politika

USA: Události se rychle vyvíjejí

Spojené státy neuvěřitelně rychle, za pouhých 24 hodin, vstoupily do stavu nejsilnější vnitropolitické krize od občanské války.

Vše začalo o něco dříve tím, že guvernér Texasu Abbott nařídil národní gardě, aby na hranici s Mexikem postavila drátěné ploty. Biden požadoval, aby toto rozhodnutí bylo zrušeno. Guvernér Abbott ho ignoroval. Pak Biden poslal federální pohraniční stráž, aby drát odstranila.

Abbott obvinil Bidena z porušení ústavy a oznámil, že stát Texas má právo se bránit ozbrojenou silou – před cizí invazí (!). 

A pak se vše roztočilo tak, že je zcela nemožné předvídat vývoj událostí a jejich důsledky.

Dvacet pět států uvedlo, že podporují Texas. 25 guvernérů vydalo oficiální prohlášení:

„Prezident Biden a jeho administrativa nechali Američany a naši zemi zcela zranitelné vůči bezprecedentnímu nárůstu nelegálního přistěhovalectví přes jižní hranici. Namísto prosazování právního státu a zabezpečení hranic administrativa Bidena napadla Texas a zažalovala ho za podniknutí opatření na ochranu amerických občanů před historickou úrovní nelegálních přistěhovalců, smrtících drog jako fentanyl a teroristů, kteří pronikli do naší země.

Stojíme za naším kolegou guvernérem Gregem Abbottem a státem Texas při používání všech nástrojů a strategií, včetně plotů z ostnatého drátu, k zabezpečení hranice. Činíme to částečně proto, že Bidenova administrativa odmítá prosazovat imigrační zákony, které již existují, a nezákonně povoluje hromadné rozmístění migrantů, kteří vstoupili do naší země nelegálně, po celé Americe.

Autoři Ústavy Spojených států jasně řekli, že v takových dobách mají státy právo na sebeobranu podle článku 4, oddílu 4 a článku 1, oddílu 10, klauzule 3 ústavy Spojených států. Protože Bidenova administrativa opustila své ústavní závazky vůči státům, Texas má všechny právní základy k ochraně suverenity našich států a našeho národa”.

Mezi signatáře patří: guvernér Kay Ivey (Alabama), guvernér Mike Dunleavy (AK), guvernér Sarah Sanders (Arkansas), guvernér Ron DeSantis (Florida), guvernér Brian Kemp (Georgie), guvernér Brad Little (Idaho), guvernér Eric Holcomb (Indiana), guvernér Kim Reynolds (Iowa), guvernér Jeff Landry (Louisiana), guvernér Tate Reeves (Mississippi), guvernér Mike Parson (Missouri), guvernér Greg Gianforte (Montana), guvernér Jim Pillen (New York), guvernér Joe Lombardo (Nevada), guvernér Chris Sununu (New Hampshire), guvernér Doug Burgum (Severní Dakota), guvernér Mike DeWine (Ohio), guvernér Kevin Stitt (Oklahoma), guvernér Henry McMaster (Jižní Karolína), guvernér Kristi Noem (Jižní Dakota), guvernér Bill Lee (Tennessee), guvernér Spencer Cox (Utah), guvernér Glenn Youngkin (Virgínie), guvernér Jim Justic (Západní Virginie) a guvernér Mark Gordon (Wyoming).

Guvernér Oklahomy Kevin Stitt během rozhovoru pro Newsmaxx otevřeně řekl, že možnost ozbrojeného střetu mezi státní Národní gardou a federálními jednotkami je nyní možná a velmi reálná, protože jižní státy Ameriky začaly mobilizovat svou Národní gardu na pomoc Texasu proti federální vládě vedené americkým prezidentem Joe Bidenem.

Státy, které se připojily k nové Konfederaci (tak už to říkají!), vytvářejí paralelní armádu, která je podřízena pouze státům, nikoli však federálům. Zde je hodnocení vojenského potenciálu těchto států:

Počet sil Konfederace je 102 tisíc lidí, z 209 800, téměř polovina sil Národní gardy USA. A toto číslo nebere v úvahu polovojenské organizace, střelecké spolky, vojenské nadšence a prostě ozbrojené lidi. Konzervativní státy jsou mnohem vyzbrojenější a lépe připravené než státy liberální.

