politika

Jerevan. Pašinjan “zastřelen” jako Ceaușescu

Pašinjan lpí na moci, Arménie bojuje o život.

Generální štáb ozbrojených sil Arménské republiky požadoval rezignaci předsedy vlády Pašinjana. Požadavky armády podporují demonstranti v ulicích. 

Pašinjan se snaží mobilizovat své příznivce a nazývá to, co se děje, vojenským pučem.

Doposud byla výzva požadující rezignaci předsedy vlády podepsána všemi vedoucími generálního štábu země a veliteli všech pěti armádních sborů.

Nevyhnutelnost rezignace.

Požadavky na rezignaci předsedy vlády v Arménii jsou slyšet již více než tři měsíce – zazněly hned po ztracené druhé karabašské válce. Od té doby každý den, který uplynul, odhalil nová fakta o podivné, „smluvní“ povaze této porážky. Není divu, že po celou dobu se demonstrace požadující rezignaci předsedy vlády nezastavily ani na jeden den. Solidaritu s požadavky demonstrantů vyjádřily snad všechny sociální síly Arménie, a to až k Akademii věd, akademickým radám univerzity a předním univerzitám a dokonce i vedoucím církve.

Dnes se k těmto požadavkům konečně připojila armáda. 

Tato okolnost by již měla ukončit příliš vleklou agónii pašinjanského režimu.

Formálním důvodem projevu generálního štábu bylo propuštění prvního zástupce náčelníka generálního štábu Tirana Chačatrjana. Vojenský generál, národní hrdina Arménie, se vysmíval negramotným slovům premiéra Pašinjana, který ruské střely “Iskander” označil za „neúčinné“: údajně „arménské střely “Iskander” nevybuchly nebo „vybuchly jen v 10%“.

Chačatrjan, nenazval výrok Pašinjana tak jak by bylo adekvátní – deliriem hloupého studenta z nižších ročníků, – ale jen ho odbyl „povrchním posměšným hodnocením“. 

Bezprostředně po svém prohlášení byl však Chačatrjan ze své funkce propuštěn.

Je zřejmé, že rezignace Chačatrjana sloužila pouze jako záminka. Důvody jsou mnohem hlubší a významnější. 

Důvodem je, mírně řečeno velmi zvláštní politika arménského vedení během války – zejména z pohledu armády: armáda je připravena této politice říkat … nic jiného než sabotáž. 

A stejně podivné byly i poválečné projevy předsedy vlády Pašinjana, který z porážky obvinil z armádu a národ, a sám sobě si přidělil skromnou roli oběti nepřekonatelných okolností.

Pašinjan ve skutečnosti ustoupil od poválečné organizace věcí: o otázkách vymezení hranic rozhodují představitelé Ázerbájdžánu a ruských mírových sil, zatímco arménskou stranu zastupují pouze vedoucí správ vesnic. Předseda vlády a parlament ovládaný jeho stranou se mezitím zabývali objasněním postupu registrace registračních značek automobilů a novely pozemkového zákoníku.

Nikol Pašinjan pravděpodobně věřil, že pečlivá imitace „mírumilovného života“ by měla zastínit katastrofu, která vypukla ve vnímání spoluobčanů. Tato imitace v očích arménských vlastenců však nevypadala příliš úspěšně, zvláště když Pašinjan, následovaný tureckými propagandisty, prohlásil karabachské město Šuši za „ázerbájdžánské město“.

Hlavním důvodem současného zhoršení situace v Jerevanu je však také rostoucí nespokojenost se způsobem, jakým Pašinjan důsledně ničil vztahy s několika spojenci – především s Ruskem. 

Idiotský trik s kritikou “Iskanderu” jenom přilil olej do ohně.

Kolik krve by mělo být prolito.

Pašinjanův režim, vytvořený „západními partnery“ za účasti notoricky známé „Sorosovy nadace“, je v agónii. 

Ruský odborník, akademik Alexej Arbatov v komentáři k situaci pro RIA Novosti uvedl, že „rezignace Pašinjana je naprosto nevyhnutelná, jedinou otázkou je, kdy a jak k tomu dojde“ a „bezpečnostní síly nejprve budou bránit předsedu vlády, ale to nebude mít žádné vyhlídky.”…

To bohužel znamená, že Pašinjan pravděpodobně neodejde, aniž by neprolil krev svých spoluobčanů.

Armáda byla vždy s lidmi, stejně jako lidé s armádou.

Arménské ozbrojené síly po dlouhou dobu trpělivě snášely „útoky“ zaměřené na diskreditaci ozbrojených sil současnou vládou, ale všechno má své hranice …

V souvislosti se současnou situací požadují ozbrojené síly Arménie rezignaci předsedy vlády a vlády Arménské republiky a zároveň varují před použitím síly proti lidem, jejichž děti zemřely při obraně vlasti a Arcachu.

Divadelní představení v Jerevanu.

V roli manželů Ceaușescu, manželé Pašinjanovi.

Ukázalo se, že “vůdce” arménského národa je až tak dobrý, že po 2,5 letech boje za demokratizaci Arménie, už tam sní o tom, že ho veřejně zastřelí i s jeho ženou.

PS. 
Samotné protesty nepřešly do vojenského puče, ale přešly do dlouhotrvající fáze.
V Jerevanu jsou postaveny stany, náčelník generálního štábu nikam neodešel, Pašinjan také nikam neodešel a tanky do ulic Jerevanu ještě nevjely.

https://bit.ly/2O5LrgY
https://bit.ly/3kqefgt

sdílet na