politika

Ronald Reagan: “Američané vítají velkolepou odvahu mudžáhedínů”

Oficiální zástupce ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova připomněla, jak 40. prezident USA Ronald Reagan oslovoval Afghánce v letech 1983, 1984 a 1985.

Americký prezident Ronald Reagan se v roce 1983 setkal v Bílém domě s delegací afghánských mudžahedínů.

MOSKVA, 16. srpna. /TASS/. 

Americké vedení po desetiletí odmítá převzít odpovědnost za své geopolitické experimenty v Afghánistánu. Oficiální zástupkyně ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova o tom napsala v pondělí na svém kanálu Telegram.

V souvislosti se zhoršenou afghánskou otázkou a převzetím moci v islámské republice zástupci Talibanu po oznámení amerického prezidenta Joe Bidena 14. dubna o stažení amerických vojsk, diplomatka připomněla, jak 40. prezident USA Ronald Reagan promlouval k Afgháncům v letech 1983, 1984 a 1985. 

„Každý projev obsahoval povinnou pasáž s pozdravem „bojovníkům za svobodu“ v Afghánistánu,“ zdůraznila Zacharova.

Výňatky z výzev 40. šéfa Bílého domu říkají, že mudžahedíni „jsou hnutím domorodého obyvatelstva“, jehož cílem je „vzdorovat zahraniční vojenské síle ohrožující jejich náboženství a samotný způsob života“, a že Američané „vítají jejich velkolepou odvahu a sledují akce Sovětského svazu v této republice. 

“V jistém smyslu se bitva o Afghánistán přesunula z hor samotného Afghánistánu na mnohem širší pole světového veřejného mínění,” říká prezident.

“Ukazuje se, že Sověti prodlužují válku a skrývají zprávy o každodenních zvěrstvech, která páchají. Čekají, až pozornost světa ochabne, až utichne naše rozhořčení. Věří, že podpora, kterou svobodný svět poskytl bojovníkům za svobodu, se zmenší.“

“Toto je přímá řeč. Historický důkaz amerických geopolitických experimentů, za které nikdy nenesou odpovědnost,” shrnula Zacharova.

https://bit.ly/3gaVFrK

sdílet na