politika

Polovina ukrajinské armády byla nyní nasazena v Donbasu – Moskva

Ukrajina nyní rozmístila více než 100 000 vojáků a velké množství zbraní ve válkou zničené oblasti Donbass, uvedlo ve středu ráno ruské ministerstvo zahraničí, a to uprostřed rostoucího napětí.

Diplomatická mluvčí Maria Zacharovová na středečním brífinku prohlásila, že „ukrajinské ozbrojené síly zvyšují [svou] vojenskou sílu, stahují těžkou techniku ​​a personál“.

“Podle některých zpráv počet vojáků… v zóně konfliktu již dosahuje 125 000 lidí, a pokud někdo neví, je to polovina celého složení ozbrojených sil Ukrajiny,” řekla.

Zacharovová také odsoudila ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za předložení návrhu zákona do národního parlamentu, který by v příštím roce umožnil jednotkám zahraničních ozbrojených sil vstup do země v rámci mnohonárodních cvičení.

Takový krok podle ní přímo odporuje minské dohodě, podepsané v roce 2014 ve snaze ukončit boje mezi kyjevskými silami a jednotkami věrnými dvěma samozvaným odtrženým republikám.

Sdělení ruského ministerstva zahraničí přichází uprostřed obav Kremlu ohledně údajného rozmístění amerických protitankových střel v regionu blízko ruských hranic.

Šéf ukrajinské vojenské zpravodajské služby Kirill Budanov na konci listopadu uvedl, že pokročilé systémy Javelin vyrobené v USA byly testovány kyjevskými jednotkami a byly nasazeny na Donbasu.

O několik hodin později ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že to byl znepokojivý vývoj, který zvýšil vyhlídky na plnohodnotný konflikt v regionu. „V posledních týdnech jsme viděli proud vědomí ukrajinského vedení – zejména pokud jde o armádu –, který je nadměrně zanícený a nebezpečný,“ řekl.

Lavrovův ukrajinský protějšek Dmitrij Kuleba však popřel všechna tvrzení, že by tam jednotky jeho země mohly brzy zahájit ofenzívu, a uvedl, že představitelé Kyjeva jsou „odhodláni nalézt politické a diplomatické řešení konfliktu“.

Obvinil Rusko ze zvyšující se „intenzity dezinformací, včetně falešných obvinění, že se Ukrajina údajně připravuje na vojenský útok na Donbasu“.

Moskva trvá na tom, že za účelem realizace minské dohody musí Kyjev vést rozhovory s vůdci odtržené Doněcké a Luganské oblasti.

Zelenskij však odmítl zahájit jednání, trvá na tom, že bojovníci jsou podporováni Ruskem, a vyzval prezidenta Vladimira Putina, aby se s ním místo toho v regionu setkal.

Konflikt na východní Ukrajině začal po událostech na Majdanu v roce 2014, kdy dvě samozvané donbasské republiky oznámily, že již nebudou uznávat kyjevskou autoritu.

Ani Rusko, ani Ukrajina je však oficiálně neuznávají a obě strany veřejně prohlásily, že je třeba nalézt mírové urovnání, které by spor ukončilo.
https://bit.ly/3I7zCyp

sdílet na

4 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Milan
1. 12. 2021 14:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Myslím, že je to jasné. Zelenskyj hraje vabank. Buď – anebo. Obávám se, že to bude anebo.

Pavel
1. 12. 2021 16:20
Odpovědět  Milan

no odpadne to jako na krymu většina obyčejného vojska přejde na ruskou stranu a zelenskyj vždyt je to akorát komediant od cirkusu

ZRX1200
1. 12. 2021 17:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Je až neuvěřitelné, že i po letitých zkušenostech, jsou lidé stále ochotni hájit cizí nečisté zájmy, i s nasazením vlastního života, místo aby hájili zájmy své a svojí rodiny. Tak jako jsou ochotni si někteří vpíchnout do těla jed, pro Faučiho krásné oči, tak jsou Ukrajinci ochotni bojovat do posledního Ukrajince za podlé zájmy USA, s vědomím že umřeli pro dobrou věc. Jsme ještě lidé, nebo jen dobytek hnaný na jatka?

V Čech
13. 12. 2021 13:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Jiunaknež válkou to, zdá se zatím, skončit nemůže