politika

Trump nabídl Assangeovi milost, když řekne, že Rusko je nevinné

Donald Trump prostřednictvím zprostředkovatele nabídl milost pro Juliana Assange, pokud uvede, že Rusko se během prezidentských voleb v roce 2016 nepodílelo na hackování poštovní korespondence demokratů. O tom ve středu na londýnském soudu řekl právník Assange. 

CNBC rozebírá tuto situaci takto.

CNBC (USA): Trump nabídl milost Assangeovi, pokud utají skutečnost,
že Rusové hackují počítace demokratů.

Dan Mangan, Kevin Breuninger, Christina Wilkie

Prezident Donald Trump prostřednictvím zprostředkovatele nabídl milost Julianovi Assangeovi, pokud zakladatel Wikileaks řekne, že Rusko není zapojeno do hackování korespondence demokratů během prezidentských voleb v roce 2016. 

O tom ve středu na londýnském soudu řekl právník Assange.

Assangeův právník, Edward Fitzgerald, učinil toto prohlášení během slyšení na žádost Spojených států o vydání Assange, proti kterému bylo v Americe vzneseno více než tucet obvinění.

O tom reportuje zpravodajský portál “The Daily Beast“.

Fitzgerald ve svém projevu odkazoval na prohlášení jiného právníka Assange, Jennifer Robinsonové, popisující, jak tehdejší představitel Republikánů Dan Rohrabacher řekl Assangeovi, že prezident mu „nabízí milost nebo jinou výhodu, pokud Assange … řekne, že Rusko nemělo nic společného s úniky z korespondence demokratické strany.“

Tento návrh, Dana Rohrabacher , který byl kvůli svému pro-ruskému postoji pohrdavě nazýván „milovaným kongresmanem Putina“, byl údajně učiněn v létě roku 2017 během návštěvy Assange v Londýně na velvyslanectví Ekvádoru.

V té době Rohrabaker řekl The Hill:

„Během tříhodinového jednání jsme diskutovali o celé řadě otázek, včetně zveřejnění korespondence výboru demokratické strany během loňských prezidentských voleb na Wikileaks.“

“Julian rozhodně prohlásil, že se Rusové nepodíleli na hackování a zveřejňování těchto zpráv,”
řekl Rohrabaker.

Kongresman také řekl, že má informace, které chce sdílet s Trumpem soukromě.

Ve středu zveřejnil Rohrabaker na svém webu prohlášení, v němž uvedl, že jménem Trumpa nenabízel žádné obchody.

“Julianu Assangeovi jsem nikdy neřekl nic jménem prezidenta, protože jsem o tomto problému s prezidentem vůbec nemluvil. Když jsem však hovořil s Julianem Assangeem, řekl jsem mu, že kdyby mi mohl poskytnout informace a důkazy o tom, kdo mu dal e-maily NKDP, požádal bych prezidenta Trumpa, aby se nad ním slitoval. Nikdy jsem nenavrhl dohodu jménem prezidenta a neřekl jsem, že bych zastupoval prezidenta,“
uvedl bývalý kongresman.

Zároveň Rohrabaker řekl, že po setkání s Assangeem hovořil s tehdejším šéfem aparátu Bílého domu Johnem Kellym a řekl mu, že Assange poskytne informace o hackování NKDP výměnou za milost. Poté však nikdo z Bílého domu s ním o tomto návrhu nepromluvil.

V prohlášení Rohrabaker také vyzval Trumpa, aby Assange omilostnil a nazval ho „skutečným hledačem pravdy naší doby“.

CNBC ani NBC News nemají plné znění Assangeho právního prohlášení u soudu.

Slyšení o vydání Assange by měla začít v pondělí. Na soudním jednání ve středu okresní soudkyně Vanessa Baraitser uvedla, že svědectví o údajné milosti lze přijmout jako důkaz.

Mluvčí Bílého domu Stephanie Grisham odpověděl na otázku o milosti a řekl: „Prezident sotva zná Dana Rohrabakera, ví jen, že je bývalým kongresmanem.“

“Nikdy s ním nemluvil na toto téma ani na žádná jiná témata. Jedná se o absolutní výmysl a úplnou lež,“
řekl Grisham. “Je to zjevně další výmysl a absolutní lež, která nikdy neskončí.”

V listopadu 2018 Trump na Twitteru nazval Rorabakera „velkým kongresmanem pro svůj volební obvod“, který tvrdě pracuje a je všeobecně respektován.

Po slyšeních ve středu Wikileaks ve dvou tweetech jak se zdá potvrzuje, že Assangeovi byla nabídnuta prezidentská milost, ale také prohlásila, že tento návrh přišel 10 měsíců poté, co „sám Julian Assange řekl, že Rusko není zdrojem publikace korespondence”.

Wikileaks také poznamenal: „Setkání se konalo a návrh byl učiněn před obviněním Assange.“

Schůzka se konala a byl předložen návrh před obviněním Assange. Pokud opravdu chcete vědět o co se jedná, počkejte na slyšení v úterý 25.

Rohrabaker dosud neodpověděl na žádost o vyjádření k tomu, co se stalo.

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že ruští agenti ukradli elektronickou komunikaci Demokratů a Johnovi Podestovi, který v roce 2016 působil jako předseda kampaně demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové. Později, během kampaně, byly tyto uniklé zprávy zveřejněny Wikileaks, která se specializuje na odhalení důvěrných a utajovaných dokumentů.

Tato odhalení poškodila Clintonovou, která bojovala o preidentské křeslo.

Bývalý ředitel FBI Robert Muller, který vyšetřoval ruské zasahování do voleb v roce 2016 jako zvláštní žalobce, ve své zprávě o vyšetřování uvedl, že členové štábu Trumpa opakovaně navázali kontakty s Wikileaks a s lidmi souvisejícími s její prací. 

Tato setkání se týkala korespondence Clintonové během volební kampaně.

Trump ve svých písemných odpovědích na Muellerovy otázky uvedl, že si nepamatuje žádnou komunikaci mezi Wikileaks a jeho ústředím.

Ve čtvrtek by měl být přítel a bývalý Trumpův poradce Roger Stone odsouzen u federálního soudu ve Washingtonu za to, že během volební kampaně v roce 2016 lhal Kongresu za kontakty s Wikileaks

Assange, spoluzakladatele Wikileaks, americké úřady v květnu loňského roku obvinily ze spiknutí s bývalým vojenským analytikem Chelsea Manningem s cílem získání a zveřejnění tajných dokumentů, které odhalují totožnost cizinců, kteří pomáhají americké armádě v zahraničí.

Assange je v současné době v britském vězení, kde skončil, když byl vyhozen z ekvádorského velvyslanectví v Londýně, kde žil téměř sedm let. 

Federální úřady chtějí vydat Assange do Spojených států, kde bude obviněn.

Assange požádal o azyl na ekvádorské ambasádě v roce 2012, aby se vyhnul vydání do Švédska, kde byl obviněn ze sexuálního obtěžování.

Na velvyslanectví zůstal několik let a obával se, že bude na žádost amerických orgánů zatčen za vyhledávání a zveřejňování tajných dokumentů.

Trump offered WikiLeaks’ Julian Assange a pardon if he covered up Russian hacking of Democrats, lawyer tells court
https://bit.ly/2vNjDoL

sdílet na