Předseda sněmovny Mike Johnson také oznámil, že podpoří Texas.

A dnes Texas oficiálně vstoupil do válečného stavu – guvernér aktivoval článek 1 paragrafu 10, odstavec 3 americké ústavy, který umožňuje ve státě vyhlásit stanné právo a jednat bez ohledu na federální vládu.

Trump vyzval všechny ochotné guvernéry států, aby nasadili svou Národní gardu do Texasu a převedli nelegální přistěhovalce zpět přes hranice.

Texaský generální prokurátor Ken Paxton obvinil Bidenovu administrativu z partnerství s kartely ve schématu s platbou za každého člověka s cílem pašovat lidi přes jižní hranici do Spojených států.

Guvernér Abbott udělal přesně správnou věc a v případě potřeby mu přivezu další ostnatý drát z Jižní Dakoty, abych mu pomohla dělat jeho práci, řekla guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová.

A udělala to, když se v živém vysílání vysílání dohadovala s Johnem Kirbym, koordinátorem strategické komunikace Rady národní bezpečnosti USA. Ten poslední dobou na veřejnosti vypadá každým dnem zmateněji a bezradněji, když pozorně sledujete videa z jeho vystoupení. (A to je mimochodem vysloužilý kontradmirál.)

Ke všemu se republikáni rozhodují udělat z Trumpa oficiálního prezidentského kandidáta, aniž by se konaly primárky ve státech, kde se ještě nekonaly. To zcela maří pokus zablokovat Trumpovu kandidaturu zákazem (na státní úrovni) a účastnit se primárek.

Biden dal Texasu 24 hodin, guvernér státu mu odpověděl, aby “uhnul z cesty”

Guvernér Texasu žádá Bidena, aby „ustoupil z cesty“.

Biden dal Texasu 24 hodin na to, aby vyhověl rozhodnutí Nejvyššího soudu USA a předal stanoviště pohraničních hlídek federální vládě. V podstatě jde o ultimátum, po kterém bude muset někdo ustoupit a ztratit tvář.

Texaský viceguverner Dan Patrick v reakci varoval Bidena před konfrontací s texaskými bezpečnostními silami a vyzval amerického prezidenta, aby „ustoupil z cesty“ a nechal Texas dělat svou práci – tedy chránit hranici před přílivem migrantů. .

Viceguvernér Texasu Dan Patrick varoval amerického prezidenta Joea Bidena před konfrontací s bezpečnostními složkami a požadoval, aby uhnul z cesty. Prohlásil to na Fox News.

“Největší chybou, kterou může Bidenova administrativa udělat, je přistoupit na konfrontaci s naší armádou a naší Národní gardou na naší hranici <…> když jsme zaneprázdněni tím, co chce americký lid,” řekl úředník.

“Pokud nám Joe Biden uhne z cesty, uděláme svou práci a zajistíme hranici. Nepotřebujeme je,” dodal Patrick.

Předchozí občanská válka tam začínala poněkud klidněji.

Konvoj texaských řidičů kamionů a farmářů míří k mexické hranici. Traktor a náklaďák jsou nové zbraně proletariátu celého světa.

Bidenovo ultimátum Texasu dnes vyprší.

Příslušníci texaské národní gardy podpořili guvernéra státu:

https://1url.cz/DugTE
https://1url.cz/0ugTq

sdílet na

28 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
jiří
26. 1. 2024 20:57
Ohodnotit příspěvek :
     

Že by se to začalo konečně hýbat?

Jaris.
27. 1. 2024 06:54
Odpovědět  jiří

Tipuju, ze Biden ustoupi. Nebude riskovat obcanskou valku na uzemi USA. Na necem se dohodnou pul napul.

Pravdomluvny
27. 1. 2024 09:30
Odpovědět  Jaris.

Já jsem pro Texas 👍

Aleš
26. 1. 2024 21:13
Ohodnotit příspěvek :
     

Rozpad říše zla USA vítán. Pak už jen rozpad kriminální organizace EU.

