blogpolitika

Jako by jejich duše hořely v pekle

Roger Köppel, vydavatel Weltwoche a švýcarský patriot, píše o parodii na mírovou konferenci na památné hoře Bürgenstock:

V Evropě může být mír pouze s Ruskem, nikoli proti Rusku. To byla chyba hned na začátku „summitu“ v Bürgenstocku. Tato konference nebyla, jak se stále zatvrzele tvrdí, prvním krokem k vyřešení konfliktu. Je to naopak kámen úrazu, překážka na cestě k úspěšným jednáním.

Prezident Zelenskyj zneužil Švýcarsko k rozšíření své aliance příznivců. Globální pověst naší země, která již značně utrpěla kvůli opuštění neutrality, měla dát ukrajinským postojům větší legitimitu. Zelenskyj byl zklamaný. Švýcarsko ale utrpělo škody.

Evropa je nemocná a naše politika se nakazila. Už nepřemýšlíme realisticky. Riskujeme, že přehlédneme své vlastní zájmy. Američané hrají v Evropě svou vlastní hru. Zapojují své staré spojence do války proti Rusku, kterou Evropa může jen prohrát.

Naše média, oficiální tvůrci veřejného mínění a politici potrestaní v posledních volbách, zejména v EU, nám říkají, že na Východě se brání svoboda Západu. Ruský prezident Putin je na bláznivé válečné stezce proti demokratickému světu a chce vyvést starý Sovětský svaz z jeho hrobu.

Zdá se, že zakořeněný obraz nepřítele funguje. Došlo to tak daleko, že v EU už dávají ruské novináře na sankční seznam a ruské mediální portály na index. To je vlastně starý sovětský styl, kriminalizace nechtěných názorů, ale tentokrát tady u nás.

Švýcarsko se toho naštěstí neúčastní. Ale přijalo všechny sankce EU proti Rusům. Tolik vychvalovaná nezávislost je v troskách, ale v Bernu se mnozí dále snaží, včetně vznešených novin, aby institucionálně zakotvili naši zemi v EU, která pošlapává svobodu projevu.

Naši politicky korektní bojovníci za demokracii, kteří nechávají z bezpečné vzdálenosti Ukrajince umírat za „západní hodnoty“, vidí konflikt v biblických kategoriích Dobro versus Zlo. Ďábel v Kremlu nesmí dostat ani centimetr země. Jejich rétorika zachází do krajnosti, jako by jejich duše jinak shořely v pekle.

Možná by bylo moudré podívat se na debakl na východě střízlivě. Ukrajina leží na starém bodě zlomu geopolitických sfér vlivu, je to po staletí bojová zóna velmocí. Zájmy se tam střetly už dříve. To nemá nic společného s Biblí, ale vše souvisí s mocí a politikou.

Nyní jsme si uvědomili, že smíme označovat za jediného viníka pouze Putina. Fráze „agresivní válka v rozporu s mezinárodním právem“ se stala ustálenou frází, kterou by měl roboticky opakovat každý, kdo se účastní diskuse. Jako by se člověk musel předem přiznat a ospravedlnit.

To samo o sobě ukazuje, že něco už není v pořádku. Protože na tuto válku se samozřejmě můžete dívat, jako na každou válku, i z jiné strany. Ale jen málokdo si to troufne, jinak by byli podezříváni, že jsou „ti, co chápou Putina“ nebo v horším případě „Putinovi obdivovatelé“. Tlak na přizpůsobení se už dávno není zdravý.

Na Ukrajině zuří souboj na dálku mezi Ruskem a USA. Začalo to dávno před ruskou invazí na Donbas před dvěma lety. Války mají mnoho otců a příčin. „Nevyprovokovaná agrese“ je nové podvodné slovní spojení. Každý, kdo takto mluví, chce zakázat myšlení a zabránit diskusím.

