blog

Jaroslav Štefec: „Zhroucení ruské armády a konec.

Podle mladého „vojensko-bezpečnostního analytika“ Lukáše VIsingra, jehož názory zveřejnil pod názvem „Zhroucení ruské armády a konec. Pokud vydržíme dovede Ukrajina válku k vítězství, věří analytik Visingr“ server Parlamentní Listy, západ zásadně přeceňuje schopnosti ruské armády, která je de facto na pokraji zhroucení. Ač jsem to původně neměl v úmyslu, rozhodl jsem se na tento článek reagovat. Prezentovaná hodnocení stavu a schopností ruské armády na počátku roku 2023, vycházející zřejmě ze zkušeností prvních měsíců konfliktu po ruské invazi 24. 2. 2022, jsou totiž na hony vzdálena realitě, což může představovat významné riziko například z hlediska případných dopadů na rozhodování vrcholných politických představitelů ČR.

Visingrovy vývody a konstrukce mají jednu zásadní chybu – podcenění skutečných schopností Ruska jako strany jakéhokoliv konfliktu. Na smrtící realitu této chyby svého času doplatila jak (v podstatě celoevropská) Velká armáda Napoleona Bonaparteho, tak vojska hitlerovského Německa. Ani jedné z těchto obrovských vojenských mašinerií, ne nepodobných současným „spojeným silám západu“, se nepodařilo ruského „obra na hliněných nohách“ zničit a porazit. A je velmi málo pravděpodobné, že se to podaří „spojenému úsilí Západu“ v čele se „statečnou šestkou“, s jejíž pochvalou se v médiích chlubil premiér Fiala.

Nebudu zde rozebírat utopické představy o „zhroucení ruské armády na Ukrajině“, rádoby strategické úvahy „co by, kdyby …“, nebo dokonce naprosté sci-fi na téma uplatnění sankcí podobných protiruským i vůči Číně. Sice rozumím zásadě „koho chleba jíš, toho píseň zpívej“, ale alfou a omegou každé analýzy, zejména v tak exponované a rizikové oblasti, jako je bezpečnost ČR, je práce s fakty a reálnými informacemi, ne víra a ohýbání reality, aby vyhovovala oficiální, aktuálně platné „pravdě“.

Ve válce neplatí věř, a víra tvá tě uzdraví. Dokud se Lukáš Visingr vyjadřoval k čistě technickým věcem, zveřejňoval překlady a kompilace zahraničních materiálů o zbraňových systémech a věnoval se tomuto tématu, mělo to hlavu a patu. Záležitosti válečného umění, vojenské strategie a geopolitických souvislostí jsou mu viditelně na hony vzdáleny. Zejména když využívá jen omezené soubory informací, podávané navíc tak, aby nenarušily vládou schválený narativ situace na Ukrajině a jejího vývoje.

Z primárně technického zaměření zřejmě také plyne jeho až přílišné zahledění do „převahy“ západních zbraní a technologií a jejich až nekritické přecenění ve srovnání se zbraňovými systémy a technologiemi, kterými disponuje armáda Ruské federace. To se může ukázat jako velmi ošemetné, zejména pokud by skutečně došlo k reálnému střetu sil NATO s armádou RF a jejích spojenců, doprovázené hromadným nasazením dosud nepoužitých zbraňových systémů, případně k použití taktických jaderných zbraní.

Podcenění jakéhokoliv potenciálního soupeře, kterého se svými vývody nejen Visingr, ale naprostá většina vládou angažovaných a médii tolerovaných analytiků dopouští, se nám ve svém důsledku může tvrdě vymstít. Dopady tohoto podcenění ostatně pociťujeme už nyní, jako „zpětný ráz“ protiruských sankcí, které v mnoha ohledech tvrdě postihují spíše než Rusko zhýčkanou a z hlediska závislosti na vnějších zdrojích velmi zranitelnou západní společnost.

