politika

M. K. Bhadrakumara: Kdo se bojí amerických vojáků na Ukrajině?

M.K. BHADRAKUMARAIndian Punchline

Zcela neškodně Bidenova administrativa „upozornila“ světové veřejné mínění na skutečnost, že americké jednotky jsou skutečně přítomny na ukrajinské půdě v těsné blízkosti Ruska. 

Washington provedl „měkké přistání“, když to řekl nejmenovaný vysoký představitel Pentagonu agenturám Associated Press a Washington Post.

Úředník podal vtipné vysvětlení, že američtí vojáci „nedávno zahájili inspekce na místě, aby se ujistili“, že Ukrajina „řádně odpovídá“ za západní zbraně, které obdržela. Tvrdil, že jde o součást širší americké kampaně, kterou minulý týden oznámilo ministerstvo zahraničí, „aby se zajistilo, že zbraně dodávané na Ukrajinu nepadnou do rukou ruských jednotek, jejich zástupců nebo jiných extremistických skupin“.

Ve skutečnosti však prezident Biden požírá své vlastní slovo – nemít na Ukrajině za žádných okolností ‚boty na zemi‘. Vždy existuje reálné nebezpečí, že se skupina Američanů na turné po Ukrajině může dostat pod palbu ruských jednotek. Ve skutečnosti americké rozmístění přichází na pozadí intenzivních raketových a dronových útoků Ruska na kritickou infrastrukturu Ukrajiny. 

Jednoduše řečeno, ať už vědomě či nevědomě, USA šplhají po žebříčku eskalace nahoru. 

Doposud americká intervence zahrnovala nasazení vojenských poradců ukrajinského vojenského velení, poskytování zpravodajských informací v reálném čase, plánování a provádění operací proti ruským silám a umožnění bojů americkým žoldákům, kromě stálých dodávek zbraní v hodnotě desítek miliard dolarů. 

Kvalitativní rozdíl spočívá nyní v tom, že zástupná válka se může změnit v horkou válku mezi NATO a Ruskem. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu dnes na společné schůzce ministerstev obrany Ruska a Běloruska řekl, že počet sil NATO ve východní a střední Evropě se od února zvýšil dvaapůlkrát a v blízké budoucnosti se může ještě zvýšit.

Šojgu zdůraznil, že Moskva si plně uvědomuje, že Západ sleduje koordinovanou strategii ke zničení ruské ekonomiky a vojenského potenciálu, což zemi znemožňuje provádět nezávislou zahraniční politiku. 

Poznamenal, že nová strategická koncepce NATO počítá s přechodem od zadržování Ruska „prostřednictvím předsunuté přítomnosti“ k vytvoření „komplexního systému kolektivní obrany na východním křídle“, přičemž neregionální členové bloku rozmístí své jednotky v pobaltských zemích, ve východní a střední Evropě a také se rozšíří o nové mnohonárodní taktické skupiny vznikající v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku. 

Možná není náhoda, že Washington přiznal přítomnost svého vojenského personálu na Ukrajině v době, kdy Rusové obvinili britské zpravodajské služeby z účasti na nedávné sabotáži na plynovodech Nord Stream a na náletech dronů proti ruské základně Černomořské flotily v Sevastopolu.

Historicky vzato existují šedé zóny v takzvaném „zvláštním vztahu“ mezi USA a Spojeným královstvím.  Kronika tohoto vztahu je plná příkladů toho, jak v kritických okamžicích ocas vrtěl psem. Faktem je, že v souvislosti s útokem na Sevastopol Moskva ukazuje prstem spíše na agenty MI6 než na Kyjev. (tady a tady)

Americko-britský kalkul měl původně přimět Rusy uvíznout v bažině na Ukrajině a podnítit v Rusku povstání proti „Putinově válce“. Ale nepodařilo se. 

USA jsou svědky toho, jak přes 300 000 vycvičených bývalých vojáků z Ruska je nasazeno na Ukrajinu, aby zahájili velkou ofenzívu k ukončení války v nadcházejících 3-4 měsících. 

Jinými slovy, nad celou budovou lží a zavádějící propagandy, která formovala západní vyprávění o Ukrajině, se bortí střecha. Porážka na Ukrajině by mohla mít katastrofální důsledky pro image a autoritu Spojených států jako supervelmoci nejen v Evropě, ale i na globální scéně, mohla by podkopat jejich vedoucí postavení v transatlantické alianci a dokonce deaktivovat NATO.

