politika

Alexandr Rogers: Výsledky voleb – proč Jednotné Rusko vyhrálo

Alexandr Rogers 

Jednotné Rusko dostalo polovinu hlasů. To znamená, že v parlamentu dostane asi 320 křesel, a to není jen většina, ale ústavní většina (dvě třetiny).

To znamená, že současný stav zůstane, Jednotné Rusko bude přijímat zákony nezbytné pro stát a všechny ostatní „parlamentní strany“ jednoduše dostanou platy a zapojí se do prázdného populismu a demagogie.

Liberálně demokratická strana. Minulé volby 13,14%, tentokrát 7,47% (zde, píši údaje při sečtení 95% hlasů, se konečný výsledek může mírně lišit). Žirinovskij už není tahoun a v této straně nejsou žádní další jasní vůdci. Pokud to bude pokračovat, pak se LDPR nemusí příště do Dumy dostat.

“Noví lidé”. Strana je v parlamentu poprvé, jak se projeví – uvidíme. Získaných 5,4% jim však nepřidává velkou váhu a manévrovací prostor, ale mají  možnost převzít legislativní iniciativy .

„Spravedlivé Rusko“. Minulé volby 6,22%, nyní je to 7,42%. Silné „posílení“ v osobě Prilepina a dalších mluvících hlav z televize přineslo jen asi 1%. V počtu míst jsou to 2-3. Opravdu to stálo za to?

“Komunistická strana”. Minulé volby 13,34%, nyní 19,2%. A to s přihlédnutím ke skutečnosti, že  všechna liberální želízka vyzvala k hlasování pro „komunisty“. Víte, pokud komunistickou stranu Ruské federace podporují ti, kteří zničili SSSR (například Chodorkovskij), pak je to samostatné dno studu. A pokud od tohoto čísla odečtete „protestní“ hlasy (když liberálové plakali, ale hlasovali pro komunisty), pak je obrázek pro Komunistickou stranu Ruské federace bezútěšný. Ale straničtí funkcionáři si zajistili ještě několik let pohodlné existence, gratuluji.

Výsledek je obecně předvídatelný.

  1. “Jednotné Rusko” je jedinou parlamentní stranou, která se nezabývala nekontrolovatelným populismem ve stylu „ženám jako mužům“ nebo „každému rozdat“. Naši lidé jsou většinou moudří, pragmatičtí, takže chápou, že někdo musí zaplatit za hostinu nespoutané velkorysosti. A dokonce uhodnou, kdo to bude.

  2. “Jednotné Rusko” je jedinou parlamentní stranou, která se nepokoušela bránit své zkorumpované úředníky (na rozdíl od Komunistické strany Ruské federace a Liberálně demokratické strany, která hysterčila o politických represích a hrozila pouličními výtržnostmi, když byli jejich zástupci přistiženi) a ve všech případech, kdy byli proti členům Jednotného Ruska zahájeny případy korupce nebo jiných zločinů – okamžitě pozastavili své členství ve straně a nepokoušeli se zasahovat do vyšetřování a soudu.

Každý tedy dostal výsledek, který si zasloužil. 

Volby prokázaly stabilitu kurzu státu a vysokou podporu vedení země ze strany občanů (a to navzdory některým nepopulárním vynuceným krokům, jako je důchodová reforma, a také navzdory probíhající pandemii). Rusko se tedy bude i nadále dynamicky rozvíjet a využívat měnící se geopolitickou situaci ve svůj prospěch.

Všechno jde podle plánu. Zachovejte klid a milujte Rusko, spoluobčané!

Alexandr Rogers 

sdílet na