Stejně tomu je i v případě (médii absolutně zamlčovaného) propadu obranyschopnosti ČR díky „zbavení se“ významného (už předtím zoufale poddimenzovaného) množství klíčových zbraňových systémů a zásob celoevropsky nedostatkové munice. Navíc v okamžiku, kdy i podle vývodů nejvyšších představitelů resortu obrany, nebo slov budoucího nejvyššího velitele ozbrojených sil ČR, bezprostředně hrozí náš vstup do probíhající války. Pokud budou podobným analýzám nekriticky naslouchat lidé, kterým jsme svou volbou dali schopnost a možnost formálně rozhodovat doslova a do písmene o životě a smrti desítek tisíc českých občanů, potenciálních vojáků, může se nám to velmi tvrdě vymstít.

Na závěr snad ještě pár slov k Visingrem zmiňované Číně. Její čtyři tisíce let pilovaná diplomacie velmi citlivě vnímá situaci a čínské vedení si je dobře vědomo faktu, že případný pád Ruska povede z geopolitického hlediska k jejímu výraznému oslabení a zvýšené zranitelnosti. A o to určitě zájem nemá. Takže stahování čínských firem z Ruska sice možná ano, ale určitě ne politické a vojenské odtahování se Číny od Ruska.

Triáda Rusko-Čína-Irán se stále méně skrývanou podporou stále většího počtu afrických a jihoamerických států mění paradigma světové politiky a Amerikou vedený západ si stále více uvědomuje svou bezmoc vůči tomuto procesu. USA si jen velmi těžce zvykají na otevřenost čínské politiky, na okamžité zveřejňování obsahu všech jednání s jejich představiteli, na otevřené odmítání výhrůžek a návrhů, které se jí nelíbí a na nastolování čínských variant řešení problémů podobně, jako to učinil prezident Si v případě dvanáctibodového plánu na mírové urovnání války na Ukrajině. A osobně se obávám, že tento návrh není jen tak nějakým „alternativním řešením“, ale ultimátem, určeným oběma bojujícím stranám. Čím dříve to Západ pochopí, tím lépe pro nás všechny.

zdroj: sítě

sdílet na

38 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
sizok
26. 2. 2023 15:20
Ohodnotit příspěvek :
     

Že na toho blba, Visingera, ještě dneska vůbec někdo reaguje.
Okrajinci jsou u Moskvy a ruská armáda zničena…
Škoda slov.

delnas
26. 2. 2023 15:32
Odpovědět  sizok

No tenhle chlapec si podepsal vlastni ortel…. az to skonci ….. tak najde tezko praci…nebot s takovymi vedomostmi to bude velmi, velmi tezke….

Pavel K
26. 2. 2023 17:48
Odpovědět  delnas

Kdepak je asi Jeník Zieglerů? Ještě furt někde žvaní proti RF, jestlipak von nebojuje na frontě? To bylo taky médium žvanila. 🤣🤣🤦‍♂️💩👎

Pavel z Moravy
26. 2. 2023 18:37
Odpovědět  Pavel K

Pavle, komu jsme udělali co zlého, že v této žumpě s těmito zrádci musíme žít. Karma přece nemůže být tak krutá a národ spinká.

Pavel K
26. 2. 2023 19:12
Odpovědět  Pavel z Moravy

Swyně jsou všude, budeme holt na staré kolena bojovat alespoň o svoji hrdost a na to svoje JÁ jsem háklivej. Už jsem ti psal kolikrát v životě jsem měl s vedením svých zaměstnavatelů problémy. Jsem ve znamení Berana a ten je tvrdohlavý. Podepiš výzvu vedle, já to nyní udělal. 🙋‍♂️

Pavel z Moravy
26. 2. 2023 18:40
Odpovědět  delnas

Ten už má nějaké místečko třeba u amíků zajištěné. Vždyť je to tam samý studovaný hňup. A oni je vezmou, né že ne. Takoví slouží do roztrhání těla.

janle57
26. 2. 2023 23:16
Odpovědět  sizok

O Visingrovi,tzv. vojenském analytikovi,který v životě nedržel zbraň,se
vyjádřili nejen Štefec,Koller a Šandor,ale další bezpečnostní experti,
že jeho odbornou úroveň a přiblblé názory ohledně vojenské síly
Ruska a Číny nelze brát vážně,smutné je na tom ale to,že honoráře
za ty jeho kecy jsou hrazeny z našich TV poplatků.

