politika

Afghánistán vyhlásil vítězství nad Británií, SSSR a USA

Zástupci afghánských radikálů učinili ambiciózní prohlášení o úspěších svého státu.

Po stažení Američanů z Afghánistánu vyšlo najevo, jak žalostný je stav, ve kterém se země ocitla po 20 letech přítomnosti ozbrojeného kontingentu USA a jeho spojenců.

Ještě před úplným stažením vojsk byl Washington donucen jednat s ozbrojenci organizace Taliban. Tento vývoj událostí inspiroval Taliban natolik, že se nové vedení Afghánistánu rozhodlo vyhlásit vítězství své země nad Británií, SSSR a Spojenými státy a Taliban prohlásit za hrozbu pro velmoci…

Takže v materiálu «Экономика сегодня» bylo řečeno, jak oficiální zástupce Talibanu Zabihullah Mujahid zveřejnil na svém Twitteru „Deklaraci islámského emirátu Afghánistán“, ve které zaznělo tohle ambiciózní prohlášení. Zdroj však poznamenává, že odkaz na tento materiál rychle přestal fungovat, ale úryvky z tohoto zveřejněného dokumentu zůstaly v médiích.

Taliban tedy tvrdí, že jejich země poté co Britové podepsali mírovou dohodu 8. srpna 1919 v Rawalpindi (Rávalpindí) porazila Velkou Británii, což údajně přispělo ke zhroucení Britského impéria.

“Taliban si také připsal vítězství nad SSSR – “vymazal to jméno z mapy historie,” uvádí deník.

Tím se však radikálové nezastavili. Ani Spojené státy neunikly pozornosti Talibanu.

Afghánci uvedli, že Američané „byli těžce poraženi rukama mudžahedínů a byli nuceni opustit Afghánistán kvůli jejich vojenským úspěchům”, ignorujíc fakt, že Washington souhlasil s Kábulem o stažení svých vojsk, ještě když byl prezidentem Barack Obama….

https://bit.ly/3z9fffx

1838-1842 a 1878-1881 byli Britové ve válce s Afghánistánem.
1881 – Britové opustili Afghánistán.
Na počátku 80. let 19. století přestala být Velká Británie ekonomikou číslo 1 na světě. (Některé prameny také poukazují na 70. léta devatenáctého století).

1979-1989 vedl SSSR válku v Afghánistánu.
1988-1989 – stažení sovětských vojsk z Afghánistánu.
1991 – SSSR přestal existovat jako stát.

2001-2021, Spojené státy vedly válku s Afghánistánem.
V srpnu 2021 Spojené státy s ostudou utekly z Afghánistánu.
<…> ??

https://bit.ly/3goqNEl


sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
zdena
22. 8. 2021 09:25
Ohodnotit příspěvek :
     

No a porazili snad Talibán ? Zavedli tam svoje společenské normy ? Změnili tam něco trvale ? Nic…. Tak není divu, že se to teď Talibánu hodí a dává příklad ostatním. muslimům, jak je třeba jednat se Západem…. nevzdávat se a jít si stále za svým….. Nezní to moc optimisticky, že ? Ale je to tak….. Prostě obrovské fiasko kvůli hlouposti a nepředvídavosti politiků. Zmůže se někdo z nich na odpověď ?