africké zemi, říká v rozhovoru pro SZ afrikanista Jakub Zbýtovský. Šance na zvrácení převratu v Nigeru je podle něj malá. Hlavně dlouhodobě tak může Evropě chybět uran a může přibýt uprchlíků.

Mali i Burkina Faso – stejně jako Niger bývalé francouzské kolonie – se v posledních letech významně přiklánějí na stranu Ruska a přistupují ke spolupráci s žoldnéři z Vagnerovy skupiny.

Keller
1. 8. 2023 22:21
Ohodnotit příspěvek :
     

Pozorně si přečtěte poslední větu, cituji: “Ale protože USA učinily aktivní vojenskou spolupráci s naším nepřítelem normou, nemáme žádnou morální povinnost se tomu vyhýbat.” Mám tomu rozumět tak, že pro KLDR je RF nepřítel? Je to pochopitelně blábol. Článek konstatuje skutečnost.

Vanja
1. 8. 2023 22:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Kim je vedle Putina prvotřídní borec, hraje šachy na nejvyšší úrovni.

Frank
2. 8. 2023 00:03
Ohodnotit příspěvek :
     

USA jsou zemí zla a zločinců. Mají jen svoje zájmy, nepřátele a lokaje. A je velice potěšující zpráva, že se sev.Korea postavila za Rusko. Ono jim toho také nic jiného nezbývá. Moc dobře vědí, jak dopadají američtí spojenci. Ládin či Husajn by mohli povídat. USA dodržuje dohody jen kdy se jim to hodí. Pokud se nehodí, tak poruší co se dá. A naše kolaboranstká vláda jim leze do zadků. Doufám, že se dožiju doby, kdy Fiala, Černochová, Pekarová, Vystrčil, Kolář, Rakušan, Lipavský, Rychetský a další zločinecká a vlastizrádná pakáž bude potrestána. Možná se nedožiju,ale zcela jistě se dožijí jiní.

Standa
2. 8. 2023 06:19
Odpovědět  Frank

Nebudou nikdy.Politici se netrestají. Mají to ošetřeno.Který politik byl potrestán? Pouze na ekonomické delikty.Podívejte se na Nečase, Šnajdra, Kalouska, Parkanovou …………….atd.
Korei nic jiného nezbývá. Po porážce RF a jeho parcelování by došlo na ní.I na Čínu a to Čína dobře ví , že se hraje vysoká hra o globální ovládnutí světa nebo rovnoprávné vztahy bez sankcí.I , když je její chování anbivalentní.
Myslíte, že někdo potrestá agenta Pávka za včerejší podepsání lokajské smlouvy s USSA?
Filenka prohlásil, že jsme krytí.Že americká vojska , armáda se svým zázemím se sem nenastěhují.
Přitom smlouva upravuje pobyt amerických vojáků v ČR. Jsme krytí ,podle Fialového hnusu , tak,že jim musíme ,, dočasný pobyt vojsk na území ČR “povolit.Prý , až , když to ČR dovolí.Kdo to dovolí ? Tato vláda ( Česko je objekt nikoli subjekt.),která podepsal smlouvu a ten fracek na Hradě podepsal.

Pavel K
2. 8. 2023 08:32
Odpovědět  Standa

Tak tihle vámi jmenovaní potrestáni nikdy nebudou, protože tu vládne co tu vládne a ti jsi jdou naruku. Frank určitě myslel až by nastala změna režimu.

Pavel z Moravy
2. 8. 2023 08:45
Odpovědět  Frank

Komentář k našim škůdcům je již myslím zbytečný, všichni vidíme co jsou zač. S přibývajícími roky přichází horší a horší lidé, kteří se ujímají moci. Tyto již nechci ani hodnotit, protože bez hrubých urážek by to nešlo a nechci být to co oni. Škoda, že se zde nemluví o lidech, jejichž lidské a profesní hodnoty by si to zasloužili. Třeba by se dostali alespoň trochu do paměti národa a lidé by věděli, že žijí ještě důstojní a chytří vlastenci, kteří by se mohli ujmout těch trosek co z této země zbyly, kdyby se té odpovědnosti nebáli. Vykládat si tady stále o nějaké Svetrové,Fialovém, Rakouském a dalších, to je zbytečné. Reklama by se měla dělat chytrým, vzdělaným, inteligentním a vlasteneckým lidem. Asi se každý z nás raději podívá na pěkný oduševnělý film, než na nějaký odporný krvák. A tak by to mělo být i s hodnocením lidí.

Drak
2. 8. 2023 01:45
Ohodnotit příspěvek :
     

Šojguova, pán se jmenuje Šojgu. Jinak dobré.

katango
2. 8. 2023 09:53
Odpovědět  Drak

Možná bych to ani neskloňovala.