politika

Rada federace: Ukrajina přestala být bezpečnou zemí pro tranzit plynu

Rozhodnutí kyjevského režimu konfiskovat ruský majetek naznačuje, že Ukrajina přestala být bezpečnou zemí pro tranzit plynu, řekl Andrej Klišas, ​​vedoucí výboru Rady federace pro ústavní legislativu a budování státu. 

Volodymyr Zelenskij již dříve oznámil zabavení ruského majetku v hodnotě 765 milionů dolarů.

Podle expertů v posledních letech na Ukrajině „bujela konfiskace ruského majetku“.

Ukrajinu nelze považovat za bezpečnou zemi pro tranzit plynu. Tento názor vyjádřil Andrej Klišas, ​​předseda výboru Rady federace pro ústavní legislativu a budování státu. 

„Po konfiskaci ruského majetku na Ukrajině, kterou oznámil šéf neonacistického režimu Zelenskij, již nelze tuto zemi považovat za zemi bezpečnou pro tranzit jakéhokoli zboží, včetně ruské energie.“

Připomeňme, že v březnu Vladimir Zelenskyj podepsal zákon o zabavení majetku Ruska a jeho obyvatel na Ukrajině. Zároveň byla v květnu schválena legislativní iniciativa umožňující kyjevskému režimu zabavit majetek osob podporujících speciální operaci ruských ozbrojených sil. Ta byla mimo jiné  zaměřena na konfiskaci majetku Viktora Medvedčuka, předsedy politické rady strany Opoziční platforma – Pro život.

Ukrajinský prezident oznámil, že v zemi byl zabaven ruský majetek v hodnotě 765 milionů dolarů.  Zároveň bude podle ukrajinského kabinetu v nejbližší době zabaveno dalších 903 předmětů patřících ruskému státu. Hovoříme o majetku sankcionovaných občanů, ruských společností a bank.

Stojí za povšimnutí, že už v květnu Vladimir Putin upozornil na situaci, kdy je zabavován majetek, který patří Ruské federaci: „Porušování pravidel, norem v oblasti mezinárodních financí a obchodu nevede k ničemu dobrému. A zjednodušeně řečeno to povede jen k problémům pro ty, kteří to dělají. Krádež cizího majetku nikdy nikoho nepřivedla k ničemu dobrému, zvláště pak ty, kteří se zabývají tímto neslušným činem”.

Když už mluvíme o tranzitu plynu, připomínáme, že Gazprom a ukrajinský Naftogaz podepsaly pětiletou smlouvu v roce 2019, která vyprší v prosinci 2024. V první polovině července ruské ministerstvo zahraničí připustilo možnost prodloužení tranzitu, pokud bude Evropa nadále poptávat ruské modré palivo a ukrajinský systém přepravy plynu zůstane v provozuschopném stavu.

“Je nebezpečné provádět tranzit přes Ukrajinu”

Podle politologa Alexandra Dudčaka kyjevský režim proměnil Ukrajinu ve stát, který provádí teroristické aktivity proti vlastním občanům. 

„Při všech současných událostech existovaly některé nevyslovené hranice. Ale v Kyjevě se rozhodli, že ani jedno dno by nemělo zůstat neproražené a ani jedna červená čára by neměla zůstat nepřekročena… Klišas má pravdu. Je nebezpečné provádět tranzit přes Ukrajinu, protože může být kdykoli zabrán. Odběr může začít bez jakékoli náhrady. Od Ukrajiny lze dokonce očekávat to, co v podstatě nelze očekávat,“ řekl Dudčak.

Dříve poslanec a bývalý mluvčí Nejvyšší rady Ukrajiny, bývalý šéf strany Služebník lidu Dmitrij Razumkov ve svém sloupku v jednom z ukrajinských médií uvedl, že Ukrajina by měla odčerpávat „zbytek“ ruského plynu z potrubí procházející jejím územím.

Náměstek generálního ředitele Institutu národní energetiky Alexandr Frolov zase připomněl, že ukrajinské úřady se od prezidentství Leonida Kučmy neostýchaly zabavovat ruská aktiva, zejména plyn.  Spolupráce s Ukrajinou je podle jeho názoru pro Rusko dlouhá léta spojena s velkým ekonomickým rizikem. 

“Ano a za posledních osm let se konfiskace ruského majetku rozmohla,” uvedl expert v rozhovoru pro RT.

Pro Pokec24 přeložila Janinna.

https://bit.ly/3JDXACQ

sdílet na

24 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
sizok
7. 8. 2022 00:19
Ohodnotit příspěvek :
     

Fialo, už si můžeme náš ropovod a plynovod strčit do ři-ti. Národ ti děkuje
a doufám, že ti to jednou spočítá.

ijn
7. 8. 2022 02:14
Odpovědět  sizok

jaké jednou,….neprodleně až okamžitě, …a co prohnilá justice ČR? sabotáž vlády na ČR ještě pořád přehlíží až podporuje? Ústavní grázlové v talárech demolici ČR umocní !!!

Gales
7. 8. 2022 09:57
Odpovědět  sizok

Prej raději chcípne,než podpořit Putina. A nás chce stáhnout k sobě taky.

Lakrig
7. 8. 2022 21:43
Odpovědět  Gales

Ať si schcípne sám.