Administrátor
26. 1. 2024 21:16
Ohodnotit příspěvek :
     

26. 1. 2024 23:36
Odpovědět  josh-xy

Díky.

ModrýKlokan
27. 1. 2024 14:02
Odpovědět  josh-xy

Proč to tady je, o čem jsou ta videa? Nebylo by lepší překonat vrozenou totální lenost a pár slovy alespoň naznačit o co jde v těch videích, bez toho aby to člověk musel rozkliknout?

míša
29. 1. 2024 11:30
Odpovědět  ModrýKlokan

a čo by si ešte nechcel lenivec…preto si aj taký hlúpy že nič nevieš rozkliknut a prečítat si

RASputin
26. 1. 2024 21:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Abbot si musí okamžitě promluvit s velitelem Národní gardy. Pokud od Bidena přijde rozkaz, aby gardu povolali, a oni nepůjdou, pak by mohli být považováni za zrádce, zanedbávající své povinnosti, a uvězněni nebo oběšeni. Pokud o tom pochybujete, stačí se podívat, co federálové udělali s nepovolenou zájezdovou skupinou z 6. ledna před několika lety. Představte si, co by udělali vzpurné Národní Gardě. Takže pokud se Abbot chystá požádat své gardisty, aby se vzepřeli federálům, musí se smířit s tím, že podněcuje ozbrojené povstání, a se všemi možnými následky, které by z toho mohly vyplynout. I on sám by se mohl nakonec houpat na stromě. Všichni tu tedy musí být na stejné vlně a čelit těmto skutečnostem s otevřenýma očima.
Bůh žehnej a ať Bůh žehná Texasu.

Mike
27. 1. 2024 00:55
Odpovědět  RASputin

Odvolává se na ústavu Spojených států. Nemůže si dovolit chybu. Pokud vím, tak v Texasu je trest smrti oficiální soudní verdikt.

Janaz
27. 1. 2024 08:18
Odpovědět  RASputin

Ty si pletieš štatút federálnych ŠTÁTOV s nejakým bežným štátom!

míša
29. 1. 2024 11:32
Odpovědět  RASputin

netrep kraviny…ústava Texasu platí pred federálnymi zákonmi

Autor
26. 1. 2024 21:47
Ohodnotit příspěvek :
     

Konvoj texaských řidičů kamionů a farmářů míří k mexické hranici. Traktor a náklaďák jsou

nové zbraně proletariátu celého světa.

Kde jsou strážci proti všemu co jen zavání komunismem, či jeho rétorikou? Nebo je to zase něco jiného?
Kdo by si pomyslel, že něco takového kapitalistického pojmenuje kapitalista … termínem z Karla Marxe … hihihihi. Přitom by to měli právě podle příznivců kapitalismu používat právě “bidenovci” … prostě sranda.

skeptik
27. 1. 2024 15:53
Odpovědět  Peter 008

Historie
Slovo proletariát pochází z latinského proles, potomstvo, a v antickém Římě označovalo nejnižší společenskou vrstvu lidí bez majetku a bez práv, která obci přispívala jen tím, že měla děti. Od 4. století, když Římská říše trpěla úbytkem obyvatelstva, dostávali rodiče alespoň tří dětí automaticky občanská práva.
V polovině 19. století se slovo opět objevilo, nejprve ve francouzštině, pro popis společenského postavení zejména továrních dělníků. Vznik moderního proletariátu úzce souvisí s modernizací, zejména se vznikem průmyslu, který nabízel obživu i těm, kdo neměli vlastní půdu a v tradiční zemědělské společnosti by tak záviseli na příbuzných. Statisíce mladých lidí odcházely do měst, kde žili sice velmi chudě, ale samostatně a mohli dokonce zakládat vlastní rodiny. Podobný proces „proletarizace“ zemědělců, jaký v Evropě probíhal od konce 18. století, probíhá v současnosti například v Číně.

Na ČT zrovna běží naučný seriál Industrie o tom jak vznikal průmysl v ČR. Zajímavé a poučné.

26. 1. 2024 22:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak. A je to tady…

Markýza
27. 1. 2024 08:49

Vypadá to. Někde tam spadl ten poslední malinký kamínek. A jak přesná polovina – všiml jste si?