26. 2. 2023 15:35
Ohodnotit příspěvek :
     

Je “vojensko-bezpečnostní analytik“ Lukáš VIsingr plnoletý?

lukas-visingr87645_denik-630-16x9.jpg
Pavel z Moravy
26. 2. 2023 16:32
Odpovědět  Fannyx

V této společnosti rozhodují teď většinou mladí cucáci, odkojeni neoliberální bandou Šorošů a Schvábů, ti mladí Aspeňáci, kteří tuto zemi přivedou k úplnému krachu, samozřejmě ekonomickému, ale hlavně morálnímu. Páníček ve Washingtonu, Londýně a Bruselu má ale radost. Toto přesně chtěl.

ZMann
26. 2. 2023 16:59
Odpovědět  Pavel z Moravy

Podle té foto usoplený mamánek, slušel by mu zelený mundůr a šupem do první linie k Bachmutu, tam může předvést své dovednosti ve jménu satanochazarské soldatesky.

Pavel K
26. 2. 2023 17:52
Odpovědět  ZMann

Ten by tam byl tak platný, jako vrchní rozkuřovač. Ale brýle dolů.🤣🤣🤦‍♂️🤦‍♂️🙏

Pavel
26. 2. 2023 18:00
Odpovědět  ZMann

No, obléci ho do maskáčů, na hlavu blembák a je jako Jasánkovo(Lipavský)dvojče.Tož jim dajte teho maxima s šup s něma do Bachmutu!

Charlie
26. 2. 2023 19:30
Odpovědět  Pavel

Umřel by už ve vlaku…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Ferko
26. 2. 2023 22:54
Odpovědět  ZMann

Takovým šušňům přemoudřelým jsem na vojně v přijímači dával nejvíc zabrat.

Vaska
26. 2. 2023 20:12
Odpovědět  Pavel z Moravy

proboha vždyť je to tak jednoduché – koho chleba jíš toho píseň zpívej – a při pohledu na toho cucáka je to jasné jinak by se ten “chudák” neuživil

Pavel
26. 2. 2023 16:33
Odpovědět  Fannyx

no on studoval na masaryčce v brně takže je to blbec s titulem Mgr http://lvisingr.czweb.org/ a chtěl bych upozornit na perličku jeho nejoblíbenější filmy co film to perla

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
janaz
26. 2. 2023 17:41
Odpovědět  Fannyx

Je to tzv. kindermenežment. Všade bol, všetko videl a vie hovno.

Ferko
26. 2. 2023 22:52
Odpovědět  Fannyx

To je teda “expert” jak stehno z kapra. Už se nedivím, že píše takové ptákoviny. Vždyť je to ještě nevyklubané vajco, hlupáček nedomrlý, nedospělý. Když jsem četl “vojenský analytik”, myslel jsem si, že to bude tak 40-50 letý borec, ale tohle? Jak Lipavský v helmě na Ukrajině.

27. 2. 2023 07:31
Odpovědět  Fannyx

Hlavně je s ním sranda. Poslechl jsem si tu jeho “analýzu” a řezal jsem se smíchy.

