politika

Íránská média: ropné monarchie se seřadily v dlouhé řadě, aby se připojily k ŠOS

SFERA Live

Šanghajská organizace pro spolupráci (ŠOS), založená Ruskem, Čínou a několika státy postsovětského prostoru, bude brzy doplněna o nové členy. Íránské vydání Javan píše o několika blízkovýchodních zemích, které požádaly o členství v ŠOS. Jsou mezi nimi tak významní exportéři ropy a plynu jako Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie a Katar.

Účastníci, pozorovatelé a partneři 

Dnes je v Šanghajské organizaci pro spolupráci osm přímých účastníků: Rusko, Čína, Kyrgyzstán, Tádžikistán, Uzbekistán, Pákistán, Indie, Írán. 

Indie a Pákistán se připojily v roce 2017, zatímco Írán dokončil všechny právní formality a stal se řádným členem organizace na konci roku 2022/začátkem roku 2023. Zástupce viceprezidenta Islámské republiky pro parlamentní záležitosti Ali Adani podle Interfaxu zdůraznil význam této události:

“Přistoupení Íránu k ŠOS má zvláštní význam z ekonomického, sociálního a mezinárodního hlediska pro překonání sankcí v souladu s posílením ekonomické diplomacie s členskými zeměmi organizace.” 

Zcela očekávaně po vstupu Íránu do ŠOS následovala celá řada žádostí o členství. 

Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty jsou podle deníku Javan ve statutu „partnerů v dialogu“ a otázka jejich stálého členství se bude projednávat na summitu ŠOS ve dnech 24. až 25. června. 

Partnery ŠOS jsou Turecko, Arménie, Ázerbájdžán, Kambodža, Nepál a Srí Lanka. Mezi pozorovatelské státy patří Afghánistán, Bělorusko, Mongolsko. 

Posílení nezápadních organizací

V posledních letech mnoho zemí po celém světě vyjádřilo přání stát se plnoprávnými členy ŠOS, nebo alespoň získat statut pozorovatelů a partnerů. Přistoupení hlavních ropných monarchií je zvláště pozoruhodné, protože signalizuje úplné přerušení jejich vztahu se Spojenými státy. 

Experti se domnívají, že to povede ke stažení amerických jednotek z Blízkého východu, díky čemuž bude region bezpečnější.

Z ekonomického hlediska, v kontextu aktuálního dění, je ŠOS jasnou alternativou k západním strukturám. 

Kandidát historických věd, vědecký pracovník Institutu orientálních studií Ruské akademie věd Amur Gadžiev řekl portálu «Экономика сегодня» o trendech ve sféře mezinárodních vztahů:

„Oblíbenost alternativních mezinárodních organizací roste, mezi nimi je ŠOS a BRICS. <…> Nyní je stále více zřejmé, že struktury vytvořené západními zeměmi, nebo pod jejich kontrolou jsou stále méně efektivní. Proto zde vyvstává otázka o restrukturalizaci a transformaci celého systému mezinárodních vztahů”. 

Šanghajská organizace byla založena v roce 2001 a od počátku byla postavena jako otevřená a zaměřená na mezinárodní spolupráci, zajištění bezpečnosti, rozvoj ekonomického partnerství, atd.

Nyní se ŠOS skutečně rozrůstá do nebývalých rozměrů: s organizací jsou již spjaty asi dvě desítky zemí. 

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/41CjX2I

sdílet na

27 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
17. 5. 2023 21:31
Ohodnotit příspěvek :
     

Chachacha !!! Hahaha !!! Hohoho !!! Uáááhíííí !!!
A máte to. Cocoti.

Radegast
17. 5. 2023 21:45

Ale, pochop, Milane, že Ty jsi ten Západ, který má být zničen.

Když arabská ropa půjde Číně a Indii, íránská ropa půjde Číně a Indii, ruská ropa je od loňska přesměrovaná do Číny, co zůstane Tobě?

Systematické a řízené odřezávání Evropy od surovin.

Kadár
18. 5. 2023 00:36
Odpovědět  Radegast

Ale elektrické autíčka nebudou na ropícku. Všechno ma bejt na blesky. Tak to tam ty nahoře rozhodli.

