politika

Nepokoje v Berlíně kvůli zákonu “jak za Hitlera”. VIDEA

Policie v Berlíně použila vodní děla a slzný plyn proti demonstrantům, kteří se postavili proti změnám zákona o ochraně před infekčními chorobami.

Podle různých zdrojů se protestní akce zúčastnilo 5 až 10 tisíc lidí. Důvodem demonstrace bylo hlasování v Bundestagu o změnách zákona o ochraně před infekčními chorobami. 

Přes „lékařskou“ povahu pozměňovacích návrhů mnoho obyčejných Němců v této inovaci vidí politické nebezpečí. Faktem je, že tyto dodatky rozšiřují pravomoci německé spolkové vlády, takže kancléřka Angela Merkelová může přijímat rozhodnutí bez účasti spolkových zemí. 

Nová legislativa navíc umožní shromažďovat údaje o občanech podle telefonního čísla.

“Federální vláda je oprávněna vyhlásit národní epidemickou situaci. V důsledku zavedení takového ustanovení může ministerstvo zdravotnictví přijímat opatření <> bez souhlasu Bundesratu (ústavní orgán)“.
uvádí se v textu pozměňovacích návrhů.

Německá blogosféra již srovnávala tyto změny s Hitlerovým zákonem o mimořádných silách (Ermächtigungsgesetz), které přijal Reichstag v roce 1933 na nátlak NSDAP. 

Tento zákon zrušil občanské svobody a přenesl mimořádné pravomoci na vládu vedenou říšským kancléřem Adolfem Hitlerem. Ve skutečnosti se tehdy zákon stal poslední fází uchopení moci národními socialisty v Německu.

Ve vládní čtvrti v Berlíně demonstranti mimo jiné zpívali německou hymnu a křičeli:

„Angelo, národ je tady!“

Policie proti demonstrantům tvrdě zakročila. Podle videí jsou proti demonstrantům používána vodní děla, slzný plyn a další prostředky. Zadrženo bylo více než 250 lidí.

Například existují záběry, kde policie srazila na zem zástupce Spolkového sněmu z „Alternativy pro Německo“ 55letého Carstena Hilseho a poté ho odvezla s rukama svázanýma za zády. 
Sám Hilse před vstupem do politiky pracoval jako policista.

Více fotek zde:
https://bit.ly/32XLjVp
https://bit.ly/3kCN9RK

sdílet na