PENNYS
27. 2. 2023 08:38
Odpovědět  Fannyx

DO POLITIKY BY MĚLI VSTUPOVAT LIDÉ,S PROVĚŘENÝMI ŽIVOTNÍMI ZKUŠENOSTMI, NÉ ROVNOU ZE ŠKOL!!!NENÍ UMĚNÍ SI NĚCO PŘEČÍST A POTOM TO PAPOUŠKOVAT,JAKO ,MAREČEK BENDU, WONDRA,a podní JELITA………………
A MINIMÁLNÍ VĚK ,ALESPON 40 ROKU!!! JINAK TO JSOU JEN “TEORETIČŠTÍ BLBEČKOVÉ”
(viz: vládnoucí analfabeti s deseti tituly)

treza
26. 2. 2023 16:31
Ohodnotit příspěvek :
     

KABARET v českém provedení. Lukáš Visingr. https://www.youtube.com/watch?v=HRJrQ-t30TA&t=263s

Pavel
26. 2. 2023 17:01
Odpovědět  treza

V EU je 7000 vedkyn , pocitem , analytiku je taky dost.
Nesveril bych mu ani sputnovku , aby si neublizil.
V zadnym pripade nepoustet, aby se podival na valku zblizka..
Chytil by akorat Klepingr.
Vytahovat se na tohle ,znamena ,ze se autor chce vytahovat jak je chytrej ,opisovanim ze zahranicnich pramenu..
Ani autora analyzy cinskych navrhu ,neuvede..

Pavel K
26. 2. 2023 17:55
Odpovědět  treza

…..a další blbec z Brna, ale pane Karfík vy nás ale zásobujete. 🤣🤣🤦‍♂️🤦‍♂️🙏🙏

P9.
26. 2. 2023 17:31
Ohodnotit příspěvek :
     

Vy zíráte my zíráme Visingr 😊

ANTIUKRAJINEC
26. 2. 2023 18:44
Odpovědět  P9.

😀

Burák
26. 2. 2023 17:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Bože jak může takové děcko někdo citovat?? Kupříkladu takový pan profesor Staněk. To je taková hlava, že člověk vůbec nestíhá přijímat jeho nekonečné množství informací. Tací by měli hodnotit a komentovat probíhající události a né usmoleni parchanti s Egem až k měsíci.
K jakékoliv důkladné analýze musíte mít velmi všestranné vědomosti a ty má jeden z tisíce podobných titulovaných. I proto Rusko zrušilo západní vzdělávací systém a vrátili se k sovětskému. Nepotřebují 50% inženýrů, když reálně použitelných bylo jen 5%, někdy ani to ne. Potřebuji skutečné odborníky a né ty, kteří svou odbornost jen předstírají s pomocí internetu.

Pavel z Moravy
26. 2. 2023 18:09
Odpovědět  Burák

Buráku, řekněme si to prostě jednoduše, jsme v prd.eli.

jiří
26. 2. 2023 18:00
Ohodnotit příspěvek :
     

Normálně smajlíky nedávám, ale…
comment image comment image comment image

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel K
26. 2. 2023 19:16
Odpovědět  jiří

ale jiří jen se nestyď klidně to tam naper, jako do mámy. (to je fór) 🤣🤣🤣🙋‍♂️

Janka
26. 2. 2023 18:00
Ohodnotit příspěvek :
     

Ešte niekto verí, že ak Rusko páli 20 tis.nabojov denne, ze mu dochádza munícia? Ze ak sa pozrel niekto na Putina, ktorý mal minule vyse hodinový prednes pred národom a zvládol ho plne koncentrovaný a evidentne zdravy, bez pohára vody, ze asi ten Alzheimer ci rakovina asi nebude správna diagnóza? Ze ako ukázal Bloomberg, embargo na ropu neznizilo výrazne príjem štátu, pretože predávali väčšinu drahšie, tak asi majú zdroje na vedenie vojny, kým zapad nemá ani municiu, ani suroviny, ani továrne? Ze UA vypáli za deň mesačnú produkciu celého Zapadu a ak ked ten znásobí výrobu tak urcite ju nezvýši 30x? A to nehovorím, že ak sme minuli šialené miliardy na tohtoročnú energetickú krízu, aby firmy neskolabovali a obyvatelia nezmrzli, tak kde vezmeme ďalšiu sumu na budúcu zimu? Rusi sú schopní bojovať ďalší rok….a tu miekto sníva o kolapse? Na základe čoho? Ze zapojili 10% svojej bojovej sily, vytiahli staré tanky zo skladov a predsa to stačí? Ukrajinci stratili už prvú armadu, ktorú im vybudoval NATO za 8 rokov, druhú, ktorú pocas roka mobilizovali, teraz tretiu, vycvicenu na Zapade…..
V Bachmute je životnosť vojaka 4 hodiny…..to mi fakt nepripadá ako pred ruským kolapsom