Pavel K
18. 5. 2023 09:17
Odpovědět  Kadár

No voni ty blesky už nějaké tuna běhají a zas tak málo jich není. Někde jsem nedavno slyšel že se prý bude blýskat na lepší časy. 😊 🤦‍♂️ 🤣 🙋‍♂️

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jaroslav
18. 5. 2023 14:52
Odpovědět  Kadár

To musí postavit nějaký lapače blesků a můžou si s ropou… To je ovšem vtip, naši odborníci na 90 pohlaví nejsou Tesla a nikdy nebudou

Jaroslav
18. 5. 2023 14:55
Odpovědět  Jaroslav

PS pokud se to nepovede, budeme jezdit na elektřinu, ale již nezbude na praní, svícení, ohřev, televize a výměnu manželek… my se opět rádi uskromnime

Jaris
18. 5. 2023 02:45
Odpovědět  Radegast

Vzdyt samotna EU si neprala nic jineho nez na vsechny nerosty a suroviny hodit bobek. Zelena planeta je pro ne byt ci nebyt. Zadna auta, zadne moderni prezitky, zadne maso. No hlavne, ze vyvazeji zbrane na prokletou Ukrajinu. Tam pry to zemekouli neskodi, kreteni. Kdybych mela zhodnotit kde ziji nejhloupejsi lidi na kilometr ctverecni, tak bych rekla, ze zlata medaile patri Evrope.

Pavel z Moravy
18. 5. 2023 10:13
Odpovědět  Jaris

Zlatá medaile je málo, připnul bych jim i diamantovou. Je smutné, že člověk tak musí smýšlet, když žije právě v Evropě. Ta ale právě dosáhla pozoruhodného stavu stupidity. Nejhorší ale je,že většina přeformátovaného lidu to vůbec nevnímá. To je skutečná tragédie.

Jaroslav
18. 5. 2023 14:58
Odpovědět  Pavel z Moravy

Pavle, o tom je Darwinova cena, tj. Soutěž o nejhloupějsi smrt, a EU má všechny šance ji vyhrát

Pavel z Moravy
18. 5. 2023 10:05
Odpovědět  Radegast

Ale Milan to nezpůsobil. Způsobili to zaprodanci národních zájmů celé Evropy, o naší garnituře škůdců raději nemluvit a apatický, nedůstojný a totálně duševně vyprázdněný lid zdejšího národa. Koukněte se na své spoluobčany. Není vám z nich úzko u srdce. Nemá li národ ani jedinec důstojnost, nemá nic. A Milan jí má dostatečně a to jsem ho ani nemusel vidět. A takových je zde hodně. To jsou moji přátelé, i když se v některých názorech nemusíme shodnout. Milan to velmi dobře chápe, já to také chápu, vy také. Chcete Evropu s takovými dacany napořád? To nechceme nikdo, ale organizaci BRICS a ŠOS může být celá zdebilizovaná Evropa ukradená. Koukněte se na Bruselské panstvo jak si chrochtá blahem. A jelikož jsou to naši vládci, tak dostaneme to, co sice nechceme, ale co nám tato šlechta zajistila. Nesvádějme vůbec nic na BRICS a ŠOS. Za to co se zde děje si můžeme sami.

18. 5. 2023 14:47
Odpovědět  Pavel z Moravy

Mýlíš se, příteli. Radegast to nechápe. Tedy aspoň dělá, že to nechápe. Všimni si jeho revolučních provolání výhradně ve druhé osobě: “To si necháte líbit?” a “Vyražte do ulic!” a podobný výkřiky syčáka pokřikujícího zpoza rohu na druhé. Takže i kdyby teď rétoriku zčistajasna překlopil do první osoby, pro mě už se dááávno odkopal.

18. 5. 2023 14:22
Odpovědět  Radegast

Už aby to bylo!!! Když chceš něco nového postavit, musíš staré do základů zbourat, zplanýrovat, a začít nanovo. A čím dříve, tím lépe. Pochop že chápu – co na tom nechápeš, troldo?
A co mi zůstane když bude záchod zničen? Howno plus naděje. Pokud zničen nebude, bude to howno bez naděje, neb v rámci úsporných opatření je už cca tři roky vypnuto i světýlko na konci tunelu. A co zůstane tobě? Revoluční trolí hesla, povzbuzují druhé, aby si to nenechali líbit a šli do toho?
Jo, a jestli ti to náááhodou uniklo – nejsem “ten Západ”.
Jsem střední Evropa !!!

Pavel z Moravy
18. 5. 2023 19:42

Asi jsem se ukecl, on do toho boje opravdu verbuje pouze druhé. Udělejte, zařiďte apod. No, třeba nás chce povzbudit k činu a vyčkat jak se vše vyvine. Vždycky to někdo musí odsr.at. S tím už mám zkušenosti.

Pavel K
18. 5. 2023 19:56
Odpovědět  Pavel z Moravy

Pavle a ty si pamatuješ, že to v minulosti bylo jinak? To bychom i měli býti rádi, že to někdo burcuje a verbuje, teď jsme ve stavu, kdy to má každý číči. Ono to nějak dopadne, co je horší?🙋‍♂️

Autor
17. 5. 2023 21:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Evropa je teď šťastná! Má jedinečnou příležitost zase pobavit svět a uvalit sankce na celý ŠOS! 🙂 🙂

Markýza
18. 5. 2023 14:12
Odpovědět  Peter 008

😀 😀

Luboš
17. 5. 2023 22:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Jen počkejte amíci prý našli na Marsu obrovské zdroje všeho.