Je ovšem kuriózní a Washingtonu nemůže uniknout, že i v této fázi Moskva pobízí Kyjev, aby obnovil proces vyjednávání. Hlavním vývojem ve skutečnosti bylo, že Ukrajina dala písemné záruky společnému koordinačnímu centru v Istanbulu (které zahrnuje Turecko, Rusko a OSN), že humanitární koridor a ukrajinské přístavy určené pro vývoz zemědělských produktů nebudou nadále používány pro vojenské operace proti Ruské federaci. Kyjev ujistil, že „námořní humanitární koridor bude využíván pouze v souladu s ustanoveními Černomořské iniciativy a příslušnými předpisy smíšeného poradního výboru“.

Při zpětném pohledu Bidenova administrativa udělala hroznou chybu ve svém odhadu, že válka povede ke změně režimu v Rusku po kolapsu ruské ekonomiky pod tíhou západních sankcí. Naopak i MMF připouští, že se ruská ekonomika stabilizovala. 

Očekává se, že ruská ekonomika v příštím roce vykáže růst. Srovnání se západními ekonomikami, které se řítí do vysoké inflace a recese, je příliš do očí bijící, než aby je světové publikum přehlédlo. 

Stačí říci, že USA a jejich spojeneckým zemím došly sankce, které by mohly zasáhnout Rusko.

Ruské vedení se na druhé straně konsoliduje tím, že prosazuje posun k multipolárnímu světovému řádu, který zpochybňuje stoletou globální dominanci USA.

Za tuto krizi je v zásadě zodpovědný samotný kapitalistický systém. V současné době trpíme následky nejdelší a nejhlubší krize, jakou systém poznal od přerozdělení světa, ke kterému došlo ve druhé světové válce. Imperialistické mocnosti se opět připravují na válku, aby znovu rozdělily svět v naději, že se dostanou z krize, stejně jako se připravovaly před druhou světovou válkou. 

Velkou otázkou je, jaká bude reakce Ruska. 

Je téměř jisté, že Moskvu nezaskočilo odhalení Washingtonu ohledně přítomnosti amerických jednotek na Ukrajině. Je vysoce nepravděpodobné, že by se Rusko uchýlilo k náhlé reakci. 

Takzvaná „protiofenzíva“ Ukrajiny ztroskotala. Nepřinesla žádné územní zisky ani žádný významný průlom. Ukrajinská armáda ale utrpěla těžké ztráty v řádu tisíců a obrovské ztráty na vojenské technice. Rusko získalo převahu a je si toho vědomo. Na celé frontové linii začíná být evidentní, že ruské síly neustále přebírají iniciativu.  

Ani USA, ani jejich spojenci v NATO nejsou schopni vést kontinentální válku. 

Bude tedy zcela na amerických jednotkách pohybujících se v ukrajinských stepích, kteří prověřují zbraně vyrobené v USA, aby se nedostaly do problémů a udržely své tělo i duši pohromadě.  

Kdo ví, Pentagon se může dokonce rozhodnout vypracovat „dekonfliktní“ mechanismus s Moskvou, jako v Sýrii!  

To znamená, vážně, z perspektivy Ruska nemusí být audit amerických zbraní na ukrajinské půdě jako takový špatný. Existuje reálné nebezpečí, že se zbraně dodané Spojenými státy mohou dostat do Evropy a tu krásnou pěstěnou zahradu proměnit v džungli (jako Ukrajina nebo Amerika) – abychom si vypůjčili ohromující metaforu, kterou nedávno použil šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell.  

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3UpfBca

sdílet na

27 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
josef
5. 11. 2022 07:50
Ohodnotit příspěvek :
     

V okamžiku, kdy Rusové spustí velkou ofenzívu, a oni ji spustí, se dostane množství žoldnéřů a “instruktorů”, prostě zakuklených vrahů do zajetí. O mrtvoly nepůjde. Co kdyby Putna pak napadlo uspořádat parádemarš na Rudém náměstí. Něco takového, jak Hitlerovu nadšení absolvovalPaulus se zbytky své armády.

Pavel K
5. 11. 2022 08:07
Odpovědět  josef

Ať si ten parádemarš klidně udělají, ale na jeho konci by měli být připraveny pravé úhly a bedny. Jinak to podhoubí za nějaký čas zase přijde se vysemenit a bude škodit. Zlo se musí vymítit i s kořeny, jinak zase vzejde. Teď jsme toho momentálně svědky.

