politika

Majdan v Biškeku

Jak je vše předvídatelné a šablonovité.

Kyrgyzská opozice oznámila, že neuznává výsledky voleb do kyrgyzského parlamentu, kde zvítězily provládní strany orientované na Ruskou federaci a Čínu.

Opozice odmítá uznat legitimitu nového parlamentu a vyzývá své stoupence, aby protestovali.

V Biškeku již začala opoziční shromáždění. Policie zatýká. Na podporu protestů se z regionů do hlavního města shromažďují autobusy. 

Zadání je jasné – buď úřady rozdrtí očekávaný Kyrgyzmajdan, nebo Kyrgyzmajdan rozdrtí místní úřady.

Uši Spojených států v celém tomto příběhu jasně vyčnívaly ještě před volbami. 
https://colonelcassad.livejournal.com/6212998.html 

Ve večerních hodinách byla v hlavním městě země použita vodní děla, různé speciální vybavení a obušky.

Rozptýlení Majdanu v Biškeku.

V centru Biškeku policie rozptýlila protestující proti výsledkům parlamentních voleb a sebevědomě je vytlačila z náměstí, kde se odpoledne začala formovat shromáždění, na kterých opozice požadovala neuznat výsledky voleb, které sebevědomě prohrála.

Protest se však rozšířil do ulic Biškeku, kde jsou na pořádkovou policii házeny kameny a molotovovy koktejly. 
Střety pokračují stále. Několik milicionářů, kteří se oddělili od hlavní formace, byli davem zbiti. Někteří si nechali vzít štíty a obušky. Policejní auta ve městě jsou převrácena, obyčejná auta jsou zapálena a jsou postaveny improvizované barikády. OMON začal používat gumové projektily. 

Je také zaznamenán pokus zaútočit na parlament a prezidentskou správu. 

Policie, která po počátečním úspěchu rozehnání Majdanu na náměstí, nedokázala potlačit pouliční protesty, které se přehnaly vládní čtvrtí. Opozice po přeskupení nasměrovala dav do místního „bílého domu“, který zjevně neměl dostatečnou ochranu a byl snadno obsazen. Uvádí se také, že demonstranti prolomili brány střediska předběžného zadržení, kde sedí bývalý prezident Kyrgyzstánu Atambajev. O propuštění na svobodu probíhají jednání s vedením střediska předběžného zadržení.

Sporadické pouliční střety pokračují. Autobusy nadále přepravují posily pro demonstranty z regionů do hlavního města. Prezident Kyrgyzstánu opustil “Bílý dům”.

Ve skutečnosti vidíme klasický expres-scénář uchopení moci, kde se volby používají jako spouštěč. Obecně platí, že vše se řídí standardním schématem barevných revolucí.

Ruská Státní duma nazývá protesty v Biškeku pokusem o „barevnou revoluci“

Není důvod pochybovat o transparentnosti minulých parlamentních voleb v Kyrgyzstánu a masové protesty jsou pokusem zvenčí provést barevnou revoluci v zemi, uvedl zástupce ruské Státní dumy Michail Šeremet.

V pondělí se v Biškeku na centrálním náměstí Ala-Too shromáždilo asi 2 000 lidí: příznivců stran, které se nedostaly do parlamentu republiky. Požadovali zrušení výsledků voleb a mělo by proběhnout druhé hlasování o volbách do zákonodárného sboru republiky. V pondělí večer, když došlo k pokusu o rozptýlení shromáždění, se začali demonstranti střetávat s bezpečnostními silami.

“Volby proběhly velmi demokraticky a civilizovaně. Všechny volební místnosti jsou vybaveny elektronickými komplexy pro zpracování hlasovacích lístků, což zcela vylučuje jakékoli pokusy o padělání. Všechny požadavky na pořádání transparentních voleb byly splněny. Mezistranická konkurence byla vysoká. Neexistovaly žádné předpoklady a důvody pro protesty. Věřím, že masové protesty jsou pokusem o barevnou revoluci koordinovanou zvenčí,“ řekl Šeremet agentuře RIA Novosti.

“Nepochybuji o tom, že vidíme příklad toho, jak se vnější síly snaží zasahovat do demokratických procesů probíhajících na území našich nejbližších sousedů a spojenců,” dodal.

Poslanec vyzval kyrgyzský lid, aby se nenechal vést provokacemi, projevoval moudrost, porozuměl současné situaci a zastavil jakékoli vnější pokusy o destabilizaci situace v zemi.

4. října se konaly volby do kyrgyzského parlamentu. Volební účast byla 56,5%. Podle předběžných výsledků hlasování po zpracování hlasovacích lístků (98%) do parlamentu postupují čtyři strany:
Birimdik (Jednota, provládní strana) s 24,52% hlasů,
Mekenim Kyrgyzstán (Nativní Kyrgyzstán, provládní strana) s 23,89%,
Kyrgyzstán (centristická strana) s 8,73%
a Butun Kyrgyzstan (Velký Kyrgyzstán, centristická strana) se 7,11%. 

Zbytek stran nepřekročil prahovou hodnotu 7%.

Více zde:
https://bit.ly/3jzZG8H
https://bit.ly/3izNeV2
https://bit.ly/3nlJj1W
https://bit.ly/2Gme4mS

sdílet na