27. 1. 2024 13:15
Odpovědět  Markýza

No jéje!

Administrátor
P.A.Semi
27. 1. 2024 00:12
Ohodnotit příspěvek :
     

A nyní uvidíme, jak se Americkému Lidu podaří se zbavit své Federální tyranie, Abaddona, jímž na ně uvalili Covid & Vax genocidu, a zaneřádění země vlnou hnědé nelegální Migrace…

Ten Lid a jejich Gardy jsou ti, které odsud přehlížíte, když vídáte jen to, co vám přinesou Masmédia jedné nebo druhé strany, a aspoň jedny se nyní probouzí informovat…

Tohle kromě toho, že to je škrtnuté USA, tak to je ale také přes celé USA namalovaná vlajka Konfederace:
comment image

25 guvernérů pro, 25 proti, mají to pěkně napůl…

πα½

Administrátor
P.A.Semi
27. 1. 2024 02:35
Odpovědět  P.A.Semi

Pro lepší představu, kde v USA žijí čestnější Republikáni, a kde to naopak ovládají Demonrats “liberálové”…
Texas je tam šedý, plus ty červené…

comment image

To také vysvětluje, proč přát si explozi Yellowstone není správné, protože by to odnesli především ti dobří lidé uprostřed, kdežto liberální zmrdy na pobřežích by to spíš ušetřilo…

(k tomu dále poznámka, že v Arizona byly ty volby dost pochybné, takže by také spíš asi patřila do toho “červeného” pro-národního tábora… také nějak nechápu, proč tam není Kentucky??)

πα½

Administrátor
P.A.Semi
27. 1. 2024 02:55
Odpovědět  P.A.Semi

Mapka je z článku ruského (nebo pro-ruského) zpravodajství v angličtině Sorcha Faal:
https://www.whatdoesitmean.com/index4507.htm
Biden Faces Civil War After Half Of American States Rally To Trump In Defense Of Texas
(půl článku je ovšem o Ukrajině, a má tam video od Tucker Carlsona, a další…)

πα½

Info
28. 1. 2024 11:45
Odpovědět  P.A.Semi

25 států +Texas. Počítala jsem to i na té mapě. Takže většina států o 1.

Jméno
27. 1. 2024 07:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Už se perou, Kelišová!

Standa
27. 1. 2024 09:04
Odpovědět  Jméno

Souhlas! Co ovšem uděláme s Ukr. indiány tady v Čechách? Množí se tu , jako šváby. Jsou všude, řvou , hádají se ,perou se , berou naše peníze z daní! Co uděláme s Ukr. Prasidentem ( válečným zločincem)a premierem?Máme své problémy zde!

Pravdomluvny
27. 1. 2024 09:32
Odpovědět  Standa

Řešení je jen jedno….. Banderonacisti NEJSOU OBČANÉ ČR A POŘÁD PLATÍ BENEŠOVY DEKRETY!

27. 1. 2024 16:24
Ohodnotit příspěvek :
     

Rozmetejte ten Deep State…Fico má tu moc…
Stačí zavolat Guvernérovy, jestli náhodou nepotřebuje pomoci…
To srazí Deep state morálně na kolena…
Člen EU a NATO…nabízí pomoc Guvernérovy místo “Prezidentovy”
To samé může i Orbán…každý kdo má odvahu. 😀

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
28. 1. 2024 10:19
Odpovědět  Veny232

Nevím, jestli jsi si ale Veny všimnul, že Fico údajně prohlásil, že Rusko napadlo Ukrajinu bez svolení rady bezpečnosti OSN. A pokud toto pronesl, tak používá obezličku, která ho není hodna. Přímo, na rovinu, bez vytáček, to je chlapské jednání. Žádné úlitby. Buď to vidím tak nebo tak. Zavděčit se na dvě strany, to neberu.

28. 1. 2024 13:52
Odpovědět  Pavel z Moravy

To je tím,že Fico dělá Politiku…přeci jen vede před Ukrajinu plynovod…že…

Frank
30. 1. 2024 23:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Tož nevím čím to je, ale nějak dobře se mi to čte. Vivat Texas.