Gales
5. 11. 2022 09:46
Odpovědět  Pavel K

Jejich duše oddělit od těl.Jiné řešení není.To samé s jejich páníšky.

Pavel K
5. 11. 2022 10:47
Odpovědět  Gales

Tak samozřejmě hlavně TY co je do takových akcí posílají.

janle57
5. 11. 2022 09:58
Odpovědět  josef

Učast ozbrojených konzumentů popcornu na Ukrajině je jen a jen plácáním prázdné
slámy a podněcování evropských gauleiterů typu Fiala,aby dali banderovcům i to
poslední,co jim v jejich ekonomicky zdevastovaných zemích ještě zbylo,každému
soudnému člověku musí být jasné,že by od toho Helmuti,Frantíci,Maďaři a spousta
dalších hrdinů z NATO,dala ruce okamžitě pryč,v současné době by tohle divadlo
byli schopní podpořit jen lovci šprotů z Pobaltí a ušišlaná polská sebranka,kterým
je asi srdečně jedno jak by dopadly jejich hrdinské země.

Alfred
5. 11. 2022 13:11
Odpovědět  josef

Po tom, co ty žoldáky odsouzené k smrti vrátili do Británie se už žádní (živí) žoldáci do zajetí nedostanou.

Karel Jerabek
5. 11. 2022 23:21
Odpovědět  josef

Parademarch na Rudem namesti,….? i to je mozne ..ale SPIS BYCH REKL,
ze USA se stejne jako Ukrosi potrebuji zbavit nacistickych bojuvek, kterych je jen v Usa pres 300
a jsou dobre vycviceni i ozbrojeni…/desetitisice clovicku s velkymi svaly a malymi mozky aby mohli neco pochopit../
mimochodem…oni jsou po celem svete a tohle je dobra operace jak se jich zbavit….
.a potom za druhe…
Rusove stavi na vychode obrovske energeticke a prumyslove complexy…takze bude potreba
pracovnich sil…a ukrajinci jsou fachmani….
RU muze na rozdil od zapadnich economik ktere se riti do recesse popr,. depresse /rust 8-10% rocne dalsich 10-15 roku….
No a od toho se to bude cele odvijet…
-ukrajina jako vnitrostatni …..bez pristupu k mori.ktere bude kontrolovane rusy….
..zadluzena na nekolik generaci
-pouze zemedelska/….a neutralni…neco jako Finsko….
zadny prumysl/ neco jako Nemecko po Versailske smlouve….atd…..

Jo kdo chce kam pomozme mu tam…a ze cesky a slovensky ochcapkove s Fialou a Caputovou se s nimi take zhoupnou je nabiledni….

Pavel z Moravy
5. 11. 2022 08:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Je to opravdu neuvěřitelné co tady na západě vzniklo za šílenosti. 3D maso z tiskáren, 150 pohlaví, krávy co nemají vypouštět plyny, válka, kterou chtějí vyvolat a zbavit se jedlíků, sebe mezi ně nepočítají a další zhovadilosti, které vypouštějí do světa, to kdyby ještě žili naši dědové a babičky, to by nestrávili. Toto na zdejším kousku planety je fakt neskutečné sci- fi v přímém přenosu. Ptám se sám sebe, jak mohlo tak velké množství lidí zešílet. To jim ta technika a ten nadbytek sra.ček ve kterých žijí tak vypláchnul mozek. Moje generace pamatují úžasné zabijačky, hony, poutě, zábavy, venkovní hry děcek se vším s čím se dalo hrát, dospěláky hrající na plochách fotbal, volejbal vedle svých ratolestí, které tam někde pobíhaly na pískovišti a hráli si. Lidé se scházeli u pivka nebo vínečka, zahráli si karty nebo obyčejné člobrdo, zatancovali si a bavili se. A nyní tito debilové tady stvořili jakýsi veletrh marnosti. Myslíte si tak jako já, že už zešíleli? Kdyby toto viděla moje strašně hodná babička, navíc hodně pobožná a můj dědeček, tak by asi raději odešli sami do hádu, protože v tomto by asi žít nemohli. Proč si tito šílenci nevyberou jednu prázdnější zemi, třeba Kanadu a nejdou žít tam? Žít znovu v tom starém světě, to by byla pohoda.

5. 11. 2022 08:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Žádný problém, tam nemaj žádnou pravomoc. Střílet je jak krysy budou Kadyrovci.

[Trol-1] Tonda
5. 11. 2022 08:45
Odpovědět  Veny232

Kadírek se především bojí, aby ho za kolaboraci s Rusáky, neoddělali Čečenci. Ne všichni zapomněli na to, jak jim Rusové srovnali se zemí Groznyj.