Zmatený
7. 8. 2022 10:01
Odpovědět  sizok

A zde realita! :o)

296921829_10222749612476548_4389784488129428186_n.jpg
7. 8. 2022 00:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Ukrajina od trhnutí se snad někdy byla bezpečnou zemí? Kradli plyn ani poledne nedrželi.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
sizok
7. 8. 2022 08:27

To je přece známá věc.

Markýza
7. 8. 2022 09:00

Jestli ono to nějak nesouvisí s předsednictvím ČR…..co? (zde by měl být takový ten hvízdající smajlik) Přeci při tom prvním se taky zastavil plyn z Ukrajiny, protože tam ho kradli jako straky.

sizok
7. 8. 2022 09:09
Odpovědět  Markýza

Bohužel, to se dneska nenosí.

Lev Prch
7. 8. 2022 09:20

Přesně,ta velkohubá blonďatá nazikunda Tymochčenková je v tom ještě podporovala !

milan h
7. 8. 2022 13:06
Odpovědět  Lev Prch

ona a jeji chlap byli obycejni zlodeji a tymosenkova chtela na Rusi hazet atom toho jejiho zachranoval Kalous kdyz stavel na Ruzyni letadl kdyz soud ho vydal do Ruska kriminalnika a Kalous je vic jak soud to bylo opet poruseni pravniho statu mel by skoncit misto Ratha na cele

Frankie
7. 8. 2022 08:35
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak je jasné, co jsou ukroši za svoloč.

Lev Prch
7. 8. 2022 09:21
Odpovědět  Frankie

To je jasný od hadráku a ještě jasnější od Mejdanu v roce2014.

janle57
7. 8. 2022 09:42
Ohodnotit příspěvek :
     

Ukrajinský plynovod Družba je nástrojem vydírání banderovce Zelenského,dejte mi
zbraně jinak to zavřu,dáváte jich málo,tak si dejte bacha,až to tenhle zdrogovaný
pomatenec doopravdy udělá,tak to bude tady u nás o to veselejší.

Gales
7. 8. 2022 09:58
Odpovědět  janle57

Zeman mu za to udělí nějakej řád…

miro
7. 8. 2022 11:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Předmět: Fwd: Dělení plynu v EU v případě nedostatku.

 

Aktuálně – Polsko oznámilo, že se o plyn s nikým dělit nebude. Totéž řeklo i Španělsko a Portugalsko. Rakouský premiér – pokud dojde na nejhorší scénář, musíme upřednostnit Rakousko. Maďarsko je naprosto v klidu. Orbán řekl, že nedá nikomu ani kubík plynu. Vše jen pro občany Maďarska. Itálie a Řecko berou plyn z jihu. Ze severní Afriky.

Pro ČR nejdůležitější Německo – Scholz: Německo bude solidární v případě, že to neovlivní německou ekonomiku a Němci budou mít vše potřebné (jinými slovy, do ČR nic nepošle).

Holandsko – přesun plynu do okolních států by se mohl zdržet o několik týdnů, možná měsíců. Francie, Anglie, Norsko, Švédsko, Finsko – Bez ruského plynu se postupně obejdeme.

Máme vlastní zdroje. Švýcarsko – má vše, je neutrální, bere ode všech. Rumunsko, Bulharsko – jsme přímořské státy, máme kapacity i logistiku na příjem plynu z Arábie a Afriky.

Tak kdo nám z té slavné solidární EU zbývá? Kdo to totálně odnese? Kdo má premiéry a prezident/ky idioty?

Česká a Slovenská republika. Ale hlavně sláva Ukrajině, že Fialo.

Pane likvidátore Česka!

Lev Prch
7. 8. 2022 11:19
Odpovědět  miro

Přesně,je to zmrd a patří na hrad-Mírov!!!!!!

Ladislav
7. 8. 2022 11:37
Odpovědět  Lev Prch

♎💤 Ne! Okamžitě všechny ty zrádce vlati pověsit! Žádné živení! Zadarmo jsou předražení!

ZMann
7. 8. 2022 11:50
Odpovědět  Ladislav

Přesně tak.

Lev Prch
7. 8. 2022 13:54
Odpovědět  Ladislav

Na pokusy s nima!!!!!!!Nechápu, proč má ani trpět zvířata?!Tahle svoloč fyjalovýá by byl ideální studijní materiál.

Lakrig
7. 8. 2022 21:47
Odpovědět  Lev Prch

Babička říkávala.

IMG-20220807-WA0000.jpg
Lakrig
7. 8. 2022 21:48
Odpovědět  Lakrig

Fialka.

Fiala-1.jpg
Pavel K
7. 8. 2022 11:50
Odpovědět  miro

Tak já jsem jenom rád, že tomu tak je!! Čecháčci potřebují propleskat lalpky, jako nikdo jiný. Jsem starej fotr nějak to snad dám i kdyby bábu věšeli. Mladá generace, tedy ta nevymletá je na tahu. Zdůraznuji ta mlčící a nezdegenerovaná západem, aby mě hned někdo nechytal na slovíčko. Ať je pochytají a vypráší kožichy. Už teď je pozdě.

7. 8. 2022 21:49
Odpovědět  Pavel K

Nemoh bys mi na svou bábu poslat mailadresu? Že bych jí tu třetí větu poslal, abys měl doma taky nějakou legraci.