Neexistuje dobro a zlo. V Evropě Američané posouvali své NATO stále dál na východ. Můžete pro to uvést úctyhodné důvody. Mnoho bývalých satelitních států Sovětského svazu se radovalo, že uniklo ruským spárům. Měly je USA snad odmítnout?

Na druhou stranu Američané nerespektovali, možná s nejlepšími úmysly, starou zásadu zůstávat mimo sféry vlivu jiných velmocí, stejně jako to oni sami nyní celosvětově činí se svou Monroeovou doktrínou. Srážka s Ruskem se stala nevyhnutelnou.

A můžete Rusům vyčítat, že postup USA se základnami a raketovými systémy až k jejich vlastním hranicím vidí jako hrozbu? Rozšiřování NATO na Ukrajině ztroskotalo. Došlo k převratu, podporovanému Západem. Kyjev osm let vystavoval odtržené oblasti na východě těžkému dělostřeleckému bombardování.

Měli se Rusové jednoduše dívat, jak jsou před jejich očima vyvražděny tisíce rusky mluvících Ukrajinců? Putin nařídil invazi v únoru 2022, aby, jak řekl, osvobodil „sesterské republiky“. Američané mají daleko chatrnější pravidla k ospravedlnění svých válek.

Pokud chcete uzavřít mír, můžete si přečíst i Bibli, ale čtěte ji správně. Přemýšlení v pojmech nepřátelských obrazů a obviňování pouze podněcuje nenávist a ničí základy porozumění. „Appeasement“ je nový bojový termín. Nahraďte to slovem „kompromis“, které zní našim uším přátelštěji.

Už nežijeme ve světě, kde vládnou jen Američané. Většina světové populace má plné zuby paternalismu ze Západu. Po třiceti letech globální dominance USA končí. Nyní, stejně jako v 19. století po skončení Napoleona, je důležité vybudovat „multipolární“ mír.

Ale mír je jen tehdy, když jsou brány v úvahu všechny zájmy. Pokus vytvořit světový blok, globální firewall proti Číně a Rusku, je výrazem zastaralého, hegemonického myšlení. Švýcarsko by se od toho mělo držet dál. Musíme se vrátit ke skutečné neutralitě, ke kosmopolitismu.

MUDr. Ivan David fb

sdílet na

32 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
21. 6. 2024 14:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdo sleduje tak ví…
Že je to jen začátek…
Prostě došla ropa…
Miliardy lidí půjdou z kola ven, páč je bez ropy nedokážem uživit.
A tak očekávat nějaké období míru, v nadcházejícím období hladomorů a občanských válek…je zcestné.
Až to zkončí, zbude tu zase tak půl miliardy až miliarda lidí…možná.
Je to tím,že nemáme energii, 10 let to deno deně hustím do lidí, ale prostě tomu něvěří.
Nevěří , že jedno dítě z tisíce , které přežije, zase bude jezdit na koni a střílet z luku 😀
Dalo se tomu zabránit, přechodem na jiné technologie, ale dnes už je moc pozdě…
Nic z těch takzvaně zelených šmejdů, nestačí…
Nedělá to ani 5% energie co potřebujem ihned nahradit.
Příležitost Lidstvo už propáslo…
Kuli vlastní hlouposti, rozmazlenosti,nenažranosti…a laxnosti k vládě zločinců.

RasPutin
21. 6. 2024 16:27
Odpovědět  Veny232

Jseš idiot, prej ropa došla …
Ropa je obnovitelná energie, planeta ji vytvaří 24/7/365

Joe Arp
21. 6. 2024 16:34
Odpovědět  RasPutin

Ropy je v nalezištích, dle odporníků na stovky let! To, že si lidstvo nechalo vnutit, že její užívání je toxické povede k té miliardě o které mluvíš, no co s blbama – vyhubit a ještě za jejich potlesku!.