Pavel z Moravy
26. 2. 2023 18:28
Odpovědět  Janka

Paní Janka, naše země končí, to musí vidět každý soudný pozorovatel. President Beneš nás varoval, že budou chtít naše dva národy rozdělit, aby je lépe ovládat. Přijde doba, kdy se tzv. vlastenci budou omlouvat sudetským Němcům, kteří budou opět vznášet své požadavky. Fučík nás varoval též. Oni moc dobře věděli kolik zrádců se v našich národech vyskytuje a že za prachy a slušný post budou sloužit komukoliv. Měli ten správný vhled do budoucnosti. Nyní je zde velmi málo lidí, kteří vnímají co se děje, jejich pud sebezáchovy nefunguje, jsou pohodlní a líní myslet. Ten pád bude obrovsky tvrdý a ti, kteří ho uskutečňují se zdekují. Mladí se svými vymytými mozky zůstanou zotročeni v systému, který jim dovolí jen to, co bude elita chtít. Podle mne, zde nebude k žití, alespoň pro normálního nevyšinutého občana. A ke změně je daleko, protože většina lidu je přeformátovaná.

ModrýKlokan
27. 2. 2023 01:11
Odpovědět  Pavel z Moravy

@ pavel z moravy

chlape nepropadej defétismu… těm retardovaným dementům, co byli vybráni k ovládání systému, nepomůžou ani ty jejich miliardy… kdo má mozek v hlavě a pro strach uděláno, tak si s nima vždycky vytře pdel

Gales
26. 2. 2023 18:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Se.ru na něj.

asym
26. 2. 2023 18:36
Ohodnotit příspěvek :
     

(Po)tento vojenský a bezpečnostní “anál i TIK” to je opravdu síla. Takový rozhled a vědomosti tomu mamánkovi opravdu musím závidět.

27. 2. 2023 01:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Víte, tohle je radost číst. Kdo a kde si vymyslel, že Visingr je nějaký vojenský analytik? Kdyby mu dali do ruky samopal bez nábojů a bodáku, je schopen se do dvou minut těžce zranit. Absolvent brněnské vysoké školy kybernetiky a politologie !?!?!?!? Z brněnských vysokých vychází samé “odborné kádry”. Stačí několik “zářných příkladů” – Fiala, Nerudová, Stanjura – tam opravdu ani o špetku inteligence člověk nezavadí. Visingr je stejná “kapacita”. Komentovat ho nemá smysl, natož poslouchat.

Pavel z Moravy
27. 2. 2023 10:34
Odpovědět  pavelpe

S poslední větou plný souhlas, tak je to ale i s komentem dalších škůdců. Tady na tyto typy přesně sedí Lincolnova slova – Je lépe mlčet a být považován za hlupáka, než promluvit a odstranit veškeré pochybnosti. To je tak hluboké moudro, které sedí na všechny ty dnešní škůdce zemské z vrchních pater politiky, že by bylo potřebné je zarámovat, aby si je doma vyvěsili.

oldoo
28. 2. 2023 22:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Názory zdejších komentujících jsou sice odlišné,ale úroveň mnohých je stejná jako třeba na seznamu.Že se nestydíte někoho posuzovat podle fotografie,kterou sem někdo dá se zlým úmyslem shodit toho ,i podle mě, pitomečka.Ten cucák už může mít dvacetileté děti,je ročník 83!Ale oni hlupáci se za sebe nestydí,oni nevědí,že jsou hlupáci.