Ale mají problém- jak to dostat na zem.

František
18. 5. 2023 12:14
Odpovědět  Luboš

Americká návštěva na Marsu začíná být podezřelá. Bude to asi jako s dobytím měsíce. Někde jsem zahlédl fotku s marsovským vozítkem na rudém podloží u kterého stál muž v civilu a něco na něm opravoval. Fotka ale rychle z webu zmizela.

Administrátor
P.A.Semi
20. 5. 2023 06:17
Odpovědět  František

až na to, že v dnešní době může být taková fotka jen fotomontáž, a vy to nepoznáte, zejména ne v malém rozlišení na webu, pokud tu fotomontáž neodbyl nějaký fušer…

aamater
17. 5. 2023 22:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Citujem:”Dnes je v Šanghajské organizaci pro spolupráci osm přímých účastníků: Rusko, Čína, Kyrgyzstán, Tádžikistán, Uzbekistán, Pákistán, Indie, Írán.” Koniec citátu!!! Ďalej citujem:” Partnery ŠOS jsou Turecko, Arménie, Ázerbájdžán, Kambodža, Nepál a Srí Lanka. Mezi pozorovatelské státy patří Afghánistán, Bělorusko, Mongolsko.” Koniec citátu!!! A teraz keď si pozorne toto prečítate a dôkladne sa zamyslíte nad tým, tak vám musí byť hneď jasné čo sa to tu vlastne deje!!! Nuž je to práve exkluzívny klub BRICS, ktorý zjednocuje tieto jednotlivé štáty!!! Pozoruhodné na tom je ale to, že koľko z týchto členov a kandidátov na členstvo patrí medzi tie štáty ktoré disponujú energetickými zdrojmi!!! Chápete to? Toto už jasne signalizuje ten fakt, že producenti sa začali sústreďovať okolo RF!!! Začínajú pomaly a postupne opúšťať darebácky štát USA!!! Vidina obchodovania v zlate je pre nich istotne omoc atraktívnejšia, ako iba prázdne sľuby a bezcenný US$!!! Putin je génius!!! Vymyslel to dokonale. Skôr ako sa postavil USA a EU, tak sa zabezpečil. A zabezpečil sa tým, že sa podieľal na vytvorení úplne nového svetového poriadku, kde sa opätovne vrátil zlatý štandard!!!

Pavel K
18. 5. 2023 09:43
Odpovědět  aamater

👍 👍 👍 👍

Pavel z Moravy
18. 5. 2023 10:23
Odpovědět  aamater

Výborně jste to okomentoval. Tam také budou lidé žít slušně v normální společnosti, samozřejmě asi s těmi hodnotami, které jsou u nich přijatelné. My tady budeme mít ty hodnoty zelené a růžové se třemi svetry v zimě na sobě a broučky jako předkrmem před pšeničnou kaší z obilovin, jejichž kvalitu nám naše panstvo nezaručí, protože ti ji již ani nezkoumají. Chcete li si ověřit z jaké mouky pečeme, musíte si napsat na výrobce mouky kterou kupujete. Tak jsem to udělal já. Dva z nich mi okamžitě poslali prohlášení o kvalitě, třetí se neozval. Takže vím co si mám myslet.

Frank1
17. 5. 2023 22:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Co jsou ropne monarchie? Vyznavaci Islamu. Ti se stavi na stranu Ruska. Islam a Pravoslavi celi zapadnim katolickym najezdnikum odjakziva. Muslimove maji srovnani z vlastni zkusenosti se zapadnim degenerovanym svetem a jeho neoliberalismem, ktery odmitaji stejne jako Rusko. Podivejte se na mapu, kde vsude je Islam.

František
18. 5. 2023 12:35
Odpovědět  Frank1

Muslimové žijící dlouhodobě v Rusku, se považují za občany RUSKA jen s jinou národní příslušností,

Kadár
18. 5. 2023 00:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Ešcé taky SoNos je!! Mohlo by z toho SoNOs bejt alertanovini OSN. To bylo príma!

Gales
18. 5. 2023 10:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Svět se točí k východu a Česko se sune hlouběji do západního zadku. Díky politici.Táhněte si do něj sami a nás nechte ať se rozhodneme bez vás.

Pavel z Moravy
18. 5. 2023 12:49
Odpovědět  Gales

Ale Galesi, většina chce uvíznout v tom západním zadku, kdyby nechtěla, vypadalo by to tady jinak. Nic si nenalhávejme, většina chce západní hodnoty, o jaké jde víme. My s našimi názory jsme v menšině. To je přece zřejmé.