Joe Arp
21. 6. 2024 16:35
Odpovědět  Joe Arp

Patří pod AI Veny232.

zdendulka
26. 6. 2024 13:51
Odpovědět  Joe Arp

joe. joe….moc toho nevíš… ropa se po vyčerpání po čase obnovuje stále dokola….vyčerpaná naleziště se znovu plní a nikdo neví, jak je to možné….

paulusek
21. 6. 2024 17:02
Odpovědět  RasPutin

Vzals mě to z huby.

Tom
21. 6. 2024 17:41
Odpovědět  RasPutin

Co se týče ropy, tak její obnovitelnost je úplně zanedbatelná vůči její spotřebě, takže se skutečně radí mezi zdroje neobnovitelné. Učí se to už na základní škole, ale vy jste asi chodil do školy Zvláštní. Tak kdo je tady ten idiot?

Joe Arp
21. 6. 2024 18:01
Odpovědět  Tom

V nalezištích je jí i se zemním plynem na stovky let, i bez obnovy. Pokud voláš po idiotovi koukni do zrcadla, nebo pošli spěšný dotaz do Brussele.

21. 6. 2024 18:15
Odpovědět  Joe Arp

Prosím nemluv o věcech kterým nerozumíš ju? V nalezištích? V jakých nalezištích? V 70 tých letech začala ropa docházet…tak státy OPEC ze dne na den zdvojnásobili ropné zásoby. Proč? Protože od předpokládaných zásob se udává maximální počet vrtů který můžeš provozovat. Takže klesající výtěžnost vrtů kompenzovali jejich počtem…A tak to udělali od té doby ještě několikrát…Aniž by nějaká naleziště našli…Oni se žádná už ani najít nedají, celá Planeta je prozkoumaná, a všechna dostupná ropná pole těžíme maximálním počtem vrtů co se do nich vejde. A přesto dokážem vytěžit už jen 80 000 000 barelů deně…svět poptává 120 000 000 barelů deně…Pro to ekonomiky nerostou…a neporostou už nikdy…Na ten ropný vrchol jsme lezli +-100 let ,a začínali s nulou aut, a miliardou lidí. Dnes jsme cca 50let za ropným vrcholem…je nás 8 miliard a máme miliardu aut…+ letadla,lodě…Ropa dojde! Už velice brzy prostě dojde. Během pár let…a bude to extrémní katastrofa. Těžíme 26 000 olympijských bazénů deně! A nestačí to…už 3 roky za sebou produkce ropy neustále jen klesá a poptávka roste. Jedem už jen na výpary…to jsou fakta.

orinoko
21. 6. 2024 21:29
Odpovědět  Veny232

Ty vole, fialoveho typu se zelenými Piráty za prdeli. Jak je to s emero frakovanim z písku tvého ocasu? Také už skončilo? Zasnu, kolik Pán Bůh a matka Země snesou tepelné debility.

František
22. 6. 2024 00:59
Odpovědět  Veny232

Jsi na omylu. Rusko našlo v Arktidě ohromná naleziště. Nedostatek mají v USA.

Tom
21. 6. 2024 18:34
Odpovědět  Joe Arp

Přesně tuhle odpověď jsem čekal, neobhajoval jsem že je ropy málo, ale, že patří k neobnovitelným zdrojům. tečka! Dotaz zůstává. Tak kdo je tady ten idiot! To, že se ropa radi k neobnovitelnym zdrojům, na tom nic nezmenis. já jsem s tím “idiotem” nezačal, ale se,re mě, když někdo bezdůvodně někoho takto označí. Veny 232 měl prostě s tou ropou pravdu a o tu tady přece jde, nebo ne? Nebo tady budeme věřit těm blábolům, že ropa je takový hrnečku vař! A pamatuj! Na světě je vždycky o jednoho idiota víc, než si každý myslí.

Joe Arp
21. 6. 2024 19:16
Odpovědět  Tom

Zabýváte se tu s vendulou životem po životě. Jestli je něco obnovitelné nebo ne, za 100let na to vám se*re bílý tesák. To je zrovna ten hemz ” trvale udržitelné”! Hlavně, že vy jste byli v podzemí a máte ložiska v malíku tydýti.

