politika

Putin dostal, co chtěl

USA předložily zajímavou verzi o přítomnosti ruských vojsk na hranicích s Ukrajinou. 

Deník The New York Times píše, že Putin dokázal splnit svůj hlavní úkol – ukázat Ukrajině limit její podpory ze strany Západu. Že v případě eskalace Kyjevu pomohou pouze laskavým slovem, nikoli skutečnými činy.

Současně mezi americkými úřady po demonstraci síly Putina, dominuje pozice, že není možné masivně vyzbrojit Ukrajinu – to by mohlo způsobit invazi Ruska.

Navíc Ruská federace ve skutečnosti své jednotky od ukrajinských hranic nikam nestáhla. 
Tato prohlášení zazněla v Pentagonu.

Všechny tyto výroky vyvracejí silná slova Kyjeva, že “Moskva byla vystrašena „pevnou pozicí Ukrajiny“ a vrátila vojáky do kasáren”. To znamená, že situace pro Ukrajinu zůstává hrozivá. A Spojené státy nyní usilují o „snížení teploty“, uvádí New York Times. 

Což byl mimochodem jeden z cílů ministra zahraničí Anthony Blinkena při návštěvě Kyjeva.

„Mohutná cvičení NATO téměř jistě ovlivnila rozhodnutí Ruska zachovat významnou přítomnost vojsk na rusko-ukrajinských hranicích,“ řekl publikaci James Stavridis, bývalý velitel NATO. 

Podle jeho názoru je poselství Vladimíra Putina jednoduché: 

Ukrajina by neměla ani pomyslet na členství v NATO. A NATO by to Ukrajině nemělo nabízet. Jakýkoli pohyb tímto směrem povede k ruskému zásahu.

“Podle amerických oficiálních představitelů se Putin může pokusit otestovat odhodlání Bidena. Existuje však nebezpečí, že by se jakékoli hromadění vojenských sil mohlo vymknout kontrole nebo vyvolat hlubší krizi,“
píší v deníku.

Pod krizí si představují například náhodně sestřelené letadlo nebo jiné události, po kterých následuje eskalace konfliktu. Ale právě toto napětí považují v USA za součást ​​strategie Putina.

“Američtí představitelé říkají, že stále nerozumí cílům Putina s ohledem na seskupení vojsk a také nemají jasno v tom, proč nebyla zcela stažena. Tato dvojsmyslnost může být součástí plánu ruského vůdce,“ The New York Times.

Proto ministr zahraničí Anthony Blinken v Kyjevě „bude hledat způsoby, jak snížit teplotu v regionu,“ říkají na ministerstvu zahraničí USA. Není však jasné, do jaké míry se to povede, pokud je poblíž hranic s Ukrajinou silná skupina vojsk.

Několik úředníků uvedlo, že rozmístění ruských vojsk je zaměřeno hlavně na to, aby „Putin ukázal na blufování Spojených států a Evropy a objasnil Kyjevu limity západní podpory“.

Podle jejich teorie Rusko chce vyvolat reakci Západu – ale reakci, která nesplňuje očekávání Ukrajiny.

“Rusko již možná dosáhlo tohoto cíle. USA prohlásily, že jsou připraveny uvalit nové sankce proti Moskvě, a vyjádřily silnou podporu Ukrajině. Administrativa pana Bidena však nepřijala žádné kroky k posunu směrem
k členství Ukrajiny v NATO nebo k výraznému zvýšení vojenské pomoci Kyjevu,“ píše se v deníku.

Je pravda, jak připouštějí odborníci, že poskytování takové pomoci je spojeno s určitými obtížemi. 

Úředníci v rozhovoru s The New York Times říkají, že masivní zjevná vojenská pomoc vyvolá tvrdou reakci Moskvy. Americké úřady tudíž otevřeně říkají, že je nemožné příliš posílit ozbrojené síly Ukrajiny, aby to nevyprovokovalo Rusko.

“Je ale zřejmé, že bez vojenské pomoci za několik miliard nemá Ukrajina šanci vzdorovat Ruské federaci a vrátit silou ztracená území”. Západ ukázal, že není připraven takovou pomoc poskytovat.

Obecně platí, že sny o vážných investicích do ukrajinské obrany prozatím zůstanou sny.

A právě to jsou cíle, které Putin sledoval když přivedl vojska k hranici, předpokládají v USA. Ukázal, že jakýkoli pokus převést Ukrajinu na status člena NATO nebo ji zahltit americkými zbraněmi/vojsky nebo penězi na obranu bude mít katastrofální následky.

A soudě podle výše uvedených prohlášení úředníků, ve Washingtonu tuto nápovědu pochopili. 

A teď píšou, že Blinken přijel do Kyjeva „snížit teplotu“. Návštěva Blinkena v Kyjevě však ukázala, že v kufru nepřivezl vůbec žádné peníze a zbraně – což značně rozhořčilo majdanovské hopsaly. 

Dokonce i „Cookies“ Nulandová přiletěla s prázdnou.

Podle zdroje, který byl přítomen na schůzce ministra zahraničí Blinkena a jeho zástupkyně Victorie Nulandové s vůdci frakcí Rady Ukrajiny, v odpovědi na prosby o urychlení přijetí Ukrajiny do NATO, Nulandová naléhala, aby toto téma nepředkládali.

 „Signál odpovědi od Nulandové – nechte téma NATO, zajímejte se o reformy, vývěsní štít vám nic nedá,“ uvedl zdroj.

Obecně – všechno sténání Ukrajiny spočívá v poznání, že za ni nikdo bojovat nebude.

https://nyti.ms/3fbXpzL
https://bit.ly/3hmbInP

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Kuky
16. 5. 2021 11:45

Usáci oznámili vplutí dvou vojenských lodí ze Středozemního do Černého moře ,poté se se setkal pan S.Lavrov s J.Kerrym v Indii a vyhověl tak žádosti J.Kerryho o schůzku ,na schůzce dostal Kerry dopis pro Bílý dům,několik dnů poté lodě zakotvili nebo změnili směr ,do Černého moře však již nedorazili.Copa asi v tom dopise stálo?