Petr
5. 11. 2022 09:56
Odpovědět  [Trol-1] Tonda

Máš pravdu, ne všichni čečenci zapomínají na uřízlé hlavy čečenců při vyjednávání v grozném.

Petr
5. 11. 2022 10:02
Odpovědět  Petr

A ještě nezapomeň přidat dovětek, že Rusko začalo válku s Gruzínci.
Běž na seznam a přidej se do diskuze, že za všechno může Putin. Dostaneš příslib, že pokud tak budeš pokračovat, možná tě za odměnu podrbou za ouškem.

Pavel z Moravy
5. 11. 2022 10:32
Odpovědět  Petr

Petře, víte kolik hlupáků tady je. Strašně moc a stále přibývají. Víte jak budou kvičet až nebudou mít co do huby a budou si rochnit v parku pod krabicí nebo pod mostem s kačenami? Ale třeba se mýlím a jejich kamarádíčci ze strakovky jim pomohou.

Pavel K
5. 11. 2022 10:55
Odpovědět  Pavel z Moravy

Pavle tady je to ještě procházka růžovou zahradou. Tady bychom mohli udělit Toníkovi medaily za korektnost. To ten seznam a ještě trochu PL, ale ten seznam tam je to o infarkt.

František
5. 11. 2022 10:37
Odpovědět  Petr

Proč se s tím debilním trolem bavíte?.

Gene
5. 11. 2022 10:55
Odpovědět  [Trol-1] Tonda

Debile, ted se podivejte jak ho krasne vybudovali. Ne jak amici, kteri znici, vysaji a utecou.

skeptik
5. 11. 2022 19:29
Odpovědět  [Trol-1] Tonda

Jak to bylo s čečenskými teroristy: http://www.stripkyzesveta.cz/cz/media/1147/william-engdahl-islamsky-teror-atlanticka-rezie

Putin to řekl natvrdo až letos 26.dubna. CIA podporovala čečenské kavkazské teroristy už od počátku 90. let. Z neruských zdrojů to zdokumentoval William Engdahlamerický vědec se švédskými kořeny.
.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Lubek
5. 11. 2022 10:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak si predstavujem úzky zákop, spevnenie roštami, vrecami so zeminou. Strelecká pozícia pre ťažký guľomet, do svahu zapustený oddychový priestor. Naokolo vybuchujú delostrelecké granáty, pred zákopom dohorievajú dva tanky. Vojaci ovešaní všemožným harampádím s prilbami na hlavách sa krčia na dne zákopu, zopár sedí v zemljanke. A vtom sa cez okraj zákopu z tylovej strany prekopŕcne postava ešte viac ovešaná harampádím, než radoví vojaci. Satelitný komunikátor, ale aj tlačený akýsi zoznam. “Ktorá ste jednotka?” Pohľadá v zozname. “V poriadku, robím inventúru dodaných zbraní. Predložte mi na kontrolu 21 kusov FGM-148 Javelin, výrobné čísla : …..”
“Každý mi ukáže štítok nepriestrelnej vesty s výrobným číslom, štítok na vnútornej strane prilby. Pripravte si na kontrolu čísel osobné zbrane. Pristavte mi dva České tanky T72, tri T55 zo Slovinska, päť transportérov z Holandska a dva zo Španielska.” Vojak pri ťažkom guľomete vypáli dve krátke dávky. “Teraz nestrieľajte človeče! Nebude sedieť inventúrny stav nábojov!”

Markýza
5. 11. 2022 14:26
Odpovědět  Lubek

Anoano!

index.jpg
PENNYS
5. 11. 2022 13:13
Ohodnotit příspěvek :
     

Poslanec Foldyna: Ukrajina je nejzkorumpovanější režim v Evropě KŘIVÁCI KE KŘÍVÁKUM,ZLODĚJI K VĚTŠÍM ZLODĚJUM!

Vaxmilian CHmer
5. 11. 2022 14:23
Ohodnotit příspěvek :
     

pokec.24, klarna.dev, suspicous bra*washing popaDNDA PAGES

Drak
5. 11. 2022 23:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Okamžitě bych je políbil “Kinžalem”. Zase jsou tam kde nemají co dělat.

[Trol-1] Libor
6. 11. 2022 08:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Rusové se hlavně bojí Ukrajinců, ani se jim nedivím, po těch ruskejch zvěrstvech na Ukrajině.