21. 6. 2024 18:27
Odpovědět  Tom

Oni si všichni rozkliknou google, podívají se hned nahoře na to číslo předpokládaných ropných zásob…a jsou v klidu ,chytří jak radio…o tom jak to číslo vzniklo nemají ani potuchy, prostě mu věří… 😀 Že to číslo je minimálně 3x nadhodnocené to netuší…
Že do něj patří i ropná pole třetí kategorie jako je třeba pod Francií to prostě neví…
Že pod celou Francií je ropy na 1000 let to je pravda. Jenže po provedení asi 20 ti vrtů, se zjistilo,že je tak pevně vázaná v horninách, že jí nelze těžit…dnes těch 20 vrtů dává asi 1000 barelů deně…a víc se z nich nedá dostat…přesto to pole je zapsáno v odhadovaných zásobách ropy… 😀 Stejně jako tam je obří pole pod Antarktidou, a nikdo neřeší,že neexistuje technologie,která by to tam v těch -50ti dokázala těžit…
A Realita? Realita je taková, že v Kanadě těží ropné písky a likvidují 1000 let starý prales, na uzemí o velikosti Belgie,to vypadá jak na Měsíci, výtěžnost je jeden barel ze dvou…jeden spotřebují na těžbu… 😀 Jen díky těmto šíleným ekologickým pohromám co pácháme, ještě můžem jezdit. Ale to se během pár let změní.

Janaz
21. 6. 2024 19:57
Odpovědět  Veny232

Ďalší blbeček, pre ktorého je Google bibliou.

Janaz
21. 6. 2024 19:56
Odpovědět  Tom

V škole sa učilo a učí plno blbosti, ktoré s pravdou nemajú nič spoločné.

zdendulka
26. 6. 2024 13:48
Odpovědět  RasPutin

ano, je to velmi zvláštní…. tzv. vyčerpaná ropná a plynová naleziště se po krátkém oddechu začínají znovu plnit… takže teorie, že ropa je tvořena z organických částí – padla. Nevíme, jak vzniká ropa…. obnovuje se a nevíme proč a jak….. ani nevíme, z čeho se skládá naše planeta… nevíme nic….

orinoko
21. 6. 2024 21:22
Odpovědět  Veny232

Debil v akci. Totéž se psalo v tzv. ropné krizi v čase Jom kippur.

21. 6. 2024 21:41
Odpovědět  Veny232

Jo. Už před dvaceti lety. Došla.

21. 6. 2024 15:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Miluju ty Sumerské příběhy…tak staré,a přitom jako by je psali včera.
Protože až dnes s moderní technikou je dokážem pochopit…
Z nich byla Bible opsána, jako něco nadpozemského, neuchopitelného,jen pro vyvolené…
Páč detaily jsou vynechány.
Ale z těch Sumerských příběhů, jasně plyne že jsme druhou generací bytostí z jiné Planety.
Vůbec o tom nelze pochybovat. Všechno je to zapsáno na tabulkách,do podrobna.
I když ta podobnost Bohů s námi je až dechberoucí.
Také věří v Boha,a dle svých příběhů s ním dokonce komunikují.
No není to užasné? Jsou důkazem stvořitele všeho.
Také se rádi ožrali do bezvědomí. 😀 Dělali hrozné chyby, ale ta až lidská povýšenost,v jejich příběhu,kdy to prostě nepřiznají, a vydávají to za svůj uspěch 😀
O statisíce let vyspělejší…přesto tak stejní…
Děsí mě,že ani za 100 000 let nedostanem rozum 😀
Také dost lhali,protože spousta věcí nedává smysl,prostě to tak nemohlo být.
Oni se od nás v té době zase až tak moc nelišily,jejich lodě poháněl nějaký horký kámen z Nibiru, na který vstřikovali vodu…Uran?To může být horký kámen.
Doporučuju,člověk pak spoustu věcí pochopí…má to i titulky.
https://www.youtube.com/watch?v=jM-1cMNqw8Y

zdendulka
26. 6. 2024 14:09
Odpovědět  Veny232

strašlivý americký paskvil….. děs a běs….

Teuton
21. 6. 2024 16:30
Ohodnotit příspěvek :
     

Poslouchejte, může to skončit tak, že Fialova vláda začne pronásledovat a deportovat Ukrajince do Zelenského Ukrajiny, aby mohli být posláni do války. Pětizmrdi k tomu mají našlápnuto více než solidně. Ukrajince nemusím, to ani náhodou, ale za tohoto stavu věcí bych byl ochoten je ukrývat a pomáhat jim přecházet do bezpečného prostoru. Třeba do Maďarska. Orbán jasně řekl, že Ukrajince vydávat do války nebude. Budeme Ukrajince před Fialou skrývat a schovávat jako naši předci Židy před Hitlerem.

paulusek
21. 6. 2024 17:05
Odpovědět  Teuton

Jenže část Ukrajinců všem ostatním poněkud pokazila renomé. Takže nějaké velké přechovávání v českých rodinách nemusí nastat.

zdendulka
26. 6. 2024 14:11
Odpovědět  paulusek

stačí otce od rodin a pracující ukrajince celkově…..vyžírky ne…

Pavel
21. 6. 2024 17:15
Odpovědět  Teuton

EU a my s ní se pyšníme tím, že hájíme lidská práva a osobní svobodu.Tak pokud byl dán Ukrajincům na začátku SVO politický azyl a status válečného uprchlíka,nemůže jim jej v právním státě nikdo odejmout, pokud válka v jejich zemi trvá! Tu si pětikolka zadělává na pořádný mezinárodní průser. Též ty ekonomické uprchlíky nemusím, ale než by se zabíjeli na východě Ukrajiny,ať raději dělají něco užitečného u nás! A pokud chtějí ti naši zmr.i válčit proti Rusku,ať jim vypraví ČD vojenský převoz do Charkova a na frontu s nimi!!!

Pavel z Moravy.
21. 6. 2024 18:45
Odpovědět  Teuton

Tak když už tady probíráte ty Ukrajince, tak si přečtěte na myslenkyocemkoli.blogspot.com článek – UKRAJINSKÉ DĚTI UŽ VĚŘÍ, ŽE HITLER BYL OSVOBODITEL A PŘIPRAVUJÍ SE NA BOJ PROTI RUSKU. A udělejte si o Ukrajincích obrázek sami. Já k tomu komentář nedávám.

Standa
21. 6. 2024 19:29
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Moc se to nelyší od současného Česka.
V Japonsku věří 80% Japonců, že atomové bomby na jejich města svrhlo SSSR.
V hitlrovském Německu takoto vytvářeli v mládeži stejné,, fanatiky ” na boj proti SSSR.

orinoko
21. 6. 2024 21:34
Odpovědět  Standa

Tak bidet třeba věří, že jeho prdy jsou nevycerpatelnou studnici myšlenek i energie. Proto ho tak rád česky debil vykuruje.

Standa
22. 6. 2024 02:45
Odpovědět  orinoko

Myslíte , že Bidet myslí ?

zdendulka
26. 6. 2024 14:13
Odpovědět  Standa

pokud rodiče takto myslících dětí s tím nic nedělají, pak je to jejich chyba a spoluvina.

milan
22. 6. 2024 18:07
Ohodnotit příspěvek :
     

on taky pouziva invaze Ruska a bud ze sebe dela hlupaka nebo se boji rict ze Rusko slo osvobodit republikyDonbas a Luhansk na pozvani a prosbu na osvobozeni od Ukrajinskych fasistu jaky to rozdil oproti Kosovu ktere Srbsku sproste ukradli

zdendulka
26. 6. 2024 14:15
Odpovědět  milan

….aby si tam postavili vojenskou základnu a letiště proti Rusům….